Zorg voor Kinderen: Wereldkinderen

Ieder kind heeft recht op een liefdevol gezin of een gezinsvervangende situatie. Dat is een van de rechten van het kind en een recht dat door de stichting Wereldkinderen wordt nagestreefd. Waar mogelijk wordt er geprobeerd om een kind te laten opgroeien in het gezin waarin het geboren is, is dat onmogelijk dan zal geprobeerd worden om een goede, gezinsvervangende omgeving te vinden.

Liefdevol Thuis

De stichting Wereldkinderen steunt projecten die kinderen een liefdevol thuis bieden. Daarbij moet op de eerste plaats gedacht worden aan hulp aan het eigen gezin, bijvoorbeeld door dagopvang of maatschappelijk werk. Maar ook projecten voor pleegzorg en andere gezinsvervangende situaties vinden steun. In totaal steunt Wereldkinderen zo’n zestig projecten in tien verschillende landen, waarbij ze 12.000 kinderen helpen.

Interventie-Strategieën

Wereldkinderen gaat uit van vier verschillende interventie-strategieën:
  • Op de eerst plaats het voorkomen van de desintegratie van het gezin. Men probeert de biologische familie van een kind waar nodig te versterken. Daarbij wordt vooral aandacht gericht op programma’s die zich inzetten voor kinderen met hiv/aids, kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking, onderwijs en tijdelijke opvang voor kinderen.
  • Op de tweede plaats is er aandacht voor de herintegratie van gezinnen. Het reïntegreren van kinderen in hun biologische familie. Daarbij wordt gesteund op programma’s voor onderwijs, opvang van kinderen en bestaanszekerheid.
  • Wanneer er in de familie van een kind geen mogelijkheden zijn om het kind op te vangen, gaat Wereldkinderen op zoek naar gezinsvervanging. Dit is de derde stap in het programma. Hiervoor worden programma’s ondersteund die zich inzetten voor tijdelijke of permanente pleegzorg of voor nationale adoptie. Hierbij wordt de aandacht voor gericht op kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking of kinderen met hiv/aids.
  • Wanneer al de voorgaande opties onmogelijk blijken, er is geen opvang mogelijk in het land van herkomst, zal als laatste mogelijkheid gekeken worden naar interlandelijke adoptie. Hierbij wordt een liefdevol thuis gezocht voor een kind in een gezin in Nederland.

Roots

Naast de hulp aan kinderen bij opvang en eventuele adoptie wordt er ook hulp gegeven aan jongeren die vroeger geadopteerd zijn en op zoek willen naar hun roots. Mensen die op zoek zijn naar hun biologische ouders, naar het pleeggezin of tehuis waar ze gewoond hebben voor ze geadopteerd werden, kunnen rekenen op steun van Wereldkinderen. De visie van Wereldkinderen is dat elk kind recht heeft op informatie over zijn of haar afkomst. In 2007 is er binnen Wereldkinderen een aparte afdeling opgericht die zich bezighoudt met deze zaken: Roots. Hier kunnen mensen terecht met hun zoekvragen, familiereizen of rootsreizen.
Wereldkinderen biedt hierbij begeleiding tijdens het zoeken, integriteit en discretie bij het zoeken, de eventuele ontmoeting wordt professioneel voorbereid voor alle betrokkenen en de ontmoeting wordt ook begeleidt. Een eventuele reis wordt professioneel georganiseerd en is er sprake van tweetalige begeleiding. Na de ontmoeting zal de biologische familie worden ondersteund.

Afkomst

Wereldkinderen heeft drie manieren om meer over je afkomst te weten te komen:
  • Op de eerste plaats is er de mogelijkheid om vragen te stellen over je herkomst. Dit zijn vragen over je persoonlijke dossier en over het gastgezin of tehuis waar iemand verbleef voor de adoptie plaatsvond. Een kopie van het persoonlijke dossier kan eventueel worden opgestuurd. Ook kan er eventueel een afspraak worden gemaakt met de instantie of het tehuis voor een bezoek.
  • Daarnaast is er de zogenaamde zoekvraag. Hierbij wil iemand graag meer weten over de biologische familie en dit gaat verder dan de informatie die te vinden is in het persoonlijke dossier. Voor een zoekvraag dient de aanvrager achttien jaar of ouder te zijn.
  • Als laatste organiseert Wereldkinderen voor een aantal landen van herkomst ‘rootsreizen’.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wachten op Timoun, een ontroerend boek over adoptierecensieWachten op Timoun, een ontroerend boek over adoptieHet boek Wachten op Timoun/En attendant Timoun heeft adoptie als thema. Timoun betekent kind in het Creools. De tekst en…
Rootsreis naar Colombia: terug naar je geboortelandAls geadopteerde ben je vaak nieuwsgierig naar je roots. Meestal ben je al als baby of peuter naar Nederland gekomen en…
Wat kost een adoptie?Wat kost een adoptie?Een adoptie is het aannemen van een kind door adoptieouders. De biologische ouders verliezen hun familieband met het kin…
De verwerking van adoptie van baby tot vroege volwassenheidAdoptie is een mooie manier van kinderen krijgen. Voor een adoptiekind is het een levenslange verwerking van een gebeurt…

Kinderen in de (dure) maatschappij van tegenwoordigKinderen in de (dure) maatschappij van tegenwoordigAlle jonge moeders vragen zich vroeger of later wel eens af hoe hun kinderen zullen opgroeien in de maatschappij van nu,…
Pubers motiverenPubers motiverenSchool is iets waar pubers liever niet mee bezig zijn in de vrije tijd. Sommige van hen zijn erg lastig te motiveren. De…
Bronnen en referenties
  • www.wereldkinderen.nl
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 17-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.