Wat een hypnotherapeut doet

Wat een hypnotherapeut doet Een hypnotherapeut is een therapeut die op een passende wijze werkt aan je probleem en te zoeken naar een oplossing. Elke therapeut gebruikt zijn eigen techniek. Je wordt in contact gebracht met je onderbewustzijn om aan je probleem te werken. Misschien ben je al eens op bezoek geweest bij een hypnotherapeut, maar voor velen mensen is het nog onduidelijk wat deze precies doet. Wat gebeurt er als je naar een hypnotherapeut gaat?

Een vakman

Als je naar een hypnotherapeut gaat, bezoek je iemand die opgeleid is in een specifiek vak, een vakman of natuurlijk ook een vakvrouw met ervaring. Net als elke andere vakman heeft je therapeut een scala aan gereedschappen dat hem in staat stelt het werk naar behoren te doen. Hij heeft gereedschap om een intake te doen, je in trance te brengen, deze trance te verdiepen, en vervolgens je benodigde therapie uit te voeren.

Wat hypnotherapie inhoudt

Een hypnotherapeut zet hypnose als middel in tegen je klachten. Hij brengt je in een trance waarbij je zelf de controle over je houdt. Door in deze toestand te raken, maak je contact met je onderbewustzijn. Op deze manier krijg je meer inzicht in je behoeften en mogelijkheden. Dit kan bijdragen aan het oplossen van je probleem. Wat je probleem ook is, je hypnotherapeut kiest het geschikte gereedschap uit. Als jij je eerste afspraak maakt, vertel je de therapeut waarvoor je komt. Toch zal er waarschijnlijk pas voor een bepaalde techniek worden gekozen als hij kennis met je heeft gemaakt.

Je therapeutische doelen

Mogelijk wil je weten waarom je last kreeg van de klacht of weet je precies wat je klacht is, maar wil je er zo snel mogelijk vanaf zien te komen. Als jij wilt bepaalt je therapeut welke techniek hij toepast om je verleden te onderzoeken, of dat er juist doelgericht gewerkt moet worden aan een gezondere toekomst.

Je persoonlijke geschiedenis

Mogelijk is dit niet het eerste dat er in je opkomt, maar je carrière, hobby's, wat je voor- of afkeur is, kunnen allemaal aanwijzingen geven voor de te gebruiken techniek. Als je bijvoorbeeld van tuinieren houdt, kan je therapeut metaforen gebruiken die daarmee te maken hebben, zodat hij kan helpen met het uitgraven van je probleem en het planten van zaadjes voor een gezonde oplossing.

Je therapeutische geschiedenis en voorkeuren

Misschien heb je wel eens een hypnotherapeut bezocht die een techniek gebruikte die bijzonder effectief was. Als dat zo is, vertel het dan aan hem omdat hij de techniek kan gebruiken om je huidige probleem op te lossen. Als je een bepaalde techniek niet ziet zitten of je er zorgen over maakt, vertel het aan je therapeut zodat hij dit kan vermijden.

Regressietherapie

Als je ervan overtuigd bent dat je huidige probleem te maken heeft met iets dat gebeurd is in een vorig leven, zal je hypnotherapeut overwegen een regressietherapie te gebruiken. Regressie houdt in dat je terugkeert naar een vorig stadium, een vorig leven. Deze techniek kan alleen toegepast worden als je er zelf van overtuigd bent dat het zo is, anders heeft deze techniek weinig zin.

De persoonlijke voorkeur van je hypnotherapeut

Alle therapeuten hebben een favoriete techniek om toe te passen. De keuze van jouw hypnotherapeut zou simpelweg teruggebracht kunnen worden tot het feit dat hij van een bepaalde techniek houdt, geoefend is in het gebruik ervan en weet dat het werkt.

De opleiding van een hypotherapeut

Net zoals de meerderheid van de psychotherapeutische disciplines biedt hypnotherapie verscheidene benaderingen van de studie. Het kan zijn dat je therapeut is opgeleid in de analytische benadering. Het blootleggen van de redenen voor de ontwikkeling van een klacht maakt ook deel uit van het bestrijden hiervan. Het kan zijn dat je therapeut erg oplossingsgericht werkt naar zijn richting om te werken aan de klacht, of misschien dat hij kiest voor een elektrische benadering.

De geschikte therapeut

Je wilt uiteindelijk een hypnotherapeut die een geschikte techniek kiest. Het kan zijn dat je een voorkeur hebt voor een bepaalde techniek, maar dat je therapeut een andere techniek voorstel. Het kan zijn dat je therapeut daar een reden voor heeft. Luister naar je therapeut en geef vervolgens aan waarom je van mening bent dat jij dit niet de juiste techniek vindt.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is 'Hypnotherapie'?Wat is 'Hypnotherapie'?Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten. Ook kan hypnotherapie wo…
Regressietherapie: Verwerken van problemen uit het verledenRegressietherapie is een methode om los te komen van trauma uit het verleden. Dat is belangrijk omdat dingen die je vroe…
Hypnotherapie: hoe kun je leren iets vergeten?Hypnotherapie: hoe kun je leren iets vergeten?Hoe je een bepaalde gebeurtenis in je leven je herinnert, bepaalt in grote mate hoe je gebeurtenissen in de toekomst erv…

Productiever door minder te doenProductiever door minder te doenDat willen we allemaal wel ‘productiever door minder te doen’, maar strikt genomen is het niet zo moeilijk en zijn er al…
Ben jij een buitenstaander?Ben jij een buitenstaander?Het oogt een beetje verdrietig, de echte buitenstaander of de man/vrouw waarbij het net allemaal iets anders loopt dan b…
Bronnen en referenties
  • Boek: hypnotherapie voor dummies, ISBN: 9789043014601
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.