Alassane Ouattara

Alassane Dramane Ouattara is op 1 januari 1942 geboren in de plaats Dimbokro, en hij werd op 11 april 2011 president van Ivoorkust. Ouattara en zijn tegenstander Gbagbo streden om die plek na de verkiezingen in Ivoorkust. Zowel Ouattara als Gbagbo beweerden dat ze democratisch gekozen zijn door het volk en dus de president zijn. Maar natuurlijk kan er maar één politicus (per termijn) president zijn. Dit conflict tussen de beide politici zorgde voor rellen tussen de aanhangers van Ouattara en Gbagbo. Meer hierover kunt u lezen onder het kopje "Conflict Gbagbo-Ouattara". Ouattara is overigens lid van de partij Rassemblement des Républicains (RDR). Dit betekent (letterlijk vertaald) in het Nederlands: rally van de Republikeinen.

Jeugdjaren van Ouattara

Alassane Ouattara werd dus geboren op Nieuwjaarsdag van het jaar 1942. Hij stamt af van het rijk Kong, dat door zijn vader werd opgericht. Hij behaalde in 1965 de Bachelor of Science graad op de Drexel Institute of Technology. Ook behaalde hij in 1967 deze graad in het vak economie.

Carrière bij IMF en BCEAO

Nadat Ouattara die papieren had, wilde hij er ook iets mee gaan doen. En met succes, want hij werd in 1968 econoom bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington DC. Dit deed hij 5 jaar, en daarna ging hij werken bij BCEAO (voluit: Banque Centrale des Etats de l’Afrique de l’Ouest, Nederlands: Centrale Bank van West-Afrikaanse staten) als directeur. Nadat Ouattara deze taak goed had vervuld, keerde hij weer terug naar het IMF. Hier werd hij directeur van de Afrikaanse afdeling van het IMF. In 1987 werd Ouattara zelfs adviseur bij het IMF. In 1988 was hij weer werkzaam bij BCEAO als gouverneur. Ouattara had vooral in die tijd de reputatie van een harde werker met een goed bestuur.

Premier onder Felix Houphouët-Boigny

Ouattara werd in 1990 premier onder Felix Houphouët-Boigny, omdat ze toen nog in dezelfde partij zaten: de Democratische partij. Ouattara bleef overigens gewoon zijn functie behouden in de BCEAO. Maar toen Boigny ernstig ziek werd, moest Ouattara de touwtjes als minister-president in handen nemen. Zes maanden later overleed Boigny op 88-jarige leeftijd. In Ivoorkust werd toen besloten dat niet Ouattara, maar Henri Konan Bedie de nieuwe minister-president van Ivoorkust werd.

Huwelijk van Ouattara

Ouattara is in 1991 getrouwd met de Frans-Ivoriaanse zakenvrouw Dominique Nouvian. Dit huwelijk heeft plaatsgevonden in het gemeentehuis van het 16e arrondissement van Parijs. Eerst dacht men dat de oud-Franse president Nicolas Sarkozy, toen nog burgemeester van de Franse plaats Neuilly, de voorzitter was tijdens het huwelijk. Maar later bleek dit toch niet zo te zijn.

Verkiezingen van 1995

Alassane Ouattara wilde graag kandidaat voor de verkiezingen van 1995. Maar dit lukte niet, want de zittende president Henri Konan Bedie stak hier een stokje voor. Het diskwalificeren van Ouattara had te maken met een wet, die ingevoerd was door Bedie. In die wet stond dat als één van de ouders buitenlander is (en als hij/zij vijf jaar niet meer in Ivoorkust is geweest), men niet mee mocht doen aan de presidentsverkiezingen. Deze wet gold ook nog voor de presidentsverkiezingen van 2000.

Voorzitter van de RDR en de verkiezingen van 2000

Na de presidentsverkiezingen van 1995 was Ouattara adjunct-directeur bij het IMF. Dit deed hij drie jaar, maar daarna wilde Ouattara weer de politiek in. Dit keer werd Ouattara voorzitter van de RDR. Bij de presidentsverkiezingen van 2000 wilde hij weer presidentskandidaat worden, maar ook met papieren en documenten lukte hem het niet. Dit kwam doordat het leger (die de macht nu in handen had, na het verdringen van Bedie), de wet niet had geschrapt of aangepast. De president van 2000-2011, Laurent Gbagbo, vertelde in 2007 dat Ouattara wel mocht meedoen met de presidentsverkiezingen van 2010.

Conflict Gbagbo-Ouattara

Beide presidentskandidaten zeiden dus dat ze democratisch zijn gekozen door het volk. Eigenlijk had Ouattara gewonnen, maar Gbagbo zei dat er bij de verkiezingen waren gefraudeerd. Deze strijd, tussen de twee kandidaten voor het presidentschap, liep uit tot rellen tussen de aanhangers van Gbagbo en Ouattara. Hierbij kwamen ook onschuldige burgers om het leven.

Tweede termijn

In 2015 werd Ouattara voor de tweede keer gekozen als president. Hij won deze verkiezingen met 54,6% van de stemmen veel gemakkelijker dan de vorige verkiezingen. Zijn naaste rivaal, Pascal Affi N'Guessan, had slechts 9% van de stemmen.
© 2015 - 2024 Caspador, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ConflicthanteringConflicthanteringIedereen heeft wel eens een conflict. Een conflict is een situatie waarin twee partijen tegengestelde belangen of opvatt…
President van de Verenigde StatenPresident van de Verenigde StatenDe president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen in de wereld. Hij moet een sterke natie leiden en e…
WK voetbal 2006Duitsland is in 2006 de organisator van het Wereld Kampioenschap voetbal. Verschillende landen zoals, Ghana, Ivoorkust,…
Leymah Roberta Gbowee, NobelprijswinnaresGbowee is een bijzondere vrouw, zij mobiliseerde de vrouwen in haar land om zich in te zetten voor het stoppen van de bu…

Vrouwen aan de macht in Europa: vrouwelijke premiersVrouwen aan de macht in Europa: vrouwelijke premiersAls op 4 mei 1979 Margaret Thatcher wordt gekozen tot ‘Prime Minister of the United Kingdom’ is zij niet alleen de eerst…
Bronnen en referenties
  • Informatie over Alassane Ouattara, https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Alassane_Ouattara/, bezocht op 24-8-2015
  • Foto van Alassane Ouattara, http://africanagenda.net/wp-content/uploads/2015/03/article_Ouattara.jpg/, bezocht op 24-8-2015
  • Informatie over Alassane Ouattara (Engels), https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alassane_Ouattara, bezocht op 26-1-2016
Caspador (2 artikelen)
Laatste update: 29-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.