Ruimte in je hoofd

Ruimte in je hoofd De koptekst klinkt populair en strikt genomen is dat ook zo. Echter, het feit dat het zo populair is, zegt wel iets. Het is een gevolg van de westerse maatschappij zoals wij allen deze hebben ingericht en waar we ook zelf weer nieuwe vorm aan moeten geven, tenminste als de hectiek van de westerse maatschappij je ondermeer de ruimte in je hoofd doet ontnemen. Iets waar steeds meer mensen last van hebben.

Balans

Het gaat in het leven om de balans. Uitspattingen zijn prima, je moet immers ook nog leven, maar ergens moet het gecompenseerd worden. Dat compenseren kan je zelf doen of je lichaam doet het voor je, met alle mogelijk gevolgen van dien. Niet zo vreemd dat zelf proberen in beeld te houden of alles nog in balans is, veruit de voorkeur geniet.
Dat de mens op gaat in de hectiek van de dag is zelfs logisch, ‘je moet mee om te overleven’ is een veel gebezigde uitspraak. Misschien is dat zo, maar dat ontneemt je niet van je eigen verantwoordelijkheid om naast het hectische leven, ook voldoende momenten in te bouwen om die balans te bewaren. Je kunt, als je dus maar door gaat, nooit de ‘schuld’ elders neerleggen.

Zwabberen in de hersenpan

Als je ruimte in je hoofd wil en de zwabber er als het ware doorheen moet halen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Waar de een de totale rust opzoekt en zich afzondert, haalt de ander er als het ware extra handjes bij om zichzelf wat te ontlasten.

Rust

Als je voor de rust kiest, kan je met een rugzakje de Himalaya in of je boekt een lux kuuroord waar je in afzondering kunt vertoeven. Het is geheel afhankelijk van je voorkeur en het budget wat je beschikbar hebt of stelt.
Feitelijk maakt het niet uit in wat voor vorm je de rust /de stilte opzoekt, waar het om gaat is dat je tot jezelf komt in een omgeving waar je je prettig en ontspannen kunt voelen. Enerzijds heb je al een begin gemaakt door in een andere omgeving te vertoeven. Je hersenen zijn zo ingesteld dat als je in een nieuwe omgeving komt, je ook automatisch je hersenen in gang zet. Nieuwe indrukken komen binnen en moeten verwerkt worden. Dit brengt als vanzelf dat je hoge gedachten, die in het hectische leven zoveel druk kunnen geven, worden verdreven.

Bron: Lenaaera, PixabayBron: Lenaaera, Pixabay
Naast de andere omgeving is het ook de ruimte die je krijgt om je hersenen ‘te ordenen’ erg belangrijk. Als je langere tijd in een hectische omgeving zit, kom je vaak niet toe aan het ordenen en te kijken of en zo ja wat voor ballast er allemaal in je hoofd rondhangt. De vraag ‘Is een gewone vakantie niet goed genoeg?’ kan in deze zomaar opdoemen. Misschien, maar voor vel mensen is vakantie ook plannen, zichzelf en/of familie en vrienden bezighouden en vooral ‘een lekkere vakantie te hebben’. Waarbij dat ‘lekkere vakantie hebben’ het idee is wat in het hoofd zit en dus moet gebeuren.

Jezelf afzonderen in wat voor omgeving dan ook, is teruggeworpen worden op jezelf. Met een spiegel in je eigen ziel kijken en ervaren waar de druk ligt, wat je anders wil of wat misschien wel anders moet, wat je kunt of moet doen om die balans terug te krijgen en vooral ook veel ‘voelen’. Je lichaam voelen is essentieel, want echt voelen is uit je hoofd stappen (steeds meer mensen leven in het hoofd) en je lichaam voelen.

Externe hulp

Als je het anders denkt aan te moeten pakken, en je bepaald het uiteindelijk altijd zelf, dan kan je ook kijken, wat je ‘stoort’ om zo te bezien waar externe hulp die stoorzender weg kan nemen en je daarmee ruimte in het hoofd kan bieden.
Waar mensen namelijk druk in het hoofd door worden, zijn de dagelijkse dingen die ook allemaal nog moeten gebeuren, de zogenaamde hoge gedachten. Deze blijven, waar je ook mee bezig bent, in het hoofd spoken en behalve dat ze afleiden en daarmee je concentratie onderuit halen, kan het ook tot frustratie leiden. Immers, het zijn zaken die nog moeten gebeuren en jij bent nu elders en kan deze dingen nu niet doen.

Tja, en wat is dan het beste begin … een overzicht te maken van al die zaken die los in je hoofd zweven en daar meteen oplossingen bij bedenken. Oplossingen zijn er namelijk altijd en er zijn genoeg hulpmiddelen, om te voorkomen dat het in je hoge gedachten rond moet blijven spoken. Denk aan…
  • Het huis wat schoon gemaakt moet worden, daar kan je een hulp voor inhuren.
  • De boodschappen moeten gehaald worden, schakel de boodschappen service van de kruidenier in.
  • Kleding moet opgeruimd worden, pak één avond of schakel de hulp in en maak drie stapels: één voor de was, één terug de kast in en één voor de wasserette.
  • Het huis opruimen, ga (samen met de hulp) door het huis lopen en gooi weg wat je al langer dan een jaar niet meer gebruikt, waar je je nek over breekt of waar je je afvraagt wat de toegevoegde waarde is.
  • Ben je van alles kwijt, zorg dat alles een vaste plaats krijgt.

Waarbij het ook nog eens belangrijk is om naast al die klussen, al dan niet uit te besteden, een goed gevoel te krijgen. Voor iedereen is het goede gevoel anders en kan variëren van:
  • Een vers bosje bloemen in huis.
  • Een fris geurend huis.
  • Eten wat klaar staat om gekookt te worden (of al gereed klaar staat).
Het voordeel van het goede gevoel is dat je ook dit door iemand anders kunt laten doen. Is je partner niet zo’n bloemen-mee-brenger dan vraag je toch of de hulp wekelijks een vers bosje neerzet. Dit geldt ook voor het zorgen voor een lekker geurtje in huis of een potje wat te koken of reeds gekookt klaar staat. Zoek de praktische oplossingen voor dingen die praktisch opgelost kunnen worden en daarna kan je altijd nog kijken of het al genoeg ruimte in je hoofd geboden heeft.

Nu!

Voor welke insteek je ook kiest, vergeet nooit dat je naast het ergens naar toe werken ook in het NU moet leven. NU genieten van zaken waar je mee bezig bent en dus ook het samenstellen van een lijst, het regelen van een hulp, het boeken van een reis of wat dan ook en niet alleen ergens naar toe leven en denken dan te gaan genieten. Veel mensen leven meer in de toekomst en vergeten het nu. Het leven wordt echt al een stukje lichter als je geniet van de dag.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Negatieve gedachten in de banNegatieve gedachten in de banDe meeste mensen willen het niet, maar het gebeurt … negatieve gedachten. Ons brein werkt zo dat het van nature eerder i…
Meditatie voor een goede en ontspannen nachtrustMeditatie voor een goede en ontspannen nachtrustDeze vorm van ontspannen is geschikt voor iedereen. Na een drukke dag is de kans groot dat je moeite hebt om volledig te…
Lichaamstraining: Strekken van de nekWie regelmatig zijn nekspieren rekt, wordt voelbaar losser. Spanningen in nek-, schouder- en gezichtsbereik kunnen onaan…

Verdriet, angst of pijn afsluiten of opsluiten?Verdriet, angst of pijn afsluiten of opsluiten?Waar de Hollandse nuchterheid de mens overeind gehouden heeft als er verdriet of pijn te verwerken viel, weten we inmidd…
Verwerken heftige ervaringVerwerken heftige ervaringIedereen maakt in zijn/haar leven een aantal heftige ervaringen mee en waar de een er al op jonge leeftijd mee geconfron…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.