Kinderfeestje thema: Sprookjesfeest!

Kinderfeestje thema: Sprookjesfeest! Een leuke manier om je kinderfeestje extra bijzonder te maken is om er een thema aan te verbinden. Naast echte jongens- en meisjesthema’s zoals piraten en prinsessen kun je ook kiezen voor een sprookjesfeest. Dit thema is zowel voor meisjes als jongens geschikt en valt vaak in de smaak bij zowel de ouders als de kinderen. Wat kun je doen om van je kinderfeestje een op en top sprookjesfeest te maken?

Een themafeest

Bij een themafeest is het de bedoeling dat alles wat je doet bij het thema past. Het thema ‘ sprookjes’ kun je doorvoeren in allerlei facetten van het verjaardagsfeest, namelijk:
 • De uitnodiging
 • Een dresscode
 • De traktaties
 • De spelletjes
 • Het naar huis brengen

Een sprookjesfeest: de uitnodiging

Een uitnodiging in sprookjesthema kun je goed zelf maken. Ook kun je van De Sprookjesboom een kant-en-klaar kaartje kopen.

Wat heb je nodig?

 • Karton
 • Sprookjesplaatjes
 • Lijm
 • Schaar
 • Pen/Stift
 • Enveloppen

Werkbeschrijving

Maak van karton een kaartje. Je kunt zelf kiezen of het een vierkante of rechthoekige kaart wordt.
Plak aan de voorkant een mooi plaatje en schrijf “Sprookjesfeest” erbij. Aan de binnenkant schrijf je de tekst. Een leuk idee voor een tekst op de kaart is bijvoorbeeld:

Lang geleden is er een meisje/jongetje geboren dat … heet. De toverfee wenste voor zijn/haar vierde/vijfde (bijv) verjaardag een echt sprookjesfeest en jij mag daarbij zijn!

Verder vermeld je natuurlijk de datum, plaats en tijd van het feestje. Laat ook weten of kinderen (met een volle buik?) worden thuis gebracht.

Iedereen verkleed al sprookjesfiguur

Op de uitnodiging kun je vermelden dat elk kind verkleed mag komen als sprookjesfiguur. Een sprookjesfiguur is een vrij brede dresscode, waarvan een kind vaak wel wat in huis heeft. Denk bijvoorbeeld aan een prinses, kabouter, ridder, draak, koning, koningin, zeemeermin, geitje, wolf, roodkapje, sneeuwwitje etc.. De mogelijkheden zijn legio. Dit in tegenstelling tot een kinderfeestje waarin je je beperkt tot bijvoorbeeld piraten of prinsessen.

Eventueel huur je een verkleedkist, zodat iedereen een outfit heeft. Een dresscode hoeft natuurlijk niet, maar kinderen vinden het vaak erg leuk om verkleed te komen!

Sprookjesfeest: traktaties

Traktaties kun je ook in sprookjesthema maken. Dit maakt het hele thema tot in de puntjes doorgevoerd. De volgende traktaties zijn geschikt om bij een sprookjesthema te gebruiken:

Paddestoelencakejes

Bak cakejes of muffins en versier ze met rood glazuur of rode marsepein. Maak er daarna met witte chocolade rondjes (bijv. van Baukje) of witte marsepein stippen op. Er zijn hier ook kant-en-klare pakken voor beschikbaar.

Snoephuisje

Maak van ontbijtkoek een snoephuisje van de heks uit het sprookje Hans en Grietje. Snij de plakken en lijm ze met glazuur (poedersuiker met water) aan elkaar. Tip: gebruik ook lange satéprikkers om de stukken aan elkaar te zetten. Versier het huisje met glazuur en verschillende snoepjes, zoals spekkies, smarties, m&m’s, dropveters,etc..

Taart

Je kunt tegenwoordig prachtig versierde taarten kopen of zelf maken in elk thema dat je wilt. Een prinsessenkasteel, een drakentaart, een zeemeermin, je kunt het zo gek niet bedenken. Een goedkopere variant is een slagroomtaart met een foto of plaatje in sprookjesthema erop.

Geglazuurde of chocolade appel

De giftige appel van Sneeuwwitje is een lekkere en redelijk gezonde traktatie. Rijg een appel op een stokje en doop deze in vloeibare chocolade of glazuur. Laat de appels rechtop drogen!

Welke spelletjes speel je op een sprookjesfeest?

Bij een kinderfeestje thuis horen natuurlijk spelletjes. Deze spelletjes zijn geschikt voor een kinderfeestje in sprookjesthema:

Giftige appel happen (Sneeuwwitje)

In een bak met water ligt een appel. De kinderen proberen deze appel met hun mond uit het water te halen. Je kunt hier een winnaar aan verbinden, maar wanneer je dit spel met kleuters doet, is het spelletje doen al spannend genoeg.

Spijker poepen (Fakir heeft een spijkerbed)

Neem zoveel potjes, spijkers en touwtjes als dat er kinderen zijn. Ieder kind krijgt een touwtje met daaraan een spijker om zijn middel gebonden. De spijker hangt aan de achterkant. Elk kind gaat staan met een potje achter zich. Nu is het de bedoeling dat de kinderen de spijker in het potje laat komen. De kinderen zakken door de knieën om de spijker te laten zakken en mogen de handen hierbij niet gebruiken. Degene die als eerste de spijker in het potje heeft, heeft gewonnen. Maar ook hier is bij kleuters het spelletje doen al leuk genoeg!

Toverstafje doorgeven

Dit is een variant op het wel bekende spelletje stoelendans. De kinderen staan in een kring. Er is een toverstaf (zelf gemaakt of gekocht) en die wordt doorgegeven terwijl er muziek draait. Degene die de staf vast heeft als de muziek uit gaat, is af en gaat buiten de kring staan. Zo ga je door tot er een kindje over is.

Koek of spekhappen (Hans en Grietjes’s snoephuisje)

Maak ontbijtkoek of spekjes vast aan een touwtje. Hou met twee volwassenen de uiteinden vast en laat de kinderen het lekker van de lijn happen.

T-shirt maken

Koop bij de HEMA basic witte t-shirts en strijk daar een plaatje in sprookjesthema op. Strijk ook de naam van elk kind op een t-shirt. Laat de kinderen met textielverf hun eigen t-shirt afmaken. Reken maar dat ze daar trots op zijn!

Sprookjesachtig afsluiten

Je kunt alle kinderen met de auto naar huis brengen, maar wat in de wintermaanden een extra leuke manier is om de kinderen naar huis te brengen is in een lampionnenoptocht. Als alle kindjes is de buurt wonen en het eind van de middag schemerig of donker is, is een lampionnentocht spannend en bijzonder.

Meer tips

 • Mocht je het geld ervoor over hebben, kun je met alle kinderen naar de Efteling gaan. Dat is pas een ultieme sprookjesomgeving!
 • Je kunt ook verkleedkisten en feestkisten in thema’s huren. Zo heb je weer van alles compleet in huis.
 • Met kleuters kun je een hele planning hebben, maar reken erop dat het samen spelen al erg leuk is. Ze kunnen niet zo lang de aandacht ergens bij houden. Laat je planning dus een beetje los als je merkt dat de kinderen wel klaar zijn met spelletjes doen.

Toch op zoek naar een iets stoerder thema voor je kinderfeest? Misschien is dit dinosaurusfeest dan meer geschikt voor jouw zoon of stoere dochter.

Een sprookjesfeest is een origineel thema voor je kinderfeestje. Het is geschikt voor zowel jongens als meisjes en er zijn legio dingen te bedenken om te doen. Kortom, wil je weer eens wat anders dan piraten en prinsessen? Geef dan een sprookjesfeest!
© 2011 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestje: sprookjeKinderfeestje: sprookjeKinderen zien hun verjaardag als het hoogtepunt van het jaar. Een magisch mooie dag waarin zij in het middelpunt van de…
Het organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestje of partijtje kan een lastige zaak zijn. Het vergt vaak veel denk en regelwerk. All…
Goedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroGoedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroAls een kind jarig is dan moet er een feestje gegeven worden. Je zoon of dochter verdient immers een uniek kinderfeestje…
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…

Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Eindelijk is je zwangerschapstest dan positief en ben je zwanger, maar wat moet er nu allemaal gebeuren? Wat komt er op…
De verschillen tussen jongens en meisjesDe verschillen tussen jongens en meisjesHoe ouders ook hun best doen in de opvoeding, jongens en meisjes zijn nu eenmaal verschillend. In de opvoeding van jonge…
Bronnen en referenties
 • www.lerendoorspelen.com
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 03-02-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.