President van Amerika, Harry Truman 1945-1953

President van Amerika, Harry Truman 1945-1953 President Truman werd onverwacht president nadat Roosevelt aan een hersenbloeding overleed. Het was Truman die, na overleg met Winston Churchill van Engeland, opdracht gaf tot het afwerpen van de atoombommen op Nagasaki en Hirshima. Ook was hij betrokken bij het Marshall plan en bij de oprichting van de NATO.

Algemeen

Op 12 april 1945 sloeg Eleonore haar armen om Harry Truman heen toen ze vertelde dat haar man was overleden. Na enige stilte vroeg Harry of hij iets voor de kersverse weduwe kon betekenen. Haar antwoord was “Nee Harry, is er iets wat wij voor jou kunnen doen. Want jij bent degene die in de problemen zit”.

Hij was tot aan dat moment vice-president, in oorlog met Duitlsland, Italië en Japan. Hij was klein, bijziend, en sportief. Iedere ochtend liep hij twee mijl heel snel, met 128 passen per minuut. Toen hij zijn Senator was, behoorde hij tot de 10 best geklede Senatoren van Amerika.

Zijn bijnaam was “Give ‘Em Hell Harry”.

Harry Truman

Harry S. Truman wordt geboren op 8 mei 1884 in Lamar te Missouri. Hij was het tweede kind van John Anderson Truman en Marsha Ellen Young Truman. De “S” staat voor de S van zijn beide grootvaders; Anderson Shippe Truman en Solomon Young.

Al op jonge leeftijd verhuist het gezin naar Independence ook in Missouri. Hij ging niet naar school voor zijn achtste jaar. Hij studeerde aan de Independence High School (tegenwoordig beter bekend als William Chrisman High School). Hier studeerde hij in 1901 af en ging daarna werken, als boer, bankbediende en boekhouder.

Truman’s carrière

Tijdens de 1e Wereldoorlog nam Harry dienst en werd eerst voor training naar Fort Sill in de buurt van Lawton gestuurd. Hier runde hij met een vriend, Edward Jacobson, de kampkantine. Hij werd officier en commandant van het Battery D, 129th Field, Artillery, 60th Brigade, 36th Infantry Division. Hij werd naar Frankrijk getransporteerd om Europa te gaan bevrijden.

Toen hij terugkwam zette hij een winkel in herenkleding op, maar deze ging failliet. Pas in 1919, vlak na zijn huwelijk, begon hij zich in politiek te interesseren en werd lid van de Democraten. Hij werd in 1922 benoemd tot rechter van Jackson County Court. Een functie die hij tot 1924 zou bekleden. Hij was zittend rechter voor dezelfde County van 1926 tot 1934. Gedurende deze jaren volgde hij een studie rechten.

Een volgende stap was het senatorschap, dit was van 1935 tot 1945. Hij werd regelmatig herkozen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zat hij in een commissie die onderzoek verrichte naar de verspilling van overheidsuitgaven en corruptie.

In 1944 koos Franklin Delano Roosevelt hem als zijn running mate en werd hij vice president.

Harry familieman

Harry Truman en Elizabeth Virginia Wallace trouwen op 28 juni 1919. Ze krijgen samen 1 kind, namelijk:
  • 1924; Mary Margaret Truman, overleden 2008

Margaret heeft de biografieën van haar beide ouders geschreven; “Harry S. Truman” in 1972 en “Bess W. Truman” in 1986. Daarnaast schreef ze een aantal fiction en non-fiction boeken, zoals onder andere “Murder in the White House”.

Harry Truman president

Nadat president Franklin D. Roosevelt op 12 april 1945 onverwacht was overleden, werd Harry Truman president van Amerika. Ook in dit geval was Truman niet (volledig) op de hoogte wat de president allemaal had gedaan. Eigenlijk had hij Roosevelt maar 2 keer gesproken.

Amerika was op dat moment direct betrokken bij de oorlog in Europa en Truman viel dus gelijk met zijn neus in de boter. Tijdens in de topconferentie van de Grote drie in de zomer van 1945 in Potsdam, moest Churchill toegeven dat Truman “oké” was. Op de terugreis naar Amerika, met het schip de USS Augusta, was Truman in druk overleg over de atoombom.

Dat de bommen op Hiroshima (6 augustus 1945) en Nagasaki (3 dagen later) waren afgeworpen had te maken met de instelling van Truman. Hij wilde verder bloedvergieten vermijden en wilde de Russen hier niet mee intimideren. In ieder geval de bommen eisten de levens van ruim 300.000 inwoners. Honderdduizenden burgers begonnen een weg vol met pijn, verminking en nog veel meer.

Vlak na de oorlog kwamen de binnenlandse voorstellen, “Fair Deal”; uitbreiding van de AOW, werkgelegenheidsprogramma, bescherming van de minderheden, nieuwbouw in de binnensteden, verbetering van de gezondheidszorg, onderwijs e.d. Helaas kon hij niet alles realiseren, de republikeinen hadden na 1946 de meerderheid in het Congres. Er bleef Truman weinig anders over dan het uitspreken van veto’s.

In 1947 gaat het Marshall Plan officieel in, waarbij ook de Sovjet-Unie (Rusland) was uitgenodigd. De voorwaarden waren echter zo dat de Sovjet-Unie deze niet kon accepteren. Het wederzijds wantrouwen tussen de beide mogendheden was te groot geworden. Er werd door middel van dit plan geld beschikbaar gesteld voor de landen die het zwaarst hadden geleden in de Tweede Wereldoorlog.

Het waren de Amerikanen die de Berlijners van levensmiddelen en brandstof voorzagen toen de Russen de toegang naar de stad blokkeerden. Toch was Truman in eigen land niet zo populair als in het buitenland. Hij kreeg weinig gedaan, maar toch won hij heel makkelijk de verkiezingen van 1948.

Truman bleef maar te maken houden met oorlogen. In 1949 kwam de NATO tot stand, in 1950 stuurde hij troepen naar Zuid-Korea, en voorkomt dat generaal MacArthur China in deze oorlog betrok.

President af

Nadat zijn preidentstermijn is afgelopen keert hij terug naar independence in Missouri. Het is de Amerikaans band Chicago die in 1975 het nummer “Harry Truman” uitbrengt.

Truman overleed op 26 december in een ziekenhuis in Kansas City.
© 2008 - 2022 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…
ContainmentpolitiekOm de expansiedrift van de Sovjet-Unie ten aanzien van het communisme een halt toe te roepen, ontwikkelde de Verenigde S…
Atoombommen: capitulatie van JapanAtoombommen: capitulatie van JapanDe Tweede Wereldoorlog is een veelbesproken oorlog die heel wat levens heeft geëist. Jarenlang werden grote hoeveelheden…
De panamahoed, een klassieker die weer in de mode isDe panamahoed, een klassieker die weer in de mode isPopulaire hoeden komen steeds weer terug in de mode. Dit geldt ook voor de panamahoed, een lichte, zomerse hoed van stro…

President van Amerika, Dwight Eisenhower 1953-1961President Eisenhower was, sinds Grant, weer een president met een militaire achtergrond. In de 2e Wereldoorlog was hij n…
President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945Nadat in dcember 1941 de aanval op Pearl Harbor plaatsvindt, kan president Roosevelt niet meer om een oorlogsverklaring…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.