Gevolgen van geweld op de TV

Veel ouders maaken zich nogal druk over wat hun kinderen kijken op de TV. En niet geheel onterecht. Hieronder staat een opsomming van de mogelijke gevolgen van geweld op de TV.

Op korte termijn

Minder sociaal gedrag

Uit veel experimenten van de wetenschapper Albert Bandura is gebleken dat wanneer mensen, en dan vooral kinderen, naar gewelddadige programma’s kijken ze zich minder sociaal opstellen tegenover anderen. Zo zullen ze minder samen werken, elkaar minder helpen en ongeduldig worden. Ook kwam uit het onderzoek dat kinderen het gaan imiteren. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door geweld maar harde muziek en snelle beeldwisselingen spelen hier ook een grote rol in.

Slaapstoornissen

Ook een bekend gevolg van geweld op de televisie is dat kinderen slaapstoornissen zoals nachtmerries krijgen. Daarom wordt vaak geadviseerd aan de ouders om mee te kijken naar gewelddadige films, zodat ze op tijd in kunnen grijpen. Als een kind tijdens enge scènes zijn hoofd wegdraait of zijn handen voor zijn gezicht houd wijst dit er op dat het kind zulke scènes emotioneel nog niet aankan. Deze beelden kan het kind niet goed verwerken en dit leidt tot nachtmerries en rusteloze nachten Maar opvallend is dat de meeste ouders slaapstoornissen zien als een serieuzer probleem dan geweld op de televisie.

Op lange termijn

Toename agressief gedrag

Op lange termijn kan het bekijken van gewelddadige films en series leiden tot een toename van agressiviteit en soms zelfs tot criminaliteit. De kijker zal zich sneller agressiever opstellen en hierdoor vaker in conflict komen met andere mensen. De kijker wordt helemaal meegezogen in het scenario en heeft zo een verhoogde kans op agressiviteit en kan in de uiterste gevallen zelfs een gevaar vormen voor de maatschappij.

Angst

Ook angst is een van de gevolgen, dit was op korte termijn ook al aanwezig maar op lange termijn zal het zich verder uitbereiden. Vooral jongeren zullen zich onveiliger gaan voelen. En ook zullen ze minder openstaan voor bepaalde emoties en minder belangstelling hebben voor de medemens.

Vertekend beeld v/d werkelijkheid

Kinderen zullen ook een vertekend beeld van de werkelijk krijgen. Dit wordt ook wel cultivatie genoemd. Dan krijgt de kijker een meestal verkeerd beeld over de sociale werkelijkheid. Zo krijgen kinderen vaak een eenzijdig beeld van de rol van de man en de vrouw in de samenleving. Er ontstaat dan stereotiepe opvattingen over, bijvoorbeeld welke beroepen mannen en vrouwen uitvoeren.
© 2008 - 2024 Minskies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betekenis KijkwijzersymbolenKijkwijzer kennen we eigenlijk allemaal van de films en televisie. Het is hulpmiddel waarbij door middel van begrijpelij…
Wat is huiselijk geweld?De benaming huislijk geweld heeft geen betrekking op de plek waar het zich afspeelt, maar deze benaming heeft betrekking…
De gevolgen van sexueel misbruikSexueel misbruik is een misdrijf. Zo wordt het omschreven in de wet. Toch is het iets, dat jarenlang kan gebeuren, zonde…

Ontwikkeling Zelfredzaamheid Kind - Wat op welke leeftijd?Ontwikkeling Zelfredzaamheid Kind - Wat op welke leeftijd?Een kind is in eerste instantie nog niet zelfredzaam en moet met alles geholpen worden. De ontwikkeling van zelfredzaamh…
Opvoedingsstijlen - Stijl van Opvoeden & Kenmerken OudersOpvoedingsstijlen - Stijl van Opvoeden & Kenmerken OudersVier opvoedingsstijlen: laissez-faire, de niet-ontvankelijke, afkeurende en de emotioneel coachende stijl, kwamen naar v…
Minskies (7 artikelen)
Laatste update: 22-10-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.