Leven met een geheim

Leven met een geheim Waar de een zegt dat het niet nodig is, zal de ander een goede reden hebben om een geheim geheim te laten blijven. Soms meegekregen bijvoorbeeld vanuit de jeugd, maar het kan ook om een geheim gaan wat in de loop der jaren gegroeid is en er lijkt geen weg terug. Weer een ander soort geheim kan over een geheim gaan wat volgens onze wetten niet gerechtvaardigd is.

Het geheim maakt niet uit

Het is voor het persoonlijke effect, de geestelijke pijn, nauwelijks relevant wat het geheim is. Slechts geheimen die de eigen identiteit onder druk zetten, worden anders ervaren.

Wel is het zo dat als het een geheim betreft waar iemand in de nabije omgeving iets verzwegen heeft, ronduit niet eerlijk is geweest of nog erger, de pijn heftiger kan zijn. Zeker als het gaat om iemand waar je van houdt, waar je al je hele leven mee optrekt etc. De band die in de loop der tijd ontstaan is, een band die liefde of veiligheid oproept, kan zomaar teniet gedaan worden op het moment dat een geheim uitkomt wat al die jaren verzwegen is. Natuurlijk kan uitleg een nuancering aanbrengen, maar het gevoel verraden te zijn, overheerst vaak.

Een ander aspect wat nog wel eens de kop opsteekt is een gevoel van jezelf niet meer kunnen of durven te vertrouwen, omdat iemand – in ieder geval ogenschijnlijk – anders was/is dan jij dacht. Je natuurlijke sensor of iemand betrouwbaar is, zal vanaf dat moment anders werken.

Leugen

Dat iemand zich, door het vertellen van een leugen, mogelijk anders voorgedaan heeft dan hij/zij is, wordt ook door de meeste mensen als verwerpelijk ervaren. Dat het mogelijk om goede bedoelingen gaat, wil lang niet altijd een nuancering aanbrengen bij het oordeel van de mens. Ook dit aspect verzwaart een mogelijk geheim.

De druk van een geheim bewaren

Speelt daarbij ook nog dat het om een geheim kan gaan wat de persoon in kwestie zelf als geheim moet beschouwen, dan kan het een grote druk leggen. Niet iedereen is bestand tegen deze druk. Een geheim geheim houden kan bijvoorbeeld over bescherming van andere mensen gaan, maar dat neemt de druk van iets moeten verzwijgen niet weg.

De druk van een geheim bewaren wat indruist tegen onze wet- en regelgeving, brengt weer andere zaken met zich mee. Het geheim kan namelijk juridische consequenties hebben en kan gaan over financiële straffen, maar ook om het ontnemen van vrijheid. Hier spelen, naast vertrouwen, ook andere aspecten een rol.

Woorden wegen

Voor degene die een geheim moet bewaren, en om wat voor reden dan ook, geldt dat hij/zij altijd de woorden op een weegschaal moet leggen en alert moet zijn als het gaat om wat je zegt tegen wie. Het uitgaan van vertrouwen is niet mogelijk, omdat je enerzijds niet weet of iemand datgene wat hij/zij hoort, ook voor zich houdt en anderzijds of je iemand wel met een geheim “op kunt zadelen”. Daarnaast speelt er bij wettelijke zaken ook nog een mogelijk rol van medeplichtigheid en daar zadel je menselijkerwijs niemand mee op.

Smet op de ziel

Vasiant, psycholoog halverwege de vorige eeuw, heeft naar geheimen op verschillende manieren gekeken, met mensen gesproken die een geheim met zich meedragen en mensen die met geheimen (die uitkomen) te maken hebben gehad.
Hij stelde vast dat op momenten die niet logischerwijs te herleiden zijn naar het geheim, er een aspect rond dit geheim boven kwam drijven. Direct of indirect, maar in ieder geval deed linken naar het betreffende geheim. Hij stelde dat een geheim een soort vlekje op de ziel is wat er zit en niet meer weg te krijgen is. Middels psychotherapie of andere soorten therapie kan je het doen vervagen, maar gaat nooit helemaal weg. Je moet er mee leren leven.

Lichamelijk

De natuurgeneeskunde gaat uit van lichaam en geest als een geheel en wat er geestelijk niet goed zich, zich lichamelijk kan uiten. Wat in geval van druk door het hebben van een geheim zou kunnen betekenen, dat je lichamelijk last krijgt of kan krijgen van het bewaren van het geheim.

Waar de een aangeeft dat het nooit kwaad kan om naar een natuurgenezer te gaan, geeft de ander aan dat als je niet echt geloofd, de bekende therapieën ook niet zullen werken. Die beslissing moet je zelf nemen.

Tot slot

Er zijn maar weinig mensen die een geheim kennen, als spannend ervaren. Bij de een ligt het meer druk dan bij de nader, maar over het algemeen zit niemand er op te wachten. Uitgesloten degene die er (financieel)baat bij willen hebben.

Toch leven we ons leven met grote of kleine geheimen en is het onderdeel van het leven geworden. Zolang het niet de druk legt die tot (geestelijke) pijn leidt, kunnen de meeste mensen nog wel hun weg vinden.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geheim testament als erfenisGeheim testament als erfenisStel u laat in 2024 een testament opstellen om uw erfenis te regelen. De inhoud van dit testament is dan uw geheim en uw…
Een geheim hebbenEen geheim hebbenMensen hebben allemaal wel een geheim. Bij de één is dat een buitenechtelijke relatie, bij de ander dat hij of zij is mi…
Rijke mensen en hun geheim tot succesRijke mensen en hun geheim tot succesRijke mensen zijn juist zo rijk omdat ze het geheim van hun succes vaak zo goed weten te bewaren. Doorgaans hebben zij e…

Cognitieve vervormingen bij daders van zedendelictenCognitieve vervormingen bij daders van zedendelictenCognitieve vervormingen zijn de excuses die plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag gebruiken voor hun gedrag. P…
Zelf-presentatieIedereen staat wel eens voor de spiegel. Zoals je jezelf ziet, denk je misschien, zo zien anderen mij ook. Maar dat is n…
Bronnen en referenties
  • L. Vica
  • Ph. Bretch
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 15-01-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.