Een dromendagboek bijhouden
Dromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste en misschien ook wel engste dingen komen naar boven. Soms herinner je het je de volgende ochtend. Zou het dan niet leuk zijn om dit op te schrijven? Wie weet schrijf je zo wel je eerste (droom) bestseller!
Voordat je besluit om een dromen dagboek bij te houden is het belangrijk om je even te verdiepen in het onderwerp "dromen" of met name "lucide dromen".
Lucide dromen
Lucide dromen zijn dromen waarin je bewust bent dat je droomt en je in zekere mate controle hebt over je droom. Je kunt jezelf aanleren om bewuster te leren dromen, maar hoe doe je dit? Neem jezelf voor, voor het slapen gaan, om bewust te gaan dromen. Verzin bijvoorbeeld waarover je zou willen dromen, of wat je in een droom graag zou willen doen (bv. vliegen, iemand ontmoeten, iets doen) Nog beter is om het op te schrijven. zou je dat bijhouden in je dromen dagboek, dan zou je kunnen vergelijken later of dat wat je gedroomd hebt, overeenkomt met dat wat je wilde dromen. Hoe bewuster je droomt, hoe beter je je droom kunt onthouden en deze onder woorden kunt brengen.
Dromen dagboek
Allereerst koop je een boekje om in te schrijven, het liefst in een klein zak-formaat dat je over makkelijk mee kunt nemen. Je hebt natuurlijk ook een pen nodig. Leg het boekje en de pennen elke nacht voor het slapen gaan naast je bed. Schrijf dan eventueel op wat je wilt gaan dromen. Gewoon wat korte woorden is prima. Je kunt ook verschillende kleuren pennen gebruiken om het verschil tussen de dromen beter aan te duiden.
Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt, sta dan niet meteen op, maar blijf even liggen en probeer je te herinneren wat je gedroomd hebt. Wanneer je je iets herinnert, schrijf dit zo nauwkeurig mogelijk op. Heb je weinig tijd, schrijf dan vluchtige woorden op van wat je je herinnert. Door over je dromen na te denken, onthoudt je ze langer. Neem eventueel je boekje met je mee en probeer wanneer je er de tijd voor hebt de droom weer te herinneren en voeg zo dingen toe aan je droom boekje. Een bepaalde lay-out voor het beschrijven van een droom is er eigenlijk niet, dit hangt van jezelf af en iedereen droomt weer anders. Je kunt bijvoorbeeld beschrijven:
- Wat deed je in je droom?
- Hoe voelde je je?
- Wat heb je gezien (objecten)?
- Wie heb je gezien of denk je gezien te hebben?
Betekenissen vinden
Mettertijd zul je je dromen steeds beter gaan herinneren en je gaat ze beter onthouden. Zo worden de beschrijvingen in je boekje steeds beter en wellicht merk je dan ook dat je steeds meer invloed gaat hebben op dat wat je droomt! Met de uitgebreidere beschrijvingen van je dromen kun je de betekenis ervan, voor zover je deze niet zou weten, opzoeken. In je dromen dagboek kun je bijvoorbeeld de linkerpagina voor je droom gebruiken en de rechterpagina voor de uitleg ervan. Of gebruik weer verschillende kleuren. Er zijn veel naslagwerken te vinden over de betekenis van je dromen. Dit hoeft vaak niet de betekenis van het geheel van de droom te zijn, maar ook bepaalde kleine dingen in je droom, zoals vliegen, vallen, bepaalde emoties hebben, etc.
Boeken
- "Dromen en wat ze voor ons betekenen", geschreven door J. Voskuil in 2008
- "Dromen en hun betekenis", geschreven door G. Haddenbach in 2000
- "Dromen", geschreven door A. de Boer en Ada de Boer in 2008
- "Dromen van A tot Z" geschreven door B. Althaus in 2008
Websites
- www.droominfo.nl
- www.dromenweb.nl
- www.droomvrienden.nl