Verdriet, angst of pijn afsluiten of opsluiten?

Verdriet, angst of pijn afsluiten of opsluiten? Waar de Hollandse nuchterheid de mens overeind gehouden heeft als er verdriet of pijn te verwerken viel, weten we inmiddels dat die Hollandse nuchterheid ook voor een deel het opsluiten van het gevoel is. Gooi het in de donkere kerker van de hersenpan, doe er een slot op en laat het er nooit meer uit. Alleen werkt het lichaam zo niet en vroeg of laat komt het er op wat voor manier dan ook uit.

Westers en oosters … het gaat prima samen

De wetenschap van afsluiten is officieel misschien niet zo oud, althans in de westerse cultuur. Dat neemt niet weg dat men het met de oosterse geneeswijze én bijbehorende cultuur al vele eeuwen weet. Behandeling gaat daar van lichaam en geest als geheel uit en wat in de geest wordt weggestopt, komt er mogelijk op een andere manier weer uit of kan op zijn minst via het lichaam boven tafel gehaald worden (om alsnog te verwerken). Langzaam maar zeker dringen de ideeën vanuit de oosterse geneeswijze en cultuur binnen en beklijft het bij steeds meer mensen.
Waarbij sommige mensen het als strijd zien, maar westerse en oosterse geneeswijzen kunnen elkaar prima aanvullen. Een land als India weet daar wel raad mee én niet zonder succes.

Verwerken

Gevoel wegstoppen werkt niet, maar ‘verwerken’ wordt relatief gemakkelijk gezegd. De vraag is alleen, is het ook zo gemakkelijk? Eigenlijk zou dit een retorische vraag moeten zijn, want we weten dat het verwerken van een traumatische ervaring niet zo gemakkelijk is en meer vergt dan alleen uitspreken dat iets verwerkt moet worden. Dat is net iets te gemakkelijk.
Natuurlijk heeft iedereen een eigen manier waarop hij/zij zaken verwerkt, maar het kan geen kwaad jezelf af te vragen of je écht aan verwerken toekomt of dat je het gevoel toch niet wegstopt. Er zijn enkele beproefde methodes om echt tot verwerking te komen.

Brieven

Brieven schrijven is een methode die al heel lang wordt toegepast en was het in het verleden nog zo om het fysiek af te sluiten, inmiddels worden de brieven ook gebruikt om iets te verwerken. Schrijf drie brieven, te weten:
  • Schrijf alles op wat je nog tegen de overledene had willen zeggen. Het gaat er niet om dat het taalkundig een mooie brief wordt, maar wel dat het de onderwerpen bevat die jij nog wilt benoemen.
  • Schrijf daarna de brief die je, met de kennis die je hebt van de overledene, terug zou kunnen verwachten.
  • Als laatste schrijf je een ‘antwoord’ vanuit de perceptie van de overledene, maar dan met de antwoorden die voor jou het meest wenselijk zijn.

Laat de brieven een tijdje liggen, neem er de tijd voor, anders gaat het niet werken. Lees ze na verloop van tijd hardop voor aan jezelf of aan iemand in je nabije omgeving. Iemand die je volledig kunt vertrouwen en niet oordelend is. Ervaar wat deze brieven nog met je doen. De kans is groot dat je met het voorlezen het verwerkingsproces af kunt sluiten.
Daarmee geef je de persoon een plek in de eeuwige herinnering en is de cirkel van verwerken rond.

Ritueel

Het ritueel is een manier van verwerken die ook voor veel mensen kan werken. Het ritueel bestaat uit het verzamelen van zaken die je, van de persoon in kwestie, bij elkaar wilt hebben en op een of andere manier belangrijk zijn geweest. Doe dit in stappen en begin met een grote doos te nemen en daar als eerste een geschreven brief over de persoon in te doen. Vertel in deze brief wat je kwijt wilt en doe de brief in een envelop en leg deze als eerste in de doos. Laat de doos even op een plaats staan, waar je gemakkelijk bij kunt en iedere keer als je weer iets hebt over of van de persoon in kwestie, doe je dit erbij.
Als je gevoelsmatig de belangrijkste dingen bij elkaar hebt, sluit de je doos en zoekt wat voor jezelf de beste manier is om het af te sluiten. Waar de een een volle doos begraaft, zal een andere deze op zolder weg zetten en weer een ander verbrand de doos met inhoud als een soort ritueel. Het idee dat alles wat van belang is opgaat in het universum spreekt veel mensen aan, immers uiteindelijk gaan we allemaal weer op in het universum

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Meditatie
Mediteren kan iedereen leren en behalve dat het rust geeft, wat vlak na een hectische / enerverende periode geen overbodige luxe is, kan je er ook mee verwerken. Zeker als het om een verlies of angst gaat wat al langer geleden is en dreigt in de rugzak te verdwijnen, kan je met visualisatie tijdens een meditatiemoment de rugzak respectvol legen.

Zoek een rustig moment in een rustige omgeving op. Probeer je te ontspannen en gebruik daarbij de omgevingsfactoren die kunnen helpen. Dit kan zijn een geur, kleur of muziek en draag soepelvallende en ademende kleding. Kortom, zorg dat je op alle fronten ontspannen bent en niets een stiltemoment kan verstoren. Let op je ademhaling, laat deze rustig en diep zijn. Focus je er even op, zodat je het ook vol blijft houden.

Ga lekker zitten of desgewenst liggen en concentreer je goed. Visualiseer dat je op een mooi plekje langs de rivier zit, de zon schijnt en het is lente. Je zit langs het water, tussen het riet en je hebt je rugzakje vol onverwerkte emoties bij je. Angsten, pijnen en verdriet die je meezeult in je rugzakje en inmiddels te zwaar voor je schouders geworden is. Leg dit in een klein bootje en laat het bootje los, zodat het de rivier af kan zakken. Plots is het bootje met gevuld rugzakje weg en als je gaat staan en nog even kijkt, zie je het steeds verder bij je vandaan drijven en rustig meedeinen op het water. Het voelt eigenlijk best goed, dat gevuld rugzakje dat steeds verder bij je vandaan gaat. Zorg dat je dit beeld én gevoel vast kunt houden en roep het op als je weer iets dreigt in een nieuw rugzakje te doen of je een ander zwaar moment ervaart.

Positief

Neem de tijd om een herinnering boven te halen en dit zal ongetwijfeld pijn of verdriet oproepen. Doorloop het proces wat je bovenhaalt en herbeleef het verschillende keren en probeer de positieve kanten van het proces naar boven te halen.
Vraag jezelf van alles af, zoals:
  • Wat heb je er van geleerd?
  • Wat ben je er wijzer van geworden om ook uit te dragen?
  • Hoe heeft het je richting de toekomst beïnvloed?
  • Wat voor moment van dankbaarheid komt er boven?
… en laat deze momenten net iets groter worden. Laat deze lichtpuntjes als het ware vlammetjes worden en vlammetjes kunnen groter worden.

Concluderend

Kies wat bij je past of combineer verschillende manier van aanpak, maar zorg dat je geest én lichaam de emotie verwerkt. Laat het je sterken in plaats van een ballast vormen, een ballast die je steeds krommer laat lopen. Ontspannen rechtop lopen is menswaardig en vormt een basis voor een gezonde geest in een gezond lichaam.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met existentiële angst‘Hoe omgaan met existentiële angst’ kwam op 23 februari 2011 in het KRO-programma Profiel aan de orde. Meditatie is de s…
Pijn verminderenPijn verminderenWist je dat je pijn op een natuurlijke wijze kunt verminderen? Bepaalde soorten voeding zoals chocolade en cayennepeper…
Bijbel - Psalm 6: David roept God om hulpBijbel - Psalm 6: David roept God om hulpJe kunt je soms zo ellendig voelen dat je aan de dood moet denken. Psalm 6 helpt je om tijdens je angst in gesprek te ga…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…

Stoornissen in het autisme spectrumU heeft er vast al eens van gehoord, maar wat is dat nu precies; 'autisme'? Bovendien noemt de DSM IV (Diagnostic and St…
Ruimte in je hoofdRuimte in je hoofdDe koptekst klinkt populair en strikt genomen is dat ook zo. Echter, het feit dat het zo populair is, zegt wel iets. Het…
Bronnen en referenties
  • H. Vurenberg - mental coach
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.