De partij van Sylvana Simons, van Artikel 1 naar BIJ1
Artikel 1 is de politieke partij die in 2016 werd opgericht door de tv-presentatrice Sylvana Simons. Een belangrijk standpunt van Artikel 1 is gelijke behandeling. De reden van oprichting van deze politieke partij was het feit dat Simons destijds vertrok bij de politieke partij DENK. Een belangrijk standpunt van Artikel 1 is gelijke behandeling. Ondanks dat de partij van Simons tijdens de verkiezingen van 2017 geen zetels wist te behalen gaan Simons en haar partij door. Wel heeft de rechter in juni 2017 besloten dat de partij Artikel 1 de naam van de partij zal moeten wijzigingen. De naam is veranderd in BIJ1.
Partij Artikel 1
Sylvana Simons
Sylvana Hildegard Simons is geboren op 31 januari 1971 in Paramaribo (Suriname) en groeide op in Hoorn. Volgde een opleiding aan de kappersschool en de balletacademie en richtte zich vervolgens op het werken bij radio en televisie. Sylvana Simons werd in Nederland bij het grote publiek bekend vanaf 1995. In 1995 begon Sylvana Simons haar televisie carrière als vj bij persschool TMF. In 1999 maakte Sylvana Simons de overstap naar SBS 6. Bij SBS 6 ging Sylvana Simons de tv-programma's “De Bus” en de “Sexquiz on the Beach” presenteren. In 2000 verhuisde Sylvana Simons naar RTL 4.
Kledingontwerp en haarstijl
Sylvana Simons heeft tijdens de uitzendingen van Dancing with the Stars haar eigen ontworpen kleding gedragen. Zij staat ook bekend om haar uiteenlopende haarstijlen en een aantal jaren had zij een kaalgeschoren hoofd.
Columniste en boeken
Voor het blad Playboy was Sylvana Simons in 1999 vaste columniste en schreef daarna van 2000 tot en met 2002 columns voor het Veronica Magazine. Haar eerste boek verscheen in 2004 (1+1=7) en in 2005 verscheen haar tweede boek (In Balans). Dit boek schreef Sylvana Simons samen met haar broer Kenneth Leeuwin.
RTL 4
Bij RTL 4 was Sylvana Simons betrokken bij vele programma's, waaronder TV Makelaar (2001-2004), Dancing with the Stars (2005-2007), Char, het medium (2007-2009) en RTL Boulevard (2008). Simons was regelmatig te zien als tafeldame bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door (2012-2020).
Karwei
Naast haar presentatiewerk was Sylvana Simons vanaf 2006 ook voice-over in de reclamespotjes van de bouwmarktketen Karwei. Karwei beëindigde in 2016 de samenwerking met haar. De samenwerking werd beëindigd nadat bij Karwei bekend werd dat Sylvana Simons politieke ambities had en zich aansloot bij de politieke partij DENK.
Partij DENK
Op 18 mei 2016 werd bekend dat Simons zich had aangesloten bij de politieke partij DENK, de partij die in 2015 was opgericht door de oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztür. Sylvana Simons hield zich bij DENK vooral bezig met het tegengaan van racisme, discriminatie en vreemdelingenangst. Eind december 2016 werd bekend dat Simons was opgestapt bij DENK. Als verklaring geeft de voormalige tv-presentatrice aan dat ze zich niet meer vinden kan in de koers van de partij. In een interview van de NOS geeft Sylvana Simons aan dat DENK volgens haar racisme en discriminatie in Nederland goed heeft geagendeerd. Echter de partij zoekt volgens haar verder niet genoeg naar verbinding. Ook kan ze zich niet geheel vinden in de het conservatieve gedachtegoed van DENK als het gaat om onderwerpen als homo- en vrouwenemancipatie.
Artikel 1
Nadat Sylvana Simons vertrekt bij DENK begint ze gelijk met het oprichten van haar eigen partij, Artikel 1. De naam van haar partij verwijst naar het eerste artikel in de Grondwet. Artikel 1 van de Nederlandse grondwet luidt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”.
Kandidatenlijst verkiezingen 2017
Sylvana Simons maakte op 16 januari bij het tv-programma RTL Late Night haar kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 bekend. Haar kandidatenlijst van 20 namen is erg divers. Sylvana Simons noemt haar lijst "een mooie afspiegeling van Nederland". Op de kandidatenlijst van Artikel 1 zijn onder anderen terug te vinden, columnisten Simone van Saarloos, voormalig voorzitter van de UvA-diversiteitscommissie Gloria Wekker en antropoloog Martijn Dekker.
Lijst met de twintig namen
De lijst van Artikel 1 heeft de volgende lijst samengesteld met 20 namen.
- Sylvana Simons,
- Fatima Faid,
- Brigitte Sins,
- Adil Akhechaa,
- Jens van Tricht,
- Ian van der Kooye,
- Phyllis OselAmayaw',
- Simone van Saarloos,
- Olave Basabose,
- Martijn Dekker,
- Juanita Hernandes,
- Robert Witte,
- Gert-Jan van der Vaate,
- Marlanella Leito,
- Jasper van der Veen,
- Annemieke Bakker,
- Anne-Ruth Werthelm,
- Glenn Helberg,
- Gloria Wekker,
- Anja Meulenbelt
Steunverklaringen
Elke politieke partij die voor het eerst meedoet aan de verkiezingen heeft per stemdistrict 30 steunbetuigingen nodigen om te mogen deelnemen aan de verkiezingen. Op maandag 30 januari 2017 werd bekend dat het Artikel 1 gelukt is om mee te mogen doen met de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Op vrijdag 3 februari 2017 had de partij genoeg steunverklaringen om mee te mogen doen in achttien van de twintig districten. Tijdens de Tweede Kamer verkiezingen 2017, zal Artikel 1 niet deelnemen in de twee districten, Drenthe en Friesland.
Verkiezingsprogramma en standpunten Artikel 1
Op donderdag 16 februari 2017 heeft de partij Artikel 1 haar verkiezingsprogramma en de bijbehorende standpunten bekend gemaakt. Het gehele verkiezingsprogramma is te vinden op de website van de partij. Het verkiezingsprogramma is vooral gericht op de strijd tegen discriminatie.
Opvallende standpunten
- Artikel 1 wil dat de sekseregistratie bij de burgerlijke stand komt te vervallen.
- Nederland zou er een nationale feestdag bij moeten krijgen. De partij wil dat 1 juli (Keti Koti), een nationale vrije dag wordt.
- De partij wil zich er hard voor maken dat Zwarte Piet wordt afgeschaft in openbare ruimtes en in de media.
- Artikel 1 wil dat de basisbeurs voor studenten weer wordt ingevoerd.
- Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) moeten volgens Artikel 1 het recht krijgen op een maatschappelijke stage van maximaal zes maanden in de zorg, bij maatschappelijke organisaties of bij de overheid.
Geld
Bijzonder is dat Artikel 1 in haar verkiezingsprogramma nergens aangeeft hoeveel geld ze willen uittrekken voor hun maatregelen. Het woord euro en het euroteken zijn bij het opstellen van het verkiezingsprogramma niet gebruikt.
Tweede Kamer verkiezingen 2017
Tijdens de Tweede Kamer verkiezingen 2017 lukte het de partij van Simons niet om een zetel te bemachtigen. Simons besloot desondanks om haar partij toch voort te zetten. In juni 2017 werd bekend dat haar partij wel een andere naam zal krijgen.
Naamsverandering
Op 6 juni 2017 werd de partij van Simons door de rechter veroordeeld om de naam Artikel 1 niet langer te gebruiken. De rechter oordeelde dat het gebruik van de naam in strijd is met de merkrechten op de naam Art.1 van de Stichting Expertisecentrum Discriminatie (SED). Eind oktober 2017 publiceerde Simons de nieuwe naam van haar partij, BIJ1.