Betekenis van veel voorkomende dromen

Betekenis van veel voorkomende dromen Dromen zijn niet zomaar betekenisloze afbeeldingen die zich in ons hoofd afspelen wanneer wij slapen. Tijdens dromen worden vaak de herinneringen en gebeurtenissen van overdag verwerkt en opnieuw afgespeeld. Dit zijn geen letterlijke films van wat we die dag mee hebben gemaakt, maar kunnen een latente betekenis hebben.

Onderbewuste

Dromen gaan vaak over zaken die ons in het dagelijkse leven bezighouden. Je neemt bepaalde gedachten en mentale bezigheden met je mee wanneer je in bed kruipt en niet genoeg tijd neemt om te ontspannen. Daardoor blijf je tijdens je slaap nog steeds door malen over onderwerpen die je overdag ook bezig hielden.

Dromen zijn dan ook subtiele, onbewuste (of juist onderbewuste) gedachten die je in het dagelijkse leven bezighouden. Het zijn niet per se voorspellingen van de toekomst. Het zijn onbewuste, diepe emoties en dingen die je bezig houden.

Veel voorkomende dromen

Dromen over struikelen/vallen

Een van de meest voorkomende dromen, is het moment tussen waken en slapen. Opeens word je wakker met een schok, met het gevoel of idee dat je zojuist bent gestruikeld, je voet hebt verzwikt of bent gevallen. Het voelt alsof je even een stuiptrekking had. Dit is dan ook het geval.

Heftigere dromen zijn dromen waarin je echt lijkt te vallen, niet zomaar struikelt of je voet omzwikt. Je valt werkelijk naar beneden vanaf een bepaalde hoogte, de wind suist langs je en je voelt je angstig. Het kan ook gaan om het zinken in water, waarbij je bang bent te verdrinken. De betekenis van deze droom worden gelinkt met gevoelens van eenzaamheid en onveiligheid. In het dagelijkse leven heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je niet genoeg gesteund wordt of dat je overspoeld wordt door gebeurtenissen of emoties.

Dromen over vermoord worden of zelf moorden

Bij dromen over moorden zal het duidelijk zijn dat het om een negatieve ervaring gaat. Het gaat er dan vaak over dat je in het dagelijkse leven het gevoel hebt dat anderen macht over je hebben of je iets aan willen doen. Als je zelf de moordenaar bent, kan het erover gaan dat je een bepaald deel wilt afsluiten of van je af wilt stoten. Het maakt je natuurlijk geen moordenaar!

Dromen over achtervolgd worden

Dromen over achtervolgingen gaan over dreigingen. Iemand voelt zich dan vaak in het werkelijke leven bedreigd door anderen in de omgeving. Het kan gaan over een specifiek persoon, maar evengoed om bepaalde emoties die je achtervolgen en die je niet los kan laten. Ga bij jezelf na wat de precieze betekenis kan gaan: wat is er in je leven waardoor je je bedreigt voelt? Is er een bepaald persoon dat je angst inboezemt, of gaat het om een bepaalde gebeurtenis? Kun je er iets aan doen?

Dromen over naakt zijn

Je bent je aan het omkleden en plotseling merk je dat je omgeven bent door anderen. Je zit op een wc en opeens blijken de muren doorzichtig. Deze dromen gaan uiteraard over gevoelens van kwetsbaarheid en schaamte. In het dagelijkse leven ervaar je waarschijnlijk het gevoel dat je (te) veel van jezelf moet blootgeven, dat je een geheim met je meedraagt dat erg zwaar voor je is. Het blijkt ook dat deze droom veel voorkomt bij mensen die binnenkort gaan trouwen (ook dan moet je je blootgeven aan een ander, want je gaat je leven met die persoon delen).

Dromen over het missen van een vliegtuig of trein

In deze dromen haast je je een perron of een haven op om een trein, boot of vliegtuig te halen, maar juist op dat moment zie je het voertuig wegrijden. De gevoelens die hiermee gepaard gaan zijn vaak frustratie, niet angst. Het gaat hierbij niet om het werkelijk missen van een vervoersmiddel (je kunt ook dromen dat je een vergadering of een belangrijk evenement mist), maar de betekenis ligt wel in het verlengde. Meestal heb je op dat moment in je werkelijke leven voor een moeilijke beslissing moeten staan, of sta je er nog middenin. De droom geeft aan dat je een belangrijke kans hebt gemist en je in een lastige situatie zit waarbij je een keuze moet maken tussen twee (of meerdere) zaken die je allemaal aan het hart liggen.

Dromen over de weg kwijt zijn

Deze droom is een duidelijke afspiegeling van het werkelijke leven. Ook in het dagelijkse leven kun je de weg kwijt zijn en dit is dan vaak terug te vinden in de droom. In de droom bevind je je misschien in een doolhof of in een enorme stad waar je de weg niet kent. Dit geeft de radeloosheid aan die je soms in je dagelijkse leven ook kunt ervaren.

Dromen over vreemdgaan van partner

In een relatie hoor je vaak dat een van beiden droomt dat de ander vreemd gaat. De ander gedraagt zich in je droom alsof het helemaal niets voorstelt, alsof het een hele normale gebeurtenis is, waardoor je je ongelofelijk gefrustreerd voelt. Je staat machteloos, net zoals wanneer iemand het in het echte leven uit zou maken. De betekenis hiervan is dat je (onbewust) bang bent de ander te verliezen, maar het kan ook betekenen dat je al het gevoel hebt dat er iets in jullie relatie mist (vooral omdat je partner in de droom zo laks erop reageert).

Veel voorkomende voorwerpen in dromen

Droomsymbolen

 • Dieren: natuur en overleving
 • Huizen: innerlijk (emoties, herinneringen)
 • Wegen: het levenspad/keuzes
 • Tanden: schoonheid (bijvoorbeeld het verliezen van tanden)
 • Water: onbewuste, innerlijke vrede
 • Huwelijk: behoefte te trouwen (dus redelijk letterlijk)
 • Geld: zelfwaarde
 • Bergen: obstakels
 • Baby's: kwetsbaarheid, iets nieuws
 • Examen: zelf-evaluatie
 • Dood: veranderingen
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Gezondheid: DromenGezondheid: Dromen“Dromen zijn bedrog” wordt er wel eens gezegd, maar dat is niet helemaal waar. Dromen hebben een functie en is niet zoma…

Bijna geen sociale contacten en eenzaam voelenBijna geen sociale contacten en eenzaam voelenBijna geen sociale contacten hebben: volgens het CBS voelt ruim 22 procent van de mensen zich eenzaam. Een sociaal isole…
Relatietherapie, van deze tijd of toch niet?Relatietherapie, van deze tijd of toch niet?Relatietherapie wordt nog steeds gezien als relatief nieuw en menigeen is sceptisch over de effectiviteit. Veel mensen b…
Bronnen en referenties
 • http://listverse.com/2008/10/07/top-10-common-dreams-and-their-meanings/
 • http://www.world-of-lucid-dreaming.com/30-common-dream-symbols.html
Reacties

Shannon, 27-08-2015
Ik ben pas iets langer dan een jaar samen met mijn vriend maar de laatste tijd droom ik vaak over dat hij vreemdgaat (in het echt is hij totaal niet zo) maar steeds op een andere manier, de ene droom heeft hij bijv. alleen met iemand gezoend, de andere droom heeft hij alleen voorspel gehad en zag ik hem echt in bed liggen met een ander en weer een andere droom heeft hij seks gehad en in die droom zei hij ook echt tegen me dat hij naar iemand toeging op dat moment om seks mee te hebben alsof het helemaal niks betekent. Ik heb deze dromen steeds vaker en dan word ik verdrietig of gefrustreerd wakker. Reactie infoteur, 06-09-2015
Beste Shannon, ik kan me voorstellen dat het iets met onzekerheid te maken heeft. Je bent waarschijnlijk graag met je vriend samen en wilt hem niet kwijt raken. Dat kan een onbewuste angst zijn en iets wat vervolgens terugkomt in je droom. Misschien kun je het er eens met hem over hebben (niet beschuldigend, hij kan er immers niets aan doen), misschien kan hij je wat geruststellen en helpt dat!

Bea, 20-05-2015
Ik droom zo wat iedere nacht meestal weet ik er nog heel weinig van maar de afgelopen nachten droom ik steeds dat mijn vriend zoent met een jongere meid die erg op mij lijkt. Dan word ik baddend in het zweet wakker. Reactie infoteur, 06-09-2015
Beste Bea, zie de reactie hierboven. Ik denk dat jullie je wel in elkaar zullen herkennen. Voor jou geldt misschien wel enigszins hetzelfde. Weet vooral dat dit veel vaker voorkomt iedereen heeft zijn of haar onzekerheden en dat komt vaak terug in dromen.

Besa, 20-03-2015
De laatste tijd droom ik veel over honden, bedreigende honden, van de waakhonden 'Doberman'. In mijn eerste droom, waren drie honden die zelf konden vliegen. Een van de mensen die naast me was heeft me beschermd waardoor een van de honden naar een jong meisje aangevlogen is. op dit moment ben ik dan wakker geworden. Vannacht terug een droom gehad, ik was op vlucht, en ben veel verschillende honden tegen gekomen, waardoor een van deze rassen mijn rechter been gebeten hebben. ik heb nog kunnen vluchten. Mijn ouders zeggen als je van een hond droomt is meestal positief, maar dreigende honden? wat houdt dit eigenlijk in? Zou dit een betekenis hebben? mvg Reactie infoteur, 21-03-2015
Hoe sta je in het dagelijks leven tegenover honden? Ik denk dat een dreigend gevoel (ook al gaat het om een hond) wel duidt op iets negatiefs, mogelijk een dreigend, onheilspellend gevoel wat je in het dagelijkse leven herkent/tegenkomt. Over het algemeen zullen honden met iets positiefs geassocieerd worden: bij honden denken we in principe aan loyale, trouwe en vrolijke dieren. Maar zoals je zegt, het gaat gepaard met een dreigend gevoel.

Thaisa, 16-02-2015
Ik heb net een zeer akelige droom gehad. Ik ben er echt niet goed van. Ik werd achtervolgd in een huis door een vrouw. De vrouw wou me vermoorden. Ik rende naar beneden in dat huis en hoorde de voetstappen van de vrouw al afkomen. Wat een zeer akelig gevoel was. Toen ik buiten was kwam de vrouw ook naar mij toe gerend, ze leek wel bezeten. De politie hield haar tegen waarna ze haarzelf doodstak op de plek van haar eierstokken. Wat betekend dit allemaal? Reactie infoteur, 20-02-2015
Wat het precies betekent zou ik niet kunnen zeggen. Achtervolging en moord wijst op negatieve gevoelens, dreiging. Mogelijk kende je de vrouw of staat ze meer symbool voor het dreigende zonder een bestaand persoon te zijn. Het kan gerelateerd zijn aan iets wat je hebt gehoord/gelezen of gebaseerd zijn op angstige/dreigende gevoelens die je de laatste tijd hebt ervaren.

Inge, 02-05-2014
Mijn man droomt elke nacht en wel zo erg dat ik er iedere keer wakker van wordt. Meestal weet hij niet meer waar hij over heeft gedroomd. Hij schokt enorm met zijn heupen en heeft bijna altijd een erectie. Hij wrijft tijdens het dromen ook meerdere malen hard over zijn gezicht. Heel soms weet hij wel waar hij over heeft gedroomd. De dromen gaan dan over voetbal dat hij een mooie pase geeft of heel hard rent met de bal aan zijn voeten. Of laatst droomde hij dat hij op een camping stond waar een overstroming plaats vond. Hij moest heel hard rennen om de stroming voor te blijven. Kunt u mee vertellen wat dit alle zou kunnen betekenen? Reactie infoteur, 05-06-2014
Zijn de onderwerpen herkenbaar uit het dagelijks leven? Vaak dromen we ook dingen waarmee we in het dagelijks leven geconfronteerd worden of waar we over fantaseren/piekeren.

Anoniem, 12-02-2014
Ik droom meermaals over mijn 'droomman'. Ik ben getrouwd en heb een prachtig gezin maar toch zie ik vaker en vaker deze persoon waardoor ik me ook echt verliefd voel in mijn droom en als ik ontwaak. heb zelfs een serieus gevoel dat ik hem mis door de dag dan. wat kan dit betekenen? Reactie infoteur, 12-02-2014
Ik denk niet dat het verkeerd is om te dromen van een "droomman". Zelfs als je gelukkig bent met je partner kun je ook in het dagelijkse leven iemand tegenkomen die je wel interessant vindt, ongeacht of je daar iets mee doet. Misschien verlang je naar iets nieuws, om weer even dat verliefde gevoel te hebben?

Bo Ha, 11-07-2013
Ik heb gedroomd over een baby jongen van mijn zus die van mijn borst drinkt en plotseling toen hij ongeveer 6 jaar oud was, was hij veranderd in een meisje en dat mij zus dat kind door het raam liet kijken maar dan heel haar lichaam door het raam ze droeg een kleed met 2 lintjes en dat mijn zus haar vast pakt aan haar lintjes van haar kleed zo dat ze niet valt terwijl het kind gezellig wibbelt door het raam en ik kijk toe met schrik. Wat betekent deze droom? Reactie infoteur, 17-07-2013
Waarschijnlijk voel je je erg verbonden met het baby'tje van je zus? Het gevoel bij je droom is ook erg belangrijk. Ik kan je helaas geen echt antwoord geven want zo exact weet ik het niet.

Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.