mijn kijk op

Hoeveel wachtgeld krijgen politici?

Zodra wij onze baan verliezen krijgen wij eventueel een WW-uitkering. Indien wij onze baan opzeggen krijgen wij uiteraard niets, tenzij u een baan opzegt in de politiek. Deze “werknemers” hebben recht op wachtgeld, ook al hebben ze hun baan zelf opgezegd. De werkloosheidsuitkering is een populaire regeling om in te snoeien. Stapje voor stapje wordt deze regeling minder interessant gemaakt. De “normale” werkloze werknemers zijn nu slechter uit dan de werklozen van een aantal jaren geleden. Vroeger hadden alle ambtenaren een zeer ruime regeling bij ontslag. Tegenwoordig worden ze gelijk behandeld als andere werknemers, behalve de politieke beslissers zelf. Een aantal politieke beroepen kent nog steeds een zeer riante afvloeiingsregeling, Hierbij kunt u denken aan Afgetreden ministers, Tweede Kamerleden, wethouders en staatssecretarissen. Zij krijgen niet alleen een ruime regeling na een ontslagtoezegging, maar zelfs indien ze zelf opstappen, krijgen ze jaarlijks tienduizenden euro’s aan belastinggeld mee.

Afgetreden ministers in 2010

Na het omvallen van de regering in 2010, besluiten een aantal ministers om de politiek de rug toe te keren. Minister Bos en Eurlings willen meer tijd besteden aan het gezin. Het ministerschap is een functie die veel tijd vergt, waardoor ze weinig tijd over hebben voor hun gezin. Ze hebben groot gelijk, want een werkweek van een minister stopt niet met zestig uur in de week. Wat niet klopt is het feit dat zij nog jaren kunnen profiteren van wachtgeld, ondanks het feit dat zij zelf besloten hebben om niet verder te gaan in hun functie. Een werknemer krijgt pas een WW-uitkering indien blijkt dat hij niet verwijtbaar werkloos is geworden. Een minister of een Kamerlid krijgt zelfs een uitkering bij het vrijwillig opstappen.

Hoeveel wachtgeld krijgen ministers?

De wachtgeldregeling is afhankelijk van de duur van hun positie. Een minister die een periode van bijvoorbeeld zes jaar heeft gewerkt als minister krijgt een wachttijdregeling voor een periode van zes jaar. Ze krijgen echt de kans om tijd door te brengen met hun gezin, want ze krijgen het eerste jaar 80 procent van het salaris en daarna voor de rest van de periode 70 procent. Een minister verdient €140.000. Het eerste jaar ontvangen ze €112.000 en ze zakken daarna naar €98.000. Ze hebben voor de betreffende periode geen sollicitatieplicht en ze worden zelfs aangevuld indien ze een baan nemen met een lager salaris.

Hoeveel wachtgeld krijgen Kamerleden?

Kamerleden die bijvoorbeeld na een verkiezing niet terug kunnen keren naar de Tweede Kamer, krijgen ook wachtgeld. Een Kamerlid ontvangt ongeveer €7.000 per maand. De uitkering bedraagt voor hen dus het eerste jaar €5.600 om vervolgens te zakken naar €4.900. Dit ontvangen ze minimaal twee jaar en maximaal zes jaar. De regeling is de afgelopen jaren wel iets versoberd, want de politici die aftreden binnen drie maanden krijgen maximaal zes maanden wachtgeld.

Hoeveel WW-uitkering ontvangen werknemers?

Ze krijgen helemaal niets bij het zelfstandig opstappen bij hun werkgever. Dit is ook logisch, maar bij politici is de regeling toch onterecht anders. Er kan niet van een werkgever worden verwacht dat hij iemand door gaat betalen die bij hem vertrekt. Blijkbaar is het anders in het geval het ten koste van belastinggeld gaat. De WW-uitkering bedraagt bij het niet verwijtbaar werkloos zijn de eerste twee maanden 75 procent en daarna 70 procent. De duur van de uitkering is afhankelijk van uw arbeidsverleden.
© 2010 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het onrecht dat wachtgeld heet?Het onrecht dat wachtgeld heet?Politici uit de tweede kamer, maar bijvoorbeeld ook wethouders en raadsleden hebben recht op wachtgeld op het moment dat…
Hoogte wachtgeld voor politiciHoogte wachtgeld voor politiciWachtgeld is een vorm van werkeloosheiduitkerings die politici en andere bestuurders ontvangen na ontslag of na het aflo…
Zetelroof: over Kamerleden die uit hun fractie stappenZetelroof: over Kamerleden die uit hun fractie stappenNa de verkiezingen van 2012 ontstonden er tijdens de regeerperiode van Rutte II door afsplitsing zes nieuwe fracties in…
Overbruggingsregeling AOW 2019 en 2020Overbruggingsregeling AOW 2019 en 2020Wat u vanaf 1 juli 2020 via de overbruggingsregeling OBR kunt krijgen, hangt af van het aantal jaren AOW dat u hebt opge…

De geschiedenis van de doodstrafDe doodstraf bestaat al heel lang, duizenden jaren, in die jaren heeft de doodstraf een vorm van transformatie doorgemaa…
Politieke partijen en hun standpunten 2017Politieke partijen en hun standpunten 2017Op zoek naar een politieke partij met opvattingen waar u iets in ziet? Een politieke partij die u aanspreekt? Misschien…
Bronnen en referenties
  • http://www.geldenrecht.nl/artikel/2010-03-18/wachtgeld-hoeveel-is-het-wie-krijgt-het

Reageer op het artikel "Hoeveel wachtgeld krijgen politici?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mieke Schepens, 20-04-2018 17:31 #13
We vinden het steeds heel zielig en vervelend voor de vertrekkende politici, maar het valt me wel op dat steeds vaker een politicus (verdwijnt) na het maken van een 'foutje'. Wel lekker gemakkelijk, denk ik dan.
Wanneer we zelf iets verkeerd doen tijdens onze loopbaan en we nemen dan ontslag, krijgen we toch ook niet doorbetaald door onze werkgever?
Ik begrijp steeds beter dat vervroegde vertrek en baal daar van!

John, 28-10-2015 15:53 #12
Wat een lange uitkering en veel te hoge bedragen! Zie wat een AOW'er als uitkering krijgt!

Anoniem, 24-11-2013 21:07 #11
Zie onderstaande link met het advies/conclusie van de raad van state.

http://www.raadvanstate.nl/adviezen/samenvattingen/tekst-samenvatting.html?id=163

Waar het op neer komt is dat de raad van state vindt dat de regering niet in het eigen vlees snijdt. Mocht het nog niet doorgedrongen zijn bij de verschillende politiek partijen en ministers: "de bevolking heeft er schoon genoeg van dat de ministers en andere publieke posities hun eigen zakken vullen"

Andere links:
http://www.st-ab.nl/wetten/0024_Algemene_pensioenwet_politieke_ambtsdragers_Appa.htm
http://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/archief/index.jsp

Mvg,

anoniem

Anoniem, 20-11-2013 19:25 #10
Beste iedereen die gemixte gevoelens betreft dit onderwerp,

D'r moet een einde komen aan t feit dat onze regering/provincies/gemeenteraden en anders zelfstandige besturen zichzelf buiten schot kunnen stellen. Momenteel kan alleen de regering zelf het salaris/wachtgeld bepalen en veranderen. Enige wat ze voor zichzelf doorgevoerd hebben dit jaar is de verhoging van de pensioenleeftijd tot theoretisch 67jaar. Daarnaast hebben ze namelijk t aantal wachtjaren wat iemand op kan bouwen bij z'n carrière bij t ministerie niet aangepast. Laten we onszelf niet voor gek zetten en denken dat t ministerie anders is dan een bedrijf, de meeste ministers komen namelijk uit eigen gelederen beginnende bij een gemeenteraad.

Waar t op neer komt is dat als iemand 10jaar of meer bij t ministerie gewerkt heeft, dat hij/zij gewoon met 55 jaar al met pensioen kan met behoud van (80-100)% van t toenmalige salaris.

Ik ben dan ook van mening dat de regering z'n verantwoordelijkheid neemt en t wachtgeld helemaal weg haalt. Dan zouden we aan de hand van de beoordeling door 'n extern bureau afhankelijk van de positie geld mee kunnen krijgen(als ze verplicht plaats moeten maken door bezuiniging of verkiezingen na 4jaar) en daarna zitten ze dan in de WW net als elke andere burger.

Daarmee is dan ook gelijk t oneindige gezwam afgelopen en kunnen we beginnen met echt besturen ipv aan modderen. De vooruitgang van t land+bevolking gaan voor niet nagekomen beloftes bedoelt om zieltjes te winnen.

Ik ben erg benieuwd naar reacties en opbouwende/kritische blikken want mijn visie is er maar 1 en ons land kent bijna 17miljoen mensen. Samen staan we sterk, ik geloof dat iedereen dit land vooruit wil helpen en een betere/goeie toekomst voor zijn/haar kinderen wil creëren.

Mvg,

Anoniem

Ps: ik zal links sturen betreft een uitspraak van de hoge raad en andere links betreft dit onderwerp

Kritiek, 08-06-2013 11:48 #9
Ik vind het ook rond uit belachelijk dat overal de regels aangescherpt worden, terwijl in Den haag niets gebeurt. Aantal jaren geleden herinner ik me ook nog dat men een voorstel had voor loonsverhoging in het kabinet. Volgens mij was dat net voor de crisis.

Hoeveel zijn onze lonen gestegen ten opzicht van 12 jaar geleden? Daar moeten wij ook onze WW uit opbouwen. Die overigens weer afgebroken is. Ik heb zelf na een WW, met 1 been in de bijstand gestaan (627,-- netto per maand). Kon toen een jaar aan de slag en stond weer op straat en heb maar 8 maanden WW (kerst, oud op nieuw, carnaval, etc. zat er allemaal tussen, lekker makkelijk solliciteren). Ik zit nu in de bijstand. En dan hoor ik in Den Haag mensen roepen dat we geld moeten uitgeven. Ik heb niet eens meer de centen om een auto uit '90 te onderhouden, laat staan vrouw en kind en het ergste is ik kan niet eens brood kopen. Daar sta je dan met je diploma op zak, incl studieschuld in kennis land Nederland.

Heinz, 19-03-2013 13:57 #8
Zou het niet eerlijker zijn, indien men recht heeft op een ww uitkering, deze voor iedereen gelijk te maken ongeacht wat je verdiend hebt? Dus iedereen die een ww uitkering heeft zal het moeten doen met hetzelfde bedrag. Je leeft dan toch op kosten van de gemeenschap? Weg met die idiote regelingen voor kamerleden die het toch toch altijd "presteren" zichzelf buiten schot te houden. Denk dat we hier mooi op bezuinigen kunnen. Hoezo de lasten eerlijk verdelen? Laten deze kamerleden (of beter gezegd zakkenvullers) zelf eens het goede voorbeeld stellen! Schamen moeten zij zich.
Uiteindelijk moet nederlandse burger voor deze idiote en ongepast hoge uitkeringen opdraaien.

M. Friedl, 14-12-2012 13:45 #7
Goed stuk, geeft ook duidelijk aan dat er met 2 maten gemeten wordt. Opvallend hoe gemakkelijk politici het bijltje erbij neerleggen, behalve als je weet dat zij dan nog 3 jaar lang een ton krijgen (en tot 100% mogen bijbeunen). Voor de gewone werknemer wordt de WW berekend over het salaris tot ongeveer 50,000. Maar voor de politici is er dus geen maximum en krijgt een minister gewoon 80% of 70% van 140, 000 en dan DRIE jaar lang! Dankzij belastingbetalend Nederland.

P. Meijer, 11-12-2012 16:17 #6
Hoe grimmig het ook kan zijn. Het wachtgeld is niet meer van deze tijd. Afschaffen die wachtgelden en de "kam" hanteren die voor elke werkloze gehanteerd wordt. Zakkenvullers hebben we niet nodig. We hebben mensen met passie nodig die dan ook nog in de politiek willen zitten maken een andere slag!

Leuk onderwerp om door de 1e en 2e kamer te jagen! Wie weet voor mij de weg om dit daar neer te leggen?

Johanna, 14-06-2012 16:56 #5
Een enorme uitloop van kamerleden, en allemaal wachtgeld de mond vol over bezuinigen het klootjesvolk betaald de rekening Wanneer wordt Nederland rechtvaardig? Eigen risico in de zorg wordt onbetaalbaar. Niet voor gewezen kamerleden die houden een riante uitkering kan de sp er iets aan veranderen of denken ze ook mooi meegenomen.

A. Sluijs, 24-10-2010 13:58 #4
Als 'n ex kamerlid ander werk heeft gevonden loopt dan de uitkering gewoon door of eindigd deze dan? Reactie infoteur, 25-10-2010
Indien ze een baan accepteren met een lager salaris, worden ze onder voorwaarden nog aangevuld.

Mario Verkuijlen, 16-06-2010 11:26 #3
De werkelijkheid is nog iets grimmiger. Wat hierboven niet vermeld staat is dat de WW-uitkering aan een maximum gebonden is, zowel in hoogte als in duur. Deze maxima zijn 2700,- euro/mnd resp. 3 jaar. In dienst van het bedrijfsleven zou een werkloze politicus hiermee naar huis gestuurd worden. Een saillant detail, in het licht van de weer oplaaiende discussie rond het verder beperken van de WW-uitkering…

Mario Verkuijlen, 16-06-2010 10:57 #2
De werkelijkheid is zelfs nog wat grimmiger: Zowel aan de hoogte als aan de duur van de WW-uitkering van een 'normale' werknemer zijn ook nog eens aan een maxima gebonden. Voor de hoogte is dat ongeveer 2700,- euro/mnd bruto, voor de duur 3 jaar. Zet dat maar eens af tegen de bovenstaande zichzelf toegeeigende privileges van onze regeringsleiders, nu de discussie rond het beknibbelen op de WW-uitkering weer heel actueel is geworden.
Als ik een Balkenende, een Rutten, of eigenlijk elk willekeurig 2-de kamerlid over dit onderwerp hoor reutelen, vraag ik me altijd af hoe ze hun rechtvaardigheidsgevoel en beoordelingsvermogen, waarop ze toch graag prat gaan, uitschakelen. Ik blijf het erg moeilijk vinden om leiders te volgen die ver van het slagveld, buiten het bereik van het geschut, beslissen over het lot van hun onderdanen…

Rutjes, 05-04-2010 18:39 #1
Schaamteloos heb er geen andere bewoordingen voor!

Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 21-03-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 13
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!