Intuïtie leren gebruiken
Het lijkt wel of we bepaalde zaken moeten doen, moeten zijn of minimaal een poging doen om het te worden, om voor vol aangezien te worden. Intuïtie is een van die begrippen, je moet vooral intuïtief bezig zijn. Hoewel het natuurlijk helemaal waar is en we misschien te ver van onszelf gedreven zijn, is het niets nieuws. Net zoals de cyclus van het leven komen zaken terug, als je langzaam afdrijft moet je er wat voor doen, om weer dichterbij te komen.
Wat is het?
Strikt genomen is het iets weten zonder dat er een beredenering aan ten grondslag ligt. Het komt als het ware binnenvallen en kan van alles zijn. Het geeft je een cadeautje, te weten een scherp en snel inzicht. Ook als je er niet voor open staat is het er wel, leren openstaan is accepteren wat intuïtie voor je kan betekenen. Hoe eng iets wat je niet kunt duiden - maar wat er wel is - ook is.
Als je lichaam en geest in balans zijn, werkt je lichaam ook mee aan het intuïtieve. Mensen spreken wel eens over een “buikgevoel”, een ietwat onheilspellend draaierig gevoel in de buikstreek. Je weet dan meestal niet direct waar het over gaat, maar als je er naar luistert – en daar zit hem vaak de crux – kan je je gevoel herleiden naar een situatie, omgeving of persoon.
Leren luisteren
Het leren luisteren naar je intuïtie is een kunst op zich en het wordt onterecht wel eens vervat in “het leren intuïtief te zijn”, wat eigenlijk impliceert dat je het kunt leren. Dit is niet het geval, maar je intuïtie inzetten en luisteren wat je gevoel je ingeeft, is wel iets wat je kunt leren. Er zijn verschillende manieren om dit proces te stimuleren., maar begint bij het besef dat intuïtie niet “eng” is.
De geconditioneerde mens – zeker in het westen van de wereld – is gebrand op feiten, de wetenschap in de traditionele zin. Als je dus rationele beslissingen op basis van feiten neemt, geeft dat en stukje zekerheid. Schijn zekerheid uiteraard, maar daar baseren we wel veel op. Ook je intuïtie inzetten bij het nemen van een beslissing, is voor nogal wat mensen nieuw en eng.
Hoe intuïtie in te zetten?
Het begint met het gegeven dat je het toe moet durven laten. Hoewel dit eenvoudig klinkt is dat het niet. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om het tijd te geven en in alle rust je intuïtie toe te laten en mee te laten wegen in de keuzes die je maakt. Enkele zaken waar je op kunt letten.
- Zorg dat je in contact bent met je lichaam, zet je zintuigen open en laat alles heel bewust binnenkomen.
- Laat alle controlerende aspecten eens weg, stuur niet op het proces maar volg wat er is uitgezet. Laat de boel de boel en kijk per situatie hoe te handelen.
- Probeer in zoveel mogelijk situaties in het “nu” te zijn. Niet terugkijken op of toewerken naar … (een plan is prima, maar wel vanuit de “nu”-situaite).
- Benader niets negatiefs (ook al lijkt de situatie zo), zie het als een kans en beweeg mee met de golf. Je veiligheid ben je zelf, je eigen veilige haven.
Toepassen
Het bovenstaande kan wel helder in woorden uit te drukken, maar vervolgens moet je het nog doen en dat is meestal het lastigste. Leg daarom niet de druk op jezelf, maar probeer de punten mee te nemen tijdens het werk en privésituaties. Stimuleer een aantal aspecten door bijvoorbeeld je zintuigen te trainen. Loop een natuurgebied in en zet al je zintuigen open. Wat ruik, voel, hoor, zie en proef je?
Kijk ook eens naar je situatie en bedenk waar je momenteel een controleren rol in vervult. Iets wat op het werk af moet, een verbouwing thuis, een activiteit voor iets wat je doet binnen het verenigingsleven etc. etc. Laat een het touw vieren, dat wil niet zeggen alles loslaten, maar wel het controlerende aspect verminderen. Geef de omgeving wat ruimte en bedenk dat als je het nodig acht om het touw weer aan te trekken, waarom dit zo is.
Ben alert op wat je met betrekking tot de toekomst doet versus het nu. Ergens naar toe werken, een doel hebben, is natuurlijk prima … maar kan prima samen met nu genieten van het moment. Geluk stel je niet uit tot je doel is bereikt. Los van het feit dat naar je doel toewerken ook lekker is, is het belangrijk nu ook alles bewust te ervaren en er van te genieten. Oefen dit door op het moment dat je weer met een “toekomstmoment” bezig bent, je jezelf er op wijst dat het nu ook oké is en zet op zo’n moment je zintuigen weer in en laat een lach verschijnen als je iets prettigs ruikt of ziet.
Intuïtie is weten zonder te weten.
Het zijn allemaal aspecten die wel enige discipline vergen, maar als je daar je twijfels over hebt roep dan de hulp van een naaste in en laat hem/haar je steunen in het proces. Maar de basis vormt zich door te vertrouwen op jezelf en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en handelen. Ook dat kan een leerproces zijn, een mooi leerproces!
Tot slot
Je intuïtie toe te laten en het te gebruiken als prima raadgever, gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Dat wil ook zeggen dat de een sneller in de modus zit dan de ander en sommige mensen zullen het uiteindelijk toch te eng vinden. Ook dat is een optie die je open moet houden. Echter, als je je angsten en veiligheid los kunt laten, is de kans van slagen groot. Geef het tijd én je energie.