Veranderingen in het leven

Veranderingen in het leven We zijn het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens, pakken het werk en de andere dagelijkse zaken weer op en dan lijkt het na een dag of wat alsof er niets anders geworden is. Strikt genomen is dat natuurlijk ook niet, we vieren de geboorte van Jezus en de wisseling van het jaar en toch kan dit moment ook een soort mind switch teweeg brengen. Zeker als je toe bent aan een verandering en dit slechts latent aanwezig is ofwel een sluimerend onrust in je lichaam is. Negeer het niet, doe er iets mee!

Wel of niet veranderen?

Vooropgesteld dat een verandering in het leven bij de meeste mensen niet eenvoudig gaat, want tussen de 85% en 90% van de mensen heeft per definitie moeite met veranderingen. Dit is geen waardeoordeel, maar een constatering. Een voortkabbelend leven in goede gezondheid en met datgene wat men lief is, geniet de voorkeur. Spreekt voor zich dat als je datgene in je leven hebt waar je je prettig bij voelt, er ook niet direct reden is te veranderen. Toch is er een groeiende onrust bij een flinke groep mensen en dat zegt wel iets over de periode waarin we leven.

Onrust

Of het nu het tijdperk voor de verandering is of dat mensen om andere redenen aan het denken worden gezet is eigenlijk niet het belangrijkste. Het gaat er om wat die onrust veroorzaakt en of je er iets mee moet of wil doen. Nu zullen er mensen zijn die er dan direct inspringen, onderzoeken waar de onrust vandaan komt én handelen, maar dat is niet de grootste groep. Groeiende onrust gaat meestal gestaag en sluipt er bij de meeste mensen in. Voor je het weet herken je de onrust, maar ja wat doe je dan?

Bron: Qimono, PixabayBron: Qimono, Pixabay
Onzekerheid
Onrust brengt ook onzekerheid met zich mee en dat is nu net het aspect waar de meeste mensen “bang” voor zijn. Immers, onzekerheid voelt als een sprong in het diepe. We controleren ons leven maar wat graag, stippelen een pad uit en willen dat linksom of rechtsom realiseren. De onzekerheid die ontstaat als je gaat onderzoeken waar de onrust vandaan komt, kan immers iets blootleggen wat niet past in je zorgvuldig uitgestippelde pad.

Voor degene die uitgaan van de maakbaarheid van het leven is dat moeilijk te verhapstukken, want die onzekerheid wil men ook in het te controleren gedeelte proppen. Iets wat natuurlijk helemaal niet kan. Ga je uit van dat je, weliswaar met een globaal pad, de flow van het leven moet volgen en sommige zaken gaan zoals ze gaan, dan zal je gemakkelijker in een verandering stappen. Immers, die onrust komt niet voor niets en als je je er aan overgeeft, krijg je de antwoorden als vanzelf. Althans, dat is de gedachtegang.

”Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren.” Mahatma Gandhi

Go with the flow

We kennen allemaal de kreet “go with the flow” wel, maar dat maakt het invullen voor de man of vrouw die de controle / regie over het leven wil houden, niet gemakkelijker. Bij “go with the flow” moet je de teugels immers iets laten vieren. Wat je veel ziet gebeuren is dat men óf een terugtrekkende beweging maakt, omdat de stap erg groot lijkt… te groot… en er geen hulp is die kan begeleiden óf men stapt er volledig in en van teugels vieren is dan geen sprake meer, maar deze zijn volledig los. Ook hier is dan meestal geen begeleiding.

Levensvragen

Het gaat er om dat als de onrust toeneemt of je hebt op een andere manier een sterke behoefte dat er “iets” moet gebeuren, je antwoorden krijgt op je (latente) vragen. Stel jezelf de meest basale vragen, zonder daar direct consequenties aan te verbinden. Zoals:
  • Wat voel ik precies (in mijn lijf) en wat doet dat met me? (iedereen ervaart onrust of ongedurigheid weer anders en zal dus een andere uitwerking hebben. Waar het om gat is dat goed naar je lijf “luistert”)
  • Ben ik een gelukkig mens?
  • Zo ja, wat maakt me zo gelukkig? (benoem mensen, situaties etc.)
  • Zo nee, mis ik iets in het leven? (dit is niet per definitie “nee” in alles, het kunnen ook facetten zijn welke je niet dat ultieme geluk geven. Benoem deze)
  • Wat zou ik nog willen? (niet zozeer in materiële zin, maar immaterieel)
  • Wat is mijn toegevoegde waarde? (in werk en privé)
  • Wat laat mijn hart opengaan en krijg ik een glimlach van?
  • Lach ik vaak genoeg? (eigenlijk moet je iedere dag wel een keer hartelijk gelachen hebben)
  • Ben ik een goed mens? (en de definitie van “goed” mag je zelf invullen)

En zo kan je wellicht nog wel meer vragen in het verlengde hiervan bedenken. Waar het om gaat is dat je eerlijk naar jezelf bent en de antwoorden moeten uiteindelijk genoeg zeggen om de onrust te benoemen. Pas daarna ga je – eventueel met professionele hulp – kijken hoe je hier invulling aan kunt geven. Dan is het enge van “in het diepe springen” eraf en vaak is het ook niet zo zwart/wit om of terug te krabbelen of je volledig te laten gaan. Nuances kunnen al een essentieel verschil maken.

Gooi je toch het roer volledig om, zorg dan dat je ervaringen van andere mensen bij elkaar zoekt. Zo voorkom dat je fouten maakt die mensen voor je al gemaakt hebben. Met andere woorden, doe je voordeel ermee. Er zijn veel fora op internet waar discussiegroepen actief zijn over veranderingen in het leven.

Tot slot

Een verandering is altijd spannend, voor iedereen. Alleen ervaart de een de spanning als prettig en de ander als eng. Niet is goed of fout, waar het uiteindelijk om gaat is wat je er op je eigen manier mee doet en dit met of zonder hulp. Succes!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bang zijn voor veranderingen door scheidingBang zijn voor veranderingen door scheidingVeranderingen doorvoeren in het leven maakt ons bang. Mensen met een relationele twijfel – scheiden of blijven - voelen…
Omgaan met grote en belangrijke veranderingen in je levenOmgaan met grote en belangrijke veranderingen in je levenMoe van alle illusies? Ben je toe aan een grote beslissing in je leven? Weet je dat je toe bent aan verandering? Aan een…
Hoe pak je veranderingen aan?Hoe pak je veranderingen aan?Vooropgesteld dat de mens (zeker zo’n 85% tot 90%) niet van veranderingen houdt, horen veranderingen wel bij het leven.…
Verslaafd aan veranderingenVerslaafd aan veranderingenSommige mensen willen steeds weer iets nieuws. Een nieuwe partner, een ander huis, weer een verbouwing of weer een nieuw…

Religie, geloven … in wat?mijn kijk opReligie, geloven … in wat?Je hoort steeds vaker dat mensen wel ergens in geloven, het gegeven dat er iets is – naast het leven – maar ze weten uit…
Het verschil makenHet verschil makenJe hoort het wel vaker “hij maakt het verschil” … maar wat bedoelen we met dat verschil maken. Zijn het alleen bekende m…
Bronnen en referenties
  • Y. Breving – mental coach
  • www.stichtinglegatio.nl
  • Afbeelding bron 1: Qimono, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.