Kinderfeestje: thema SpongeBob waterfeest

Jarig in de zomer? Wat is er leuker dan met water te spelen tijdens een warme zomerdag. Met de vrolijke SpongeBob maak je voor meisjes en jongens een leuk feestje.

Uitnodiging

Voor de uitnodiging kun je denken aan een plaatje van bijvoorbeeld SpongeBob, die de kinderen uitnodigt om naar Bikinibroek te komen. Wel op de uitnodiging vermelden, dat de kinderen oude kleren aantrekken, die nat mogen worden of zwemkleding meenemen. Een handdoek is ook handig.

Aankleding/Decoraties

Natuurlijk hou je dit feestje buiten, dus de tuin moet aangekleed worden. Een tuinsproeier, zwembadje, waterpistolen, emmers met sponsen, waterballonnen en strandballen mogen niet ontbreken. Om te zorgen dat het net lijkt of je in Bikinibroek bent, kun uitvergrote plaatjes van Spongebob, Patrick en hun huisjes op de schutting of het tuinhuisje plakken. Natuurlijk mag je de Krokante Krab hierbij niet vergeten. Deze afbeelding kun je het best bij het terras opplakken waar de kinderen krabburgers kunnen maken. Uit blauw karton kun je golven knippen en dit op de schutting plakken, zodat het net lijkt of ze onder water zijn.

Binnenkomst

Bij binnenkomst geef je alle kinderen een gele zelfgemaakte zonneklep. Op stevig geel karton teken je de vorm van een zonneklep aan de bovenkant teken je twee grote halve rondjes. Je knipt de vorm uit en beplakt de rondjes met wit papier. Hierop teken je twee zwarte rondjes voor de pupillen. Je buigt de ogen naar boven en je bevestigt het elastiekje aan de zijkanten. De neus van SpongeBob maak je van een geel geverfd watje en plak je tussen de ogen. Op de klep zelf teken je de lachende mond en twee tanden. Zorg er wel voor dat de zonnekleppen bij de waterspelletjes afgezet worden, zodat ze droog blijven.

Spelletje

Er zijn veel spelletjes te bedenken. Hieronder enkele voorbeelden.

Visketting knutselen

Je knipt van tevoren al visjes uit 3 kleuren karton. Hier plak je een wiebeloogje op en teken je de mond. De kinderen maken van bijpassend crêpepapier kleine bolletjes die ze in rijen op de staart en een deel van de vis plakken. Bijvoorbeeld een blauwe vis waarbij je donkerblauwe en lichtblauwe crêpepapier gebruikt. De drie verschillende visjes verbind je met een nylondraadje, zodat ze onder elkaar hangen.

Visjes vangen

Van blauw karton maak je 4 hoge golven. Deze golven zet je in een rondje en maak je aan elkaar vast. Je kunt het eventueel op tafel zetten. Het gaat erom dat de kinderen niet kunnen zien waar de visjes zitten. Maak visjes in diverse grote en kleuren, vermeldt hierop de punten. Aan elk visje maak je een paperclip. Van een stok en een stukje touw of visdraad maak je een hengel. Aan het eind van het touwtje maak je een magneetje vast. Je kunt iedereen drie keer de hengel laten uitgooien. Wie hengelt de meeste punten bij elkaar?

Waterestafette

Je maakt twee groepjes. Bij het groepje staat een emmer met water en daarin een spons. Het eerste kind pakt de volle spons en rent zo snel mogelijk naar de lege emmer, die ongeveer 5 meter verder op staat. Knijpt hier de spons leeg en rent terug. De spons wordt aan nummer 2 gegeven en deze probeert ook zoveel mogelijk water over te brengen. Na twee minuten of nadat iedereen twee keer gelopen heeft, kun je meten welk team het meeste water heeft overgebracht.

Overlopertje

Tikspel. De tikker is bijvoorbeeld Octo die niet wil, dat SpongeBob en Patrick samen met hun vriendjes in zijn tuin spelen. Als er een kind getikt is, is hij zeewier geworden en moet hij op de getikte plek blijven staan. Wel mag hij nu met zijn armen zwaaien en proberen andere kinderen af te tikken. Zodra er nog één kind over is, mag hij de tikker zijn.

Kringspelletje

De kinderen zitten in een kring en zijn de visjes. Eén kind is visser, loopt om de kring heen en tikt iedereen op de schouder en zegt hierbij VIS. Bij één kind zegt hij echter HAAI, dit kind probeert zo snel mogelijk op te staan en de visser te tikken. De visser rent zo snel mogelijk om de kring heen en probeert het plekje van de haai in te nemen. De haai is hierna de visser.

Snoephappen

Kinderen willen natuurlijk graag een snoepje tussendoor. Snoephappen is bij dit waterfeestje erg toepasselijk. Een teiltje met water en daarin een verpakt snoepje. De kinderen moeten om de buurt met hun gezicht in het water om het snoepje met hun mond eruit te halen.

Waterplezier

Vul enkele stevige vuilniszakken met water en hang deze buiten in de zon op. Het water warmt zich zo op. Als de kinderen toe zijn aan wat afkoeling, prik je gaatjes onder in de vuilniszak. Het water stroomt zo als een douche naar beneden. Voor een koude douche zet je gewoon een tuinsproeier aan.

Speurtocht naar het geheime krabburger recept

Meneer Krabs zorgt er steeds goed voor, dat het recept van de krabburger veilig bewaart is. Hij gaat echter een dagje weg, samen met zijn dochter Parel. SpongeBob moet samen met Octo ervoor zorgen, dat het recept niet gestolen wordt. Plankton ziet zijn kans en probeert het recept te zoeken. Waar kan Meneer Krabs het verstopt hebben? Plankton heeft een vermoeden, want hij heeft aanwijzingen. Samen met de kinderen gaat hij op zoek.

Zet een speurtocht uit en maak groepjes. Elk groepje krijgt een plankton-papiertje met daarop enkele aanwijzingen. Ze moeten op zoek naar het kistje, waar het recept in verstopt zit. Als eerste vinden ze een kistje met daarin een afbeelding van SpongeBob. SpongeBob maakt het hun niet makkelijk om het recept te vinden en geeft hun een opdracht. Samen met Patrick gaat hij vaak kwallen vangen. Knip uit karton wat kwallen uit en hang deze met een lusje om een takje van een boom. Met een stok moet elk kind een kwal uit de boom vangen. Na deze opdracht mogen ze verder. Hierna vinden ze een tweede kistje met een afbeelding van Octo. Hij houdt van muziek maken en heeft als opdracht, dat de kinderen een liedje moeten zingen of dat iedereen op een fluitje muziek moet maken.

Als laatste vinden ze weer een kistje, ditmaal met een afbeelding van Meneer Krabs erin. Op dit briefje staat een berichtje van Meneer Krabs. Hij was al bang dat Plankton het zou proberen om het recept te stelen als hij weg zou zijn. Hij wist dat Plankton het niet zou opgeven, ook al zouden SpongeBob en Octo het moeilijk maken voor Plankton, Daarom heeft hij het recept lekker meegenomen en dit nepkistje verstopt. Het is Plankton (en de kinderen) dus weer niet gelukt om het recept te vinden. Ze moeten het recept zelf maar na proberen te maken. Als afsluiting kunnen de kinderen zelf krabburgers maken, zie onder eten/drinken.

Watergevecht

Natuurlijk mag een watergevecht met waterpistooltjes en waterballonnen niet ontbreken.

Eten/drinken:

Cake/Taart: een recht stuk cake of taart kun je versieren met een afbeelding van SpongeBob. Bij het aansnijden kun je dit verwijderen. Maar als je echt creatief bent kun je het ook decoreren met fondant.

Waterijsjes en ranja

Mogen natuurlijk niet ontbreken op een waterfeestje. Maar een stukje watermeloen is ook lekker.

SpongeBob snoepjes

Je kunt een doosje rozijntjes inpakken in geel papier. Op een kant plak je dan het gezicht van SpongeBob. Kies je voor een zakje snoep dan kun je dit opleuken met een SpongeBob prikker. Snij een schuurponsje doormidden en plak hierop het gezicht van SpongeBob. Prik er een satéprikker in en bevestig hieraan je snoepzakje.

Krabburgers

Zorg dat de broodjes gesneden zijn en bak de hamburgers. De kinderen kunnen zelf hun krabburger maken. SpongeBob gebruikt sla, kaas, uien, tomaten en augurken. Verder zit er mosterd, ketchup, mayonaise en een geheime saus op. Helaas hebben wij net als Plankton het recept niet van de geheime saus, maar misschien kun je de kinderen om de tuin leiden met een schaaltje joppiesaus. Het kan natuurlijk zijn dat de kinderen bijvoorbeeld de sla en augurken laten liggen, maar het idee van een eigen krabburger maken, vinden ze vast leuk.

Uitdeelcadeautjes

Vaak wordt er aan het eind een snoepzakje of een cadeautje meegegeven aan de kinderen. Spongebob en Patrick zijn dol op bellenblazen, dus dit is een prima cadeautje. Ook kan het waterpistooltje waar ze mee gespeeld hebben en de zonneklep meegegeven worden.

Opmerking

Denk aan de zonnebrandcrème. Het is niet leuk (en goed) voor de kinderen om aan het eind van het feestje verbrand te zijn door de zon.
© 2011 - 2024 Evie99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over SpongeBob + SpongeBob SurpriseHeb je graag altijd al alles willen weten over SpongeBob SquarePants, de vierkante spons die zich vermaakt op de bodem v…
Originele kinderfeestjesOriginele kinderfeestjesTja, zijn ze nog wel origineel te krijgen, de kinderfeestjes? Er is al zoveel en zoveel bedacht, dat het steeds moeilijk…
Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Stel, je wilt als familie of vriendengroep een leuk en origineel weekend of feest organiseren, maar weet totaal niet wat…
Kinderfeestjes, binnen en buitenshuisEr is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien......Het is toch een feest als je kindje jarig is. Een spannende dag…

Waar vind ik de beste aanbieding van Pampers?Luiers zijn er in alle soorten, maten en merken. De één kiest voor een huismerk, de ander koopt alleen maar Pampers. Moc…
Handige tips voor het samenstellen van een kraamcadeaumandDe geboorte van een baby is over het algemeen een feestelijke aangelegenheid. Het wordt gevierd met slingers, ooievaars…
Evie99 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.