Kinderfeestje: thema Beroepenfeest

Kinderen denken nu al na over later, wat ze graag willen worden. De één wil piloot worden, de andere juf, brandweerman, politieagent, kok, zakenvrouw of timmerman.

Uitnodiging

Afhankelijk van het favoriete beroep van je zoon of dochter maak je passende uitnodiging. Wil hij/zij bij de brandweer. Knip dan uit geel papier grote vlammen. Op de achterkant schrijf je de uitnodiging. Je nodigt natuurlijk iedereen uit. Andere brandweermannen die het vuurtje moeten doven, politieagenten die uitzoeken wie de brand gesticht heeft, timmermannen die een nieuw gebouw neer zetten en zakenmannen die weer in het nieuwe gebouw willen werken. Kortom je vraagt of iedereen verkleedt wil komen in hun favoriete beroep. Zoek van te voren makkelijke werkjes op voor hoedjes van diverse beroepen. Mocht iemand niet verkleed zijn, dan kan hij in ieder geval een hoedje kiezen.

Aankleding/Decoraties

Met diverse kleuren karton kun je heel veel voorwerpen maken. Voor de brandweer een wit gebouw op karton getekend met ramen waaruit vuur komt. Of juist een heel lief poesje dat in de boom zit en door de brandweer geholpen moet worden. Voor de piloten en stewardessen hang je een groot vliegtuig op. Pleisters en verband voor de artsen en zusters. Een varken en een schaapje voor de boer. Je kunt grote geldstukken ophangen voor de zakenmensen. Hamers en spijkers voor de mensen uit de bouw. En ga zo maar door.

Spelletjes

Wie ben ik

Plak een plaatje van een beroep op de rug van een kind. Dit kind mag nu aan de andere kinderen vragen stellen en de andere kinderen mogen hierop alleen ja of nee antwoorden. Bijvoorbeeld: heb ik gevaarlijk werk? Werk ik op kantoor? Vang ik boeven? Werk ik in de bouw?

Hamertje Tik

Wie kan het snelst een spijker in een blokje hout slaan. Spijker van te voren al deels in het hout slaan zodat de kinderen de spijker niet vast hoeven te houden en dus niet op hun vingers kunnen slaan.

Vang de boef (variant op ‘schipper mag ik overvaren’)
De politieagent staat in het midden en moet alle boeven vangen door ze te tikken. De kinderen lopen steeds naar de overkant. Getikte boeven zijn vastgezet en blijven op de getikte plek stilstaan. Om vrij te komen, kunnen ze de politie helpen door een andere boef te pakken. Ze moeten stilstaan, maar mogen wel met hun armen zwaaien om een langs rennende boef te tikken. Hebben ze iemand getikt, dan zijn ze zelf weer vrij. De boef die als laatste overblijft is dan de agent.

Vliegtuigjes wedstrijd

Om te zien wie er geschikt zin als piloot of stewardess gaan we een wedstrijd houden met vliegtuigjes. Iedereen vouwt zijn of haar vliegtuigje. Welk vliegtuigje is het snelst en vliegt dus het verst?

Het zakenspel

Voor de echte zakenman of –vrouw is dit een eitje, of toch niet? Zorg voor meerdere opdrachten of vragen. Je kunt dit op een plek houden, maar ook een route uitzetten. Bij elke opdracht of vraag kunnen ze geld verdienen of verliezen. Je kunt nepgeld, maar ook spekjes gebruiken. Iedereen start al met wat geld bijvoorbeeld 5 euro (5 spekjes). Als ze een opdracht goed hebben, dan hebben ze een of meer euro’s verdiend. Dit mag je zelf per opdracht of vraag bepalen. Hebben ze het fout, dan leveren ze wat euro’s in. Natuurlijk zitten er makkelijke opdrachten bij zodat ze geld kunnen verdienen, maar er mogen ook wel wat moeilijke opdrachten tussen zitten. Hierdoor verliezen sommigen geld en winnen andere juist wel, zodat er ook een verschil komt. Verder moet een echte zakenman ook wel eens een gokje wagen, dit kan bijvoorbeeld bij het spel “balletje balletje”. Ze mogen dan van te voren zeggen hoeveel geld ze in willen zetten. Goed dan wordt het verdubbeld, fout dan leveren ze dat bedrag in. Wie heeft het op het eind het best gedaan als zakenman of zakenvrouw?

Eten/drinken

Als afsluiting op het zakenspel kun je de kinderen trakteren op kinderchampagne.

Natuurlijk willen ze ook wel een hapje tussendoor; door een “echte” kok bereid of je laat de kinderen juist de kok zijn. Aan het begin van het feestje kun je met de kinderen koksmutsen maken van stroken wit karton en wit crêpepapier. Hierna is het tijd voor het cakeje, die ze zelf kunnen versieren. Later op de middag kunnen ze de koksmuts misschien weer opzetten om hun eigen minipizza’s te beleggen, fruitspiesjes te rijgen en (natuurlijk alcoholvrije) cocktailtjes te mixen.

Uitdeelcadeautjes

Voor de piloot maak je vliegtuigjes om uit te delen. Een leeg wc rolletje pak je in met wit papier. Van een ander stuk papier rol je een punt die je aan een van de uiteinden van het rolletje plakt. Je maakt aan beide zijkanten van het rolletje een gleufje waarin je de kartonnen vleugels schuift. Aan de binnenkant vouw je een randje om en plakt hem eventueel met lijm of plakband vast. Hierna kun je de snoepjes of een klein cadeautje in het rolletje stoppen en plak je de achterkant met wit papier dicht. Met een zwarte stift kun je nog raampjes op de vliegtuig tekenen.

Voor een politieman pak je een rechthoekig doosje en beplak je dit met wit papier. Je kunt ook van iets steviger papier een witte rechthoek vouwen. Zwarte rondjes knippen voor de banden en met een stiften teken je de strepen, deuren en ramen. Voor de zwaailampen dip je een klein watje in oranje/rode verf en zet dit bovenop de auto. Hiernaast twee plak je twee langwerpige blauwe watjes. Op dezelfde manier kun je ook een rode brandweerwagen maken. Als ladder op het dak kun je een wit strookje papier op harmonica wijze (zig-zag) vouwen. Ook voor andere beroepen is vast wel een typisch kenmerk te vinden en na te maken.

Kortom

Voldoende ideeën voor een feestje en met een beetje extra creativiteit kun je je eigen draai geven aan dit feestje.
© 2011 - 2024 Evie99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele kinderfeestjesOriginele kinderfeestjesTja, zijn ze nog wel origineel te krijgen, de kinderfeestjes? Er is al zoveel en zoveel bedacht, dat het steeds moeilijk…
Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Stel, je wilt als familie of vriendengroep een leuk en origineel weekend of feest organiseren, maar weet totaal niet wat…
Kinderfeestje: piratenthemaKinderfeestje: piratenthemaEen stoer thema voor stoere jongens! Als er iets is wat jongens vaak leuk vinden zijn het piraten. Vooral het avontuurli…
Quiz over monsters: draken, vampiers, aliens, weerwolvenQuiz over monsters: draken, vampiers, aliens, weerwolvenMonsters zijn angstaanjagend, reusachtig groot, onmenselijk.... Denk aan aliens, weerwolven of vampieren. Monsterlijke w…

Handige tips voor het samenstellen van een kraamcadeaumandDe geboorte van een baby is over het algemeen een feestelijke aangelegenheid. Het wordt gevierd met slingers, ooievaars…
Kinderfeestje: thema ToverfeestEen magisch feestje waarin goochelen en toveren centraal staan. Met de juiste toverspreuk en een beetje magie wordt dit…
Evie99 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.