Wat zijn interventies?

Wat zijn interventies, wanneer gebruiken we interventies, door wie worden interventies bewust gebruikt. Interventies maken je bewust van je eigen handelen. Je leert als hulpverlener je eigen vaardigheden in de omgang met de cliënt te ontwikkelen. Daarnaast bied je cliënten ook interventies aan. Hiermee hebben ze de mogelijkheid hun situatie positief te veranderen.

Wat zijn interventies?

Interventies zijn methoden en technieken die je gebruikt om het gedrag van de cliënt te veranderen en hun omstandigheden te beïnvloeden. Dit heeft als doel om de kwaliteit van het leven van de cliënt/samenleving te veranderen.

Voor wie zijn interventies?

Voor hulpverlenende personen.

De stap voor stap methode: (Transactionele benadering)

Deze methode bestaat uit 4 stappen. Aan de hand van deze 4 stappen kun je de cliënt begeleiden. Je volgt dan de stap voor stap methode. Deze methode valt binnen de methode van pedagogische adviseren.

Het doel van de stap voor stap methode is om lichte pedagogische problemen verhelderen

Bijvoorbeeld je hebt een kind die niet wil slapen, hoe leer je je kind 's avonds te gaan slapen zonder dat je de hele avond bezig bent hem naar bed te brengen.

Concreet: in het gesprek probeer je een duidelijk beeld te krijgen, van wat er aan de hand, hoe er mee omgegaan wordt en wanneer het probleem zich afspeelt. Je sluit af met een samenvatting.

De volgende stap is het samen met de ouder inzicht verwerven in de opvoedingssituatie

Bijvoorbeeld het kind slaapt niet alleen in de kamer maar samen met zijn broertje. Wat voor gevolgen kan dat hebben voor het wel of niet slapen gaan van het kind.

Concreet: Wat voor Inzicht heb je in de situatie gekregen, welke factoren hangen mogelijk samen met de situatie. Je sluit af door samen met de ouder te besluiten in welke categorie het probleem het meest thuishoort.

De volgende stap is het probleem vertalen in 1 of meer aangrijpingspunten voor verder handelen

Bijvoorbeeld het kind apart leggen om te slapen.

Concreet: Nu ga je handelen, je verwijst of zoekt naar haalbare mogelijkheden om verbeteringen in de situatie aan te brengen in de categorie van afspraak.

Als laatste stap evalueer je het effect van deze handelswijze

Bijvoorbeeld het kind is 's avonds wel rustiger, maar wil nog steeds niet slapen, een oorzaak kan zijn dat hij alleen bang is in het donker. Hoe los je dit probleem dan op?

Concreet: Je evalueert de gemaakte afspraken en kijkt of er verandering bereikt zijn.

Voorbeelden

Voorbeelden van interventies die je in het gesprek en binnen de stap voor stap methode kan toepassen zijn:

Hummen

  • Wat: Kleine aanmoediging geven (vrouwen) en goedkeuring (mannen).
  • Hoe: Door te hummen of te knikken.
  • Waarom: Het geeft de cliënt erkenning van belang van wat hij zegt. Je laat zo merken dat je de cliënt volgt en dat je er bij bent.
  • Wanneer: Dit verschilt. Mannen vatten hummen eerder op als een instemming met de inhoud van wat ze zeggen, terwijl het voor vrouwen een kleine aanmoediging is om door te praten (‘ik luister, vertel door’).

Voorbeeld:
  • Man: “ik vind dat we het maar goed hebben samen’.
  • Vrouw: hmm (man hoort: ‘dat vind ik ook’, vrouw bedoelt: ‘vertel verder’)

Open/gesloten vragen stellen

  • Wat: Open/gesloten zijn manieren van vragen om meer specifieke of juist meer informatie over het onderwerp te weten te komen
  • Hoe: Ik stel een open vraag om een onderwerp breder uit te lichten, een gesloten vraag om zeer specifieke informatie over een (deel)onderwerp te verkrijgen.
  • Waarom: Om meer te weten te komen over datgene wat je weten wilt. Je kunt open vragen stellen door meer diepgang in een gesprek te krijgen.
  • Wanneer: Wanneer ik meer (specifieke/brede) info wil weten over het onderwerp.

Voorbeeld:
  • Cliënt: ‘ik vind het heel vervelend dat ik die examens niet gehaald heb en het maakt me enorm onzeker.’
  • Socail worker:
    • Gesloten vragen: ‘heb je dit vaker?’
    • Open vragen: 'hoe maakt het je onzeker. Word je vaker onzeker wanneer je dingen niet behalen kan?', 'Wat is het dat je onzeker maakt?’,‘Wat bedoel je met vervelend? Op welke manier ben je onzeker?', 'Wat bedoel je met onzeker? Waarom maakt het je onzeker?'
© 2007 - 2024 Annie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Technieken & methoden voor het maken van cocktailsTechnieken & methoden voor het maken van cocktailsU kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een mix of een combinatie van likeuren en dranken die bij toeval een s…
Paranormale cognitieve techniekenSemi-intuïtieve cognitieve technieken is een moeilijke benaming voor een aantal paranormale verschijnselen, die wel een…
De effectladder: effectiviteit van jeugdinterventiesDe effectladder: effectiviteit van jeugdinterventiesHet is van belang om na te gaan of jeugdinterventies effectief zijn in de praktijk. Daarom wordt er veel onderzoek gedaa…
Techniek bij iets tot stand brengen of iets doenOnder techniek kunnen twee dingen worden verstaan. Ten eerste het geheel van dingen die gedaan moeten worden om iets tot…

OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Opvoeding en levensbeschouwingOpvoeden is voor de meeste mensen een vanzelfsprekende zaak. Ze hoeven er niet of nauwelijks bij na te denken. Ze doen h…
Annie (5 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.