Leeftijd dat jongeren mogen drinken mogelijk naar 18 jaar
De leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken gaat mogelijk omhoog. Artsen en gemeenten vinden dat veel te veel jongeren veel te veel en veel te vaak drinken. Zo komt een deel van hen als comazuiper in het ziekenhuis terecht. Daarom gaan er veel stemmen op om het drinken van alcohol onder de 18 jaar te verbieden. In enkele gemeenten komt misschien dan ook een experiment. Jongeren mogen dan dus alleen drinken vanaf 18 jaar. Is het eerlijk om jongeren alleen alcohol te laten drinken vanaf 18?
Comazuipen
Het initiatief om jongeren die nog geen 18 jaar zijn niet te laten drinken, komt vanwege het zogenaamde comazuipen. Comazuipen betekent dat iemand zoveel drank tot zich neemt, tot hij volledig bewusteloos is en in het ziekenhuis weer moet worden opgelapt. Soms lijdt comazuipen zelfs tot de dood, omdat de alcohol het hele lichaam heeft vergiftigd en alle organen er vervolgens mee ophouden. Anderen die het wel redden, moeten soms geruime tijd aan de beademing omdat hun lichaam dat niet zelfstandig meer kan doen.
Waar comazuipen?
Jongeren doen niet alleen op grote feesten aan comazuipen, maar eigenlijk overal waar ze samenkomen. Gewoon in het weekend, bij vrienden thuis of tijdens schuurfeesten. Ook wordt de leeftijd waarop jongeren zich in een coma drinken steeds lager. In februari 2010 moest nog een 15-jarig meisje worden opgenomen omdat zij zich bewusteloos had gedronken op een verjaardagsfeestje van een vriendin. Steeds vaker zijn de jongeren onder de 16 jaar.
Hoeveel comazuipers per jaar?
Het aantal comazuipers neemt ieder jaar toe. In 2008 werden er in Nederland 288 comadrinkers opgenomen in het ziekenhuis. In de eerste helft van 2009 waren dat al 184 mensen en toen moest de andere helft van het jaar nog komen. Bovendien zijn de jongeren veellanger bewusteloos. Eerst stond dit twijfelachtige record nog op 2 uur, maar het staat inmiddels al op 3 uur waarbij de jongere niet weet waar hij is en wat hij doet.
Wie doen het meest aan comazuipen?
Hoger opgeleide jongeren gaan ook steeds meer aan comazuipen doen zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Alcoholprecentie, de Universiteit van Twente, de Reiner de Graaf Groep uit Delft en het Signaleringscentrum Kindergeneeskunde. In 2009 was één van de vijf comazuipers een vwo leerling. In 2008 lag dat aantal nog op één van de tien. VMBO leerlingen scoren trouwens nog steeds het hoogst op de ladder van comadrinkers. Zij vormen de grootste groep die drank misbruit met een score van 41 procent op alle jongeren die zich helemaal lam drinken.
Jonge probleemdrinkers
Het is inmiddels bijna normaal dat jongeren veel alcohol drinken. Ze beginnen steeds jonger en drinken veel vaker en veel te veel. Dit heeft als gevolg dat één op de vijf jongeren tussen de 16 en 24 jaar als probleemdrinker te boek staat. De helft van de 15-jarigen drinkt bijvoorbeeld elke week alcohol. Terwijl de verkoop nu nog vanaf 16 jaar is. Jongeren die al veel alcohol drinken lopen overigens vier keer zoveel kans om als volwassene ook een sociaal drinker te worden of als alcoholist te eindigen.
Leeftijdsgrens alcoholgebruik omhoog
Sommige politieke partijen vinden daarom dat de leeftijd waarop alcohol kan worden gekocht en dus gedronken nog meer omhoog moet. Tegenstanders zeggen echter dat dit niets uitmaakt, want ook nu al zijn de problemen torenhoog onder de groep die ook geen drank mag kopen.
Proef in gemeenten met verkoop alcohol vanaf 18 jaar
Het CDA wil een proef waarin wordt gekeken naar het gedrag van jongeren en alcohol als het pas gekocht mag worden op 18-jarige leeftijd. Er zijn echter heel weinig gemeenten te vinden die daaraan mee willen doen. Zij zouden 2 jaar lang een experiment moeten doen met die regels. Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben al aangegeven dat ze dat niet willen. Zij vinden namelijk dat de regel landelijk moet worden ingevoerd. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten ziet de proef niet zitten en wil dat de nieuwe leeftijdsgrens dan ineens ingevoerd moet worden. Dit moet voorkomen dat jongeren dan maar naar een andere gemeente gaan om hun drank in te slaan of om daar uit te gaan.
Regels op gebruik alcohol niet veranderen
Tevens gaan er geluiden op om de nieuwe maatregel helemaal niet in te voeren. Jongeren die bij het uitgaan geen drank tot zich mogen nemen en het niet meer kunnen kopen in de winkel gaan het dan wel thuis nemen, zo is de vrees. En zonder dat toezicht is de kans op comazuipen nog veel groter is de schatting.
Wat wordt vooral gedronken bij comazuipen?
Er is een aantal dranken favoriet onder de comazuipers zo heeft onderzoek uitgewezen. Dit zijn:
- Sterke drank met ten minste 15 procent alcohol (28 procent)
- Bier (13 procent)
- Zelfgemaakte mix met bijvoorbeeld vruchtensap (8 procent)
- Wijn (4 procent)
- Mixdrank die al kant en klaar zijn zoals Breezers (2 procent)
- Het door elkaar drinken van twee verschillende soorten drank (31 procent)
- Het door elkaar drinken van drie verschillende soorten drank (10 procent)
- Het door elkaar drinken van vier verschillende soorten drank (1 procent)