Een krachtmeting tussen Noord- en Zuid-Korea
Ooit, tot een eeuw geleden, was Korea een kluizenaarskoninkrijk. Inmiddels is het schiereiland opgedeeld in twee naties: Noord- en Zuid- Korea. Gezellige buren zijn het niet. In tegendeel, het zijn elkaars aartsvijanden. De grens tussen de Korea's is de meest gemilitariseerde zone ter wereld. Sinds 1953 vormt de 38ste breedtegraad de grens waar aan beide kanten op een kleine afstand van elkaar honderduizenden soldaten zijn gelegerd. Niemand weet hoe dit conflict uiteindelijk eindigt, al geeft een overzicht van de recente geschiedenis en de staat van de defensie een beetje inzicht.
De landen zijn erg verschillend. Zuid-Korea profiteert van de economische boost in Zuid-Oost Azië en verovert met bedrijven als Samsung, LG en Daewoo de wereld. De broeders in het Noorden hangen een variant van het communisme aan, leven in een dictatuur en zijn straatarm. Zuid-Koreanen zijn juist zeer welvarend en wonen inmiddels in een democratie.
Japanse kolonie
Tot in de 19e eeuw was Korea een in zichzelf gekeerde staat. Men noemde het een kluizenaarskoninkrijk. In 1910 annexeerden de Japanners het schiereiland en werd het een kolonie van Japan. Het zou Japans blijven tot het einde van de Tweede Wereldoorlog toen de Japanners zich in augustus 1945 overgaven.
Koreaanse oorlog
In 1950 kwamen de grootmachten China, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten met hun bondgenoten tegenover elkaar te staan in de Koreaanse oorlog. Het werd een bloedige internationale oorlog die meer dan 2 miljoen doden kostte. In 1953 besloten de landen tot een staakt het vuren. Tot op heden (2013) geldt deze situatie en is er geen vredesverdrag (wel een niet-aanvalsverdrag). Er werd bovendien in juli 1953 een bestandslijn langs de 38ste breedtegraad getrokken die het schiereiland in een Noord-Korea en Zuid-Korea verdeelde.
Incidenten op een rij
Aanslag op president
In de late jaren 60 nemen de spanningen tussen de Korea's toe. Noord-Korea pleegt in 1968 een aanslag op de Zuid-Koreaanse president Park Chung-hee. Deze poging mislukt maar zes jaar later komt de vrouw van Chung-hee om bij een soortgelijke aanslag. In 1968 brengt de Noord-Koreaanse marine een Amerikaans spionageschip op met 82 bemanningsleden. Die komen pas elf maanden later vrij. Ten slotte schieten de Noord-Koreanen in 1969 een Amerikaans spionagevliegtuig uit de lucht, 31 doden.
Aanval op delegatie
1983: Bij een Noord-Koreaanse aanval op een regeringsdelegatie van Zuid-Korea in de Birmese hoofdstad Rangoon, worden 21 mensen gedood.
Bom in passagiersvliegtuig
In 1987 pleegt Noord-Korea een bomaanslag op een passagiersvliegtuig van Korean Air. De ontploffing vindt plaats boven zee en alle 115 inzittenden komen om.
Jimmy Carter
In 1994 staan de VS en Noord-Korea op voet van oorlog doordat Noord-Korea dreigt over nucleaire wapens te beschikken en deze eventueel in te zetten. Oud-president Jimmy Carter reist af naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang om te bemiddelen. Hij weet de gemoederen te bedaren.
Ontspanning
Rond 2000 is er sprake van ontspanning tussen de Korea's. Er is een ontmoeting tussen beide leiders in Pyongyang waar afspraken worden gemaakt over familiebezoeken en investeringen in een Noord-Koreaans industriepark. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright bezoekt in 2000 Noord- Korea.
Lancering raketten
Vanaf 2006 begint het weer mis te gaan. Aanzet tot de escalatie is de Noord-Koreaanse lancering van ballistische raketten. In oktober 2006 volgt een ondergrondse kernproef. In 2009 lanceert Noord-Korea een langeafstandsraket en zet het alle internationale VN-inspecteurs het land uit. In doet het land bovendien een tweede ondergrondse kernproef. In 2010 brengt Noord-Korea met een torpedo een Zuid-Koreaans schip tot zinken, 46 doden.
Kim Jong-un
Kim Jong-il overlijdt in 2011 en zijn zoon, de destijds 28- jarige Kim Jung-un volgt hem op. De wereld hoopt op ontspanning en er lijken signalen in die richting te zijn. Maar in december 2011 schiet Noord-Korea een langeafstandsraket de ruimte in. De hoop op ontspanning is daarmee vervlogen.
Oplopende spanningen in 2013
In februari 2013 doet Noord-Korea een nieuwe kernproef en zegt het het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea op. Het brengt de strijdkrachten in staat van paraatheid. De VS maken het anti-raketschild gereed en sturen Stealth gevechtsvliegtuigen.
Krachtmeting
Noord Korea heeft het grootste leger in manschappen. Het land beschikt met 1.2 miljoen strijdkrachten over het op drie na grootste leger ter wereld. Dat is enorm voor een land met 24 miljoen inwoners. Defensie kost een kwart van het nationale inkomen. Zuid-Korea is met 655.000 manschappen nummer zes op de wereldranglijst van militaire mogendheden.
Noord-Korea heeft meer vliegtuigen dan Zuid-Korea. Het zijn tegelijkertijd wel oude Russische en Chinese toestellen uit de jaren 60. Dat geldt voor al hun materieel. De Zuid-Koreanen beschikken weliswaar over minder toestellen dan Kim Jong-un maar ze hebben wel het modernste materieel. Zuid-Korea zal volgens experts winnen, zeker met de hulp van de Amerikanen.
De Noord-Koreanen beschikken over raketten waarmee ze de Zuid-Koreanen forse schade kunnen toebrengen. De Hwasong-5 en Hwasong-6 zijn een soort scud-raketten met een bereik van circa 700 kilometer. Verder hebben de Noord-Koreanen volgens westerse experts waarschijnlijk flinke voorraden chemische en biologische wapens. Deskundigen zijn er nog steeds niet over uit of Noord-Korea beschikt over kernraketten. Zeker is dat ze de ingrediënten is huis hebben. Waarschijnlijk is de technologische kennis echter nog niet voldoende. Maar ook hierover zijn de deskundigen het niet allemaal met elkaar eens.
Enorme schade
Hoewel Zuid-Korea een gewapend conflict volgens experts zou winnen, zou de schade als gevolg van een oorlog enorm zijn. In de jaren 90 gaf een Amerikaanse admiraal aan de toenmalige president Clinton aan wat de schade van een Koreaanse oorlog zou zijn. Het zou een miljoen levens en alleen al de VS 100 miljard dollar kosten. Geen aantrekkelijk vooruitzicht.