Handige tips voor het samenstellen van een kraamcadeaumand

De geboorte van een baby is over het algemeen een feestelijke aangelegenheid. Het wordt gevierd met slingers, ooievaars en traktaties! Natuurlijk mogen cadeautjes dan niet ontbreken. Leuk om te krijgen, maar minstens zo leuk om te geven is een kraamcadeaumand, een mand vol verrassingen, voor iedere kraamdag één. Door zelf de inhoud van de mand samen te stellen, geef je die een origineel en persoonlijk tintje. Een aantal tips kunnen daarbij een handje helpen. In een kraamcadeaumand worden afhankelijk van het aantal kraamdagen zeven tot tien cadeautjes verpakt. Voor iedere kraamdag is er een nieuwe verrassing, die ook pas op de betreffende dag mag worden geopend. Wil je een nieuwe wereldburger en zijn ouders verrassen, dan zijn er kant en klare pakketten te kust en te keur te koop. Leuk, maar daar hangt dan vaak wel een prijskaartje aan. Veel origineler is het, om zelf een pakket samen te stellen. Daarbij kun je gekochte cadeautjes afwisselen met zelfgemaakte dingetjes van bijvoorbeeld een restje stof, borduurgaren of wol. De kosten van het geheel heb je daardoor zelf in de hand. Bovendien zal een dergelijk persoonlijk en uniek gebaar van de gever, zeker worden gewaardeerd. Een aantal handige tips voor het samenstellen van een kraamcadeaumand zijn:

Denk niet alleen aan de baby, maar verras ook papa, mama, broertjes of zusjes

Het is voor het hele gezin een feest als er een kindje komt. Er wordt wel gezegd, dat met de komst van een kleine ook een vader en moeder worden geboren. Zijn er al kinderen in het gezin, dan zullen ook zij aan het nieuwe broertje of zusje moeten wennen. Gevoelens van jaloezie zijn niet ondenkbaar. Het is dan ook niet verkeerd om ook de andere gezinsleden in de geboortevreugde te laten delen. Niets zal meer zijn als daarvoor. Het is voor iedereen “even” wennen.

Ideetjes om de ouders te verrassen:

  • wensenboek, waar al het kraambezoek iets voor de kleine in kan schrijven;
  • fotolijst stamboom met ruimte voor foto’s van de baby, ouders en grootouders;
  • fotolijst voor foto's baby’s eerste jaar;
  • opvoedboek over baby- en kinderverzorging;
  • abonnement op blad voor ouders;
  • een bloemenbon om te gebruiken als de boeketten zijn uitgebloeid.

Cadeautjes voor broertjes/zusjes (natuurlijk afhankelijk van de leeftijd):

  • voorleesboek b.v. over “een broertje of zusje er bij”;
  • baby pop met badje en toebehoren om net als pa of ma “de baby” te verzorgen;
  • dvd zodat ma ook eens rustig kan zitten voeden.

Varieer nuttige cadeautjes met aangename, gekochte met zelfgemaakte

Verras de nieuwbakken ouders door heel gevarieerd te werk te gaan. Overleg eventueel met andere naaste familieleden, die ook meerdere cadeautjes geven om te voorkomen, dat de kleine straks bijvoorbeeld met vier besteksetjes zit.

Nuttig:

  • pak luiers (altijd handig);
  • baby verzorgingsartikelen bijvoorbeeld: shampoo, bodylotion, zalf;
  • bordje met tuitbekertje voor later;
  • het al genoemde bestek;
  • wandelriempje (zodat je je peuter niet uit het oog verliest);
  • slabbetjes;
  • ijsbijtring (voor als de tandjes doorkomen).

Aangenaam:

  • knuffeltje;
  • box activity;
  • badspeeltjes;
  • stapelblokken;
  • sorteerkubus;
  • trekfiguren (voor als de eerste stapjes zijn gezet);
  • zandspeeltjes (voor de zandbak);
Op de verpakking staat vermeld voor welke leeftijd het speelgoed veilig en geschikt is.

Gekocht:

Omdat je wel een aantal maanden de tijd hebt om het “mandje samen te stellen” hoef je niet alles in één keer te kopen. Loop je tegen iets leuks aan, dan neem je het mee.

Zelfgemaakt:

Ook hiervoor heb je de tijd. Bedenk wel of je met een thema wilt werken en wat je hiervoor zelf zou kunnen maken of wat je beter kunt kopen.

Kies een thema, waar alles of de meeste cadeautjes bij aansluiten. Dat zou in de stijl van de babykamer kunnen zijn, als dat bekend is

Het staat iedereen natuurlijk vrij om al dan niet een thema te kiezen voor de cadeautjes. Soms is het leuk om dit wel te doen. Het kan de wens van de ouders zijn om voort te borduren op de ingerichte kinderkamer. Ook kun je aansluiten bij de leefwereld van de ouders. Stel de aanstaande papa is boer. Hij zal het dan vast heel leuk vinden wanneer je de cadeautjes een boerentintje mee geeft. Ik zal dit met een aantal voorbeelden illustreren.

De boerderij:

  • paar klompjes of laarsjes;
  • warme gebreide sokken;
  • overall in de kleinste maat;
  • knuffelkoe, paard of lammetje (gekocht of zelfgemaakt);
  • t-shirt + broekje met boerderij borduurtje of applicatie;
  • boerderij speeltjes en blokken b.v. van het bekende Deense merk;
Aangevuld met nog wat nuttige dingetjes.

Het geheel zou je in een kleine kruiwagen kunnen aanbieden.

Marine:

  • bad speelgoed;
  • mobile met bootjes e.d.;
  • t-shirt + broekje met marine borduurtje of applicatie;
  • badcape;
  • slab;
  • babyzeep of verzorgingsprodukten voor het badje;
Aangevuld met nog wat nuttige dingetjes.

Een grote plastic boot kan als “mand” dienen, maar een grote opbergdoos met marine motiefjes (eventueel door die zelf met stof te bekleden) zou ook als zodanig dienst kunnen doen.

Sprookjes:

  • prinsessenjurkje;
  • sokjes;
  • sprookjesboek;
  • t-shirtje met geborduurd kroontje + bijpassend broekje;
  • kasteel gemaakt van de bekende Deense bouw blokken.
Aangevuld met nog wat nuttige dingetjes.

Een en ander verpakt in een schatkist (bijvoorbeeld een rieten hutkoffer). De mogelijkheden zijn talrijk en een beetje fantasie doet wonderen.

Het is leuk om niet alleen iets te geven voor direct, maar ook speeltjes of kleertjes voor als het kindje wat ouder is

Het is erg verleidelijk om dingetjes te maken of te kopen voor een pasgeborene. Alles ziet er zo lief en snoezig uit. Als iedereen dit doet, krijgen ouders voor de eerste twee a drie maanden een overvloed aan kleertjes en speeltjes. De ervaring leert, dat een baby zich het eerste jaar heel snel ontwikkelt, niet alleen door te groeien, maar ook door alles wat het zich eigen maakt. Geen dag is hetzelfde. Paste een pakje gisteren nog, vandaag is het te klein. Hetzelfde geldt ook voor de speeltjes. Een kind is van nature nieuwsgierig en wil leren. Zie het als een uitdaging om daarop in te spelen..

Hou rekening met maten en seizoenen. Dus geen zomerpakje maat 74 als het tegen de tijd, dat het kind het kan dragen midden in de winter is

Het is zo logisch als wat, maar toch wordt er vaak geen rekening mee gehouden. In winkels is vaak alleen seizoenskleding te krijgen. Als de baby in juli geboren wordt, heeft het in de winter ongeveer maat 74. Het heeft dus geen zin om in juli een zomerpakje maat 74 te geven. Voorkom teleurstellingen.

Stem kleuren zo veel mogelijk op elkaar af

Eigenlijk spreekt het voor zich om een beetje modegevoel te tonen, wanneer het gaat om het geven van een presentje.

Geef bij kleding, een compleet setje, zodat ouders niet op pad moeten om iets bijpassend te vinden

Geef je een heel leuk jurkje, maar een mayo zit er niet bij, dan kan het gebeuren, dat het jurkje bij gebrek aan een mayo in de kast blijft liggen. Voor je het weet is het te klein.

Koop of maak geen kleertjes in het allerkleinste maatje

Het allerkleinste maatje is vaak direct al te klein zijn. Dat is jammer voor zowel de gever als de ontvanger;

Kies een originele “mand” waar alle cadeautjes in passen

De verpakking voor alle cadeautjes kun je eigenlijk pas kiezen, wanneer je weet hoe groot die moet zijn. Natuurlijk kun je een gewone doos nemen en deze eventueel inpakken of versieren. Leuker is het om voor de verpakking iets te kiezen waar de ouders of het kind later ook nog iets aan hebben. Dit kan van alles zijn. Een rieten koffertje kan later dienst doen als “kofferruimte” onder op de kinderwagen (handig voor luiers, kleertjes e.d. bij een bezoek aan het consultatiebureau). Een mooie opbergdoos als verpakking kan later dienst doen als herinneringsdoos voor de kaarten en eerste foto’s. Een kunstof box is handig als opbergplaats voor speelgoed. En ga zo maar door. De “verpakking” wordt zo een cadeau op zich.

Een leuke wenskaart maakt het geheel compleet

Eventueel kan de kaart aansluiten op het thema. Zo weten de ouders aan wie ze het cadeau te danken hebben. Vooral wanneer ze erg veel cadeautjes krijgen is dat handig voor later.
© 2011 - 2024 Alida60, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor leuke kraamcadeautjesTips voor leuke kraamcadeautjesHoera er is een baby geboren! Tijd voor een bezoekje en een leuk cadeautje, maar wat neem je mee? Hoewel de wensen van o…
Besparen: Zelf cadeautjes makenBesparen: Zelf cadeautjes makenHet hele jaar door is er van alles te vieren. Verjaardag, geboorte, huwelijk , kinderfeest, er is altijd wat! Om nu niet…
Hoe betrek ik mijn kind bij mijn zwangerschap?Hoe betrek ik mijn kind bij mijn zwangerschap?Wanneer je zwanger bent, dan heeft dit grote invloed op de rest van het gezin. Zeker voor oudere kinderen kan het wennen…
Kraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg is de zorg die u krijgt in de eerste week van de kraamtijd, direct na de geboorte van een baby. Elke vrouw hee…

Kinderfeestje: thema SpongeBob waterfeestJarig in de zomer? Wat is er leuker dan met water te spelen tijdens een warme zomerdag. Met de vrolijke SpongeBob maak j…
Kinderfeestje: thema BeroepenfeestKinderen denken nu al na over later, wat ze graag willen worden. De één wil piloot worden, de andere juf, brandweerman,…
Alida60 (40 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.