De Israël lobby: Amerikaans Buitenlands Beleid

De Israël lobby: Amerikaans Buitenlands Beleid Het buitenlands beleid van de VS wordt vaak beïnvloed door actoren buiten de VS. In de artikel wordt besproken wat de macht van de Israël lobby is en hoe deze lobby haar macht uitoefent.

Buitenlands beleid VS

Waarom doen de VS dingen die alleen ten goede komen aan een andere staat, in dit geval Israël? Dit is geen kwestie van gedeelde morele waarden of een soort band, maar is vooral te wijten aan de sterke ‘Israël Lobby’. Israël was voor de VS tijdens de Koude Oorlog weliswaar van strategische waarde, maar dit heeft bij de VS ook voor hoge kosten en een slechte band met de landen in het Midden-Oosten gezorgd. In de Golfoorlog en de Irakoorlog werd Israël een last, omdat de VS hun militaire middelen niet op Israëlitisch grondgebied mochten plaatsen vanwege mogelijk protest door de omringende Arabische landen. Van Israël wordt gedacht dat het een cruciale bondgenoot is in de ‘war of terror’, omdat zijn vijanden ook de vijanden van de VS zijn. Bezwaren hiertegen zijn: 1) terroristische aanslagen die Israël raken, raken vaak niet de VS, dus dit is geen fundament voor een vriendschap; 2) Terrorisme zorgt niet voor een betere band met Israël, maar een bondgenootschap met Israël zorgt juist voor meet terrorismeproblematiek. De relatie tussen de VS en Israël zorgt alleen maar voor meer wens naar kernwapens door de omringende landen, omdat de gewenste ‘regime change’ in deze landen hun alleen maar meer het gevoel geeft dat zij zichzelf moeten beschermen. De strategische waarde van Israël kan ten slotte nog betwijfeld worden door het feit dat Israël vaak niet doet wat de VS van het land verlangt (het bespioneert de VS bijvoorbeeld).

Waarom steun voor Israël?

Andere redenen voor de steun van de VS aan Israël zijn de volgende:
  • Israël is zwak en omringd door vijandelijke Arabische landen
  • Israël is een democratie, dus de gewenste staatsvorm
  • De Joden hebben in het verleden veel te veel meegemaakt en verdienen nu dus een speciale behandeling
  • Israël heeft meer in lijn met morele regels gehandeld dan zijn tegenstanders; het wil “alleen maar vrede”

De eerste bewering is onwaar omdat Israël historisch gezien en tegenwoordig altijd de betere middelen en een groter leger had/heeft. De VS zouden vanuit dit oogpunt dus eigenlijk Israëls tegenstanders moeten steunen. De tweede bewering is onwaar omdat de VS aan geen enkele democratie zoveel uitgeeft als aan Israël en omdat de VS vroeger democratieën omver heeft geworpen en dictaturen gesteund. Bovendien heeft Israël een ander soort democratie dan de VS, waarbij de moslims als ondergeschikt aan de Joden worden gezien. De derde bewering is onwaar omdat Israël ook veel misdaden heeft begaan jegens de Palestijnen. Het in het leven roepen van de staat Israël is al een morele misdaad tegen de Palestijnen. De VS is dus niet op een of andere manier verplicht om Israël te helpen door zijn verleden. De vierde bewering is onwaar omdat Israël vaak misdaden jegens de Palestijnen heeft begaan en dus niet zijn “beste beentje voorgezet” in de problematiek: verkrachtingen, vernederingen en martelingen in Israëlitische gevangenissen en het veel hogere dodenpercentage onder de Palestijnen dan onder de Israëliërs. Israël verdient derhalve geen speciale status. Maar probeert Israël niet slechts de staat te beschermen? Nee, want Israël moet niet raar opkijken als Palestijnen zich schuldig maken aan terrorisme als zij jarenlang onderdrukt zijn door Israël.

De Israël lobby

Omdat al deze beweringen onwaar blijken te zijn, is er een nieuwe verklaring nodig. Deze verklaring is de “Israël Lobby”. Deze lobby omvat alle individuen en organisaties die het VS-beleid in een pro-Israël richting proberen te sturen. Het is dus niet één centraal geleide organisatie, maar bestaat uit meerdere delen en niveaus ( de beste bekende organisatie is AIPAC). Joodse Amerikanen zijn echter helemaal niet zo verbonden met Israël en lijken een heel andere visie op het Israëlbeleid te hebben dan verondersteld zou worden. Christelijke evangelisten zijn er echter vaak van overtuigd dat het niet helpen van Joden tegen gods wil is; vandaar de sterke steun.

Maar hoe kan de Israël Lobby zo succesvol zijn? Ten eerste hebben de VS een verdeelde regering, waardoor Israël op veel manieren de besluitvorming kan beïnvloeden. Ten tweede is het zo dat interestgroepen die een kleine achterban hebben vaak meer concessies worden gedaan, omdat de rest van de bevolking die issues waarschijnlijk niet zo belangrijk vindt en dus niet echt zal protesteren als gedaan wordt wat de interestgroepen willen. Daarbij komt nog dat de Israel Lobby heel effectief is: zij doen gewoon wat andere interestgroepen doen, maar dan veel beter. Bovendien zijn er maar weinig goede pro-Arabische interestgroepen, hetgeen de positie van de Israël Lobby versterkt.

Strategieën van de lobby

De Lobby gebruik twee strategieën om het beleid van de VS pro-Israëlitisch te maken:
  • Ze beïnvloedt Congresleden en mensen van de uitvoerende macht om de “keus voor Israël” de beste politieke keus te maken; vele invloedrijke Congresleden steunen de Joden of zijn zelf Jood. Bovendien zijn veel van de stafleden Joods, zodat zij soms besluiten kunnen doorvoeren zonder dat de senator daarvoor expliciet getekend heeft. De AIPAC vormt echter de sterkste invloedrijke factor voor het Congres: AIPAC wordt vaak gebruikt als informatiebron nog voordat statelijke diensten daarvoor zijn gecontacteerd. De uitvoerende macht wordt sterk beïnvloed door de grote donaties die Israëliërs doen aan campagnes of politiek. Bovendien is de opkomst onder Joden hoger dan die van andere burgers. Vaak bekleden Joden ook functies in de uitvoerende macht.
  • Ze probeert ervoor te zorgen dat Israël via de media slechts in een positief licht komt te staan; de Joden willen geen open debat over de situatie in Israël, omdat de Amerikanen dan zouden kunnen gaan twijfelen. Daarom worden denktanks vaak gedomineerd door Joden. Bovendien proberen Joden de academici “terug te winnen” nadat zij van de pro-Israëlrichting zijn afgestapt door bepaalde professoren en hun universiteiten direct te beschimpen en aan te vallen. Ze willen zelfs dat de professoren worden gemonitord om te kijken wat zij allemaal zeggen. Ten slotte hebben Joden meer op Israël georiënteerde studies in het leven geroepen.

Antisemitisme

Een belangrijk wapen van de Israël Lobby is de claim dat kritiek op de Lobby een uiting van antisemitisme is. Beschuldigingen van antisemitisme komen in de VS vaker voor dan in Frankrijk of Duitsland, die een bepaald andere relatie hebben gehad met Joden dan de VS. Een ander middel is het demoniseren van de Arabische landen: na 9/11 heeft Israël de VS aangespoord om Syrië, Iran en Irak aan te vallen, en de VS hebben dit ook zelfs bijna gedaan. Israël vormde een cruciale factor in de beslissing van de VS om Irak in 2003 aan te vallen; olie speelde ditmaal een minder aanwezige rol in de oorlog. Israël wilde telkens dat de VS direct aan zou vallen en geen ultimatum voor Saddam stelde of contact zocht met de Veiligheidsraad. De Joods-Amerikaanse gemeenschap was echter niet voor oorlog; het komt dus vooral door de Lobby dat er zo’n sterke beïnvloeding van het beleid plaatsvond. Israël wilde dat de Arabische landen om zich heen door de VS uitgeschakeld zouden worden; de VS wilde het Midden-Oosten opnieuw inrichten.

Lees verder

© 2014 - 2023 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Het Ministerie van Buitenlandse ZakenHet Ministerie van Buitenlandse ZakenHet ministerie met als taak het uitvoeren van het buitenlands beleid van Nederland, is het Ministerie van Buitenlandse Z…
Ziekenhuisopname in het buitenlandLange wachtlijsten voor opname in een Nederlands ziekenhuis leiden niet alleen tot wachtlijstbemiddeling door de zorgver…

Waarom bezuinigen?Waarom bezuinigen?Bezuinigen, de overheid kan er geen genoeg van krijgen. Ieder jaar weer krijgen we te maken met bezuinigingen, bovenop d…
Zelf een politieke partij oprichtenZelf een politieke partij oprichtenVeel mensen weten niet dat het voor iedereen mogelijk is om zelf een politieke partij op te richten. Het oprichten van e…
Bronnen en referenties
  • Mearsheimer, J.J. & Walt, S. (2006). The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.