Een beloningssysteem voor kinderen consequent toepassen

Een beloningssysteem voor kinderen consequent toepassen De meeste mensen kennen het wel, een beloningssysteem voor kinderen, maar hoe pas je het nou goed toe? Een beloningssysteem zal alleen goed werken als je het goed en consequent toepast. Op internet zijn er tal van beloningssystemen te vinden maar je kunt er natuurlijk ook zelf één maken. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten wil je hier succes mee behalen.

De taak

Bedenk voor welke taak het kind een beloning kan verdienen. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld:
  • Zindelijk worden
  • Niet in bed plassen
  • Rustig in slaap vallen
  • Als ze wakker worden in bed blijven tot papa of mama ze komen halen
  • Driftbuien in de hand houden
  • Goed eten
  • Geen broertjes/zusjes plagen

De taak moet wel voor duidelijk en concreet zijn voor het kind.

Hoeveel dagen

Bedenk hoeveel dagen het kind de taak goed moet uitvoeren voor hij zijn beloning krijgt. Voor het kind moet duidelijk zijn na hoeveel dagen hij zijn beloning kan verdienen. Ga uit van een redelijk aantal. Bijvoorbeeld, als een kind 7 dagen goed eet krijgt hij zijn beloning.

De beloning

Zorg ervoor dat de beloning niet te groot is. Bijvoorbeeld, als het kind 7 dagen goed heeft gegeten mag hij op dag 8 kiezen wat er gegeten word. Of als het kind 7 nachten niet in zijn bed heeft geplast gaan jullie in het weekend iets leuks doen, bijvoorbeeld naar de speeltuin of de kinderboerderij. Het kan gewoon een gratis activiteit zijn, wel iets wat het kind leuk vind.

Hoe werkt het beloningssysteem

Als je ervoor kiest om zelf een beloningssysteem te maken ga ik er nu even van uit dat je hebt gekozen voor 7 dagen. Kies een leuke kleur papier. Teken er 7 vakken op (naast elkaar) Je maakt er een groot vlak op voor de naam van het kind, waar je eventueel een foto van het kind ook bij kunt plakken en een plaatje. Bijvoorbeeld een bed, een toilet of een bord eten. Je kunt dit gewoon uit een folder knippen. Verder heb je nog stickers nodig. Leg het kind uit dat hij elke keer dat de taak goed gaat hij een sticker mag plakken. Als het een dag niet goed gaat is dat niet erg, maar wees consequent dat het kind dan geen sticker mag plakken en leg het kind uit waarom hij geen sticker krijgt. Morgen kan hij het opnieuw proberen. Het kind heeft op deze manier veel inzicht hoeveel dagen hij de taak nog uit moet voeren voor hij zijn 'echte' beloning krijgt. Wees ook consequent als het kind de taak goed heeft uitgevoerd hij ook echt een sticker mag plakken. Als het kind iets anders doet wat niet mag en daarom geen sticker mag plakken is dit heel verwarrend. Vermijd dit dus.

Trots

Je zult merken dat het kind heel trots is als het goed is gegaan. Hij is trots op zichzelf. Elke dag dat het goed gaat zal hij met trots aan andere laten zien dat hij de stickers zelf heeft verdiend. Als het kind het alle dagen goed heeft gedaan en hij heeft zijn beloning gekregen, kun je het of verlengen, (als er een aantal dagen tussen zaten dat het niet goed ging) of je kunt samen met het kind (dit ligt wel aan de leeftijd) een nieuwe taak bedenken en dan opnieuw beginnen.
© 2012 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenZindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenBaby's hebben nog geen controle over hun plas en poep en dragen daarom een luier. Op een gegeven moment wordt het echter…
Bedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen is een vervelend kwaaltje waar nog heel wat taboe rond bestaat. Er bestaan oplossingen om je er vanaf te help…
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…
Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandelingBedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren p…

De Oorsprong van FamilieHoewel we waarschijnlijk nooit precies zullen weten hoe de familie ontstaan is kunnen we via diverse bronnen wel waardev…
Gratis uitjes en buitenactiviteiten met kinderenGratis uitjes en buitenactiviteiten met kinderenDe tijd die een gezin samen doorbrengt is erg belangrijk. De band tussen ouder en kind wordt sterker als jullie regelmat…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.