Wel of geen permanente bewoning van recreatiewoningen?

Wel of geen permanente bewoning van recreatiewoningen? In Nederland is het al jaren een punt van discussie, wel of geen permanente bewoning van recreatiewoningen toestaan. Volgens het wetsvoorstel van januari 2012 wordt dit voortaan overgelaten aan de gemeenten. Hierbij wordt het wetsvoorstel Vergunning onrechtmatige bewoning ingetrokken. Doordat de regels nu per gemeente anders kunnen zijn, wordt het er allemaal niet duidelijker op. Bovendien moet er gehandhaafd en dus gecontroleerd worden, niet fijn voor de bewoners en vaak duur voor de gemeenten. Betekende de wijziging van dit wetsvoorstel dan eindelijk zekerheid voor de eigenaren van de bijna 260.000 recreatiewoningen in Nederland? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vroeg haar gemeenten om snel duidelijke regels vast te stellen en hiermee een einde te maken aan ontheffingen, persoonsgebonden beschikkingen en gedogen om permanent wonen mogelijk te maken. Anno 2016 is hier nog niet veel van terecht gekomen.

Wat houdt dit in voor de gemeenten?

Wanneer de gemeente besluit permanente bewoning toe te staan zal er eerst een wijziging van het bestemmingsplan moeten plaatsvinden. Het bestemmingsplan voor een gebied met recreatiewoningen is recreëren en dit moet dan gewijzigd worden in wonen. Soms is dit een ingewikkelde aangelegenheid omdat de structuurvisie, opgesteld door de provincie, hiervoor ook gewijzigd moet worden. Bij wijzigingen van het bestemmingsplan kunnen derden bezwaar aantekenen gedurende een termijn van zes weken.

Wanneer de gemeente permanente bewoning niet toestaat, moet de gemeente hierop gaan controleren en gaan handhaven, dus boetes uit gaan schrijven wanneer wel sprake is van permanente bewoning. Dit leidt tot vervelende situaties en conflicten tussen bewoners en gemeente, bovendien kost dit gemeenten handenvol geld.

Wat zijn de nadelen van het toestaan van permanent wonen in vakantiewoningen?

  • Ongehoorzame burgers worden beloond. Eigenaren van recreatiewoningen weten maar al te goed dat ze een recreatiewoning hebben gekocht. Als iemand een recreatiewoning heeft gekocht voor permanente bewoning dan heeft hij erop gespeculeerd dat hij hiervoor op termijn toestemming zou krijgen.
  • Veel recreatiewoningen zijn zeer luxe en daardoor prima geschikt voor permanente bewoning. Ze zijn goedkoper aangeschaft dan huizen met de bestemming wonen. Dit geeft een oneerlijke positie op de huizenmarkt. Zij kunnen kopers meer bieden voor minder geld en er ook nog op verdienen. Nu veel mensen hun huizen slecht verkocht krijgen zal de gemeente geen vriendjes maken onder hun burgers wanneer permanente bewoning van recreatiewoningen wordt toegestaan.
  • Er ontstaan problemen op de vakantieparken zelf. Recreanten hebben nu eenmaal een ander leefpatroon dan permanente bewoners.

Voordelen toestaan permanente bewoning vakantiewoningen?

  • Dit leidt voor de gemeente tot een hoger inwonersaantal dus een grotere bijdrage aan de gemeentekas door de rijksoverheid. Er worden geen kosten meer gemaakt voor handhaving en bovendien zullen de recreanten nu de volledige gemeentelijke belastingen moeten betalen.
  • De andere voordelen zijn voor de eigenaren van de vakantiewoningen. Hun recreatiewoning stijgt enorm in waarde en kan permanent bewoond worden.

Handhaven

Besluit een gemeente om de bestemming recreëren niet te wijzigen dan zijn ze ook verplicht te handhaven. De woning mag in dat geval maar gedeeltelijk bewoond worden en er moet een handhavingsprocedure gestart worden. Wat gedeeltelijk bewoont inhoudt verschilt per gemeente. De ene gemeente hanteert een termijn van niet langer dan 6 maanden terwijl je de recreatiewoning in een andere gemeente zelfs 9 maanden per jaar mag gebruiken.
Vaak vindt handhaving plaats door bespioneren van de bewoners. Hoe vaak staat het vuil buiten, gaan de gordijnen open en dicht, wordt de postbus geleegd? Een tijdrovende, geldverslindende en minderwaardige manier om te handhaven.
Makkelijker is het om poortjes te zetten op de toegangsweg die registreren wanneer men het terrein op rijdt of een meter te zetten op het water of elektriciteitsgebruik zodat van een afstand is uit te lezen of men aanwezig is of niet.
Wordt er vastgesteld dat de woning permanent wordt bewoond dan kan er een dwangsom worden opgelegd. Er zijn zelfs mogelijkheden om de bewoner strafrechtelijk te vervolgen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Permanent wonen in een recreatiewoningPermanent wonen in een recreatiewoningEen recreatiewoning is niet bestemd om permanent in te wonen. Toch worden deze huizen wel permanent bewoond door de eige…
Vakantiewoning: bouwen van een recreatiewoningVakantiewoning: bouwen van een recreatiewoningIn Nederland zijn er ongeveer honderdduizend recreatiewoningen. Een groot aantal van deze vakantiewoningen wordt permane…
Hypotheek voor recreatiewoningHypotheek voor recreatiewoningOm voor een hypotheek voor de recreatiewoning in aanmerking te komen, zal er voldaan moeten worden aan bepaalde voorwaar…

Non-lethal weaponsEen grote vrees voor de Amerikaanse Defensie bij de inval in Irak in 2003 was een strijd in stedelijk gebied, waar vele…
Hu Jintao, ooit de hoogste leider van ChinaHu Jintao, ooit de hoogste leider van ChinaAVan 2003 tot en met 2013 was Hu Jintao de president van China. Jintao was ook secretaris-generaal van de Chinese Commun…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/recreatiewoningen?ns_campaign=Thema-milieu-ruimte-en-water&ro_adgrp=Recreatiewoningen&ns_mchannel=sea&ns_source=google&ns_linkname=wonen%20in%20recreatiewoning&ns_fee=0.00
Reacties

Anita, 01-10-2016
Ik heb een vraag. Mijn vriend heeft 21 jaar op een park gewoond, het is een koopwoning. Hij en zijn ex zijn al 3 jaar gescheiden, en zijn ex woont er nog. Nu wil hij verkopen, en is het opeens door de gemeente een recreatiewoning geworden! Dat heeft de gemeente beslist. Dus mag het niet meer als burgerwoning worden verkocht. De prijs daalt daardoor natuurlijk heel veel in waarde. Kan dit zomaar? Reactie infoteur, 03-10-2016
Het ligt er aan hoe dit indertijd geregeld is. Het is mogelijk dat er een ontheffing geldt voor huidige bewoners, maar dat deze komt te vervallen bij doorverkoop. Uw vriend zal dus moeten kijken volgens welke vergunning of beschikking hem permanent wonen werd toegestaan en of deze overdraagbaar is aan een nieuwe eigenaar.

Macquine, 11-11-2013
Stel, je moet je koophuis uit vanwege financiële problemen, echtgenoot 2 maal ontslagen vanwege "economische redenen" zoals dat tegenwoordig heet. Stel, dat je vrouw invalide is en dus niet kan werken, . Stel, de bank gaat je huis verkopen met een verlies van 60,000 euro en dan? Wij wilden al verhuizen naar het Noorden na het bereiken van echtgenoots 65e jaar. Zoeken naar betaalbare woningen en we vinden een recreatiewoning in Ommen, Dachten hier te kunnen overbruggen totdat we een huis aangeboden zouden krijgen door woningcorporaties. Helaas! De gemeente Ommen is zeer strikt, je mag 4 maanden wonen en dan eruit! We vinden godzijdank vrienden hier in de buurt die aanbieden dan we vanaf ong. september 2014 bij hun de resttijd kunnen overbruggen. Maar de ambtenaar houdt voet bij stuk, ook na het versturen van allerlei foto's van de boerderij die nu volop
in de verbouwing zit. Gevolg, 15 november moeten wij eruit, maar waar naartoe, niemand die ons kan helpen, omdat we ook nog 2 honden hebben. Mogen wij nu na 15 november 1 maand ergens gaan logeren en dan weer terugkomen in de recreatiewoning, is dit dan het
"gat" in de regelgeving? Wij weten het niet meer, U misschien? Op een eerlijke manier gaat het niet blijkbaar. Reactie infoteur, 12-11-2013
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ommen kiest ervoor om bewoners die illegaal permanent in een recreatiewoning verblijven, de kans te geven een persoongebonden gedoogbeschikking aan te vragen. Deze mogelijkheid wordt geboden aan personen die voor 1 januari 2005 permanent in een recreatieverblijf wonen. Tegen bewoners die geen gedoogbeschikking aanvragen, of hiervoor niet in aanmerking komen, maar die wel permanent in een recreatiewoning wonen, wordt handhavend opgetreden. Dit is de reden dat u waarschijnlijk geen gehoor krijgt bij de gemeente. Het enige wat ik u kan adviseren is om uw situatie voor te leggen aan de Nationale ombudsman. Misschien dat zij u in deze specifieke situatie kunnen helpen dit conflict met de gemeente Ommen op te lossen.

Lis, 08-10-2013
Hallo,

Mijn vraag is, want ik kan het nergens op internet vinden. Mijn vraag is: waar in Nederland mag je permanent in een recreatie woning wonen? Ik ken iemand die heeft er samen met haar man 1 gekocht en zij woont permanent in de woning. Ikzelf zit al jaren te zoeken maar nergens schijnt het te mogen? Het mag in een park of op prive terrein zijn. Als jullie parken of terreinen weten, hoor ik het graag!

Groet Lis. Reactie infoteur, 09-10-2013
Wanneer je Googled op: gemeente gedoogd permanent wonen recreatiewoning, vind je wel een paar gemeenten waar permanent wonen gedoogd wordt, maar bij de meeste gemeenten geldt dat dit alleen zo is wanneer de bewoners er al enige jaren zitten. Succes met zoeken.

M. Smith, 11-04-2013
Om even mijn vorige reactie te verduidelijken. Wij betalen gemeentelijke belastingen (WOZ/OZB, rioolheffing, zuiveringsheffing) voor een heel jaar terwijl wij van de gemeente Coevorden slechts 6 weken in onze eigendom aanwezig mogen zijn. Recentelijk wereden wij verast door de forensenbelastinf van 350 € terwijl we nog steeds maar 6 weken aanwezig mogen zijn. Coevorden is niet te beroerd om overdrachtsbelasting en gemeentelijke belastingen te innen maar verder? Zoeken we het maar lekker zelf uit.
Coevorden houdt teven tegen dat wij als VVE eigen energieaansluitingen mogen. Geen eigen energie dus de aannemer hier rekent 3,80 per m3 gas. Hoezo goedkoper uit?
Resultaat: woningen zijn onverkoopbaar (10 jaar geleden toen we nog van harte welkom waren om ons geld te beleggen) waren de woningen zo rond de 170.000 €, nu door gemeentelijke maatregelen zijn de woningen niet meer weg te geven, verloedert de boel (waarom onderhoud als je het er toch niet meer uithaalt) en blijven de recreanten weg. Reactie infoteur, 11-04-2013
Ik ken uw specifieke situatie niet, maar feit is dat dit in ieder recreatiepark anders geregeld is. Er zijn recreatieparken waar men slechts zes weken per jaar mag verblijven en er zijn recreatieparken waar men negen maanden per jaar mag verblijven. Verder zijn er parken waar kleinere woningen staan en ook parken waar enorme alleenstaande huizen staan. Er is een grote willekeur, niet alleen aan woningen, maar zeker ook aan regels. Wanneer deze regels duidelijk en éénduidig zijn kunnen hier geen misverstanden over bestaan en hier pleit ik voor. En ze bestaan echt, parken waar huizen staan die normaliter 4 ton zouden kosten, maar als vakantiewoning slechts anderhalf en waarvan de bewoners willen dat permanente huisvesting wordt toegestaan. Dit geeft dus zeer zeker scheve verhoudingen op de woningmarkt. Gelukkig zijn er ook parken waar kleinere, oudere woningen staan en waar inmiddels zoveel aan regelgeving is veranderd en de parken zover zijn ingebouwd, dat men dit in het normale woningassortiment heeft opgenomen en de vakantiewoningen bewoond en verkocht kunnen worden als normale woningen. De situatie in Coevorden ken ik niet, maar zoveel gemeentelijke lasten in ruil voor zes weken bewoning lijkt mij een onredelijke verhouding. Daarom ook: duidelijkheid op dit gebied en een landelijke regeling zodat mensen in de ene gemeente niet gedupeerd kunnen worden ten opzichte van mensen in een andere gemeente.

M. Smith, 11-04-2013
De opsomming van de voor en nadelen van wonen in een recreatiewoning zoals hierboven wordt opgesomd is totale onzin.
Vergeten wordt dat:
* recreatiewoningen kleiner zijn dan een reguliere woning
* bij aan-verkoop wordt er door de gemeente dezelfde belastingen geheven als bij een reguliere woning
* recreatiewoningen betalen dezelfde gemeentelijke belastingen als reguliere woningen terwijl ze zeer beperkt worden in wat mag en niet mag (wel de plichten, niet de rechten
* recreatieeigenaren worden aangeslagen voor toeristenbelasting en forensenbelasting.
* energie voor recreatiewoningen wordt vaak tegen woekerprijzen geleverd door een ondernemer of moet zelf worden ingekocht voor een aanzienlijke hogere prijs.
* luxe recreatiewoningen kosten net zoveel en zelfs meer dan reguliere woningen.
* eigenaren die jaren geleden hebben geïnvesteerd in een recreatiewoning zien een verdamping van hun investering die vele malen groter is dan van een regulier woonhuis.

De stelling dat gemeentes niet willen gedogen of permanent wonen vergunningen afgeven door bovengenoemde redenen is totale onzin. Voordat je ga lopen roeptoeteren en als een papegaai gemeentes napraat, ga eens informeren die daadwerkelijk te maken hebben met deze regels.
Nederland is het enigste Europese land waar dit soort wonen niet is toegestaan maar waar de gemeentes de recreatiewoningen gebruiken als de spreekwoordelijke melkkoe.
Oneerlijke plaats op de woningmarkt? Gaan we dan ook iedereen straffen die zijn woning heeft afbetaald? Of ooit eens een sloopwoning heeft gekocht, opgeknapt en nu er veel aan kan verdienen? Reactie infoteur, 11-04-2013
Forensenbelasting mag overigens pas worden gevraagd wanneer u een gemeubileerde woning meer dan negentig dagen per jaar ter beschikking hebt van uw gezin. Wanneer u er daadwerkelijk maar 6 weken per jaar mag verblijven volgens de gemeente (6 x 7 = 42), dan mag de gemeente geen forensenbelasting berekenen.

Ria, 17-02-2012
Het permanent verblijven in je recreatiewoning/chalet/stacaravan is niet altijd uit luxe. Bij ons geboren uit noodzaak vanwege ziekte. Onze koopwoning is voor ons niet meer geschikt om in te wonen, is door de crisis onverkoopbaar en voor een sociale huurwoning komen wij niet in aanmerking omdat ons inkomen net boven de gestelde inkomensgrens is. Soms maak je van de nood een deugd… Reactie infoteur, 18-02-2012
Ik hoop dat er voor uw probleem een passende oplossing komt en er snel een koper voor de woning gevonden wordt. Het verhaal is bedoeld als pleidooi voor duidelijk beleid en duidelijke regels. De onduidelijkheid rond recreatiewoningen zorgt al jaren voor onzekerheid en heeft ook het permanent wonen in de hand gewerkt. Als u vindt dat de gemeenten zich actief moeten inzetten voor huisvesting van de mensen die een ander permanent adres nodig hebben, kan ik het alleen maar met u eens zijn.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 01-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.