Hu Jintao, ooit de hoogste leider van China

Hu Jintao, ooit de hoogste leider van China AVan 2003 tot en met 2013 was Hu Jintao de president van China. Jintao was ook secretaris-generaal van de Chinese Communistische Partij van 15 november 2002 tot 15 november 2012. Daarnaast was hij voorzitter van de Centrale Militaire Commissie van 13 maart 2005 tot 15 november 2012. Maar wie is Hu Jintao eigenlijk

Hu Jintao

Op 21 december 1942 werd in Jingyan Hu Jintao geboren als zoon binnen een winkelierfamilie. Het is niet helemaal bekend waar hij werd geboren in Anhui of in Shanghai. In ieder geval verhuisde zijn ouders naar de kustprovincie Jingsu. Hij bleek op school een goede leerling, in 1959 begon hij aan een studie hydrolische techniek. Dit deed hij aan de Qinghua Universiteit in Peking. Hier maakte hij voor de eerste keer serieus kennis met de communistische partij, waar hij na zijn studie lid van werd. Volgens zijn officiële biografie zou Jintao een fotografisch geheugen hebben.

Hu had een neus om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Dit was uiteraard heel gunstig voor zijn carrière. Zo was hij eind jaren ’60 van de vorige eeuw werkzaam aan grote bouwprojecten in de provincie Gansu toen hij in contact kwam met de hoge partijfunctionarissen. Partijleider Song Ping werd vanaf dat moment langzaam aan zijn mentor.

De carrière van Jintao

Song Ping kwam in 1981 in Peking terecht. Jintao die met hem was meegegaan leerde meer en meer belangrijke partijmensen kennen. Hij had de kracht om op de achtergrond te blijven, en werd met steun van de juiste mensen in 1982 verkozen in het Centraal Comité. Hiermee was hij het jongste lid van de CCP.

Jintao toen al 40 jaar maakte heel snel de stijging in de partijkaders. Zo was hij secretaris van de Communistische Jeugdliga en was hij de hoogste partijbaas in de provincies Guizhou en Tibet. Twee provincies die heel arm en moeilijk bestuurbaar waren. Na enkele jaren, in 1988, wist hij hard af te rekenen met demonstrerende Tibetanen. Hun religieuze leider, Panchen Lama, was in die periode onder zeer verdachte omstandigheden om het leven gekomen. De Tibetaanse inwoners dachten zelfs dat het Jintao was die iets met zijn dood te maken had.

In 1992 komt Jintao voor goed naar de hoofdstad terug, wegen een ernstige vorm van hoogteziekte. Doordat hij nog jong is, succes had in de provincie en de connecties (onder andere de toenmalige partijleider Deng Xiaoping) die hij nodig heeft, zorgen ervoor dat hij lid wordt van het Permanent Comité van het Politbureau. Dit is in China het hoogste machtsorgaan van de overheid.

President

In 1998 bereikte Jintao de positie van vice-president en vice-chef van het leger, dat onder
leiding stond van Jiang Zemin. In 2002 wordt hij secretaris Generaal van het Centraal Comité
van de partij. Een jaar later, in 2003 werd hij president en weer een jaar later, 2004, nam hij de positie van legerchef over van Zemin. Sinds dat moment is Jintao de grote leider van het land.

Het is bekend dat Jintao nooit interviews geeft en zijn toespraken zijn nooit ongeregiseerd en spontaan. Wat de media naar buiten brengt staat onder strenge controle. Met collega’s van het politbureau wordt het land bestuurd.

De officiële functies die Jintao heeft bekleed zijn:
  • Secretaris-generaal van de Communistische Partij, van 15 november 2002 tot 15 november 2012
  • President van de Volksrepubliek, van 15 maart 2003 tot 15 maart 2013
  • Voorzitter van de Centrale Militaire Commissie, van 13 maart 2005 tot 15 november 2012.

Oftwel hij was de leider van de partij, hij is het hoofd van de staat en hij is de commandant van de strijdkrachten.

De Chinese Communistische Partij

In de volksmond wordt ook wel over de CPC gesproken. Met zo’n groot land als China, circa 1.300.000.000 inwoners, wordt een Partij al gauw groot. De CPC heeft ongeveer 80.000.000 leden (voornamelijk overheidofficials, legerofficieren en modelwerknemers en zakenlui) en is hiermee de grootste politieke partij ter wereld.

Het hoogste orgaan binnen de partij (het Nationale Congres van de Communistische Partij van China), komt elke vijf jaar bij elkaar. Dan wordt het Centraal Committee (CCP) gekozen, dat uit 300 leden bestaat. Dit Committee kiest uit hun midden weer de 24 leden van het Politbureau. In het Politbureau wordt elke grote beslissing voor China besproken en goed- of afgekeurd. Het Permanente Comité Politbureau heeft 9 leden, waarvan Jintao ook deel uitmaakt in zijn functie als secretaris-generaal van de partij. Daarnaast zijn ook de minister-president en de voorzitter van het Nationale Volkscongres lid van het Permanente Committee.

Naast de president (Jintao) is er ook een vice president. Beiden kunnen maximaal twee ambtstermijnen van ieder vijf jaar uitzitten. Dus zou Jintao in 2014 de macht moeten overdragen, dat werd aan Xi Jinping.
© 2012 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinese geschiedenis in vogelvluchtChinezen zijn erg trots op hun land vanwege de lange en rijke geschiedenis. Ze zien zichzelf als onderdeel hiervan en de…
Het communisme van Mao: de Volksrepubliek ChinaChina is nu een communistisch land. Maar dat is niet altijd zo geweest. Mao maakte van China een heel ander land, dan da…
60 jaar Volksrepubliek China60 jaar Volksrepubliek ChinaDit jaar bestaat de Volksrepubliek China 60 jaar, een feest dat alleen door genodigden mag worden bijgewoond. Op het Ple…
De bekendste politieke partijen van NederlandDe bekendste politieke partijen van NederlandDe politiek, u hoort en leest er van alles over, er wordt van alles over gezegd. Maar hoe zit het nu eigenlijk met al di…

Wel of geen permanente bewoning van recreatiewoningen?Wel of geen permanente bewoning van recreatiewoningen?In Nederland is het al jaren een punt van discussie, wel of geen permanente bewoning van recreatiewoningen toestaan. Vol…
Populisme in de politiekPopulisme in de politiekDe meeste mensen zijn bekend met populisme vanuit het politieke front. Bij de potentiële stemmer populaire (wets-)voorst…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.