Je kind wordt 18, wat verandert er

Je kind wordt 18, wat verandert er Hoera, je kind is 18 en meerderjarig. Voor je zoon of dochter verandert er veel. Jongvolwassenen zijn zelf verantwoordelijk voor hun zorgverzekering, moeten zelf een beurs aanvragen, zorgtoeslag regelen en misschien een ‘tegemoetkoming scholieren’. De onderhoudsplicht van de ouders gaat nog wel door tot ze ‘echt’ volwassen zijn op hun 21ste verjaardag. Wat verandert er op de 18e verjaardag van je kind.

Inhoud


De belangrijkste veranderingen op de 18e verjaardag

Ouders krijgen minder geld vanaf de 18e verjaardag. Kinderbijslag, het kindgebonden budget en eventueel de alimentatie stoppen. Daar komt nog bij dat je kind niet meer gratis is meeverzekerd voor ziektekosten. De veranderingen op een rijtje:

  • De kinderbijslag stopt. De kinderbijslag wordt per kwartaal uitgekeerd, wanneer iemand midden in dat kwartaal 18 wordt, krijg je toch over het hele kwartaal kinderbijslag. Het kindgebonden budget voor ouders met een laag inkomen stopt ook.
  • Wanneer je studeert heb je recht op een studiebeurs, soms een aanvullende beurs en een lening. Bij de beurs hoort een OV-kaart. Informatie vind je op de site van de DUO-IB-Groep. Let op, 18 en op het MBO? Ook dan heb je recht op een beurs. Kijk voor de voorwaarden op de site van de DUO-IB-Groep
  • Ben je 18 maar zit je nog op een school voor voortgezet onderwijs, bv. een HAVO of VWO dan heb je recht op een 'tegemoetkoming scholieren'. Deze tegemoetkoming bestaat uit een basisdeel en een aanvullende toelage die afhankelijk is van het inkomen van de ouders.
  • Ontvang je alimentatie voor je kind dan ontvangt je kind dit vanaf nu. De onderhoudsplicht blijft namelijk wel van kracht. Het maakt niet uit of je kind nog op school zit of al werkt. Werkt je kind of ontvangt het een beurs dan kan dit wel invloed hebben op de hoogte van de alimentatie.
  • Je kind is niet meer gratis meeverzekerd voor ziektekosten. Kinderen boven de 18 kunnen gewoon bij hun ouders op de polis blijven. Je kunt er ook voor kiezen om een aparte verzekering af te sluiten. Voor studenten zijn collectieve verzekeringen en er zijn verschillende ‘jongerenverzekeringen’. Dit moet je met je kind bespreken want vanaf nu mag je zoon of dochter zelf bepalen welke verzekering afgesloten wordt. Bij de belastingdienst kan je kind een zorgtoeslag aanvragen. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de ziektekostenverzekering. Zorgtoeslag is inkomensafhankelijk, het inkomen van de 18-jarige, niet van de ouders! Een studiebeurs of tegemoetkoming is geen inkomen en ontvang je deze dan heb je altijd recht op zorgtoeslag. De verwerking van de aanvraag duurt twee maanden vraag de toeslag op tijd aan.

Zorgplicht tot de 21ste verjaardag

Ouders hebben een zorgplicht voor kinderen die loopt tot de 21ste verjaardag. Heeft je kind een studiebeurs, een 'tegemoetkoming scholieren' of werkt het al? Voor de zorgplicht maakt dit geen verschil. Je moet financieel bijdragen aan het levensonderhoud en de eventuele studie. Hoeveel je moet bijdragen hangt wel af van de hoogte van de beurs, de toelage of het loon. Betaal je alimentatie dan loopt deze ook gewoon door alleen betaal je nu de alimentatie aan het kind. Ook de hoogte van deze alimentatie is afhankelijk van de 'inkomsten' van je kind.

Voor ouders: zorgplicht is geen aansprakelijkheid

Vanaf je 18e verjaardag mag je zelf verzekeringen afsluiten, een lening nemen of grote aankopen doen. In het kort, je mag schulden maken. De toestemming van de ouders is niet meer nodig maar anders dan vaak gedacht, ouders zijn ook niet verantwoordelijk voor de eventuele schulden. Ouders zijn ook niet aan te spreken op schade veroorzaakt door hun kind. De zorgplicht zegt niets over de aansprakelijkheid, de zorgplicht loopt door tot de 21ste verjaardag, de aansprakelijkheid van ouders is al niet meer geldig na de 16e verjaardag. Kinderen vanaf 16 jaar zijn al zelf aansprakelijk voor schade die ze aanrichten. Ouders moeten dan wel kunnen aantonen dat ze het gedrag waaruit de schade voortkomt niet konden voorkomen. De aansprakelijkheidsverzekering van het gezin blijft meestal ook van kracht voor kinderen tot 21 maar het is zeker zinvol dit na te vragen.

DigiD

Voor het aanvragen van zorgtoeslag, een studiebeurs, een tegoetkoming scholieren en nog veel meer heb je een DigiD nodig, een Digitale iDentiteit. Een DigiD vraag je op de site van digid.nl. Voor het invullen heb je een je burgerservicenummer nodig (staat o.a. op je pas van de zorgverzekering), je postcode en huisnummer en je geboortedatum. Bij de aanvraag kies je een gebruikersnaam en wachtwoord. Nadat de aanvraag is verstuurd krijg je binnen gemiddeld een week een activeringscode via de post. Met deze code kun je de aanvraag activeren. Wanneer je nog geen DigiD hebt is dit het moment om deze aan te vragen.

Tegemoetkoming scholieren

Ben je 18 en zit je nog op een school voor voortgezet onderwijs dan heb je recht op een 'tegemoetkoming scholieren'. Met het voorgezet onderwijs wordt bedoeld: alles tussen VWO en praktijkonderwijs, vavo en voortgezet speciaal onderwijs. Je krijgt altijd een basistoelage. Een aanvulling hierop is afhankelijk van het inkomen van de ouders en is opgedeeld in tegemoetkoming in de schoolkosten en een tegemoetkoming in het lesgeld. Bij de tegemoetkoming zit geen OV-jaarkaart. Aanvragen gaan via de DUO-IB-Groep.
© 2011 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgtoeslag 2020 omhoog: zorgtoeslagtabelZorgtoeslag 2020 omhoog: zorgtoeslagtabelDe zorgtoeslag 2020 stijgt ten opzichte van 2019. Wat verandert in de zorgtoeslag 2020, wat zijn de belangrijkste wijzig…
Berekening zorgtoeslag 2021Berekening zorgtoeslag 2021Hoeveel zorgtoeslag 2021 krijgt u? De berekening van hoogte van de zorgtoeslag 2021 kunt u eenvoudig zelf met een rekenm…
Zorgtoeslag 2019 omhoogZorgtoeslag 2019 omhoogU krijgt in 2019 waarschijnlijk meer zorgtoeslag dan in 2018. Dit kan oplopen tot 92 euro extra per jaar voor een alleen…
Alimentatie: indexering en inningAlimentatie: indexering en inningOuders moeten voor hun kind zorgen. Groeit het kind na een scheiding bij één van beide ouders op, dan moet de ander door…

Opvoeden, hoe doe ik het goed?Opvoeden is niet makkelijk. Het is een ingewikkeld proces met allerlei verschillende deelaspecten. Bij opvoeden beïnvloe…
Welke groente en fruit mag mijn baby?Welke groente en fruit mag mijn baby?Veel ouders verheugen zich op het eerste fruithapje, een ware mijlpaal! Vanaf ongeveer 6 maanden heeft je baby niet geno…
Bronnen en referenties
  • http://www.ib-groep.nl/particulieren/studiefinanciering/studiefinanciering.asp
  • http://www.toeslagen.nl/
  • http://www.allesoververzekeren.nl/wanneer-verzekeren/op-kamers/zorgverzekering
Reacties

Angel, 24-07-2017
Onze zoon is net 18 geworden en al sinds zijn 14de uithuiswonend door pdd-nos. Nu heeft hij een flat onder begeleidwonen en deze kosten worden gedragen door de gemeente. Hij krijgt ook een weekbudget en moet daar alles van doen. Gaat niet meer naar school en heeft door zijn beperking moeite met behouden van werk, dus eigenlijk geen inkomen. Ben ik nu verantwoordelijk voor zijn zorgkosten, verzekeringen en dergelijke? Nu kwam ons ter ore dat er een mogelijkheid is om via de rechtbank een volwassenheidsverklaring te krijgen zodat deze ouderlijke zorgplicht vervalt, hoe zit dit? Reactie infoteur, 26-07-2017
Volgens mij bedoelt u een meerderjarigheidsverklaring, ik ken het alleen in het geval van tienermoeders die met deze verklaring het gezag over een kind kunnen krijgen. Uw zoon is al meerderjarig wanneer hij 18 wordt. Wat de gevolgen zijn voor de zorgplicht weet ik niet, ook voor meerderjarige kinderen geldt een zorgplicht tot de 21ste verjaardag. Waarschijnlijk kunt u deze vraag beter voorleggen aan een jurist.

Merel, 29-05-2017
Ik heb een kleinzoon en kleindochter (tweeling) die Okt. 18 jaar worden.
Mijn alleenstaande dochter heeft een minimum inkomen. Ze ontvangt nu huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget.
De vader betaalt maandelijks alimentatie voor de kinderen.
Mijn eerste vraag is moet de vader alimentatie blijven betalen na 18e jaar. Kleindochter gaat een mbo-opleiding volgen, kosten € 1050.-.Bijverdienste € 150.- per maand.
Kleinzoon gaat werk/leersysteem doen, 4 dagen werken en 1 dag naar school. Hij gaat € 750.- per maand verdienen.
Waar hebben ze dan recht op? Studiefinanciering e.d.?
Krijgt mijn dochter dan nog toeslagen?
De kinderen wonen allebei nog thuis. Reactie infoteur, 30-05-2017
Na de 18e verjaardag loopt de alimentatie gewoon door alleen nu wordt deze betaald aan de kinderen. Zorgplicht geldt voor kinderen tot hun 21ste verjaardag, of in sommige gevallen nog iets langer. Het kan overigens ook overgemaakt worden op de rekening van de moeder maar dit moet wel in overleg.
Het kindgebonden budget is idd niet meer van toepassing op kinderen van 18 jaar of ouder.
Een MBO-opleiding voltijds geeft recht op studiefinanciering, informatie en aanvragen op de site van DUO.
BBL, (ik neem aan dat uw kleinzoon dit volgt) geeft geen recht op studiefinanciering.
De kinderen kunnen zelf een zorgverzekering afsluiten (of op de polis van moeder blijven staan) en zorgtoeslag aanvragen. Dit kunt u vinden op de site van de belastingdienst.
Huurtoeslag wordt berekend over de inkomsten van medebewoners (iets anders dan toeslagpartners) uw kleinkinderen zijn dit. Het max. inkomen van inwonende kinderen (tot 23 jr) staat op de site van de belastingdienst, 2017 (!) 4788 euro.

Richard, 20-03-2017
Mijn zoon wordt binnenkort 18 jaar. Door omstandigheden wil hij zelf al 5 jaar geen contact meer met zijn moeder. Ze betaalt ook geen alimentatie. Ik houd haar via mail om de zoveel weken op de hoogte over vooral dingen die te maken hebben met school. Nu heeft mijn zoon het sowieso liever niet dat ik zijn moeder op de hoogte houdt. Kan hij als hij 18 jaar wordt van mij verlangen dat ik stop met de informatiemails? En wordt hij dan zelf verantwoordelijk voor wat er qua info naar zijn moeder gaat? Reactie infoteur, 20-03-2017
Wanneer uw zoon 18 wordt valt hij niet meer onder ouderlijk gezag, hij is meerderjarig. Of hij kan verwachten dat u nu stopt met de mails? U hoeft die mails niet meer te sturen want neem aan dat u hierover een afspraak had met zijn moeder. Ik zou dit gewoon met uw zoon overleggen.

Arie, 10-02-2017
Mijn dochter heeft autisme en is inmiddels meerderjarig. Ik weet dat ik financieel onderhoudsplichtig ben als vader en dat is prima. Het vreemde is dat ik mij zorgen maak over haar gezondheid en welzijn, ik krijg van niemand meer info, mag niets opvragen, ze heeft problemen op school maar de school mag niets met mij bespreken als zij dat niet wil. Ik zoek op internet dan naar "zorgplicht" maar alle sites beschrijven alleen dat ik financieel verantwoordelijk ben alsof "zorg" alleen maar de component financieel heeft. Ik maak me gewoon zorgen en wil helpen of past dat niet meer in deze tijd en bestaat hulp alleen nog maar uit een financiële component? Reactie infoteur, 10-02-2017
Ten eerste is het niet vreemd dat u zich zorgen maakt, u bent haar vader. Uw dochter is 18 jaar en wordt gezien als 'handelsbekwaam' voor de wet, dat wil zeggen dat ze haar eigen beslissingen mag nemen. Wanneer ze niet wil dat haar schoolresultaten met u worden besproken dan moet de school zich daar aan houden. Dat is lastig wanneer u zich zorgen maakt maar niet zo heel veel aan te doen. Zelfs al zou ze een wettelijk vertegenwoordiger hebben dan kan deze haar problemen niet met u bespreken zonder haar toestemming. Op dit moment zal uw hulp inderdaad uit financiële onderhoudsplicht bestaan. Tenslotte (maar dat is van ouder tegen ouder) houd de lijnen open, wanneer ze nu uw hulp niet wil, dit kan over een paar maanden anders zijn.

Jcm Knijpstra, 26-01-2017
Ik ben 55 en zit in het uwv en heb een beperking. Nu is mijn dochter 18 jaar geworden en is van 11-11-1998. Mijn dochter staat nog ingeschreven bij haar pa en zijn vrouw, maar wil heel graag terug bij mij. Haar vader heeft haar op haar 9e bij mijn weg gehaald omdat hij geen alimentatie wilde betalen en heeft dit op een hele vervelende manier voor elkaar gekregen. Mijn dochter heeft de jaren met tegenzin daar uitgezeten en werd door haar vader op een rare manier gewezen op de mogelijkheid dat ze als ze 18 werd ze duur zou worden dus dan vanaf die tijd wel weer bij mama mocht gaan wonen.

Nu is ze al een aantal maanden bij mij maar ik ben eerst aan het uitzoeken wat dit voor mij voor concequenties heeft op finacieel gebied. Dus nu leef ik van een eenpersoons uitkering met 2 personen en haar vader geeft haar geen geld omdat hij bang is dat het bij mijn terecht komt wat belachelijk is omdat ik haar al die tijd dat ik niets ontvang voor haar al jaren €10.- zakgeld geef elke week en eigenlijk het meeste van haar kleding en schoenen ook nog voor haar betaal omdat ze niets van de kinderbijslag kreeg bij haar pa. Maar als ik haar inschrijf bij mij is er dan een manier dat ik kan zorgen dat hij geld elke maand aan haar geeft omdat ik niet meer aan mijn eigen onderhoud en mijn dieren toe kom omdat ik nu alles betaal voor haar en zij durft hem niets te vragen dus dat gaat niet ok zo. Welke stappen moet ik ondernemen om te zorgen dat mijn meid geld krijgt waar ze recht op heeft? Want ze loopt nog op school en heeft een baantje van een paar uur in de week en heeft daar ongeveer €125- per maand van dus ik moet een manier vinden dat hij aan zijn plicht voldoet want nu hij niets meer vangt van haar mag ik haar opeens wel weer waar ik super blij mee ben. Maar dit is wel een smerige manier want hij verwacht nu lekker dat ik er nu weer niets van zeg. Dat ben ik nu wel zat om op deze manier behandeld te worden dus welke stappen kan ik ondernemen? Want paniek is nog zacht uitgedrukt.
vriendelijke dank alvast Reactie infoteur, 26-01-2017
Neem contact op met een juridisch loket of rechtswinkel in uw buurt. Uw ex heeft gewoon een onderhoudsplicht voor zijn dochter en deze wordt aan haar betaald niet aan u. Normaal loopt een vastgestelde alimentatie door maar wordt na de 18e verjaardag overgemaakt op de rekening van het kind. Alleen is hier geen sprake van een vastgestelde alimentatie. Dit is overigens een procedure tussen uw ex en zijn dochter. In het slechtste geval moet dit voor een rechter komen maar probeer altijd als eerste om hier samen uit te komen.

Hoofwijk, 20-01-2017
Als je zoon van 18, uitwonend is, en hij weigert de ziektekosten te betalen, moeten de ouders daar dan voorop draaien?

Mvgr Leon Reactie infoteur, 23-01-2017
Weigeren een (basis) ziektekostenverzekering af te sluiten? Dat kan niet want dit is verplicht. In principe zijn ouders niet aan te spreken op schulden gemaakt na de 18e verjaardag maar neem dit op met een juridisch loket die weten hier meer over.

Sam Samie, 05-12-2016
Mijn dochter wordt in juni 2017 18 jaar en ze zit op de TSO 4e leerjaar in België maar ze woont in Nederland. Nu is mijn vraag krijgt zij dan studiefinanciering of iets anders? Aangezien ze op haar 18e geen kinderbijslag meer krijgt en ook het kindgebondenbudget wegvalt en ze moet dan ook haar eigen ziektekostenpremie betalen plus eigen risico is er bij mij een bedrag van ongeveer 500 euro dat wegvalt. Dan moet ik ook maar van een minimum leven. Wat kan hier tegen doen en bij wie moet ik zijn? Krijg al een paniekaanval als ik er nu al aan denk. Reactie infoteur, 06-12-2016
Ik weet niets van het onderwijs in België en TSO 4e leerjaar zegt me hierdoor niets. Maar ik zou contact opnemen met DUO die kunnen u vast meer vertellen.

H. A. de Vries, 30-11-2016
Hallo.
Mijn zoon is net 18 geworden en zit nog op de Havo. Hij heeft leukemie en zijn behandeling duurt nog tot feb. 2018. Hij mag/kan daarom geen bijbaan nemen, we hebben zorgtoeslag aangevraagd maar hoe betaalt hij z'n eigen risico? Of moeten wij dat blijven doen? Reactie infoteur, 30-11-2016
Ja, (of eigenlijk uw zoon maar omdat hij daartoe niet in staat is dit voor uw rekening) alleen dit moet u even navragen bij de verzekering: wanneer een behandeling start in een jaar en doorloopt in het volgende jaar dan geldt het eigen risico van het eerste jaar. Maar daar is een uitzondering op en ik weet niet precies hoe dat voor dit en volgend jaar gaat.

Jessyl (infoteur), 24-09-2016 #50
Hallo,
ik volg een hbo opleiding in avondonderwijs. Behoud ik het recht op alimentatiegeld of geldt een hbo opleiding in een avondtraject niet? Reactie infoteur, 26-09-2016
Je bent 18 jaar of ouder en volgt een avondopleiding hbo? De onderhoudsplicht loopt door tot de 21ste verjaardag, het maakt niet uit of je werkt, welk onderwijs, ouders moeten zorgen dat je rond kunt komen. Misschien werk je overdag? Misschien kun je met minder geld toe? Dat is iets tussen jou en je ouders. Meestal loopt het alimentatiebedrag gewoon door na de 18e verjaardag alleen wordt het nu overgemaakt op de rekening van het kind.

Dekale, 22-09-2016
Goedenavond
Mijn zoon wordt ook 18 in 2017. Ik verdien boven modaal. Hij zit op speciaal onderwijs, waar moet ik rekening mee houden? Reactie infoteur, 23-09-2016
In het kwartaal na zijn 18e verjaardag (dus het kwartaal volgend op de laatste kinderbijslag) kan hij een tegemoetkoming scholieren aanvragen, in het voortgezet speciaal onderwijs kan dat tot de 20ste verjaardag. Dit is een basisdeel waarvoor hij altijd in aanmerking komt en een aanvullend deel, deze laatste is inderdaad inkomensafhankelijk. (Uw inkomen) De tegemoetkoming wordt aangevraagd bij DUO. Het is overigens een gift, geen lening die later terugbetaald moet worden.

Bert, 20-09-2016
Hallo
Mijn zoon (17 jaar) volgt een BBL opleiding en woont bij mijn ex en zij heeft een uitkering. Wordt deze nu stopgezet omdat mijn zoon een BBL opleiding volgt? Reactie infoteur, 20-09-2016
Nee, maar inkomsten van uw zoon kunnen wel invloed hebben op de kinderbijslag. Uw zoon telt op z'n 18e ook nog niet mee voor de kostendelersnorm maar wanneer hij de jongste is verandert de uitkering van uw ex wel. Ik weet niet heel veel van bijstandsuitkeringen maar geloof dat ze een alleenstaanden uitkering krijgt? Vraag dit na bij de gemeente waarin uw ex woont die kan u alle info geven.

Marcel, 31-08-2016
Mijn zoon wordt morgen 18. Hij volgt sinds september 2014 een MBO voltijd BOL opleiding. Ik verdien teveel voor een bijdrage van DUO. Zijn opleiding (nivo 4) duurt nog tot juni 2017. Hij heeft recht op een basisbeurs en (volgens mij) zorgtoeslag. Hij wil graag 300 euro per maand bijlenen via DUO. Bij de aanvraag moet je opgeven wanneer de opleiding start. Beetje verwarrend want ik zou zeggen 01-09-2016, dus morgen, op zijn verjaardag, start de opleiding weer. Echter dan zegt DUO dat hij geen recht heeft op financiering. De enige andere keus is 01-09-2015 maar dat is eigenlijk een jaar te laat. Maar toen was ie ook al bezig met dezelfde studie… Mijn vraag is nu: heeft hij recht op financiering of niet? Reactie infoteur, 02-09-2016
Ja, vanaf het kwartaal dat u geen kinderbijslag meer ontvangt. Voor uw zoon dus per oktober. Vraag een studiefinanciering overigens ruim op tijd aan, DUO geeft een termijn van 3 maanden. Studiefinanciering MBO: aanvragen tussen de 18e en 30ste verjaardag, voltijds beroepsopleidende leerweg (bol) en nederlandse nationaliteit.
(Voor iedereen, deze informatie is voor 2016)

Mier, 29-08-2016
Mijn zoon wordt straks 18 en volgt een bbl opleiding. Nu wil mijn ex zijn alimentatie stopzetten. Hij verdient 700 in de maand waar hij alles van moet doen. Ik blijf betalen voor zijn onderhoud (eten verzekeringen enz.), hij gaat zelf zijn zorgverzekering betalen. Maar is er een vastgesteld bedrag wat een kind moet hebben zodat het verschil door mijn ex kan worden betaald? Het kan toch niet zo zijn dat hij niets meer voor hem hoef te betalen en ik wel? Reactie infoteur, 30-08-2016
Nee, dat is niet zo. De vader van uw zoon is verplicht zijn kind financieel te ondersteunen tot de 21ste verjaardag. Het enige verschil is dat de alimentatie rechtstreeks naar uw zoon gaat. Het bedrag aan alimentatie dat betaald moet worden is gelijk aan dat voor de 18e verjaardag. Het vastgestelde bedrag is dus gewoon de alimentatie voor de 18e verjaardag.
Het gaat in dit geval om kosten voor studie en levensonderhoud. (Voor de 18e verjaardag wordt het de kosten voor opvoeding en verzorging genoemd) De alimentatie kan alleen verlaagd worden wanneer uw zoon denkt dat hij met minder toe kan of wanneer een rechter bepaalt dat dit kan. De rechter kijkt dan naar de behoeften van uw zoon en de draagkracht van de vader. Wanneer de vader weigert om de alimentatie aan uw zoon te betalen kan uw zoon dit voor een rechter brengen.

Martine, 25-08-2016
Mijn zoon is 18 geworden en gaat studeren in Maastricht en op kamers in Belgie net over de grens.
Alles is bijna geregeld. Studiebeurs met aanvullende beurs en lening, zorgverzekering, een bijbaantje in Maastricht, verblijfsvergunning in Belgie en een kamer natuurlijk, OV kaart en zorgtoeslag aanvragen.
Ik ben een alleenstaande moeder en krijg geen alimentatie. Mijn zoon heeft al veel zelf kunnen betalen wat betreft de borg van zijn kamer en de nodige spullen. Alleen moet hij nog boeken kopen! Dat had hij zelf kunnen doen maar hij krijgt zijn beurs pas op 28 oktober omdat hij 2 september jarig is. Nu kan hij dit dus niet betalen en ik heb het ook niet. Zijn er mogelijkheden om daar een vergoeding voor te krijgen en bij wie dan? Reactie infoteur, 25-08-2016
Nee, bij mijn weten is die er niet. Heeft hij alle boeken gelijk nodig, dat denk ik niet. Kijk naar tweedehands e.d. en soms kun je beter boeken per semester aanschaffen. Daarbij zou hij het ook even af kunnen wachten en bij het eerste college vragen welke boeken hij echt absoluut nodig heeft.

Vinny Meulendijks, 08-08-2016
Hallo ik ben Vinny
Ik heb mijn havo opleiding afgerond en heb het havo diploma voor Economie en maatschappij. Ik ben nu 17 en ga een tussenjaar nemen omdat ik door omstandigheden (beenbreuk) de gewenste opleiding bij de marine niet kan en mag doen. Nu is het zo dat ik fulltime ga werken 128 uur per maand en per maand 600 à 640 euro verdien. Met bhv het inkomen wat ik verdien en de tijd die ik over heb wil ik veel trainen en de helft van wat ik verdien opzij zetten voor mijn latere studieschuld. Nu is het zo dat mijn moeder alleenstaand is en wij 2 samen wonen. Mijn moeder is bang dat haar huursubsidie/uitkering omlaag gaat doordat ik dus een inkomen verdien. Is dit echt zo en zoja wat kan ik hier aan doen?
Mvg vinny Reactie infoteur, 09-08-2016
Voor de uitkering verandert er nu nog niets, let wel op wanneer je 18 wordt in veel gemeenten wel al denk ik dat je met je inkomen net aan de goede kant zit. Vraag dit dus echt na bij de gemeente waarin je woont. Voor de kinderbijslag mag je 1266 per kwartaal verdienen, geef wat je verdient dus op tijd door aan de svb. ( dit is voor 2016!). Thuiswonende kinderen tellen voor de huurtoeslag, je hebt een vrijstelling van 4773, dat betekent dat alleen je loon daarboven wordt meegerekend. (2016!)
In het kort: neem contact op met de gemeente voor de gevolgen voor de uitkering, geef inkomsten door ivm kinderbijslag en de huurtoeslag wordt geregeld door de belastingdienst.
Veel succes dit jaar, beterschap en volgend jaar heel veel plezier bij de marine.

Alle genoemde bedragen gelden voor 2016 alleen!

Anoniem, 22-07-2016
Mijn zoon wordt binnenkort 18 en dan wil ik de alimentatie aan hem gaan overmaken ipv aan zijn vader maar vader wil dat niet en geeft dus zoon zijn bankrekening niet door. heb verder totaal geen contact met mijn zoon en zijn vader door omstandigheden. hoe los ik dit op? gewoon aan vader blijven overmaken? Reactie infoteur, 25-07-2016
Dit weet ik niet, de kortste weg zou zijn om contact met uw zoon op te nemen en hem vragen of hij hiermee ook akkoord is maar wanneer dit echt niet mogelijk is, vraag het aan een jurist.

Marijke, 27-06-2016
Hallo, ik stel deze vraag voor een vriendin van mijn dochter. Haar ouders zitten in de schuldsanering. Meisje wil starten met een opleiding en krijgt dus studiefinanciering. Klopt het dat ze nu mee moet betalen aan de schulden van haar ouders? Volgens haar moeder moet ze 200 euro per maand afgeven omdat de ouders het recht op huurtoeslag kwijt zijn? Ik vind het vreemd het kind te 'straffen' om de fouten van haar ouders maar heb gelukkig geen verstand van schuldsanering. Hoop dat u haar verder kunt helpen! Reactie infoteur, 27-06-2016
Bellen met de belastingdienst, ik weet echt niets van schuldsanering. Maar de belastingdienst weet wel of in dit geval studiefinanciering meetelt als inkomen.

T. Smit, 24-06-2016
Beste…
Mijn zoon wordt 18 jaar op 27 december 20 16.
Ik heb een aantal vragen!
Mijn zoon is verstandelijk beperkt en zit op speciaal onderwijs. Hij mag tot vlgnd jaar school/stage blijven volgen.
Omdat hij veel aansturing nodig heeft en bepaalde dingen niet kan heb ik voor die zorg al jaren een pgb (pv)
Een soort salaris voor mij!
Nu met de nieuwe wetten wordt dat als hij 18 is zomaar stopgezet terwijl we nog steeds die verzorging geven.
Kinderbijslag stopt ook… zorgverzekering moeten we ook betalen…
Omdat mijn zoon nog op school blijft ook geen inkomsten.
Ik vraag mij toch af of ze zomaar de pgb kunnen stoppen?! Reactie infoteur, 24-06-2016
Nee, zomaar stoppen dat is te kort door de bocht maar een pgb kan inderdaad eindigen. Wanneer u vragen hierover hebt kunt u terecht bij organisatie die voor uw zoon het pgb vaststelt. Dit is in uw geval waarschijnlijk de gemeente.
Een tegemoetkoming scholieren is er ook voor ll in het vso wanneer dit een voltijds opleiding is. Dit kan ik zo niet beoordelen maar de school kan u hierover zeker informeren.

Sandra, 31-05-2016
Mijn zoon is 20 jaar en woont op zichzelf, hij heeft een wajong uitkering van € 630,- per maand en een woonlast van € 300,- Daar komt alles nog over heen, gas, water, electra, telefoon, zorgverzekering en andere verzekeringen, en alle heffingen. Hij komt dus niet uit met zijn geld. Zijn wij als ouders nog verplicht om hem financieel te ondersteunen? Ik ben een gescheiden moeder, en zijn vader heeft geen geld, zegt ie. Waar moet ik beginnen? Reactie infoteur, 02-06-2016
U kunt het best beginnen bij het uwv samen met uw zoon, ik kan het bedrag van 630 namelijk niet echt verklaren en is duidelijk te weinig om rond te komen.

Nicole, 15-05-2016
Hallo

even een vraag mijn dochter wordt in augustus 18 jaar en zit op een school voor speciaal onderwijs heb voor haar studiefinanciering aangevraagd maar dat is afgewezen omdat ze geen mbo opleiding volgt
waar heeft mijn dochter dan wel recht op? Reactie infoteur, 15-05-2016
Dit is vso? Volgens mij heeft ze dan recht op een tegemoetkoming scholieren, die vraagt u ook bij duo aan. Dat is een basistoelage en een inkomensafhankelijk deel.

Natascha, 31-03-2016
Hallo, onze zoon van 17 jaar kan wegens langdurige ziekte niet werken en zijn school is stopgezet. Hij is bijna 18 en verplicht zorgverzekering en aanvullende verzekering en eigen risico zelf te betalen. Zonder inkomen kan hij dit niet. Moeten de ouders dat dan betalen? En moet/kan hij wel zorgtoeslag aanvragen? Als hij niet meer thuis zou wonen zou hij recht hebben op een uitkering. Is er een tegemoetkoming voor als hij nog thuis woont? Hij is nog niet zelfstandig genoeg om uit huis te kunnen gaan wonen. Wat veranderd er dan bij de belastingaangifte voor ons als gezin? Bestaat er een extra zorgaftrek? Graag uw antwoorden! Bedankt en succes toegewenst. Reactie infoteur, 02-04-2016
Neemt u contact op met het UWV, zo ik het lees zou uw zoon misschien in aanmerking komen voor een Wajong-uitkering. Zorgtoeslag kunt u berekenen op de site van de belastingdienst en daar ook aanvragen.

Vader van D., 21-03-2016
Beste, de dochter van mijn partner (niet mijn kind) wordt in juli 2016 18 jaar. Hij heeft sinds haar twaalfde jaar geen contact meer met haar (niet zijn eigen keus). Nu krijgt hij opeens een bericht van zijn ex, met de vraag zijn inkomen van 2015 in te leveren voor de aanvraag van de studiefinanciering van zijn dochter. Hij wist niet eens dat ze studeerde (contact is door ex met kind niet mogelijk). Als ik mij niet vergis heeft ze ten eerste de inkomensgegevens van 2014 nodig en niet 2015. Nu is het zo dat ze een aanvraag kan doen om het inkomen van haar vader niet mee te rekenen. Ze hebben immers geen contact sinds haar twaalfde. Maar moet hij niet van DUO een formulier krijgen met deze vraag? Ze is nog minderjarig. Of gaat dit altijd via de moeder. Kan mijn partner als vader de aanvraag doen om zijn inkomen niet mee te tellen of kan het kind dit alleen. Mijn partner heeft namelijk geen trek in het bloot geven van zijn inkomen. Daarbij heb ik begrepen dat als de ouderbijdrage hoger uitvalt dan de alimentatie die hij betaalt, het kind het advies krijgt van DUO om een herziening alimentatie aan te vragen. Hij betaalt met alle liefde de maandelijkse alimentatie, maar om de cijfers op tafel te gooien zonder enkel bewijs dat ze studeert? Dat gaat allemaal wel erg ver toch? Reactie infoteur, 22-03-2016
In de eerste plaats ben ik niet helemaal up-to-date wat betreft de studiefinanciering maar een groot gedeelte van dit verhaal klopt inderdaad. De dochter heeft inkomensgegevens van de vader nodig om een aanvullende beurs aan te vragen, Geeft ze (of kan ze) die niet opgeven dan vraagt duo die op bij de belastingdienst. Nu is er inderdaad een mogelijkheid om een ouder buiten beschouwing te laten en één daarvan is geen contact vanaf het twaalfde jaar. (Het gaat om inkomensgegevens van twee jaar geleden overigens maar het is mogelijk een recenter inkomen mee te laten tellen. Dit moet u bij DUO aangeven.) Of een herziening van alimentatie op advies van DUO kan worden aangevraagd weet ik niet. Of een vader een aanvraag kan doen om zijn inkomen buiten beschouwing te laten weet ik ook niet. Ik ken alleen de optie dat een kind dit kan doen. Het beste advies hier is denk ik om contact met DUO op te nemen.

Moeder van L., 14-03-2016
Vraag, sinds april 2012 ben ik gescheiden en mijn dochter die over enkele dagen 18 wordt woont bij mij. Mijn ex betaalt een gering bedrag aan alimentatie, voor mezelf wilde ik toen geen partneralimentatie, maar van de alimentatie die hij voor mijn dochter betaalt moeten we alles van betalen zegt hij. Hij is nogal narcistisch ingesteld en hij bedoelt dan ook werkelijk ALLES! Mijn dochter en ik hebben studiefinanciering aangevraagd en nu krijgt mijn dochter maar heel weinig studiefinanciering. Ik kan vanwege mijn lage salaris (ik heb wel een vaste baan bij een autodealer) niets bijdragen (terwijl ik al in mijn eentje alle kosten voor haar opleiding zoals studieboeken en vervoer met de bus in mijn eentje bekostig) maar mijn ex zit wel in de slappe was en hij zou een eigen bijdrage moeten doen. DUO heeft dat zo berekend. Mijn ex weigert om dat te betalen. We hebben wat navraag gedaan en een klasgenoot van mijn dochter waarvan de moeder niet werkt en de vader een goede baan heeft (zij zijn niet gescheiden) maar dat meisje krijgt dus wel de volle pond studiefinanciering om het zo maar te zeggen. Hoe kan dat nou? Waar zit dan verschil nou in? Het kindgebonden budget stopt nu en ook de kinderbijslag stopt nu. Mijn dochter en ik hebben veel moeten inleveren de laatste jaren maar door een strakke planning en hard werken halen we net het einde van de maand. En met liefde doe ik een stap terug zodat ik voor haar opleiding Bloem en Design kan bekostigen. Maar ik vrees dat er met de veranderingen die er op stapel staan als ze 18 wordt we weer moeten inleveren en of het allemaal wel lukt om het volgende schooljaar weer alles rond te krijgen. Graag ontvang ik adviezen en of tips, bedankt! Reactie infoteur, 15-03-2016
Dag, ik zit niet helemaal in de studiefinanciering maar het is waar dat uw ex niet verplicht kan worden om de eigen bijdrage die DUO heeft berekend te betalen. Die bijdrage is berekend omdat uw dochter een aanvullende beurs heeft aangevraagd, deze is inkomensafhankelijk. Uw dochter krijgt straks een beurs met een studentenreisproduct. Ze kan dus gratis reizen. Voor nivo 3 & 4 is dit alleen een gift wanneer binnen 10 jaar een diploma wordt gehaald, anders moet u het zien als een lening. Voor nivo 1 & 2 is dit altijd een gift. Misschien kan uw dochter een gesprek aan gaan met uw ex (alimentatie na de 18e verjaardag is iets tussen uw dochter en haar vader). Ik weet hier verder niet zo'n oplossing voor behalve dat een rechter soms gevraagd wordt om verhoging van de alimentatie maar ik weet niet of dat in dit geval mogelijk is.

Alida, 08-02-2016
Vraag: mijn man heeft 1 dochter uit vorige huwelijk. Als zij 18 wordt dan blijft hij hetzelfde alimentatiebedrag betalen, maar dan aan haar rechtstreeks. Wat gaat haar moeder dan maandelijks financieel bijdragen aan haar? Is dat ook een vastgesteld bedrag? Kan zij dit weigeren zonder gevolgen? Wat als haar moeder niets wil bijdragen? Reactie infoteur, 10-02-2016
Alimentatie wordt na de 18e verjaardag op de rekening van het kind overgemaakt. Zorgplicht geldt voor beide ouders, normbedragen zijn er niet. Weigert een ouder dan kan een rechter uitspraak doen.

Ron, 26-01-2016
Mijn zoon wordt binnenkort 18 jaar en woont nog bij zijn moeder (mijn ex) thuis. Hij doet een bbl opleiding, heeft geen studie kosten en krijgt een salaris van ruim eur 600. Moet ik nu nog alimentatie betalen? Reactie infoteur, 27-01-2016
Uw heeft een (voortgezette) onderhoudsplicht t.a.v. uw zoon, dit gaat om kosten van studie en levensonderhoud. Uw zoon ontvangt salaris en het is best mogelijk dat uw zoon met een lager bedrag toe kan maar dit zult u met hem moeten overleggen.

Patricia, 21-01-2016
Hallo, ik heb 2 dochters, een uitwonend studeert 20 jr, en een woont bij mij en mijn partner 18 jr.
Mijn ex betaalt alimentatie voor beide dochters, maar ging dat ineens halveren…
Hij betaalt mijn oudste dochter op haar rekening nu te weinig. Ik was al bezig met het LBIO wat nog loopt, omdat hij mij ook te weinig betaalde voor de jongste dochter, en nu zij 18 jaar is geworden en het ook op haar rekening wordt gestort dus ook te weinig. Hij heeft nu ook aan haar gevraagd of zij zich inschrijft op zijn adres?
Mijn vraag aan u, hij kan toch niet zomaar zonder dat de rechter er aan te pas komt alimentatie halveren? En als mijn dochter bij hem ingeschreven zou staan, kan hij dan van mij alimentatie gaan eisen of mijn partner?
Dank alvast. Reactie infoteur, 23-01-2016
Alleen in overleg met de kinderen kan alimentatie worden verlaagd. Uw ex betaalt na de 18e verjaardag die alimentatie aan de kinderen, niet meer aan u. Inderdaad kan een rechter hierover uitspraak doen maar probeer eerst hier samen uit te komen. Uw ex kan geen alimentatie van u vragen omdat beide dochters al 18 zijn. Wel geldt ook de zorgplicht voor u.

Sofie, 19-01-2016
Hallo, Mijn partner heeft 2 jongens, 1 van 14 en 1 van 17 die bij zijn ex vrouw wonen. Hun moeder heeft een Sozawe uitkering van een alleenstaande ouder, mijn partner betaald verhaalsrecht aan de Sozawe. In juli gaat de 17 jarige een MBO opleiding volgen van 1 dag in de week school en 4 dagen werken, heeft dit ook gevolgen voor de uitkering van hun moeder? En wat zijn de gevolgen als de oudste 18 wordt voor hun moeder. Wij wonen nog niet samen maar zijn het in de toekomst wel van plan. Ik zelf heb een WAO uitkering en mijn partner is internationaal chauffeur. En wat zijn de financiële gevolgen dan voor ons. Reactie infoteur, 20-01-2016
Gaat u met deze vragen naar de gemeente waarin de moeder van de kinderen woont. Soms heeft het loon van een 18-jarige gevolgen voor een uitkering maar waarschijnlijk zal dit in het geval van een mbo-opleiding meevallen. Actuele bedragen kan de gemeente u geven. De zoon heeft in ieder geval geen recht op studiefinanciering wanneer hij vier dagen in de week werkt.

Ronald Kersten, 27-12-2015
Mijn dochter wordt in februari 2016 18 jaar oud en doet een bbl opleiding. 21 uur werk en 1 dag in de week naar school. Ze heeft altijd bij haar moeder gewoond maar komt nu bij wonen omdat het gemakkelijker is met werk en school. heeft zij nog ergens recht op? beurs of basis studiefinanciering of is ze nu uitwonend? Reactie infoteur, 27-12-2015
Een bbl-opleiding geeft geen recht op studiefinanciering.

A. Tsouli, 19-12-2015
Heden woon ik alleen. Ik heb een jaaropgave van €16500. Ik krijg zowel zorg als huur- toeslag. mijn huurtoeslag bedraagt €283,- en mijn zorgtoeslag €76.
Ik ben van plan om mijn zoon en mijn dochter bij mij te laten inschrijven. Beide kinderen zijn nu 18 jaar oud.
mijn zoon heeft een studiefinanciering van €250 per maand
mijn dochter heeft een baan zij verdient ongeveer €3000 per jaar.
Heb ik dan recht op huurtoeslag? Reactie infoteur, 20-12-2015
Ja, uw kinderen zijn medebewoners (geen toeslagpartners) maar voor kinderen onder de 23 geldt alleen het inkomen boven 4773, daar zit uw dochter dus ruim onder.

Yvonne Beaudry, 15-12-2015
Ik wil graag wat informatie. Mijn zoon wordt 13 april 2016 18. Ik ben een minima. Mijn zoon zit nog op de mavo. Wat krijgt hij nu voor inkomsten? En waar moet ik dit aanvragen? En wanneer stopt het KGB. Het is voor mij nieuw. En ik maak mij zorgen hoe ik alles nu moet betalen. Ik hoop dat u mij een beetje uitleg kan geven. Vriendelijke groeten Yvonne Beaudry Reactie infoteur, 16-12-2015
Uw zoon krijgt een tegemoetkoming scholieren. Een tegemoetkoming bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage. De hoogte van de aanvullende toelage is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Ik kan hier geen bedragen noemen omdat die ieder jaar veranderen. Omdat uw zoon in het tweede kwartaal 18 wordt krijgt u voor dit hele kwartaal nog kinderbijslag. De tegemoetkoming sluit hier op aan, de kinderbijslag stopt, de tegemoetkoming begint. Uw zoon moet dit overigens aanvragen bij DUO. Naar de website van DUO gaan en dan Scholieren aanklikken, hij komt dan vanzelf bij het aanvraagformulier en kan ook de hoogte van zijn tegemoetkoming uitrekenen. Overigens de basistoelage en de aanvullende toelage zijn een gift.

Anoniem, 06-12-2015
Ik heb recht op tegemoetkoming en wil graag op mezelf wonen. Als ik me inschrijf in een woning waar reeds een uitkeringsgerechtigde woont wordt diegene dan gekort op diens uitkering vanwege mijn inschrijving? Reactie infoteur, 07-12-2015
Ik neem aan dat je gewoon een woonruimte wilt huren in een pand. Dit heeft geen gevolgen voor iemand anders die in hetzelfde pand woont. Overigens wel wanneer je zou gaan samenwonen en jullie ook financieel voor elkaar zorgen. Het heeft wel gevolgen wanneer dit de verhuurder is, voor bijverdienen in de bijstand zijn maximum bedragen, daar kan de gemeente je over informeren.

Johan, 18-11-2015
Mijn zoon wordt in maart 201i 18 jaar, hij zit nu nog op de Havo en wil volgend schooljaar naar het vwo. Nu begreep ik dat de kinderbijslag vervalt maar dat hij dan een tegemoetkoming scholier krijgt. Wij zelf zitten in de schuldsanering waarbij ons inkomen te hoog is waardoor hij geen aanvullende beurs krijgt.

Bestaat er dan wel een mogelijkheid voor een studielening, of raak je dan de tegemoetkoming weer kwijt. Het te betalen schoolgeld is al rond de 1100 euro, dus hiermee is de tegemoetkoming dan ook al op.

Graag uw advies Reactie infoteur, 18-11-2015
Nee, er is via DUO geen mogelijkheid voor een lening. De tegemoetkoming scholieren bestaat uit twee onderdelen een inkomensonafhankelijke basistoelage en een inkomensafhankelijke aanvullende toelage (het inkomen van de ouders). Beide zijn een gift.

Raymond, 14-11-2015
Mijn dochter is 17 oktober 18jaar geworden en zit in belgie op het voortgezet onderwijs, ze heeft geen recht op studietegenmoetkoming omdat ze in belgie op school zit.
bestaat er soms nog een andere regeling waar ze recht op heeft?
via de belastingaangifte kon je een bedrag opvoeren maar dat is ook al afgeschaft. Reactie infoteur, 15-11-2015
Nee, er zijn geen andere regelingen meer voor zover ik weet. Vorig jaar heeft idd het ministerie van Onderwijs gelijk gekregen van een rechter in een beroepszaak hierover. Leerlingen die wonen in Nederland en voortgezet onderwijs volgen in Belgie krijgen geen tegemoetkoming.

Maris, 08-11-2015
Ik werk 28 uur en met mijn reisvergoeding erbij in verdien ik 1130 per maand. Mijn dochter word in maart 18 en daardoor raak ik de toeslag voor haar kwijt en de alimentatie van 128 euro die dan op haar rekening word gestort.
We gaan studiefianciering aanvragen en de ov. Ze blijft gewoon thuis wonen en blijf dezelfde kosten voor haar hebben.Ze heeft geen contact meer met vader, hij betaalt alleen de alimentatie.
Wat ik u heel raar vind is dat ik alles kwijtraak als ze 18 is maar wel dezelfde kosten blijf houden. Vind dit wel een heel groot verschil en ga er heel veel achteruit. Ik heb uitgerekend dat ik 320 euro over hou als alle rekeningen zijn betaald. Ik kom dus niet meer rond. Ik zal dus voor mijn vrije dag er een baan bij moeten nemen om rond te komen. Of zie ik wat over het hoofd? Reactie infoteur, 08-11-2015
Dag, ik ga misschien enkele dingen noemen die al heeft aangevraagd maar uw dochter kan zorgtoeslag aanvragen want ze heeft ook een ziektekostenverzekering nodig, kijk naar een goedkope studentenverzekering of sommige gemeenten hebben collectieve verzekeringen voor minima. Uw dochter heeft recht op studiefinanciering, beurs, aanvullende beurs en een lening (daarbij wordt wel gekeken naar het inkomen van beide ouders, peildatum is 2 jaar terug), u kunt een aanvraag bij uw gemeente indienen voor een individuele inkomenstoeslag, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschapsheffing. Het is misschien goed om even bij uw gemeente langs te gaan om te kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn voor u, dit verschilt per gemeente.

Abdul, 30-10-2015
Stel, je bent 18 en zit nog op het voortgezet onderwijs. Nu heb je recht op een "tegemoetkoming". Moet je deze uiteindelijk ook terugbetalen? Reactie infoteur, 31-10-2015
Nee, zowel de basistoelage als de eventuele aanvullende toelage zijn een gift.

Angela, 28-10-2015
Hallo, mijn dochter wordt in oktober 18 jaar. Zij lapt alle regels aan de laars, niet naar school, niet werken en niet thuiswonen, dit na meerdere waarschuwingen van instanties. Ze woont nu in bij een vriend op een kamer (begeleid wonen). Maar staat nog ingeschreven bij de moeder. De bedoeling is dat zij zich daar ook wil inschrijven. We hebben verschillende instanties hulp gevraagd (vanaf haar 16de) maar echte hulp blijft uit. Mijn dochter is van mening dat ze nog volledig financieel afhankelijk is en kan zijn van de ouders, op alle gebieden. Ben ik verplicht om het volledige allimentatiebedrag te blijven betalen tot haar 21ste? Ik heb met haar afgesproken dat ik een bijdrage per maand wil betalen maar niet volledig. Zij wil alleen wonen, geen regels en verplichtingen, alleen maar lang leven de lol, geen ouders in de buurt. Ik vind dat als zij volwassen wil zijn ook naar school moet, of werken. Dat ze in haar eigen onderhoud moet voorzien. Reactie infoteur, 29-10-2015
U heeft een onderhoudsplicht voor uw dochter tot haar 21ste verjaardag. U bent overigens niet meer verantwoordelijk voor de eventuele schulden die uw dochter zou kunnen maken. Alimentatie (uit de tekst maak ik op dat het hier om gaat?) gaat na de 18e verjaardag rechtstreeks naar een kind. Kunt u de onderhoudsplicht verlagen? Ja, dat kan en is misschien in dit geval ook succesvol. Er zijn in grote lijnen drie redenen, twee daarvan gaan over de studie(keuze) en zijn hier niet van toepassing. De derde is dat een kind zich dusdanig misdraagt dat van u geen bijdrage (of een lagere bijdrage) in het levensonderhoud kan worden gevraagd. Hier kan een rechter uitspraak doen. Hoewel het wel verstandig is om eerst te proberen hierover met uw dochter te praten. Van u mag een bijdrage verwacht worden in haar levensonderhoud maar u mag van uw dochter wel verwachten dat ze moeite doet voor een studie of baan. Ik kan natuurlijk niet voorspellen hoe het in een rechtbank zal aflopen maar u heeft een heel sterk punt.

M. Bolluijt, 18-10-2015
Onze zoon wordt 18 en zit nog op het voortgezet onderwijs, nu moet hij zelf zorgpremie gaan betalen, kan hij nu korting krijgen op zijn premie? Reactie infoteur, 18-10-2015
Nee, u kunt wel kijken naar een jongerenverzekering en uw zoon kan natuurlijk zorgtoeslag aanvragen.

Mart, 17-10-2015
Wij zijn als ouder zijn gescheiden en hebben een co-ouderschap, ons is verteld dat je dan beide voor je kind een tegemoetkoming zorgtoeslag kan aanvragen, klopt dit? Reactie infoteur, 18-10-2015
Zorgtoeslag wordt door een jongere van 18 zelf aangevraagd, een ouder kan dat niet aanvragen.

Martijn, 06-10-2015
Goeden dag,
Mijn zoon jeremy wordt 8 augustus 2016 18 jaar oud.
Lekkere vent, zit op praktijk onderwijs en wil hem in het schooljaar 2016/2017 nog 1 jaar op die school laten… hij kan naar wellicht niet naar voortgezet onderwijs om dat zij iq niet hoog genoeg is.
Maar wat moeten wij nu doen in zijn geval?
kunt u ons vertellen wat wij moeten regelen voor die tijd?… kan wel zijn kosten betalen… maar als hij geen werk heeft… hoe verder?

mvgr
m.wildschut Reactie infoteur, 07-10-2015
Dag,
praktijkonderwijs bereidt voor op werk of eventueel een vervolgopleiding. In het geval van uw zoon is een vervolgopleiding misschien niet mogelijk en zal hij werk gaan zoeken. Meestal helpt een school hier ook. Sommige leerlingen kunnen via een stage werk vinden bij een bedrijf dat bij ze past of kunnen terecht bij sociale werkvoorziening anderen krijgen een tijdje een uitkering. Ongeveer de helft van de leerlingen uit het praktijkonderwijs vindt overigens al vrij snel een betaalde baan hoewel het loon soms moet worden aangevuld met een uitkering.
Neemt u contact op met de school van uw zoon, kijk wat zijn mogelijkheden zijn, een school heeft meestal ook contacten in het bedrijfsleven en weet alle geschikte open vacatures. De meeste scholen ondersteunen de oud-leerlingen ook wanneer ze eenmaal een betaalde baan hebben gevonden d.m.v. jobcoaches. Is dit niet het geval dan helpt het UWV (het UWV betaald ook de jobcoach. De school vraagt vaak de uitkering (Wajong) aan bij het UWV. De school kan u alle informatie geven over dit alles en uw zoon ook prima begeleiden hierin.

Carla, 30-09-2015
Goedeavond.
Heb even een vraag. Mijn ex betaald gelukkig nog allimentatie voor onze zoon van 18. Hij is van 29 mei dus valt nog in de oude regeling qua studiefinanciering. Nu kreeg hij een rekening van het lesgeld va 1131 euro. Wij als ouders moeten heb bijstaan, maar nu is het feit dat mijn ex zegt dat het studiegeld in de alimentatie vergoeding zit. Nu is mijn vraag of hij kan eisen dat zijn vader mee betaald of heeft mijn ex gelijk en heeft mijn zoon nergens recht op? Het feit is dat ikzelf niet heel veel verdien en mininaal kan bijdragen. Kan ik eventueel zelf nog ergens aanspraak op maken mocht mijn ex niet mee betalen?
Mvg carla Reactie infoteur, 01-10-2015
Dit gaat om een mbo-opleiding. Volg je een opleiding op een hbo of universiteit dan kun je een collegegeldkrediet aanvragen. Voor het mbo is deze er niet. De 'lening' voor het lesgeld zit in de aanvullende beurs. Dit is een bedrag van rond de €95,-- per maand. Gaat de aanvullende beurs omlaag (door bv. meer inkomen van 1 van de ouders) dan kan uw zoon ook lenen.

Sheila, 29-09-2015
Goedemiddag, ik word binnenkort 18 en wil voor mijn volgende een BBL opleiding gaan volgen. Kan ik naast mijn BBL opleiding ook een bijbaantje hebben? Reactie infoteur, 30-09-2015
Ja natuurlijk dat is geen probleem maar wel goed plannen want je werkt natuurlijk ook al vier dagen in de week. Veel succes!

Anja, 29-09-2015
Goedemiddag, ik woon samen met mijn partner die gescheiden is, hij betaald alimentatie voor zijn zoon van 19. Die zoon volgt een bbl opleiding en werkt 4 dagen per week, hiervoor krijgt hij een vergoeding van 900 euro per maand. Moet mijn partner nu nog steeds alimentatie blijven betalen? Reactie infoteur, 29-09-2015
De zoon van uw partner moet rond kunnen komen, een voortgezette onderhoudsplicht/alimentatie loopt door tot de 21ste verjaardag. Misschien kan de zoon met minder alimentatie toe maar dat zal uw partner met hem moeten bespreken. Dus uw partner zal alimentatie moeten blijven betalen wanneer de zoon dit nog nodig heeft om rond te komen.

Peter, 28-09-2015
Goedemiddag
Ik heb een vraagje mijn zoon doet een BBL opleiding dus vier dagen werken en 1dag naar school.
Ik betaal alimentatie voor hem nu is het zo hij wordt volgend jaar 18 dus moet hij een een zorgverzekering nemen nu is mijn vraag ben ik ook verplicht om mee te betalen aan die zorgverzekering.
Mvg Peet Kuyper Reactie infoteur, 29-09-2015
Voor de 18e verjaardag betaald u in principe voor kosten van 'verzorging en opvoeding' daarna kosten van 'studie en levensonderhoud'. Wanneer er een vastgestelde alimentatie is loopt die in de meeste gevallen gewoon door behalve wanneer er bv. hoge studiekosten zijn of een drastische inkomensdaling. Uw zoon moet rond kunnen komen in het kort. Dit is misschien best mogelijk met de al vastgestelde alimentatie en dan hoeft er weinig te veranderen. Dan is het ook niet nodig om meer te gaan betalen omdat er een zorgverzekering moet worden afgesloten. Probeer hier samen uit te komen, wat ontvangt uw zoon iedere maand en is het beslist noodzakelijk voor u om meer te gaan betalen voor een zorgverzekering. Komt u hier samen niet uit dan kan ook een rechter uitspraak doen.

Lamia Makhfi, 27-09-2015
Hallo, algemene vraag. Als mijn broer van 22jaar al een paar maanden werkt, dan is dit waarschijnlijk inkomen meer, maar zou het kunnen dat ik dan geen studietoelage krijg? Voor de rest voldeed ik elk jaar aan de voorwaarden. Reactie infoteur, 27-09-2015
Dit gaat om België neem ik aan? Je studietoelage is afhankelijk van je leefeenheid en ik neem aan dat je bij je ouder(s) woont. Ik weet hier echt onvoldoende over maar volgens mij heeft het inkomen van een broer geen invloed. Zekerheid kan ik hier niet geven helaas.

Carin Stengs, 14-09-2015
Hallo een vraagje de zoon van mijn vriend is 18 hij wil bij ons komen wonen maar nu zegt ze moeder als je bij je vader gaat wonen betaal ik aan nix meer mee kan dat zo maar? Reactie infoteur, 14-09-2015
Nee, dat kan niet zomaar. De voortgezette onderhoudsplicht geldt tot de 21ste verjaardag. De zoon moet hier afspraken over maken met zijn moeder. Het gaat om kosten van levensonderhoud en studie. Hiervoor zijn geen vastgestelde bedragen maar vaak komen ouder en kind hier samen wel uit. Wanneer dit niet lukt dan kan een rechter hierover uitspraak doen, een ouder kan vragen om stopzetting van de onderhoudsplicht maar een kind kan ook vragen om voortzetting hiervan.

Nadia, 28-08-2015
Hallo ik heb een vraagje de dochter van mijn vriend is bijna 19 jaar ze gaat sinds haar 16de nt meer naar school en is dus onwettig afwezig geweest tot haar 18de dat ze is uitgeschreven op school.maanden later heeft ze haar pas ingeschreven in vdab als schoolverlater.ondanks de vele brieven die ze krijgt voor werk aanbiedingen negeert ze gewoon alles en gaat ze op niks in
resultaat is dan ook dat ze geschorst is van de rva.mijn vraag is moet ik blijven alimentatie betalen gezien zij met niks in regel is en alles weigert.van de moeder mag ze zogezegd niet gaan werken omdat ze zolang mogelijk onderhoudsgeld wil ontvangen.de dochter zelf wil ook nt gaan werken en niks ondernemen.wat kan ik daar tegen doen?graag u raad aub
mvg Reactie infoteur, 28-08-2015
Dag, dit is ontzettend lastig. Alimentatie in België eindigt niet op de 18e verjaardag, een basisinkomen is de tweede voorwaarde. Ik weet te weinig van de wetgeving hierin in België maar misschien kunt u het best contact opnemen met een advocaat. Misschien is het mogelijk dat een rechter hierover uitspraak doet, hier zitten kosten aan maar het geeft ook duidelijkheid.

Marianne, 05-08-2015
Hallo mijn zoon is 18 geworden zn vader en ik zijn nooit getrouwd geweest en al 15 jaar uit elkaar.nu hadden we gewoon de afspraak als hij iets nodig had dat dat dan gewoon geregeld werd nooit een probleem.nu is hij onlangs getrouwd en doet moeilijk over zn lesgeld en boeken ed. kan mijn zoon of ik nu nog alimentatie kan eisen van hem? Reactie infoteur, 06-08-2015
Uw zoon kan 'alimentatie' van zijn vader vragen, na de 18e verjaardag wordt het overigens een 'voortgezette onderhoudsplicht' genoemd, die loopt door tot de 21ste verjaardag van uw zoon. Het gaat hier om kosten van levensonderhoud en studie. Misschien ten overvloede, de voortgezette onderhoudsplicht geldt zowel voor een kind dat erkend is door de vader als voor een kind dat niet erkend is.

Lijntje, 05-08-2015
Allereerst complimenten voor uw heldere antwoorden, vandaar mijn vragen.
Mijn dochter gaat studeren aan een hbo en word uitwonend.
1)Moet zij zichzelf WA verzekeren?
2)Het uitschrijven en inschrijven van de oude woonplaats naar de nieuwe, hoe werkt dat? Reactie infoteur, 05-08-2015
Ten eerste dank u wel!
1) Meestal is een WA verzekering niet nodig maar kijkt u dit na in uw polisvoorwaarden, vaak zijn uitwonende/studerende kinderen meeverzekerd tot ze 27 zijn. Soms is het wel goed om te denken aan een inboedelverzekering.
2) Voor de meeste gemeenten geldt: digitaal inschrijven (met DigiD), schriftelijk of een afspraak maken. (Bij de nieuwe gemeente, uitschrijven gaat daarna automatisch) Daarvoor heeft uw dochter een geldig identiteitsbewijs nodig en een huurcontract. Met DigiD is vaak het snelst, alleen even een scan maken van identiteitsbewijs en contract.

Mary, 22-07-2015
Wij betalen voor de zoon van mijn man alimentatie. hij wordt op 10 feb 21. moeten we de maand feb ook nog betalen of is jan de laatste maand? Het contact is er al meer dan 4 jaar niet. Reactie infoteur, 23-07-2015
Alimentatie/zorgplicht loopt tot de 21ste verjaardag. (Al kan deze plicht in sommige gevallen nog doorlopen). Februari is voor de alimentatie de laatste maand. Overigens is geen contact geen reden voor het stopzetten van de zorgplicht/alimentatie.

Marion, 30-06-2015
Goedendag,
Onze dochter van bijna 20 woont momenteel bij haar vriend maar staat officieel ingeschreven bij ons. Wij betalen haar zorgverzekering. Zelf heeft ze geen werk. Hoeveel moeten wij haar betalen tot haar 21e jaar?
Met vriendelijke groet, Reactie infoteur, 30-06-2015
Zorgplicht gaat om kosten van studie en levensonderhoud. Voor uw dochter geldt alleen het laatste. Er zijn geen normbedragen hiervoor vastgesteld. Uw dochter moet voldoende ondersteund worden om rond te kunnen komen. Kijk of u hier samen uitkomt en tot een bedrag kunt komen dat voor uw dochter voldoende is en voor u financieel draagbaar. Lukt het samen niet dan kan een rechter een uitspraak doen.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.