Politieke partijen en hun standpunten 2017

Kennis over partijen
Met verkiezingen in aantocht barst de strijd om de kiezer los. Behalve fraaie beloften heeft elke politieke partij een identiteit, een sfeer, een missie. Om te weten of een partij bij u past staart u zich liever niet blind op een enkel facet, maar kunt u beter het 'hele plaatje' onderzoeken. Vergroting van kennis omtrent de grondbeginselen en de daaruit voortvloeiende partijprogramma's neemt twijfels weg en maakt uw stem waardevoller en zinvoller.Wat is een politieke partij?
Een politieke partij is een groep van politieke geestverwanten die meerdere doelen nastreven. Voorbeelden hiervan zijn een schoon milieu, criminaliteitsbestrijding, bevordering werkgelegenheid en een eerlijke inkomensverdeling. Verschillen tussen partijen liggen vooral in de manier waarop doelen worden bereikt. Partijen stellen hun standpunten in een partij- en verkiezingsprogramma op en leggen kandidatenlijsten vast. Daarnaast voeren ze propaganda - en vooral in verkiezingstijd een uitgebreide campagne - om zoveel mogelijk steun voor hun ideeën te krijgen. Dit gaat vooral via zendtijd op radio en tv en het optreden van partij-woordvoerders in televisieprogramma's. Binnen een partij is er de partijfractie die wordt gevormd door kandidaten die tot volksvertegenwoordiger zijn gekozen. Vooral de Tweede Kamer fractie, dus de kamerleden, spelen een grote rol bij bepaling van de partijlijn. Partijen die in het kabinet vertegenwoordigd zijn, heten regeringspartijen, de andere partijen heten oppositiepartijen. Onderstaand zijn belangrijke standpunten van elke partij opgenomen.PVV
LiberaalDe Partij voor de Vrijheid pleit voor een sterker en beter Nederland met een duurzame economie. Een land dat trots is op de eigen identiteit, deze benoemt en voor het behoud daarvan opkomt. De PVV wil investeren in meer veiligheid voor de burgers, een menswaardiger zorg voor ouderen en beter onderwijs. De overheid moet minder betuttelen -dus minder bureaucratie- maar wel doelmatiger worden. De partij is tegenstander van uitvoering van 'linkse hobby's' zoals talloze subsidies en ontwikkelingshulp. De PVV is vooral bekend om de strijd tegen de 'islamisering' in ons land, omdat deze indruist tegen westerse waarden en normen. Speerpunt is de keiharde aanpak van crimineel gedrag op straat en islamitisch terrorisme. Dit in de vorm van meer politie en strengere straffen. De PVV wil bovendien een immigratiestop van niet-westerse allochtonen, belastingverlaging, afschaffing van het Europees parlement, meer investeren in wegen, en de rechten van dieren in de Grondwet. Ten aanzien van islamisering wil de partij een stop op de bouw van meer moskeeën en een verbod op de koran, tevens is de PVV tegen het dragen van hoofddoekjes in openbare gebouwen. De PPV wil de grondwet wijzigen op het punt van gelijkheid voor de wet van elke ingezetene, om de Nederlandse cultuur vast te kunnen leggen.
GroenLinks
Progressief SocialistischGroenLinks staat voor groen, sociaal en tolerant. De milieubewuste partij streeft naar een gezonde en veilige leefomgeving, en zoekt daarbij naar andere, duurzame manieren van wonen, werken en ondernemen. Schone energie, goed OV en aanleg van fietsroutes brengen werkgelegenheid. Investeren in milieu en klimaat levert ook lagere woonlasten op door bijv. energiezuinige bouw en isolatie. De partij wil daarnaast belasting op vervuilende productie verhogen. GroenLinks vindt dat iedereen kansen verdient en pleit dus voor goed onderwijs. Andere speerpunten: verzet tegen uitbuiting en onderdrukking van groepen en volkeren, rechtvaardige verdeling van macht, kennis, bezit, werk en inkomen, en radicale democratisering van overheid en bedrijven. GroenLinks wil een verzorgingsstaat scheppen die gericht is op belangen van de zwakste groepen in de samenleving zoals allochtone jongeren, arbeidsongeschikten en alleenstaande moeders. De partij maakt zich sterk tegen discriminatie en pleit voor vrouwenemancipatie. Rijke ouderen dienen volgens GL mee te betalen aan de AOW, de kinderbijslag moet inkomensafhankelijk en hypotheekrenteaftrek beperkt. De materiële consumptie in westerse landen zou omlaag moeten zodat het ecologisch evenwicht wordt hersteld. Het motto is: Groen werkt.
SP
SocialistischDe Socialistische Partij heeft als doel een maatschappij waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit centraal staan. Dit uit zich bijvoorbeeld in de zorg en de thuiszorg: Meer handen aan het bed en fatsoenlijke zorg en aandacht. Het vraagt om een herwaardering van het werk, dat bovendien aantrekkelijker moet worden gemaakt. Dit komt neer op snoeien in de bureaucratie en het terugbrengen van de menselijke maat in de zorginstellingen. De Socialistische Partij is tegen marktwerking en topsalarissen in o.a. de zorg en vindt dat de sociaal-economische verschillen moeten worden verkleind. Hierbij identificeert de partij zich met het 'gewone volk'. Het grootste schrikbeeld van de partij is de 'tweedeling', wat zou betekenen dat enkel rijken en machtigen de beschikking hebben over voorzieningen die voor iedereen beschikbaar moeten zijn. De SP pleit voor de bouw van seniorenwoningen, wil inkomens eerlijker verdelen, is tegen de 'Europese superstaat', wil eerlijke handel bevorderen en wil vrede niet opleggen maar juist bevorderen. Volgens de partij moet Nederland menselijker en socialer worden.
D66
Sociaal-LiberaalDemocraten '66 streeft naar een duurzame, harmonieuze samenleving en doet dit door te vertrouwen op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen. Fundamentele waarden zijn vrijheid voor en gelijkwaardigheid van elk mens. D66 wil de welvaart delen en prestatie belonen. De partij streeft tevens naar radicale democratisering van de samenleving en van het politieke bestel, waaronder onder andere afschaffing van de Eerste Kamer. Speerpunten: Gekozen bestuurders op alle niveaus, zelf onderwijsverbetering realiseren alsmede meer erkenning voor leraren. Investeren in kennis wordt gezien als essentieel, en Nederland als koploper op onderwijsgebied is een missie. Daarnaast zet de partij zich in voor internationale bescherming van homo's (LHBTI rechten). D66 is voorstander van een generaal pardon, internationale samenwerking op het gebied van strafrecht, arbeidsmigratie en asielbeleid, en internationale uitwisselingsverbanden met onderwijsinstellingen om radicalisme te beteugelen. Voorts wil de partij afschaffing van de identificatieplicht. Omdat D66 wil dat burgers niet alleen bij verkiezingen betrokken zijn, is de partij voorstander van referenda als onderdeel van de staatsrechtelijke vernieuwing.
CDA
ChristendemocratischHet Christen Democratisch Appèl ziet gemeenschappelijke waarden en normen als het cement van de samenleving, en vindt dat de overheid hierop een beroep mag doen, mede door zelf het voorbeeld te geven. De bijbel is hierbij bron van inspiratie. Kernpunten zijn publieke gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en rentmeesterschap. Dit komt neer op zekerheid voor de burger door een betrouwbare doch toenemend terugtredende overheid die grenzen stelt en er voor zorgt dat iedereen zich kan ontplooien. Daarnaast een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een goede samenleving, en besluitvorming daar waar het meest geschikt is. Het CDA pleit voor betrokkenheid tussen generaties en tussen inkomensgroepen, omdat 'we pas mens zijn door met elkaar te leven'. Naastenliefde is hierbij de kern. Omdat we volgens het CDA de aarde te leen hebben van God, moeten we er met het oog op volgende generaties goed voor zorgen. De partij vindt dat de overheid gaven en talenten van alle burgers moet benutten. Ten aanzien van de sociale zekerheid wil het CDA belastingen en toeslagen inkomensafhankelijk houden zodat voldoende koopkracht voor iedereen wordt gewaarborgd.
PvdA
Sociaal-DemocratischDe Partij van de Arbeid wil werken aan een sterk en sociaal Nederland. Dit komt neer op investering in een samenleving waarin sprake is van een eerlijke verdeling van geld en van gelijke kansen voor iedereen. Motto daarbij is: De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. PvdA wil werk, betaalbare zorg en een fatsoenlijk inkomen voor alle burgers, dus ook sociaal zwakkeren, mensen die schuldhulp nodig hebben en uitkeringsgerechtigden. Daarom is de partij voorstander van een uitgebreid systeem van sociale zekerheid, vooral om armoede tegen te gaan en burgers te beschermen tegen verlies van inkomen door ziekte of werkloosheid. Deze verzorgingsstaat omvat ook regulering van het onderwijs, gezondheidszorg en kinderopvang. Bekostiging gaat via overheidssubsidies en hoge belasting voor vooral hoge inkomens. PvdA maakt zich daarnaast sterk om fraude, excessieve topinkomens, bonussen en bepaalde privatiseringen tegen te gaan. Het streven naar volledige werkgelegenheid blijft bovenal een centrale opdracht voor de sociaal-democratie. Betaalde arbeid vormt de primaire bron van zelfstandig inkomen. Daaraan ontleent de PvdA ook zijn naam.
Partij voor de Dieren
DiervriendelijkDe Partij voor de Dieren vindt het veelzeggend dat onze samenleving onbeschaafd met dieren omgaat en de portemonnee belangrijker vindt. Een beschaafde omgang met dieren betekent ook een beschaafde omgang tussen mensen. Daarom respect voor elkaars culturen en onderwijs dat o.a. gericht is op versterking van eerbied voor mens en dier. De PvdD pleit voor maatregelen die ernaar streven dat iedereen een levensstandaard heeft die voldoende hoog is. Een natuurlijke, schone en veilige omgeving is daarbij van belang. De Partij voor de Dieren is voor het afschaffen van de bio-industrie waar schaalvergroting en innovaties slecht zijn voor mens en dier. De partij is voorts tegen dierproeven, hobbyjacht, het onverdoofd ritueel slachten van dieren, castratie van biggen en het leegvissen van de zeeën. Rechten van dieren moeten grondwettelijk worden vastgelegd. De samenleving wordt dus anders bekeken: Er zijn belangrijkere zaken dan de hypotheekrente en de aanleg van asfalt. De PvdD stelt daarom dat het dierenrechtenthema de traditionele politieke tegenstellingen tussen links en rechts, religieus en atheïstisch overstijgt.
VVD
LiberaalDe Volkspartij voor Vrijheid en Democratie maakt zich sterk voor veiligheid, werk en ondernemende mensen. Enkele kernpunten zijn belastingverlaging, stimulering ondernemerschap, strengere straffen, sterke defensie in NAVO-verband en goed onderwijs. Uitgangspunt is de vrijheid van het individu. De VVD streeft naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten door bescherming van burgerrechten en beperking van de macht van staat en kerk. VVD is voorstander van een 'lik op stuk' beleid: een uitgebreide veiligheidsaanpak die criminaliteit bestrijdt. De VVD wil daarnaast honderden wetten afschaffen of vereenvoudigen om een grote administratieve lastenbesparing te bewerkstelligen en ingewikkelde regels met talloze uitzonderingen te schrappen. De partij pleit voor investeringen in het (hoger) onderwijs en de infrastructuur waardoor Nederland sterker wordt. Verder wil de VVD dat de overheid terugkeert naar kerntaken: veiligheid, handhaving openbare orde, verdediging van de democratische rechtstaat, markttoezicht, voorzien in collectieve goederen en het bieden van sociale zekerheid. De VVD is van mening dat mensen zelf hun keuzes moeten maken.
ChristenUnie
Christelijk-SociaalDe ChristenUnie is een partij die vanuit het christelijk geloof invloed wil uitoefenen op het bestuur van ons land. Met een open oog voor de werkelijkheid baseert de partij zich op de bijbel en 'Gods opdracht om Hem en onze medemens lief te hebben'. De ChristenUnie is voor het waarborgen van geestelijke en politieke vrijheden, daarnaast wil de partij ruimte voor het gezin en investeren in een duurzame samenleving. Dit betekent kansen op de arbeidsmarkt, geld voor een goede opvoeding met normen en waarden, tijd voor de kinderen, vrijheid van geloofsuiting, aandacht voor kwetsbare groepen en optreden tegen botheid op straat en tv. De CU is voorstander van vloekverboden. Homoseksualiteit ligt moeilijk bij de partij, evenals legalisering van drugs waar de ChristenUnie op tegen is. Ook is de ChristenUnie tegenstander van meer gokhallen, prostitutie en het uitvoeren van euthanasie. Dat laatste geldt ook voor ongeboren leven dat volgens de partij moet worden beschermd.
SGP
Christelijk-ReformatorischDe Staatkundig Gereformeerde Partij staat voor een bijbelse koers, een geloofwaardig beleid en een wetgeving in overeenstemming met bijbelse normen en waarden. Bestuur vanuit een herkenbare grondslag en identiteit, geworteld in het 'Woord van God'. De partij zet zich in voor veiligheid, zondagsrust en omzien naar elkaar. Dit vereist een stevige aanpak van verloedering en overlast, daarom wil de partij een basispolitiezorg in alle kernen en dorpen. De partij staat achter bevordering van contacten tussen gemeentebesturen, kerken en maatschappelijke instellingen, en wil zodoende dicht bij de burger staan. SGP zet zich in voor een positieve en constructieve bijdrage voor iedereen op elk vlak. Bescherming van leven staat hoog in het vaandel. De SGP wijst publieke uitingen van niet-christelijke godsdiensten af, maar is voor gewetensvrijheid. De conservatieve standpunten vinden hun hoogtepunt in de positie van vrouwen in de SGP, aangezien deze niet namens de partij vertegenwoordigende of bestuurlijke zetels mogen bekleden.
"Man is by nature a political animal." ~ Aristotle