Het belang van discipline

Het belang van discipline Eerst moet wellicht de vraag gesteld worden in hoeverre discipline ook daadwerkelijk belangrijk is. Gezien het feit dat we vaak ontzag hebben voor mensen die erg gedisciplineerd zijn, moet het wel belangrijk zijn. Voor een aantal aspecten in het leven is discipline dan ook belangrijk, maar soms is het ontbreken van discipline helemaal niet erg. Hoe zit dat?

Betekenis

Van Dale zegt er over: “regime van strenge gedragsregels” en discipline wordt ook gebruikt als ander woord voor studierichting. Voor dit artikel gaan we uit van de eerste uitleg, de zin en wellicht onzin van discipline.

Feitelijk komt het neer op het kennen en naleven van regels en procedures en kan variëren van de thuissituatie, tot op het werk, de vereniging, de snelweg of zelfs in de winkel. Eigenlijk hebben altijd en overal regels, zijn er afspraken gemaakt. Als deze te pas en te onpas aan de laars gelapt worden, wordt het een chaos. Met zoveel mensen is er een vorm van discipline nodig om dat te kunnen doen wat we willen. Maar hoe gedisciplineerd worden we opgevoed?

Basis

De basis van discipline wordt gevormd in de jeugd. Enerzijds gaat de ene persoon van nature wat gemakkelijker om met discipline dan de ander. Daarnaast speelt de opvoeding een rol en die ligt bij de ouders / opvoeders. Discipline is ook een stukje conditionering waar we vanaf jonge leeftijd mee te maken krijgen.

Om te kunnen functioneren in een overvolle maatschappij zijn er regels en hoe drukker het wordt hoe meer regels erbij komen. Wat overigens niet door iedereen op prijs gesteld wordt, maar wat een gegeven is. Wel is er in de wereld een verschil tussen het wel of niet sanctioneren als je je niet aan de regels houdt. Denk maar eens aan het verkeer, in veel landen krijg je een bon thuisgestuurd als je snelheid buiten de regels valt of je parkeert waar het niet mag. Maar er zijn ook tal van landen waar gewoon verkeersregels zijn, maar waar je niet meteen een bon thuisgestuurd krijgt als je de regels niet naleeft.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay
Opvoeding
Iedere ouder / opvoeder zal zijn best doen het kind goed op te voeden en discipline voor bepaalde zaken proberen bij te brengen. Een gedeelte van de opvoeding put de ouder / opvoeder uit de kennis en ervaring die hij / zij zelf in de jeugd heeft meegekregen en zo zie je in families vaak eenzelfde type opvoeding.

Naast hetgeen een kind van zijn / haar ouders / opvoeders meekrijgt, vormt het kind zich natuurlijk ook door de omgeving (vrienden, school, buitenschoolse bezigheden) en wat hij / zij van nature meegekregen heeft. Het totaalpakketje maakt hoe het kind met discipline omgaat.

Competenties / vaardigheden vormen een basis in de persoon, maar kunnen tot op zekere hoogte ook ontwikkeld worden. Denk hierbij aan competenties zoals:
  • Flexibiliteit
  • Aanpassingsvermogen
  • Verantwoordelijkheidsgevoel
  • Loyaliteit

Discipline later bijbrengen?

Als discipline niet iemands sterkste kant is, dan zijn er wel wat zaken waar je aan kunt denken om het proces te stimuleren. Enkele zaken die je toe kunt passen:
  • Zorg dat er een voorbeeld is, waar je disciplinair ook een voorbeeld aan kunt nemen.
  • Spreek iemand op het ontbreken van discipline aan en vraag ook vooral waarom? De reden kan weer bijdrage aan de oplossing.
  • Iemand met minder discipline kan ook geholpen worden met voorbeelden, concrete suggesties hoe om te gaan met de discipline.

Uitbesteden?

En dan heb je nog de voorbeelden dat je discipline kunt uitbesteden (als je weet dat het je er aan ontbreekt). Dit opleggen werkt meestal niet, maar als je jezelf goed genoeg kent, kan het wel zinvol zijn er gebruik van te maken. Enkele voorbeelden:
  • Wil je je aan je eigen regels houden qua uitgaven en je kunt het zelf niet, neem iemand mee als je gaat shoppen en laat die persoon aan de rem trekken.
  • Een elektronische assistent (in de telefoon) kan je helpen bij verschillende zaken. Er zijn veel apps voor van alles en nog wat die je kunnen ondersteunen.
  • Om te voorkomen dat je doorslaat met je allerlei vormen van hulp, is het goed eerst een lijst te maken van zaken waar discipline erg handig of zelfs noodzakelijk is en waar het niet veel toevoegt.

Wanneer niet goed?

Té is nooit goed en wanneer je doorslaat ga je voorbij aan de intentie van waar discipline voor staat. Regels / afspraken moeten gevolgd worden binnen alle redelijkheid. Om mensen te testen worden de regels nog wel een aangescherpt en zo kan men zien in hoeverre je snel in opstand komt of de regels gedwee volgt. Dit verschilt per persoon, maar het is altijd goed je gezonde verstand er bij te houden.

Tot slot

Discipline kan handig en noodzakelijk zijn, maar af en toe niet gedisciplineerd maakt je menselijk en kan je creativiteit bevorderen. Kost wat kost dus gedisciplineerd zijn, is niet lang niet altijd goed.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Discipline opbrengen om te studeren op latere leeftijdDiscipline opbrengen om te studeren op latere leeftijdStudenten zijn het gewend om dagelijks te studeren, maar bij het ouder worden gaat dat steeds lastiger worden. Tijdens h…
Als je woonhuis ook je werkplek isAls je woonhuis ook je werkplek isDe meningen zijn verdeeld en gemakkelijk is het voor de meeste mensen ook niet, maar toch zijn er mensen die werk en pri…
Pubers motiverenPubers motiverenSchool is iets waar pubers liever niet mee bezig zijn in de vrije tijd. Sommige van hen zijn erg lastig te motiveren. De…

Hoe gaat het brein om met “mooi”?Hoe gaat het brein om met “mooi”?Tja, wanneer is iets mooi? Heel subjectief uiteraard, wanneer vind je iets mooi en wanneer niet en hoe komt dat wat jij…
Wanneer ben je gelukkig?Wanneer ben je gelukkig?Je zou denken dat iedereen anders is en er dus duizend-en-een redenen te bedenken zijn, waar mensen gelukkig van worden.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PeteLinforth, Pixabay
  • Y. Janson - gedragstherapeut
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.