De feestdagen dip

De feestdagen dip In de periode rond kerst zijn veel mensen vrolijk, opgetogen en druk met de voorbereidingen voor bezoek, het gereed maken van de woning en/of het voorbereiden van een feestmaaltijd. Waar we in die periode nauwelijks tot niet mee bezig zijn, zijn de mensen die juist in deze periode een dip hebben. Geen aanhoudende depressiviteit, maar op en rond de feestdagen een somber, lusteloos gevoel waarbij de deken of het dekbed over je heentrekken, een verzachtend gevoel geeft.

Constateren en handelen

Als je het nu of al eerder geconstateerd hebt, dan kan je er natuurlijk voor kiezen om het hele proces te gaan analyseren. Maar over het algemeen kom je daar niet verder mee en is de kans dat je in rondjes blijft draaien zelfs groter. Immers, het is niet iets wat je even ongedaan maakt, als het überhaupt al ongedaan gemaakt kan worden. De meningen lopen uiteen, maar er wordt door steeds meer specialisten aangegeven dat iemand die werkelijk niets met feestdagen heeft, niet enthousiast te krijgen is.
Spreekt voor zich dat dit slechts betrekking heeft op mensen die niet vanuit een traumatische ervaring de feestdagen over willen slaan. In een dergelijke situatie kan je de vervelende ervaring plaats laten maken, voor nieuwe leuke ervaringen en bij een dergelijk proces kan je beter een professional inschakelen.
In dit artikel hebben we het dus over mensen die niets met deze feestdagen heeft en dit mogelijk in combinatie met de somber ogende periode van het jaar.

Aan de slag

Als de periode rond de feestdagen je gestolen kan worden, is anderhalf tot twee weken in bed blijven liggen, meestal niet de oplossing. Met andere, leuke, dingen bezig zijn, levert meestal meer op. Lol, energie, inspiratie etc. Dit moet bij voorkeur dan wel in een omgeving waar je niet geconfronteerd wordt met allerlei zaken rond de feestdagen. Het zal afleiden en je humeur geen goed doen.
Maar begin bij het benoemen van zaken. Wat is je gevoel en benoem dat ook. Neem het mee als een gegeven en probeer het niet te voelen als last. Mocht dat laatste je niet lukken, dan is het goed te voelen wat het zojuist benoemde gevoel met je doet. Lusteloos, moe, chagrijnig, borrels in de buik etc. Bedenk wat het tegenovergestelde van dit gevoel is, en wat dit voor je kan doen. Ga hiermee, waar je ook naar toe gaat, actief aan de slag.

Omgeving

Een proces waar je je geest inzet om een andere situatie te creëren dan de huidige, doe je bij voorkeur in een omgeving waar je niet wordt afgeleid. De natuur kan zo’n omgeving zijn en is het bos met gevallen bladeren voor sommige mensen deprimerend, loop dan eens een stuk langs de kustlijn. Zeker bij helder weer is het uitzicht wijds en kan in positieve zin helpen in het proces. Het proces waar je het tegenovergestelde van je gevoel in je hoofd “deponeert” en je je eigen moet maken.

Je brein manipuleren

Dat “eigen” maken is feitelijk bezig blijven met het gevoel wat je op wilt roepen. Wat er namelijk dan met je lichaam gebeurt, is dat je brein als het ware voor de gek gehouden wordt. Je manipuleert als het ware je brein. Door het gewenste gevoel op te roepen, gaat je brein namelijk aan de slag middels het aanmaken van de bijbehorende “prettig gevoel” stoffen.
Overigens is dit iets wat je vaker onbewust gebruikt, maar voor een negatief gevoel kan je het absoluut ook bewust toepassen. Als je dus die dip rond de feestdagen leuk wilt overbruggen, zorg er dan voor dat je brein - middels de stoffen die bij je “leuke” gedachten horen - je het bijbehorende gevoel geeft. Als je een dergelijke periode ook nog in een omgeving door kunt brengen waar je geen “last” hebt van mensen in kerstsfeer, dan kom je zo’n periode zonder kleerscheuren door.

Enkele voorbeelden:
  • Borrels van nervositeit in de buik, ombuigen naar bubbels die je meer energie geven. Je wordt weer groot, je groeit als het ware.
  • Gespannen gevoel rond de borst, ombuigen naar groot en vooral diep willen ademhalen. Dit geeft enorm veel extra zuurstof in het lichaam.
  • Druk in je hoofd, ombuigen naar de energie die eruit moet en welke je omzet naar activiteit. Goed diep ademhalen en wat fris water drinken geven je een rustig gevoel maar klaar voor activiteit.

Locatie

Maar het is niet eenvoudig de juiste omgeving te vinden, immers kerstmis is binnen het christendom een universeel feest en je zult of richting “the middle of nowhere” moeten (waarbij de natuur een prima alternatief is) of naar een plaats waar het christelijke geloof geen rol speelt. Helaas is dat meestal niet direct naast de deur.

Concluderend

Dit alles lijkt min of meer op een vlucht en dat is het feitelijk ook. Een vlucht waar je voor kiest om jezelf een prettige tijd te geven in een periode die je anders redelijk depressief thuis doorbrengt. Dus waar kies je voor?
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?Depressief bij kerst en nieuw: wat te doen bij "Stressmis"?De periode van kerst en nieuw is voor sommigen onder ons een periode van sociale verplichtingen en stress. We moeten vro…
Werken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenWerken tijdens feestdagen: Mag ik dit weigerenVeel mensen brengen feestdagen het liefst door met hun vrienden en familie. Sommige mensen moeten echter werken tijdens…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
De feestdagen voor nieuw samengestelde gezinnenDe feestdagen doorkomen is niet makkelijk, en zeker niet voor de ouders van nieuw samengestelde gezinnen. Elke ouder wil…

Psychoanalyse, een persoonlijkheidstheorieElk persoon beschikt over een unieke persoonlijkheid, die tot uiting komt in het gedrag. Er zijn veel theorieën over het…
Gamen voor volwassenenGamen voor volwassenenOver kinderen en het spelen van games valt genoeg informatie te vinden. Waarom kinderen spelen, leeftijdsindicaties en w…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.