Nobelprijs voor de vrede

Sinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen of behouden van vrede.

Wat is de Nobelprijs voor de Vrede?

Sinds het overlijden van Alfred Nobel wordt , zoals hij in zijn testament had gevraagd, zijn vermogen gebruikt om een jaarlijkse prijs uit te delen aan mensen of organisaties die zich in het voorgaand jaar hadden ingezet voor het verbeteren van de wereld. Er is een Nobelprijs voor natuurkunde, scheikunde, medicijnen, literatuur en vrede. In dit artikel gaan we kijken naar de laatste uit dit rijtje : de Nobelprijs voor de Vrede.

Hoe wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede gekozen?

Elk jaar kiest het Noorse Nobel Commitee uit de genomineerden één of meer personen of organisaties die de Nobelprijs voor de Vrede dat jaar zullen ontvangen. De Nobelprijs voor de Vrede is de enige van de vijf prijzen waarbij een commitee uit Noorwegen de winnaar kiest, de overige 4 zijn de verantwoordelijkheid van een commitee in Zweden. Het is niet duidelijk waarom Alfred Nobel er in zijn testament voor koos om deze prijs door een commitee in een ander land uit te laten delen.

Om kans te maken op de Nobelprijs voor de Vrede moet men genomineerd worden. Een nominatie kan alleen door de volgende personen gedaan worden:
 • Leden van nationale regeringen
 • Leden van internationale gerechtshoven
 • Professoren en rectoren van universiteiten
 • Personen die de Nobelprijs voor de vrede in het verleden hebben ontvangen
 • Leden van de Raad van Bestuur van organisaties die de Nobelprijs voor de vrede hebben ontvangen
 • Leden en voormalig leden van het Noorse Nobel Commitee
 • Voormalig adviseurs voor het Noorse Nobel Commitee

Recente winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede

 • 2013: De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens: Voor haar pogingen om het aantal chemische wapens in de wereld te verminderen.
 • 2012:De Europese Unie: Voor het bijdragen aan vrede, democratie en mensenrechten in Europa
 • 2011:Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee en Tawakkol Karman: Voor hun strijd voor vrouwenrechten
 • 2010: Liu Xiaobo: Voor zijn geweldloze strijd voor mensenrechten in China. Liu zat in de gevangenis op het moment dat hij de Nobelprijs kreeg.
 • 2009:Barack Obama: Kreeg de Nobelprijs voor zijn internationale diplomatie en het samenbrengen van volkeren. Was pas 1 jaar president toen hij de prijs ontving.

De meest bekende winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede:

 • Martin Luther King Jr. kreeg in 1964 de prijs voor zijn pogingen om ongelijkheid in de Verenigde Staten te verminderen. Hij werd vooral bekend door zijn speech in Washington; 'I have a dream'.
 • Moeder Teresa kreeg de Nobelprijs in 1979 uitgereikt voor haar levenslange hulp aan arme en kwetsbare mensen
 • Nelson Mandela, won in 1993 samen met voormalig president van Zuid-Afrika F.W. de Klerk de prijs vanwege hun bijdrage aan de afschaffing van apartheid in Zuid-Afrika.
© 2013 - 2024 J1989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs is afkomst van Alfred Nobel, die stierf op 10 december 1896. Op zijn sterftedag word ieder jaar in Zweden…
De Nobelprijs: vijf catagorieën - Alfred NobelDe Nobelprijs: vijf catagorieën - Alfred NobelDe Nobelprijs voor de vrede is bij iedereen bekend, in totaal zijn er vijf categorieën waarin wetenschappers en vredesti…
De Nobelprijs & Alfred NobelDe Nobelprijs & Alfred NobelDe Nobelprijs is vernoemd naar Alfred Nobel, die zijn initiatief tot de Nobelprijzen testamentair heeft bepaald. De Nobe…
Nobelprijs voor de Vrede voor ObamaNobelprijs voor de Vrede voor ObamaBarack Obama ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede 2009, vanwege de hoop die hij aan zijn bevolking heeft gegeven en de b…

President van de Verenigde StatenPresident van de Verenigde StatenDe president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen in de wereld. Hij moet een sterke natie leiden en e…
Jose Mujica, president van UruguayJose Mujica, president van UruguayDe bijna 80-jarige president van het Latijns-Amerikaanse Uruguay is met zijn sobere levensstijl geen unieke persoonlijkh…
Bronnen en referenties
 • http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/
 • http://almaz.com/nobel/peace/
J1989 (24 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.