De geschiedenis van Geert Wilders' PVV

De geschiedenis van Geert Wilders' PVV De Partij voor de Vrijheid, oftewel PVV, is in vergelijking met andere Nederlandse politieke partijen vrij jong. Bekende Nederlandse politieke partijen als de VVD en de PvdA zijn bijvoorbeeld al aan het eind van de jaren 40 opgericht. Daarentegen is de PVV pas opgericht in februari 2006 door Geert Wilders. Toch is er in de bestaansgeschiedenis van de PVV al genoeg gebeurd om eens naar deze geschiedenis te gaan kijken. Ook is de partij met regelmaat in het nieuws. Dit is soms bijvoorbeeld een gevolg van provocerende acties van de partij. De uitspraak 'minder, minder, minder' in maart 2014 van Geert Wilders zal bij velen bijvoorbeeld wel bekend zijn.

De oprichting van de PVV

Geert Wilders was voordat hij zijn eigen partij startte al actief in de politiek. Hij zat namelijk in de fractie van de VVD. In september 2004 stapte hij echter uit de fractie omdat hij de politieke koers van de VVD te links vond. Zijn eigen partij, die hij anderhalf jaar later oprichtte, had volgens de statuten als doel om op te komen voor ‘een vrij, welvarend en onafhankelijk Nederland’. Al gauw gingen bepaalde onderwerpen die hier niet per se mee samenhangen een dominante rol bij de partij spelen. Vanzelfsprekend gaat het hier om de islam. Bij de eerste Tweede Kamerverkiezingen waaraan de PVV meedeed speelde dit onderwerp dan ook een grote rol in de campagne. Punten uit het programma van toen waren bijvoorbeeld dat buitenlandse imams een spreekverbod moesten krijgen en het vreemdelingenbeleid drastisch moest worden aangepast omdat een ‘tsunami’ van islamisering Nederland dreigde te overspoelen. Dit zou een gevaar voor de Nederlandse identiteit en cultuur vormen.

Herkomst van de naam PVV

De partij die Wilders oprichtte heeft de afkorting PVV en staat voor de Partij voor de Vrijheid. Deze naam is niet zomaar gekozen door Geert Wilders. De naam lijkt op de naam van de Partij van de Vrijheid, de PvdV, die in 1946 opging in de VVD. Aldus Wilders was de PvdV de laatste zuivere liberale partij die Nederland gekend had. Hij heeft zijn partijnaam dan ook bewust veel overeenkomsten laten vertonen met de PvdV.

Aantal zetels

Bij de eerste Tweede Kamerverkiezingen waaraan de partij meedeed haalde de PVV 9 zetels. Bij deze verkiezingen speelde vooral de islam een grote rol in de campagne. Bij de volgende verkiezingen in 2010 haalde de PVV 24 zetels. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 deed de PVV het redelijk goed. Ze deden alleen in Almere en Den Haag mee, maar behoorden daar wel tot de grootste partijen: ze waren in Almere de grootste partij en in Den Haag de op één na grootste partij. In 2012 haalde ze er 15 en kwamen ze in de oppositie terecht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 bleef de PVV de grootste partij in Almere.

Optredens in de media

In de jaren voorafgaand aan 2016 zijn er een aantal opvallende dingen gebeurd die vaak ook uitgebreid in het nieuws zijn geweest. Een aantal punten moeten dan ook in een artikel over de geschiedenis van de PVV genoemd worden omdat ze een grote bijdrage hebben geleverd aan het beeld dat mensen vandaag de dag van de PVV hebben.

Dubbele nationaliteit

Een eerste punt is de actie tegen de dubbele nationaliteit van bewindslieden. Aanleiding was de beëdiging van Aboutaleb en Albayrak die beiden meer dan één nationaliteit hadden. Wilders vond dit niet kunnen omdat ze zich dan aan de wetgeving van meerdere landen moesten houden. Dit zorgde ervoor dat er een publiek debat in Nederland ontstond of mensen met een dubbele nationaliteit wel loyaal genoeg zijn voor Nederland om een belangrijke functie in het bestuur van Nederland te vervullen.

Kopvodden-tax

Een tweede punt is het voorstel van Geert Wilders om belasting te gaan heffen op het dragen van een hoofddoekje. Dit plan gaf hij de naam kopvodden-tax. Dit was in september 2009 en kreeg ook veel aandacht in de media. Steun vanuit de politiek kreeg Wilders echter weinig. Veel mensen namen Wilders de naam van de belasting erg kwalijk. Vodden betekent tenslotte iets als rommel of waardeloze spullen. Bovendien vonden veel mensen dat de naam alleen maar zo provocerend gekozen was om aandacht te krijgen in de media.

Meer of minder Marokkanen

Een laatste punt is de welbekende vraag van Wilders of het publiek meer of minder Marokkanen wilde. Het publiek schreeuwde ‘minder, minder, minder’. Dit gebeurde tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Na aanleiding van deze gebeurtenis hebben meerdere mensen de partij verlaten. Ook deze gebeurtenis is uitgebreid uitgemeten in de media.

Geschiedenis van de ideologieën van Wilders partij

Nationalisme

De PVV wil de Nederlandse identiteit en cultuur behouden en beschermen tegen islamitische invloeden. Dit past goed bij het nationalisme. Het nationalisme is een politieke ideologie die al in de 19e eeuw opkwam. Het idee van het nationalisme is de liefde voor je eigen volk en vaderland. Dit idee komt voort uit de verlichting van de 18e eeuw. De filosoof Rousseau kwam toen met het idee van de volkssoevereiniteit: elk volk zou een eigen land moeten hebben waar ze zelf de baas zouden moeten zijn.

Conservatisme

De basis van het conservatisme is dat je niet te veel moet veranderen en dus veel bij het oude moet laten. Dingen die je wel verandert moet je langzaam en zeer geleidelijk veranderen. Het conservatisme is ontstaan als reactie op de Franse Revolutie. Tijdens de Franse Revolutie veranderde er veel in een relatief korte tijd. De conservatieven van toen verzetten zich hier tegen. Naast de PVV is de SGP een goed voorbeeld van een Nederlandse conservatieve politieke partij.

Liberalisme

Het liberalisme is bij de PVV vooral goed te zien doordat de partij een voorstander is van individuele vrijheid en veel eigen verantwoordelijk. Dit zijn typisch liberale standpunten. Het liberalisme ontstond ook tijdens de verlichting in de 18e eeuw. De bekende leus van de Franse Revolutie 'Vrijheid, gelijkheid en broederschap' is eigenlijk een van de eerste beschrijvingen van het liberale gedachtegoed. Later heeft vooral de rijkere burgerij het liberalisme vormgegeven. De sleutelwoorden van het liberalisme zijn vrijheid en vooruitgang.
© 2016 - 2024 Bjornkeith, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenCruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenVolgens het meest gebruikte woordenboek Van Dale is populisme: “de neiging zich te richten naar de massa van de bevolkin…
Als het O.M. vrijspraak vraagtNormaal gesproken klaagt het Openbaar Ministerie of O.M. een verdachte aan en vraagt dan om een straf in haar requisitoi…
Anti-islamstickerIn november 2013 lanceerde Geert Wilders een sticker, die hij zelf de Vlag van Waarheid en Bevrijding noemt. In de volks…

President Erdogan en Turkije: op naar een dictatuur?President Erdogan en Turkije: op naar een dictatuur?Iedereen die het nieuws in 2015 en 2016 heeft gevolgd, zal bekend zijn met de onrust die in die jaren in Turkije heerst.…
Donald Trump – krasse en bizarre uitsprakenHet motto van vastgoedmagnaat en presidentskandidaat Donald Trump, als hij in 2016 in de race is voor het presidentschap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rijksoverheid/Phil Nijhuis, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_voor_de_Vrijheid
  • http://dnpp.ub.rug.nl/dnpp/pp/pvv/geschied
  • http://www.civismundi.nl/?p=artikel&aid=1662
  • http://www.isgeschiedenis.nl/themas/nationalisme/
  • http://sargasso.nl/wat-conservatisme/
Bjornkeith (15 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.