Relatietherapie, van deze tijd of toch niet?

Relatietherapie, van deze tijd of toch niet? Relatietherapie wordt nog steeds gezien als relatief nieuw en menigeen is sceptisch over de effectiviteit. Veel mensen beëindigen vroegtijdig een relatie, al dan niet getrouwd, maar de groep mensen die nog een poging waagt is ook groeiende. Soms ingegeven door de situatie in verband met woning, financiële middelen etc. en soms ingegeven om echt te kijken of je nog iets van je relatie kunt maken. Er wordt wel eens gezegd dat mensen tegenwoordig te snel uit elkaar gaan, geen moeite meer willen doen om een succes van de relatie te maken. Zet de cijfers af tegen pakweg veertig jaar geleden en het verschil is schrikbarend. In hoeverre het reëel is wat er gezegd wordt óf dat het voortschrijdend inzicht is in het kader van mensen die zich verder ontwikkelen (en mogelijk de een meer als de ander) óf dat beide partners financieel onafhankelijk zijn óf dat men hogere eisen stelt aan het leven en met wie we het willen delen. Allerlei redenen die het percentage relatiebeëindigen kunnen en zullen beïnvloeden. Maar wat de reden ook is, de maatschappij is veranderd en die verandering zet door.

Wat een bijkomend, niet onuitwisbaar aspect is, is het gegeven dat als er kinderen zijn, deze er altijd iets van meekrijgen. Kinderen hebben dat “nest” nodig, waarin beide ouders een rol spelen. Dit verandert als een van de ouders niet meer in datzelfde nest woont. Kinderen krijgen plots meerdere “nesten” of missen een van de ouders die in dat nest hoort. Daarmee zeker niet gezegd dat het altijd fout gaat als één ouder de kinderen groot brengt. Hoe dan ook… of het nu om de kinderen is of om elkaar weer te zoeken en te vinden, de professionele hulp wordt inmiddels weer steeds meer ingezet.

Bron: Eommina, PixabayBron: Eommina, Pixabay

De relatietherapeut

Relatietherapie is feitelijk een verzamelnaam voor allerlei vormen van psychotherapie die betrekking hebben op relatieproblemen, het wordt ook wel eens systeemtherapie genoemd. Daarmee ook gezegd dat er lang niet alleen mensen komen die eventueel de relatie willen beëindigen, maar waar andersoortige relatieproblemen spelen. De hulp van de therapeut wordt over het algemeen ingeroepen op het moment dat de mensen er zelf niet meer uitkomen.

De relatietherapeut zal over het algemeen eerst met beide partners de problemen in kaart brengen en de realiteit wijst uit dat het om meestal meer dan één ding gaat. De logische vervolgstap is dat men, met beide partners samen, op zoek gaat naar oplossingen. Waarbij de therapeut niet de kant-en-klare oplossingen biedt die men het liefste zou krijgen, maar meestal wel handvatten.

Te laat?

Relatief veel mensen zoeken professionele hulp als ze alles al geprobeerd hebben of zelfs op het punt van scheiden staan. Het is blijkbaar nog steeds een grote stap op een therapeut in te schakelen en wordt als laatste redmiddel gezien. Toch kan zodra je wrijving – om wat voor reden dan ook – binnen de relatie ervaart, de therapeut maar het beste direct ingeschakeld worden. Logisch dat je zelf nog een poging waagt, maar daarna is die stap naar de therapeut de beste. Hoe langer het op zich laat wachten, hoe moeilijker het wordt.

Mogelijkheden tot aanpak relatie

Enkele van de traditionele manieren van aanpak. Veelal face to face bij de therapeut en steeds meer wordt ook internet ingezet. Denk aan gesprekken die via Skype verlopen.
  • De meeste bekende en gebruikte is de gedragstherapie. Deze zal meer de nadruk leggen op hoe partners met hun gedrag elkaar beïnvloeden. De insteek is dat het gedrag van beide partners zich ten positieve zal ontwikkelen.
  • Minder bekend, maar wordt wel toegepast is de specifieke oplossingsgerichte therapie. Het woord spreekt voor zich, men gaat direct richting een oplossingsrichting. Door te focussen op de momenten dat de relatie wel goed loopt, kan het proces omgebogen worden. Niet iedereen is geschikt voor deze vorm van therapie, maar soms kan het een bewuste keuze zijn.
  • Psychoanalytische relatietherapie is een vorm die gekozen kan worden wanneer de oorzaak van de relatieproblemen vooral gezocht moet worden in onverwerkte emotionele conflicten uit de kindertijd. Dit geldt voor een van de partners en soms voor beide. Men legt de focus op het alsnog verwerken van deze emoties.

Tot slot

Modern? Mogelijk, maar als je een poging wilt wagen je bijna gestrande relatie nieuw leven in te blazen, zou het kunnen werken. De schroom om de stap naar de relatietherapeut te zetten kan middels internet al laagdrempeliger ingezet worden. Mogelijkheden te over.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatietherapie, helpt het?Als je in je relatie tegen problemen aan loopt waar jullie beide niet meer uit kunnen komen is relatietherapie een mogel…
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Gestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalttherapie is ontstaan na onvrede van Fritz en Laura Perls over psychoanalyse. Fritz was zelf psychiater en vond da…
De relatie of huwelijk in therapieDe relatie of huwelijk in therapieMensen met een relationele twijfel: “Blijven? Uit elkaar gaan? Of gaan scheiden?” kunnen bijzonder goed geholpen worden…

Betekenis van veel voorkomende dromenBetekenis van veel voorkomende dromenDromen zijn niet zomaar betekenisloze afbeeldingen die zich in ons hoofd afspelen wanneer wij slapen. Tijdens dromen wor…
Het obstakel wat faalangst heetHet obstakel wat faalangst heetAls je goed rondkijkt dan merk je pas op dat er relatief veel mensen op meer of mindere manier last hebben van faalangst…
Bronnen en referenties
  • M. Magnusson - relatietherapeut
  • Afbeelding bron 1: Eommina, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.