First Lady – de vrouw van de president van de VS

Al heel wat First Ladies in de VS hebben de revue gepasseerd. First Lady is de benaming voor de vrouw die met het staatshoofd getrouwd is. Zo is in Amerika het staatshoofd een president en is dus de First Lady de presidentsvrouw. First Ladies kunnen een onopvallende bescheiden rol spelen, maar ook nadrukkelijk aanwezig zijn en zelfs zeer invloedrijk. Tot de laatste categorie behoren vrouwen als Jackie Kennedy of Hillary Clinton. Dergelijke First Ladies zullen niet snel in de vergetelheid raken.

First Lady van de VS

First Lady van de VS is de officiële benaming voor de vrouw van de president van Amerika. Zij vervult dus een belangrijke openbare positie. De titel “First Lady” voor de presidentsvrouw is ontstaan in de VS in 1849 toen president Zachary Taylor tijdens de begrafenis van ex-presidentsvrouw Dolley Madison haar First Lady noemde. Deze benaming werd vanaf toen steeds meer gebruikt en is langzamerhand officieel geworden. Later werd deze titel ook overgenomen in andere landen.

De eerste president van de VS was George Washington en de laatste, de huidige president, is Barack Obama. In totaal tot dusver 44 stuks en ook 44 First Ladies aangezien alle vierenveertig presidenten ook getrouwd waren. Presidenten worden gekozen, First Ladies niet. Dat is op zich al een cruciaal verschil. Wint je man de verkiezingen en wordt hij president, dan word je automatisch First Lady. Natuurlijk realiseerden de vrouwen zich dat terdege en konden zij hier van tevoren rekening mee houden en ook op voorbereiden. Iedere vrouw die getrouwd is met een man die deelneemt aan de presidentsverkiezingen weet dat er een reële kans bestaat dat zij First Lady gaat worden. First Lady zijn in een groot en machtig land als Amerika is geen eenvoudige taak. Er wordt veel van haar verwacht en ze staat voortdurend in de spotlights en behalve zij en de president zelf natuurlijk ook hun kinderen.

De invloed van een First Lady

De invulling die een First Lady zal geven aan haar toebedeelde rol, is grotendeels afhankelijk van haar betrokkenheid met de politiek, haar opleiding en haar interesses, haar optreden in het openbaar, en zeker ook haar charisma. Jackie Kennedy is hét voorbeeld van een First Lady met een grote dosis charisma. Mede dankzij haar aanwezigheid naast president John Kennedy steeg zijn ster in korte tijd naar ongekende hoogte. Jackie was ongekend populair en mede daardoor ook haar man. Mensen waren erg gauw met haar ingenomen; een gave die je hebt of niet. Niet iets wat uit boeken te leren valt. Veel First Ladies waren dan ook van invloed op hun mans carrière, bedoeld of onbedoeld. De rol die een First Lady speelt werd vroeger wel eens onderschat. Vandaag de dag wordt juist meer en meer “gebruik” gemaakt van haar talenten en heeft zij zeker achter de schermen meer invloed dan je zou denken.

De rol van een First Lady

De rol van First Lady wordt je dus automatisch toebedeeld, daar gaat geen sollicitatie aan vooraf. Haar vaardigheden zijn dan ook niet van tevoren getest, maar spelen wel mee in de invulling van deze “baan”. Het is strikt genomen geen officiële baan en er staat dan ook geen inkomen tegenover, terwijl er wel veel van haar verwacht wordt. Door de openbare positie die zij bekleedt, is een onberispelijk gedrag een absolute must. Maar ook een “schoon” verleden is zeer wenselijk aangezien de media alles over haar naar boven zullen halen.
Wat wordt er dan zoal van een First Lady verwacht? Ten eerste is zij “de gastvrouw van het Witte Huis” en als echtgenote van de president vergezelt zij haar man op veel internationale reizen en bijeenkomsten. Daarnaast zijn veel First Ladies lid van liefdadigheidscomités en wenden hun invloed en bekendheid aan ten gunste hiervan. Tegenwoordig neemt de First Lady tijdens afwezigheid van de president ook de honneurs waar en spreekt namens haar echtgenoot. Uiteraard wordt zij ook veel gevraagd op officiële openingen in het gehele land.

Bekende First Ladies

Van de 44 First Ladies die Amerika telt, zijn er een paar presidentsvrouwen die meer in de belangstelling stonden dan anderen. Hetzij door hun daden, hetzij door hun uiterlijk, hetzij door een combinatie van beide. Hieronder zullen een paar van deze bekende First Ladies genoemd worden met een korte toelichting.

Bron: Library of Congress's Prints and Photographs division, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Library of Congress's Prints and Photographs division, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Eleanor Roosevelt
 • First Lady: 4 maart 1933 – 12 april 1945
 • Eigen naam: Anna Eleanor Roosevelt
 • Geboortedatum: 11 oktober 1884
 • Geboorteplaats: New York City (New York)
 • Bijnamen: Elly, Babs

Waardoor is deze First Lady bekend?
Eleanor Roosevelt is haar hele leven actief geweest in de politiek en wordt beschouwd als één van Amerika’s meest inspirerende en invloedrijkste First Ladies. Ze was een fanatiek mensenrechtenactiviste en vocht voor burgerrechten en gelijke rechten voor de vrouw. Eleanor gaf haar support aan de “African-American Civil Rights Movement”, heeft geholpen met het opstellen van de “Universal Declaration of Human Rights” en later ook met de “Presidential Commission on the Status of Women”.

Deze First Lady heeft bewust gebruik gemaakt van haar hoge sociale positie en aanwezigheid in de media om toegang te krijgen tot zaken die haar na aan het hart lagen en met succes.

Jackie Kennedy
 • First Lady: 20 januari 1961 – 22 november 1963
 • Eigen naam: Jacqueline Lee Bouvier
 • Geboortedatum: 28 juli 1929
 • Geboorteplaats: New York (Southampton)
 • Bijnamen: Jackie Kennedy Onassis, Jackie Onassis en Jackie O

Waardoor is deze First Lady bekend?
Jackie Kennedy viel op vanwege haar schoonheid en innemendheid. Daarnaast veroverde ze de harten van veel vrouwen door de manier waarop ze zich kleedde; in veel ogen was ze een ware trendsetter. Veel vrouwen kopieerden dan ook haar kledingsstijl.
Als First Lady viel ze op door haar sociale vaardigheden, de manier waarop ze met anderen omging. Presidenten als de Gaulle en Nikita Chroesjtsjov waren vaker onder de indruk van haar dan van haar man.
Jackie was ook degene die de restauratie van het Witte Huis inclusief de tuinen in gang heeft gezet en met succes. Na de moord op John F. Kennedy werd de oostelijke tuin van het Witte Huis omgedoopt in de Jacqueline Kennedy Garden.

Na de dood van John F. Kennedy trouwde Jackie de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis. Dit tweede huwelijk is altijd zeer breed uitgemeten in de media, wat zich ook vertaald heeft in de bijnamen die ze had.

Bron: United States Department of State, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: United States Department of State, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Hillary Clinton
 • First Lady: 20 januari 1993 – 20 januari 2001
 • Eigen naam: Hillary Diane Rodham
 • Geboortedatum: 26 oktober 1947
 • Geboorteplaats: Chicago (Illinois)
 • Bijnamen: Hill, Hildog (South Park), Hitlary

Waardoor is deze First Lady bekend?
Hillary Clinton is één van de intelligentste, krachtigste en hoogst opgeleide First Ladies die Amerika tot nu toe gekend heeft. Ver voordat ze First Lady werd, was ze al zeer actief in de politiek tot op de dag van vandaag. Vanaf 21 januari 2009 is zij minister van Buitenlandse Zaken in de Amerikaanse regering onder het presidentschap van Barack Obama. Hiermee is ze de eerste ex-First Lady die een ministerpost vervult in de VS. Daarvoor had zij op politiek gebied al ruimschoots haar sporen verdiend en was zij o.a. senator in de staat New York.

Haar doorzettingsvermogen en intelligentie hebben haar overigens niet de fraaiste bijnamen opgeleverd. En haar bemoeienissen in de politiek werden haar niet altijd in dank afgenomen.
Ook in de affaire van haar man met Monica Lewinsky viel zij op door de loyale houding die ze aannam in deze pijnlijke situatie. Ondanks het feit dat ze zich diep gekwetst voelde, heeft zij Bill Clinton steeds gesteund en is hem in het openbaar nooit afgevallen.

Bron: Joyce N. Boghosian, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Joyce N. Boghosian, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Michelle Obama
 • First Lady: 20 januari 2009 – heden
 • Eigen naam: Michelle LaVaughn Robinson
 • Geboortedatum: 17 januari 1964
 • Geboorteplaats: South Side Chicago
 • Bijnamen: Mom-in-Chief, the new Jackie, Mrs. O

Waardoor is deze First Lady bekend?
Net als haar voorgangster Hillary Clinton is ook Michelle Obama een hoog opgeleide First Lady. Zij is advocate en afgestudeerd aan de Harvard Law School, één van de meest prestigieuze scholen van Amerika.
Net zoals haar man Barack Obama de geschiedenisboeken in zal gaan als de eerste zwarte president van Amerika, zal ook zij ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als de eerste zwarte First Lady.
Door haar smaakvolle kleding en charmante verschijning wordt Michelle ook wel “the new Jackie” genoemd, verwijzend naar ex-First Lady Jackie Kennedy.

Michelle Obama is de eerste First Lady die een “food-boodschap” verkondigt. Zo heeft zij in maart 2009 wereldwijd de media gehaald met haar biologische moestuin bij het Witte Huis. Een klein jaar later in februari 2010 startte zij de anti-kinderobesitas campagne “Let’s Move” met als doel om in Amerika minder dikke en meer gezonde kinderen te krijgen. Als onderdeel van de bijbehorende fitnesscampagne vroeg Michelle aan de Amerikaanse R&B-zangeres Beyoncé Knowles om een videoclip op te nemen die kinderen moet aansporen om meer te bewegen. Naar aanleiding hiervan heeft Beyoncé haar hit “Get Me Bodied” heropgenomen en hertiteld naar “Move Your Body”.

Waarmee deze huidige First Lady ons nog meer mee zal verrassen? We wachten het af ............
© 2011 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Caroline Kennedy: dochter van John en Jackie KennedyCaroline Kennedy: dochter van John en Jackie KennedyCaroline Kennedy wordt geboren op 27 november 1957 en is het tweede kind van John en Jackie Kennedy. Het leven van de fa…
Jackie Kennedy: het verhaal achter de bekendste First LadyJackie Kennedy: het verhaal achter de bekendste First LadyJackie Kennedy, voluit Jacqueline Kennedy Onassis, is waarschijnlijk de bekendste First Lady van Amerika. Vanaf 1961 tot…
Barack Obama, 44e president van AmerikaBarack Obama, 44e president van AmerikaZijn volledige naam is Barack Hussein Obama en is geboren in Honolulu, Hawai op 04-08-1961. Hij is een amerikaanse juris…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…

Wim Kok, een korte biografieWim Kok was van 1994 tot en met 2002 Minister-President van Nederland. Hij was de leider van twee 'paarse' kabinetten en…
Cuba Crisis (1962)Achteraf gezien was het ongetwijfeld de meest spannende gebeurtenis tijdens de Koude Oorlog; Amerikaanse en Russische sc…
Bronnen en referenties
Drem (80 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.