Niet meer roken in het openbaar door de tabakswet

Vanaf het moment dat de tabakswet inging in 1988 is er iedere zoveel jaar wat veranderd. Er zijn rookvrije werkruimtes en rookvrije horeca gelegenheden, eigenlijk mag er op de meeste plaatsen in het openbaar niet meer gerookt worden. Op stations staan rookpaaltjes en op de plaatsen waar wel gerookt wordt mag het personeel geen werkzaamheden meer verrichten. Men mag niet meer roken in vliegtuigen, taxi's en discotheken. Wat mag je eigenlijk wel?

De tabakswet

De tabakswet is ontstaan in 1988 en is sindsdien nog vele malen aangepast of gewijzigd. Ook in de nabije toekomst zullen er nog meer wijzigingen komen. De eerstvolgende wijziging zal het rookbeleid in de gedoogde coffeeshops betreffen. Per 1 juli 2008 mag er in geen enkele openbare ruimte, werkplek of uitgaansgelegenheid meer tabak gerookt worden. Dat geldt zelfs voor de gedoogde coffeeshops, een rookgelegenheid op zichzelf zou je denken. Maar een joint met tabak mag niet meer of het zou al in een afgesloten rookruimte moeten zijn. In die rookruimte mag door het personeel in openingstijden geen werkzaamheden verricht worden zoals bedienen of opruimen. De tabakswet geldt voor alle tabaksproducten die je kunt:
  • roken
  • pruimen
  • snuiven
  • zuigen

Dat zijn dus voornamelijk alle sigaretten en shag maar daarnaast ook nog de sigaren en pijptabak. Verkoop aan personen jonger dan zestien is voor alle tabakssoorten niet toegestaan.

Verpakking

Voor de verpakkingen zelf van de tabaksproducten zijn ook de nodige richtlijnen opgesteld:
  • Sinds 1 mei 2002 is het verplicht om duidelijkere waarschuwingen op de verpakkingen van rookwaren te drukken. De teksten en waarschuwingen zelf zijn bepaald door een europese richtlijn en worden in europa over hetzelfde gebruikt. Ieder natuurlijk in zijn eigen taal.
  • De waarschuwing voorop moet op z'n minst 30% van het totale pakje innemen, terwijl de tekst op de achterkant zelfs 40% van het pakje moet beslaan.
  • Er zijn voor de voorkant twee verschillende waarschuwingen en voor de achterkant maar liefst veertien stuks. Deze moeten afwisselend gebruikt worden. Dus als je een lading sigaretten- of shagverpakkingen drukt deze er allemaal in verwerkt zitten.
  • Bij sigaretten moet het teer en nicotinegehalte vermeld staan wat er per sigaret in zit. De maximale hoeveelheden hiervoor zijn 10 mg teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide.
  • Op shagverpakkingen moet het teer en nicotinegehalte van één shagsigaret vermeld worden (das berekent op 750 mg tabak). De maximale gehaltes voor teer is 12 mg. Sigaren en pijptabak zijn vooralsnog niet verplicht om de gehaltes op de verpakking te zetten, maar wie weet wat de toekomst nog brengt.
  • Rookwaren die niet aan deze richtlijnen voldoen mogen in Nederland niet worden verkocht. Dit geld bijvoorbeeld voor buitenlandse sigaretten.

Rookruimtes

Als je een bedrijf hebt heb je twee keuzes:
  • Je kunt een aparte rookruimte maken (meerdere zelfs, als je een groot bedrijf hebt), deze moet wel volledig afsluitbaar zijn en geen hinder of rookoverlast veroorzaken buiten de rookruimtes.
  • Je kunt je bedrijf geheel rookvrij maken.
Een rookruimte moet een ruimte zijn die dichtgemaakt kan worden, met afzuiging voor de rook. Buiten de ruimte mag niet gerookt worden en mensen buiten de rookruimte mogen geen last hebben van de rookgeuren of dampen uit "het rokershol" zoals in het in de meeste bedrijven lachwekkend genoemd wordt. In deze ruimtes mogen door personeel tijdens openingstijden ook geen werkzaamheden verricht worden.

Rookverbod

In de tabakswet staat dat iedere werknemer in staat moet zijn om zijn of haar werk te doen zonder daarvan hinder of overlast door andermans roken te moeten ervaren. Ook als iedereen in je bedrijf rookt en niemand heeft er moeite mee dat er evengoed gerookt word mag er op een werkplek niet gerookt worden. Daarvoor zijn eventuele rook ruimtes. Ook in kantines mag niet worden gerookt, je mag wel een extra rokerskantine maken. Dit moet aangegeven zijn door een bordje "rokersruimte" en deze ruimte moet goed afsluitbaar zijn. Ook een goede afzuiging is geen overbodige luxe. Je moet er vooral voor zorgen dat deze ruimte geen rook verspreid buiten de rokerskantine. Zorg ervoor dat niet rokende medewerkers ook niet in deze ruimte hoeven te komen voor andere dingen zoals een toilet, koffiemachine of snackautomaat. Roken in je eigen kantoor mag ook niet, het is een werkplek en op werkplekken mag niet gerookt worden.

Rechten als roker

Heb je met al die regels dan ook rechten als roker vraag je je misschien af. Het hele simpele antwoord is nee, je bedrijf mag rekening houden met rokers maar is het niet verplicht. Het is echter wel verplicht om rekening te houden met niet-rokers.

Uitzonderingen

Op dit moment mag in gedoogde coffeeshops nog met shag of sigaretten geblowd worden. Per 1 juli 2008 zal dit alleen nog maar toegestaan zijn wanneer er geen tabak in zit. Een pure joint dus met alleen wiet en/of hasj. Maar ook in dat geval geld voor het bedrijf zelf de regel, dat het personeel in een rookvrije ruimte moet kunnen werken. Er mag wel een rookruimte gecreëerd worden, mits deze goed afsluitbaar is en geen overlast veroorzaakt, in deze ruimtes mogen geen werkzaamheden worden verricht tijdens openingsuren.

Roken in de horeca

vanaf 1 juli 2008 mag er op de werkplekken in de horeca ook niet meer gerookt worden. De uitzondering die voorheen is gemaakt is dan ook voor alle werkgevers en ook voor ondernemers zonder personeel opgeheven.

Roken in een rookruimte is toegestaan, mits de ruimte:
  • goed afsluitbaar is
  • aangegeven is als rookruimte d.m.v een bordje "rokersruimte"
  • geen overlast of rookhinder verspreid buiten de rookruimtes
Het personeel mag tijdens openingstijden niet in deze ruimte komen om te werken, zoals bijv. het bedienen van klanten en opruimen. Alleen om te roken. Roken op een buitenterras is ook toegestaan. Hiervoor geldt wel dat als je een overkapping hebt, één van de zijden ter aller tijden open moet zijn.Je mag hier geen kamerschermen of planten e.d. neerzetten om het af te schermen. Ook hier geldt weer dat er geen hinder of overlast door het gerook op het terras mag komen in één van de andere ruimtes.

Roken in overheidsgebouwen

Sinds 1990 mag er al niet meer gerookt worden in overheidsgebouwen op werkplaatsen en plekken die worden gebruikt voor gezamelijk gebruik. Als je je hier niet aan kunt of wilt houden kun je hier zelfs een fikse boete aan overhouden.

Roken in personenvervoer

Vliegtuigen vliegen al vanaf 2002 rookvrij, maar de tabakswet geldt ook voor alle andere vormen van personenvervoer. Sinds 2004 moet ook andere personenvervoer zoals taxi's, bussen en treinen rookvrij mensen vervoeren. Treinen hebben de mogelijkheid om een aparte rokersruimte te creëeren op het station zelf. De zogenaamde "rokerspaaltjes".

Boetes

Iedereen die zich niet kan of wil houden aan de tabakswet en toch snel een sigaretje rookt loopt het risico een fikse boete te krijgen. Over het algemeen is de boete voor een eerste overtreding 300 euro, dat kan bij herhaling oplopen tot zo'n mooie 2400 euro. Iedereen die zich niet aan de reclamevoorschriften houd kan een boete van 4500 euro verwachtten.

Reclame en sponsering

Tabaksreclame mag alleen in bepaalde gevallen nog gebruikt worden. Zaken zoals een tabakszaak of het sigaretten hoekje bij de supermarkt en het tankstation mogen nog reclame ophangen of gebruiken. Deze mag echter niet op jongeren gericht zijn en mag de winkel niet verlaten. Het is louter bedoelt als reclamedoeleinden in de zaak zelf. Diegene die zich er niet aan houden kost het 4500 euro. Je mag in de auto- en motorsportcircuits ook niet meer gesponserd worden door een "rookmerk".
© 2008 - 2024 Msmedia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de sigaretIedereen heeft het wel eens geprobeerd of rookt nu misschien nog steeds. Roken! Maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis…
Gevolgen van roken; de getallenGevolgen van roken; de getallenIn Nederland rookt ongeveer 27% van de bevolking. Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, maar toch blijkt…
Voedsel en Waren AutoriteitDe Voedsel en Waren Autoriteit (voorheen de Keuringsdienst van Waren), iedereen heeft er wel eens van gehoord via de med…

Het fenomeen ‘failed states’Het begrip ‘failed states’ is een relatief nieuw politiek begrip dat sinds de val van de muur zijn intrede in de Interna…
Politieke besluitvorming: Het landsbestuur (trias politica)Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking meent dat de politieke besluitvorming in Nederland te langzaam gaat, er…
Bronnen en referenties
  • Roken en de wet
  • Overheid.nl
Reactie

Therese, 22-06-2010
Hoi! Ik woon in een flat, direct in de centrale hal. In die hal wordt dagelijks gerookt. Ik ben astmatisch. Er staat een asbak met een diameter van een halve meter, dit is niet overdreven. Er hangen geen verboden te roken borden, behalve bij de lift. De verhuurder werkt dus roken in de hand, in plaats van dat ze het tegengaan. Al een jaar probeer ik middels telefonisch overleg iets aan deze voor mij benauwende situatie te doen, maar zonder resultaat. Wie heeft er treffend advies? Reactie infoteur, 22-06-2010
Een hal is in ieder geval een gemeenschappelijke ruimte.dus in een hal zal en mag tegenwoordig niet meer gerookt worden.
De asbak hoort buiten langs de deur, de omvang van de asbak maakt dan ook niets uit.
Als ik jouw was zou ik eens contact opnemen met de huurdersvereniging bij jouw in de buurt.
9 van de 10 keer kunnen zij je wel verder helpen. De niet roken borden en stickers vind je bij de doe het zelf zaak maar kun je ook bestellen via stivoro. ik zou er demonstratief gewoon een ophangen met het verzoek rekening te houden met anderen.

Msmedia (23 artikelen)
Laatste update: 09-12-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.