Niet meer roken in het openbaar door de tabakswet
Vanaf het moment dat de tabakswet inging in 1988 is er iedere zoveel jaar wat veranderd. Er zijn rookvrije werkruimtes en rookvrije horeca gelegenheden, eigenlijk mag er op de meeste plaatsen in het openbaar niet meer gerookt worden. Op stations staan rookpaaltjes en op de plaatsen waar wel gerookt wordt mag het personeel geen werkzaamheden meer verrichten. Men mag niet meer roken in vliegtuigen, taxi's en discotheken. Wat mag je eigenlijk wel?De tabakswet
De tabakswet is ontstaan in 1988 en is sindsdien nog vele malen aangepast of gewijzigd. Ook in de nabije toekomst zullen er nog meer wijzigingen komen. De eerstvolgende wijziging zal het rookbeleid in de gedoogde coffeeshops betreffen. Per 1 juli 2008 mag er in geen enkele openbare ruimte, werkplek of uitgaansgelegenheid meer tabak gerookt worden. Dat geldt zelfs voor de gedoogde coffeeshops, een rookgelegenheid op zichzelf zou je denken. Maar een joint met tabak mag niet meer of het zou al in een afgesloten rookruimte moeten zijn. In die rookruimte mag door het personeel in openingstijden geen werkzaamheden verricht worden zoals bedienen of opruimen. De tabakswet geldt voor alle tabaksproducten die je kunt:- roken
- pruimen
- snuiven
- zuigen
Dat zijn dus voornamelijk alle sigaretten en shag maar daarnaast ook nog de sigaren en pijptabak. Verkoop aan personen jonger dan zestien is voor alle tabakssoorten niet toegestaan.
Verpakking
Voor de verpakkingen zelf van de tabaksproducten zijn ook de nodige richtlijnen opgesteld:Rookruimtes
Als je een bedrijf hebt heb je twee keuzes:Rookverbod
In de tabakswet staat dat iedere werknemer in staat moet zijn om zijn of haar werk te doen zonder daarvan hinder of overlast door andermans roken te moeten ervaren. Ook als iedereen in je bedrijf rookt en niemand heeft er moeite mee dat er evengoed gerookt word mag er op een werkplek niet gerookt worden. Daarvoor zijn eventuele rook ruimtes. Ook in kantines mag niet worden gerookt, je mag wel een extra rokerskantine maken. Dit moet aangegeven zijn door een bordje "rokersruimte" en deze ruimte moet goed afsluitbaar zijn. Ook een goede afzuiging is geen overbodige luxe. Je moet er vooral voor zorgen dat deze ruimte geen rook verspreid buiten de rokerskantine. Zorg ervoor dat niet rokende medewerkers ook niet in deze ruimte hoeven te komen voor andere dingen zoals een toilet, koffiemachine of snackautomaat. Roken in je eigen kantoor mag ook niet, het is een werkplek en op werkplekken mag niet gerookt worden.Rechten als roker
Heb je met al die regels dan ook rechten als roker vraag je je misschien af. Het hele simpele antwoord is nee, je bedrijf mag rekening houden met rokers maar is het niet verplicht. Het is echter wel verplicht om rekening te houden met niet-rokers.Uitzonderingen
Op dit moment mag in gedoogde coffeeshops nog met shag of sigaretten geblowd worden. Per 1 juli 2008 zal dit alleen nog maar toegestaan zijn wanneer er geen tabak in zit. Een pure joint dus met alleen wiet en/of hasj. Maar ook in dat geval geld voor het bedrijf zelf de regel, dat het personeel in een rookvrije ruimte moet kunnen werken. Er mag wel een rookruimte gecreëerd worden, mits deze goed afsluitbaar is en geen overlast veroorzaakt, in deze ruimtes mogen geen werkzaamheden worden verricht tijdens openingsuren.Roken in de horeca
vanaf 1 juli 2008 mag er op de werkplekken in de horeca ook niet meer gerookt worden. De uitzondering die voorheen is gemaakt is dan ook voor alle werkgevers en ook voor ondernemers zonder personeel opgeheven.Roken in een rookruimte is toegestaan, mits de ruimte: