Nelson Mandela veranderde Zuid-Afrika en de wereld

Nelson Mandela veranderde Zuid-Afrika en de wereld Nelson Mandela heeft de wereld laten zien wat liefde in combinatie met een groot gevoel voor recht kan bewerkstelligen. Net als veel jongeren koos hij als jongeman voor het gewapend verzet, maar hij koos later toch voor het verzet in woord en geschriften. Ondanks de zware gevangenisstraf, die hij 27 jaar lang onder andere op Robbeneiland en in Kaapstad moest uitzitten vanwege zijn verzet tegen de apartheid, was hij niet haatdragend tegen hen die hem al die ellende aangedaan hadden. Hij wist zelfs een groot gedeelte van de blanke overheersers te overtuigen van de noodzaak van een democratie. Hij bracht het tot een van de meest gerespecteerde en geliefde presidenten van de hele wereld en zijn naam zal altijd in de geschiedenis blijven bestaan.

Nelson Mandela werd groot in het ANC

Nelson Mandela werd in 1918 geboren als Rolihlala Mandela. Op school noemde een lerares hem Nelson Mandela en die naam is hij zijn hele leven blijven gebruiken. Hij was een van de oprichters van de jeugdafdeling van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres). Hij klom al snel op in de partij.

Gewelddadige acties

In het begin waren die acties vredelievend, maar na de gewelddadige reacties van de regering op vredige demonstraties van de zwarte bevolking, ging ook die gewapend verzet bieden. Dat viel natuurlijk niet in goede aarde en er volgden nog meer arrestaties dan daarvoor al het geval was.

Het ANC in Zuid-Afrika

Het ANC werd door de blanken vervolgd als een terroristische partij. Door de oudere leden van het ANC werden geweldloze demonstraties verordonneerd, maar dat had volgens de jongeren in de partij te weinig resultaat. Daarom begonnen zij onder leiding van Nelson Mandela ook gewelddadige aanslagen te plegen op gebouwen en dergelijke. Ze probeerden dat te doen zonder daarbij mensen te verwonden of te doden, maar in de loop van de tijd kwamen er toch onbedoeld af en toe mensen bij om.

De blanken in Zuid-Afrika vonden het ANC daarom een terroristische beweging

Door de blanken werd de partij daarom als terroristisch beschouwd. Nelson Mandela werd door de blanke regering opgepakt en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld en werd daarvoor naar de gevangenis op Robbeneiland gebracht.

Rechten studeren

Na de rechtszaak bezon Mandela zich op zijn situatie en besloot om in zijn vrije tijd in de gevangenis rechten te gaan studeren. Dat was een goede beslissing, want daar heeft hij later veel profijt van gehad. Intussen zat zijn beweging echter niet stil en hield de herinnering aan zijn gevangenschap levendig bij vriend en vijand. Steeds vaker werd de regering dan ook gemaand om hem vrij te laten.

Eindelijk vrij en uiteindelijk president van Zuid-Afrika

Na 27 jaar kwam hij eindelijk dankzij president de Klerk als een wijze, maar ook grijs geworden man uit de gevangenis. Vanaf die tijd ging het bergop, tot hij uiteindelijk de verkiezingen won en president van Zuid-Afrika werd. Hij beging niet de fout om de blanken meteen in de verdediging te duwen, maar probeerde blank en zwart dichter tot elkaar te brengen. Voor een groot gedeelte is hem dat later ook gelukt.

Nelson Mandela riep op tot verzoening tussen zwarte en blanke mensen

Nelson Mandela slaagde erin om zich te verzoenen met zijn tegenstanders en hen te overtuigen van zijn goede bedoelingen met het land en het hele volk. Hij combineerde een grote liefde voor land en mensen met een helder verstand en een groot inlevingsgevoel voor zwart en blank.

Niet iedereen kan zich inleven in andermans gevoelens

Dat is niet veel mensen gegeven. De meesten kunnen een tocht naar de top van de macht geestelijk niet verdragen en veranderen soms in machtsbewuste dictators, zonder gevoel voor hun vroegere tegenstanders, maar niet Nelson Mandela! Hij bleef, wie hij geworden was: liefdevol, verstandig en rechtvaardig.

Nelson Mandela en Martin Luther King

Nelson Mandela heeft evenals Martin Luther King het aanzien van de zwarte bevolking veranderd. Hij heeft laten zien dat mensen van elke kleur en elk ras alles kunnen bereiken wat zij willen, als ze dat maar met verstand en liefde proberen te bereiken. Dat lukt niet snel, maar er is ook veel geduld en begrip voor elkaar voor nodig.

Samenleven zonder haat tussen mensen

Haat, rancune en vergelding zijn niet de manier om mensen en volken tot elkaar te brengen. Ze verdelen juist datgene, wat mensen zou moeten verbinden. Daarvoor is het nodig dat men elkaars cultuur, taal en gewoonten begrijpt en zich aanpast, waar dat wenselijk is. Zuid-Afrika was ooit verdeeld in "witte" en "zwarte" woonwijken, maar zo langzaamaan zijn de precieze grenzen daarin voor een gedeelte al verdwenen.

Nelson Mandela als president was een voorbeeld voor de hele wereld

Nelson Mandela heeft de wereld laten zien dat het niet aan de kleur van de huid ligt of iemand een volk kan leiden of niet. Hij heeft bewezen dat alle mensen gelijk zijn en ook alle mensen gelijke rechten moeten krijgen. Zonder hem zou de wereld een stuk armer zijn. Evenals Mahatma Gandhi stond hij na zijn gevangenschap voor geweldloos verzet en liet de hele wereld zien dat men geen geweld nodig heeft om een verandering in de politiek te kunnen bewerkstelligen.

Revolutie nog vaak door geweld

Nog steeds zijn er echter in diverse landen revolutionaire bewegingen die proberen met stenen gooien, plunderen en moorden een verandering in het politieke klimaat rond te krijgen, maar Nelson Mandela heeft laten zien dat die weg ook op een veel menselijkere en democratische manier bewandeld kan worden. Niet gemakkelijk, nee juist veel moeilijker, maar wel veel beter en binnen de normen van de mensenrechten.

Nelson Mandela kreeg de Nobelprijs voor de Vrede

Nelson Mandela was een bruggenbouwer met een groot hart voor iedereen. De mensen die hem persoonlijk ontmoet hebben, spreken nog steeds met waardering en achting over hem. In 1993 kreeg hij samen met de toenmalige president F.W. de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede en dat was niet meer dan rechtvaardig.

Nelson Mandela was geen heilige, maar veranderde door zijn inzet de wereld

Nelson Mandela was geen heilige. Die uitspraak deed hij ooit zelf toen er kritiek op hem geleverd werd. Nee, een heilige was hij niet. Hij was een mens, maar wel een heel bijzondere mens met een warm hart voor zwart en blank. Een mens die een warme plaats in onze geschiedenis verdient. Nelson Mandela werd 95 jaar. Hij stierf thuis op 5 december 2013 op rustige wijze.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wereldkampioenschap Rugby 1995: Overwinning op apartheidIn 1995 wordt het 3e wereldkampioenschap rugby gehouden in Zuid Afrika. De "springbokken', zoals de bijnaam van het nati…
Robbeneiland  het eiland waar Mandela gevangen zatRobbeneiland het eiland waar Mandela gevangen zatRobbeneiland is het eiland voor de kust van Kaapstad. Het heeft zijn bekendheid te danken als gevangeniseiland waar onde…
Nelson Mandela (Madiba): zijn leven, zijn overlijdenNelson Mandela (Madiba): zijn leven, zijn overlijdenNelson Mandela, een man wiens naam niet weg te denken is uit de wereldgeschiedenis. Hij geloofde in vrijheid en in gelij…
Het Mandela-effectHet Mandela-effectHet Mandela-effect is een verschijnsel waarbij mensen geloven dat de geschiedenis zoals zij zich die herinneren afwijkt…

Diplomatieke onschendbaarheidDiplomatieke onschendbaarheidOp 15 oktober 2013 werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin ten onrechte gearresteerd door een Nederlands arrestatiete…
Kinderpardon - generaal pardon voor kinderen en familieKinderpardon - generaal pardon voor kinderen en familieDe Nederlandse overheid stelde voor asielzoekerskinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zonder verblijfsvergunnin…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.