Hoe regel ik zelf een kinderfeestje?

Hoe regel ik zelf een kinderfeestje? Het organiseren van een kinderverjaardag wordt tegenwoordig steeds vaker uitbesteed aan een professionele organisatie. Zulke partijtjes kosten een hoop geld. Vaak weten ouders niet dat ze met wat ideeën en een beetje creativiteit voor veel minder geld een leuke middag kunnen regelen. Hier een paar suggesties.

Hoe je met wat hulp eenvoudig zelf een kinderpartijtje kunt organiseren

Ik geef je eerst wat algemene aanwijzingen, dan een paar praktische tips voor kinderen die graag knutselen. Daarna wat ideeën voor themafeestjes. Vervolgens tips voor een slaapfeest en tenslotte ideeën voor de maaltijd.

Eerst wat algemene tips

  • Een kinderfeestje hoeft niet heel lang te duren. Een uur of drie, hoogstens vier, is genoeg, zeker als het om kleine kinderen gaat. Laat je niet van de wijs brengen door andere ouders die een feest urenlang laten duren. Ook bij het bepalen van het aantal kinderen ben je eigen baas in huis. Een leuk feest hangt echt niet af van het uitnodigen van de halve klas!
  • Wat je ook bedenkt, maak het niet te ingewikkeld. Beperk je tot het thema en haal er niet te veel attributen bij. Met bijvoorbeeld verkleden kunnen kinderen al een hele tijd bezig zijn.
  • Begin met het maken van een lijst waarop staat wat je nodig hebt. Tijdens het feest een lijst maken van de dingen die je stap voor stap van plan bent te doen is ook handig. In de hectiek en de drukte vergeet je gemakkelijk iets. Zo voorkom je dat er achteraf nog lekkernijen in de koelkast staan die vergeten zijn.
  • Zorg dat alles vooraf klaarstaat, maar wel zo dat de kinderen het niet zien of er al aan kunnen komen. Het moet natuurlijk een verrassing blijven wat jullie gaan doen en je wilt zelf de regie in handen houden.
  • Regel hulp zodat de een de kinderen in de gaten kan houden en de ander de handen vrij heeft om alles klaar te zetten en weer op te ruimen.
  • Wees niet bang om op te treden tegen ongewenst gedrag. Je bent de baas in je eigen huis en mag gerust laten weten dat je bepaald gedrag of uitspraken niet wilt hebben. Probeer het tactisch te doen zodat het de sfeer niet verpest. Maak er geen machtsstrijd van, bedenk dat het maar voor een paar uur is!
  • Zorg voor afwisseling in drukke en rustige activiteiten. Dus na actie bijvoorbeeld iets eten en drinken. Of na iets wat de aandacht heeft gevraagd even (buiten) uitleven. Als er geen gelegenheid is om naar buiten te gaan kan een doe activiteit zoals zelf lekkers uitzoeken ook rust geven. Worden de kinderen heel druk, dan kan een kort filmpje ook uitkomst bieden.
  • Regel de eet- en drinkmomenten samen aan tafel en maak er zo een echte pauze van. Dat werkt vaak beter dan van alles klaarzetten met de bedoeling dat het vrij gepakt mag worden. Kinderen hebben dan vaak geen rem en gaan alles achter elkaar opeten. En ze hebben geen oog en oor meer voor wat er georganiseerd is. Wacht met het aanbieden van een versnapering tot het vorige onderdeel klaar is en alle aandacht bij het eten en drinken is.
  • En dan nog een laatste tip: probeer ervan te genieten, je kind is maar een keer per jaar jarig. Zo zul je aan het eind van het feest moe zijn maar voldaan!

Nu de praktische tips

Voor kinderen die graag knutselen en met hun handen bezig zijn.

  • Planten in versierde potjes zetten: Koop roodstenen planten potjes. Laat die aan de buitenkant beschilderen. Dit moet je wel vooraf zelf uitproberen om te kijken of de verf goed pakt. De kinderen vullen de potjes buiten met potgrond en zetten er een bloeiend plantje in. Dat kunnen viooltjes zijn of andere planten met bloemen in vrolijke kleuren. Kijk wat er in de aanbieding is bij de bouwmarkt of het tuincentrum.
  • Doosjes beschilderen: De kinderen beschilderen kleine houten doosjes (die zijn voor weinig geld bij Xenos te koop). Zolang de verf nog nat is kunnen er glinsterende steentjes vastgeplakt worden. Dat kan ook later met een beetje lijm. Aan het eind van het feest kunnen de doosjes gevuld worden met iets lekkers.
  • Kettinghangers maken: Vul vooraf gipsen malletjes en laat er een paperclip in opdrogen zodat er een hangertje ontstaat. De kinderen beschilderen dit en krijgen het mee naar huis met een touwtje eraan zodat het een ketting wordt. Je kunt de hangertjes eventueel bespuiten met vernis uit een spuitbus voor een mooi glimmend effect.
  • Kralenkettingen rijgen: Zoek in goedkope winkels allerlei kralen bij elkaar zodat er een flinke voorraad is en rijg er mooie kettingen en armbanden van.
  • Vliegers maken: Er zijn kant en klare bouwplaten te vinden voor het maken van een vlieger. Die kunnen gekopieerd worden op dun papier. Koop houtjes, bijvoorbeeld lange saté prikkers, en dun touw. Het papier kan eerst versierd worden met viltstiften. Als de vliegers klaar zijn moeten ze natuurlijk buiten oplaten worden.
  • Maak in de herfst ‘ouderwets’ poppetjes en beesten van eikels en kastanjes: Gebruik een fretboortje om gaten te maken en voor de poten saté prikkers of lucifers. Veel kinderen hebben dit nog nooit gedaan en zullen het erg leuk vinden!
  • Laat een witte mok beschilderen met speciale verf die in de afwas kan.

Voor kinderen die graag bezig zijn met bewegen en verkleden kan je een feest rond een thema bedenken.

  • Een prinsessenfeest: Vraag vooraf bij familie en vrienden of ze kleurige jurken en nachtjaponnen hebben. De kinderen verkleden zich en worden geschminkt. Laat ze kroontjes maken. Zet een grote passpiegel neer. Daarna wordt er deftig gegeten met roze taartjes en bubbeltjes limonade. De taartjes kunnen eerst met van alles versierd worden, zo zijn de prinsesjes ook weer een tijdje bezig. In het paleis kan een boze stiefmoeder komen die allerlei opdrachten geeft of een heks die de boel betovert. Een speurtocht naar de in een kikker betoverde prins kan het feest compleet maken. Maak een groepsfoto op het eind die mee naar huis genomen kan worden.
  • Een modeshow: Dit lijkt een beetje op het vorige idee. Verzamel weer van alles aan kleding, hoeden, hoge hakken en sieraden. Maak een echte catwalk door kisten op een rij te zetten met een loper erover. Regel iemand die de modellen aankondigt. En maak natuurlijk foto’s of een film. Achteraf kan de film teruggekeken worden.
  • Een piratenfeest: Zorg voor ooglappen, rode zakdoeken die om het hoofd geknoopt moeten worden en natuurlijk de haak aan een hand! Die is verkrijgbaar bij een feestartikelenwinkel, maar ook zelf te maken door zwart elektriciteitsdraad door een lege yoghurtbeker te steken. Daarna allemaal verkleden en een speurtocht doen: ‘op zoek naar de schat’. Ook leuk zijn spelletjes als ‘houten poot wedstrijd’ of vissen vangen uit een teil met water. Wanneer de honger komt: kunnen de kinderen als een echte zeerover kippenpoten kluiven en drinken uit grote mokken.
  • Een spookfeest: Koop rond eind oktober Halloween attributen zoals spook spullen, spinrag, spinnen, heksen e.d. Verzamel oude lakens en knip er gaten in voor de ogen. Of organiseer als het een beetje gaat schemeren een spooktocht in een nabijgelegen park of in je eigen huis. Er zijn drop spinnen en ander snoepgoed te koop of maak vooraf spoken koekjes van zandtaartgebak met witte glazuur. Je kunt de kinderen ook zelf spookjes laten versieren met een witte boterham die in de vorm van een spookje is gesneden. Er bestaat wit kokosbrood als broodbeleg. Daarvan is met wat fantasie ook iets spookachtigs van de maken.

Wil je er meer tijd voor uittrekken dan een middag of een avond?

Dan kan een slaapfeestje leuk zijn. Allemaal pyjama’s aan en een film bekijken. Als het donker is kan het spel nachtwacht gespeeld worden: een kind is nachtwacht, de anderen hebben een nummer gekregen en verstoppen zich in het donkere huis. De nachtwacht gaat in het midden van het huis staan ( bv bij de trap) en zegt: ‘de klok slaat…3 uur’. Het kind met nummer 3 laat een dierengeluid horen. De nachtwacht moet het kind zoeken. Bij 'de klok slaat...12 uur' klinken alle dierengeluiden tegelijk. Simpel en spannend. Voor het naar bed gaan volgt er nog het gezamenlijke tandenpoetsen. De volgende ochtend denkt u vast: ‘dit was eens en nooit meer ‘, maar uw kind zal het een geweldig feest vinden.

Wat geef je de kinderen te eten

Als het feest ’s middags plaatsvindt hoeft er niet perse warm gegeten te worden. Tijdens het feest kan het eten van iets lekkers een leuke onderbreking zijn om even tot rust te komen. Laat de kinderen zelf iets versieren voor ze het opeten. Neem een plakje cake of een kant en klaar wafeltje en laat er slagroom uit een spuitbus op spuiten. Daarna wat gekleurde hagelslag of chocoladehagel er over laten strooien en je hebt een eenvoudige traktatie. Of je kan het feest beginnen met het maken van beslag voor kleine cakejes en die samen in de oven zetten. Tegen de tijd dat de eerste activiteit klaar is komen de heerlijk geurende en zelfgemaakte cakejes uit de oven. De kinderen willen ze dan echt niet meer versieren, die moeten opgegeten worden! Voor een hartige hap kunnen de kinderen Nibbit ringen aan een dropveter rijgen. Een dobbelspel waarbij degene die 6 gooit een handvol zoutjes mag pakken uit een grote schaal is ook leuk. Dit spel wel beëindigen met het eerlijk verdelen van de rest! Moet er warm gegeten worden dan zijn er naast frietjes met knakworsten nog andere mogelijkheden. Bak vooraf pannenkoeken en bewaar ze in de oven of warm ze op de in magnetron. Laat de kinderen ze zelf versieren met stroop, (poeder) suiker, jam, vruchten of slagroom. Of maak hamburgers van witte of bruine bolletjes belegd met sla, een plakje augurk, een hamburger gebakken en wat ketchup. De kinderen kunnen aan tafel meehelpen. Eventueel eten ze er frietjes bij. Zo hoeft het feest niet bij het bekende kinderrestaurant te eindigen en houdt u de hand op de knip.
© 2012 - 2024 Annamaria, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Goedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroGoedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroAls een kind jarig is dan moet er een feestje gegeven worden. Je zoon of dochter verdient immers een uniek kinderfeestje…
Het organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestje of partijtje kan een lastige zaak zijn. Het vergt vaak veel denk en regelwerk. All…
Originele kinderfeestjesOriginele kinderfeestjesTja, zijn ze nog wel origineel te krijgen, de kinderfeestjes? Er is al zoveel en zoveel bedacht, dat het steeds moeilijk…

Fulltime moedersFulltime moedersTot halverwege de vorige eeuw was het nog heel gebruikelijk dat de meeste moeders thuis waren bij de kinderen. Sterker n…
Advocaten maken een scheiding meestal niet gemakkelijkerAdvocaten maken een scheiding meestal niet gemakkelijkerEen scheiding brengt altijd problemen met zich mee en daarom roept men dan meestal de hulp in van een advocaat. Vaak gaa…
Annamaria (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.