Wim Kok, een korte biografie

Wim Kok was van 1994 tot en met 2002 Minister-President van Nederland. Hij was de leider van twee 'paarse' kabinetten en stond aan de wieg van het poldermodel.

Biografie

Wim Kok werd geboren op 29 september 1938, en groeide op als een hele normale jongen. Hij ging naar de MULO en later de HBS. Na zijn militaire dienst in 1958 kreeg hij een baan bij een handelskantoor. Kok zou daar niet lang werken, in 1961 werd hij assistent internationaal medewerker bij het Nederlands verbond van vakverenigingen (NVV). Het NVV was in die tijd de grootste vakbond in Nederland. Kok maakte snel carrière binnen het NVV en was op 34 jarige leeftijd al voorzitter geworden. Na de fusie van het NVV met een andere vakbond, het Nederlands Katholiek vakverbond, werd de Federatie Nederlandse Vakvereniging (FNV) opgericht. Ook hiervan werd Wim Kok voorzitter.

Via de FNV kwam Kok ook in de politiek terecht. Voor de verkiezingen van 1986 had Joop den Uyl hem gevraagd zich kandidaat te stellen als kamerlid van de PvdA. Kok was overigens al vanaf 1961 lid van de PvdA. Na een aantal jaren als kamerlid en fractievoorzitter werd Kok na de verkiezingen van 1989 Minister van Financiën in het kabinet Lubbers-3. In deze periode werd de WAO herzien, Kok stemde daarmee in. Het plan was niet onomstreden en omdat Kok ermee ingestemd had daalde zijn populariteit, en die van de PvdA, sterk. Bij de verkiezingen van 1994 verloor de PvdA mede als gevolg daarvan maarliefst 12 zetels. Omdat de andere partijen nog grotere verliezen leden werd de PvdA wel de grootste partij, en Wim Kok werd voor het eerst Minister-president.

Paarse kabinetten

Het eerste kabinet Kok bestond uit PvdA, VVD en D66, dat was heel bijzonder omdat vooral PvdA en VVD altijd elkaars tegenstander waren geweest. Ook was het voor het eerst sinds 1918 dat er geen christelijke partij in de regering zat. Het eerste kabinet Kok wordt ook wel Paars 1 genoemd, naar de rode kleur van de PvdA en de blauwe kleur van de VVD, die samen paars worden. Het ging erg goed met Nederland tijdens de zittingsperiode van het kabinet, de economie groeit en er komen veel banen bij. De verkiezingen van 1998 zijn dan ook een succes voor het kabinet Kok. Hoewel D66 zetels verliest krijgen PvdA en VVD er meer zetels bij. Er komt dan ook geen hele nieuwe regering, er wordt eigenlijk voortgegaan met het beleid dat er al was. Het tweede kabinet Kok loopt wat minder soepel dan het eerste, maar maakt toch bijna zijn vier jaar vol. Vlak voor het einde van de regeerperiode, in 2002, valt het kabinet over de kwestie Srebrenica. Kok maakt daarna bekend dat hij geen lijsttrekker meer zal zijn bij de komende verkiezingen, en terugtreed uit de politiek.

Poldermodel

Waar Kok echter het meest om is geworden is het poldermodel. Het poldermodel is een economisch systeem waarbij overleg tussen overheid, vakbonden en bedrijfsleven voorop staat. Ook houdt het poldermodel in dat de lonen worden gematigd en het in orde maken van de overheidsfinanciën. Door het poldermodel groeide de economie in Nederland, en de werkeloosheid nam af. Na enige tijd ontstond zelfs krapte op de arbeidsmarkt, een tekort aan werknemers. Nadeel van het poldermodel is dat een besluit nemen veel tijd kost omdat over alles uitgebreid overlegd wordt. Kok gelooft heilig in het poldermodel, en blijft altijd rustig afwachten en praten om een probleem op te lossen. Zijn stijl is dan ook geheel anders dan die van Joop den Uyl die altijd vol in de aanval ging bij problemen. Ook internationaal gezien kreeg Nederland veel aanzien door het poldermodel, en vooral door de banen en de economische groei die het opleverde. Je kunt moeilijk zeggen dat zoiets door een persoon voor elkaar gekomen is, maar Wim Kok heeft zeker grote invloed gehad.
© 2011 - 2024 Blijheid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarse kabinetten 1994 - 2002Paarse kabinetten 1994 - 2002Paars is een mengkleur tussen rood en blauw; de kleuren van respectievelijk de sociaal democraten en de liberalen. In de…
Wat betekent de kleur paarsWat betekent de kleur paarsPaars is blauw en rood of rood en blauw. Paars is koninklijk, keizerlijk maar ook een kabinet. De kleur paars is magisch…
Hoe kun je je woonkamer mooi inrichten met paars?Wil jij je woonkamer inrichten met paars? Dat kan heel goed, paars is een prachtige kleur voor in de woonkamer. Toch kan…
Afgetreden bewindslieden kabinetten Van Agt (1977-1982)Afgetreden bewindslieden kabinetten Van Agt (1977-1982)Dries van Agt is van december 1977 tot november 1982 minister-president van Nederland. In zijn drie kabinetten zijn in t…

Joop den Uyl, een korte biografieJoop den Uyl was van 1973 tot en met 1977 Minister-President van Nederland. Hij had veel invloed op Nederland, die invlo…
First Lady – de vrouw van de president van de VSAl heel wat First Ladies in de VS hebben de revue gepasseerd. First Lady is de benaming voor de vrouw die met het staats…
Bronnen en referenties
  • http://www.parlement.com/9291000/modulesf/fy2jxgux?q=kok
  • http://www.kb.nl/dossiers/wimkok/wimkok.html
  • http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Vanaartsen/990821.html
Blijheid (8 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.