Willem Drees, een korte biografie

Willem Drees was van 1948 tot en met 1958 de Minister-President van Nederland. Drees stond bekend om zijn sobere levensstijl en heeft een grote invloed gehad op Nederland, denk hierbij bijvoorbeeld aan de invoering van de AOW

Biografie

Willem Drees werd geboren op 5 juli 1886. Toen hij 5 jaar oud was overleed zijn vader, en bleef zijn moeder alleen achter met 4 kinderen. Zij kon de eindjes maar net aan elkaar knopen, met hulp van een zwager. Deze oom van Willem Drees zorgde er ook voor dat Drees naar een gewone school kon, in plaats van de armenschool. Na zijn school te hebben afgemaakt werkte Drees korte tijd bij een bank, maar hij richtte al snel zijn eigen stenografisch bureau op.

Stenografie was al vanaf de middelbare school zijn hobby geweest, en zorgde nu voor zijn inkomen. Op zijn 18e verjaardag was Drees al lid geworden van de SDAP, politiek had altijd al zijn interesse. Via de stenografie kwam Drees ook voor het eerst echt met de politiek in aanraking, op zijn 21e kreeg hij een vaste baan als stenograaf bij de Staten-Generaal.

Toen Drees verhuisde naar Den Haag werd hij zelf politiek actief. Hij was verschillende keren wethouder en werd in 1933 kamerlid. Na de tweede wereldoorlog werd Drees van 1945-1946 en van 1946-1948 minister van sociale zaken in de kabinetten Schermerhorn en Beel, daarna was hij van 1948-1958 premier van vier kabinetten. Het feit dat Drees Minister-president werd is op zich al bijzonder, Drees was de eerste socialistische Minister-president van Nederland. Na de val van zijn vierde kabinet verliet Drees de politiek, hij was toen 72 jaar oud.

Sobere levensstijl

Verder was aan Drees vooral zijn persoonlijkheid erg bekend. Karakteriserend voor zijn levenshouding zijn de woorden soberheid, zuinigheid en eenvoud. Drees had bijvoorbeeld geen auto met chauffeur, hij fietste naar zijn werk, woonde in een rijtjeshuis, rookte en dronk niet en ging tussen de middag naar huis om een boterham te eten.

Dit leven als gewone Nederlander werd door de burgers erg gewaardeerd in een tijd waarin ook zij zuinig moesten zijn, het gaf Drees nog meer aanzien dan hij al had. Ondanks dat hij wat saai overkwam was Drees toch een ontzettend populair politicus.

Invloed op Nederland

De invloed van Willem Drees op Nederland is enorm groot geweest.
Onder leiding van Drees werd Nederland opgebouwd na de oorlog, de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië vond plaats, en ook de Greet-Hofmans-affaire speelde een rol tijdens zijn regeerperiode. Drees zorgde ervoor dat de gebedsgenezeres van het paleis verdween, en heeft daarmee een crisis in het koningshuis afgewend.

Waar de invloed van Drees het nog beter te zien is, is in de opbouw van de verzorgingsstaat. Al in 1947 presenteerde hij de noodwet ouderdomsvoorziening, de voorloper van de AOW. Deze wet was enorm belangrijk voor de ouderen in Nederland, omdat ze vanaf die tijd recht hadden op een ouderdomsuitkering. In de tijd dat Drees premier was werd ook de AOW zelf werd ingevoerd.
© 2011 - 2024 Blijheid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
W. Drees - levensloop in jaartallenWillem Drees is dé politicus van de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Maar niet alleen met wederopbou…
Joop den Uyl, een korte biografieJoop den Uyl was van 1973 tot en met 1977 Minister-President van Nederland. Hij had veel invloed op Nederland, die invlo…
Kabinet Rutte II: alle bewindslieden op een rijBegin november 2012 presenteert het kabinet Rutte II zich aan het volk. De nieuwe ploeg van VVD- en PvdA-huize kent voor…
Aantal inkomens met AOW-gat neemt explosief toeAantal inkomens met AOW-gat neemt explosief toeMinister-President Willem Drees, was in 1947 de bedenker van de oudedagsvoorziening, later tot AOW omgedoopt. De AOW is…
Wim Kok, een korte biografieWim Kok was van 1994 tot en met 2002 Minister-President van Nederland. Hij was de leider van twee 'paarse' kabinetten en…
Bronnen en referenties
  • http://www.iisg.nl/bwsa/bios/drees.html
  • http://www.parlement.com/9291000/biof/00340
  • http://www.geschiedenis24.nl/geschiedenis/dossiers/Drees-Willem-1886-1988.html
  • http://www.geschiedenis24.nl/geschiedenis/nieuws/2005/december/Dr-W-Willem-Drees.html
Blijheid (8 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.