Je geestelijke weerstand verhogen

Je geestelijke weerstand verhogen Zeker ten tijde van de koude maanden zijn we druk bezig met het verhogen van onze weerstand. Gezonde voeding, goed kleden, voldoende bewegen en dat vullen we zonodig aan met vitaminetabletten om de risico’s om ziek te worden, buiten de deur te houden. Waar we echter (te) weinig naar omkijken is onze geestelijke weerstand. Bovendien wordt de geestelijke weerstand nogal eens onderschat. Hoe werkt dat?

Wat is geestelijke weerstand?

Geestelijke weerstand is eigenlijk heel eenvoudig, je goed in je vel voelen. Waarbij het zich niet zozeer over dit in letterlijke zin gaat, maar in figuurlijke zin. Toch is ook je letterlijk lekker in je vel voelen belangrijk, want als je jezelf in uiterlijke zin niet oké vindt, dan heeft zich ook zijn weerslag op je geestelijke weerstand.
Verder moet je bij geestelijke weerstand denken aan het opgewassen zijn tegen de dagelijkse uitdagingen van het leven (in werk en privé), te grote stress aankunnen (vermijden of compenseren), positief in het leven staan -ook bij weerstand en als dit een keer niet lukt- je de switch weer kunt maken naar het positieve. Uitgaan van het gegeven dat je glas half vol is en niet half leeg.

Gevolgen bij verminderde geestelijke weerstand

Zoals je lichamelijke weerstand die afneemt gevolgen heeft, geldt dit ook voor de geestelijke weerstand. Een slechte geestelijke weerstand kan leiden tot ondermeer:
  • Geïrriteerdheid (vaak ook om de kleinste dingen)
  • Depressief gedrag of minimaal aanhoudende zwaarmoedigheid/doemdenken
  • Apathisch gedrag vertonen
  • Geheugen verlies

Hoe stimuleer je je geestelijke weerstand?

Zoals nagenoeg alles, is ook dit een keuze. Je kiest er voor om niet te blijven hangen in doemdenkerij, apathisch gedrag te vertonen etc. Maar door tegen jezelf te zeggen dit gedrag niet meer te vertonen is één, maar om het in je systeem te krijgen en je weerstand op niveau te krijgen of te houden, is meer nodig. Niet allemaal even lastig, maar wel een kwestie van doen.

Seks

Verschillende recente onderzoeken in de VS en Frankrijk hebben aangetoond dat je geestelijke weerstand gevoed wordt als je minimaal één, maar bij voorkeur twee keer per week seks hebt. Goed voor het immuunsysteem en stimuleert je eigenwaarde.

Vriendschappen

Enkele goede vriendschappen verhogen ook je geestelijke weerstand, dat is al jaren bekend. Waarbij het zit in de kwaliteit en niet in de kwantiteit van de vriendschappen. Vriendschappen waar diepgang in zit, helpen je kwesties ter tafel te brengen en je gevoelens te uiten. Mensen reageren altijd weer anders en dus kan de feedback je ook weer nieuwe ideeën geven. Het geeft een sterk gevoel enkele goede vriendschappen te hebben.

Slapen

Slapen is goed voor de lichamelijke weerstand, maar ook voor de geestelijke weerstand. De geest die “uitgerust” is kan veel gemakkelijker de uitdagingen die gedurende de dag op je afkomen, aan. Het maakt je scherper en je ziet er beter uit … wat als lichamelijke uiting toch ook weer zijn weerslag heeft op het geestelijke aspect.

Ruzie

Er is een verschil tussen woordenwisseling en ruzie. Een woordenwisseling is vaak een stevige discussie waar meningen nadrukkelijk ter tafel komen, maar een echte ruzie (met wie dan ook) is een aanslag op je geestelijke weerstand. Je immuunsysteem loopt terug en de ruzie kan in je hoofd blijven malen. Het kan je frustreren, irriteren of ronduit boos maken en/of houden. Bovendien verlaagd het je immuunsysteem en is de kans op bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus groter.

Vrolijkheid

Niet iedereen staat met even veel goed zin op om vervolgens door het huis te gaan lopen zingen. Toch is zingen/neuriën goed voor je geestelijke weerstand. Dus probeer het eens op een zo vroeg mogelijk moment en of dit nu onder de douche is, tijdens het ontbijt of in de auto of het openbaar vervoer naar school of werk, er zijn ook vroeg genoeg momenten.
Zomaar uit het niets zingen of neuriën kunnen sowieso niet veel mensen, dus thuis kan de radio aan en onderweg de autoradio, iPod of telefoon. En ben je (nog) niet in staat om mee te zingen of te neuriën, onderzoek toont al jaren aan dat muziek sowieso goed doet. Bij de man of vrouw met een ochtendhumeur alleen niet te hard aanzetten!

Tot slot

Alles bij elkaar zijn het niet meer of minder dan de dingen die sowieso bij het leven horen, alleen komen bepaalde zaken er vaak niet van. Drukke baan, gezin en dan blijft er niet veel tijd over. Maar als je balans in je leven toelaat, is er wel ruimte voor vriendschappen, voldoende slaap en seks en het besef dat het meer dan prima is, dat je er bent (met alle ups en downs die nu eenmaal bij het leven horen).
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je weerstand verhogenJe weerstand verhogenJe weerstand verhogen kan erg makkelijk zijn, mits je weet wat je er voor moet doen. Met deze tips verhoog je makkelijk…
Weerstand versterken, verhogen en ondersteunenWeerstand versterken, verhogen en ondersteunenHelp het immuunsysteem door negatieve invloeden van buitenaf te weren. Iedereen is minder ziek en verkouden met een gezo…

Wanneer provoceren goed isWanneer provoceren goed isProvoceren wordt nogal eens als negatief uitgelegd. Je ziet het veel terug in bijvoorbeeld de journalistieke hoek om een…
Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar!Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar!Voel je je niet goed in je vel? Een beetje down? Compleet depri? Misschien komt het wel door Blue Monday, de meest depri…
Bronnen en referenties
  • Gisela Vermeer of Helma van Wanrooij - mental coaches
  • www.wanrooijmanagement.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.