Sibling bonding: een sterke band tussen je kinderen

In dit artikel een woordje uitleg over sibling bonding (een sterke band tussen kinderen) en over wat je als ouder kan doen om de band tussen je kinderen te helpen versterken.

Sibling bonding

Sibling bonding betekent een sterke band tussen broers en zussen. Een goede relatie met je broer of zus is een sterk vangnet: als volwassene heb je altijd iemand waarop je kan terugvallen en die je begrijpt en steunt. Hierbij kunnen ouders een belangrijke rol spelen: ouders kunnen de band tussen kinderen versterken of juist afzwakken. Hoewel karakters in een gezin soms kunnen botsen, is de kans zeer groot dat kinderen van hetzelfde gezin goed kunnen opschieten met elkaar en elkaar zelfs aanvullen op veel gebieden. Hiervoor moeten ze elkaar leren kennen en erkennen en leren hoe ze met de botsende karaktertrekken moeten omgaan.

Concrete tips

De natuur zijn gang laten gaan

Soms trekken kinderen vanzelf naar elkaar en gedragen broers en zussen zich als tweelingen. Ze voelen instinctief aan dat ze elkaar aanvullen en hebben weinig conflicten. In dit geval kan de ouder nog maar weinig doen om de band te versterken. Extra inspanningen van de ouders zullen er integendeel toe leiden dat de band juist verzwakt en er jaloezie ontstaat tussen de kinderen. Het is dan verstandiger een stap terug te zetten en de natuur zijn gang te laten gaan en je kinderen de ruimte te geven om zelf hun band op te bouwen. Dit doen kleine kinderen vaak door lichaamscontact te zoeken met elkaar en later samen te spelen (dat rond de tienerleeftijd soms in kattenkwaad kan ontaarden).

Samen rusten

Samen genieten van een rustmoment versterkt de band. Dit kan samen slapen of een dutje doen zijn, maar ook gewoon gezellig samen tv-kijken of naar een verhaaltje luisteren. Als je kinderen samen te slapen legt, moet je wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen (zie Samen slapen). Een onrustige slaper kan best alleen slapen.

Samen plezier maken

Groepsactiviteiten versterken de band. Nodig je kinderen uit om samen te spelen, maar dwing ze niet als ze niet willen. Dit hoeven niet altijd actieve spelen te zijn zoals voetballen of tikkertje of verstoppertje maar kunnen ook rustige activiteiten zijn zoals samen tekenen of schilderen. Geef je kinderen ook de kans om zelf hun broer of zus uit te nodigen door speelgoed bereikbaar te maken en vrije tijd te creëeren.

Samen eten

Samen eten als gezin is zeer belangrijk. Dit is vaak het ontmoetingsmoment voor de gezinsleden. Soms kan het ook wel eens leuk zijn voor de kinderen om samen te eten zonder volwassenen. Dit mag echter geen gewoonte worden.

De natuurlijke orde

In de natuur is de sterkste de baas. Sterk betekent niet alleen fysiek sterk in deze context, maar wel "diegene die het beste aangepast is aan de omstandigheden". In de natuur neemt dit dier de leiding en volgen de anderen. Bij mensen is er ook een soort "pikorde". Zodra kinderen zich bewust worden van zichzelf en hun omgeving proberen ze een orde in te stellen. Ze zoeken dan uit hoe de spelregels zijn binnen een gezin, een groep of een klas. Hierdoor testen ze de grenzen en passen ze hun gedrag aan aan de grenzen. Dit kan soms (afhankelijk van het karakter van het kind) hevige conflicten geven. Broers en zussen beginnen dan te bekvechten om de regels naar hun hand te zetten. Ze zoeken hoe ze met elkaar moeten omgaan en of het mogelijk is om hun zin door te duwen. Geef hen de kans zelf de orde te herstellen. Kom zo weinig mogelijk tussenbeide. Enkel als één van de kinderen eronder leidt (fysiek of verbaal geweld) moet een volwassene ingrijpen. Niet ingrijpen in zo'n situatie kan leiden tot een negatief zelfbeeld en zichzelf wegcijferen. Vaak lossen de kinderen het met respect voor elkaar op. Als dit niet lukt, kan je hen instrumenten aanreiken zoals empathie (hoe voelt het ander kind zich in deze situatie?), expressie (laten vertellen hoe ze zich voelen en waarom), alternatief gedrag (in plaats van slaan kan je ook knuffelen of elkaar een hand geven of ...) en alternatieven (we kunnen dit ook zo oplossen). De kinderen zullen in gelijkaardige situaties terugrijpen naar de instrumenten en beter leren omgaan met anderen en met moeilijke karakters in hun verdere leven. Het is belangrijk dat de volwassene het voorbeeld geeft en in gelijkaardige situtaties niet agressief reageert.

Lichaamscontact

Mensen hebben behoefte aan lichaamscontact. Knuffelen of zelfs een hand geven, is contact maken en helpt mensen op dezelfde golflengte komen. Dit mag echter niet geforceerd worden want dan krijg je een averechts effect.

Samenzweren

Kinderen toelaten om (binnen redelijke grenzen) samen kattenkwaad uit te halen, versterkt de band. Vaak gaat het om iets onschuldig zoals iemand foppen (1 aprilgrappen). Hierbij mag iemand anders echter geen schade lijden.

Tot slot

In dit artikel ben ik vertrokken vanuit Attachment Parenting. Deze tips passen echter binnen elke opvoedmethode. Net zoals de tips in mijn andere artikels is het aan te raden om enkel toe te passen wat binnen je eigen opvoedmethode en gezinssituatie past. Kinderen voelen snel aan of je je ergens slecht bij voelt. Zulke situaties leiden vaak tot onhandelbaar gedrag.
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfenis ontvangen van broer of zusOp basis van de wettelijke verdeling van een nalatenschap kunnen broers en zussen recht hebben op een deel van de nalate…
Ouders erven van hun kinderenOnder voorwaarden kunnen ouders de nalatenschap van kinderen erven. Indien ze erven, hebben ze minimaal recht op een kwa…
Als ouders erven van hun kind(eren)Een overlijden is altijd een emotionele gebeurtenis, vooral als het je kind betreft. Als je kind geen partner heeft en g…
Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?De bloedverwantschap en de aanverwantschap zegt iets over de relatie die tussen mensen aanwezig is. In hoeverre mensen m…

ReformpedagogiekRond 1900 ontstond er onvrede over het oude 19e eeuwse schoolsysteem. Men vond dat de individuele vrijheid teveel ingepe…
Zwarte pedagogie, autoritaire opvoedingZwarte pedagogie is de term, die gebruikt wordt door pedagogen en psychologen om de autoritaire manier van opvoeden uit…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.