Hoe vind ik een goed kinderdagverblijf voor mijn kind?

Hoe vind ik een goed kinderdagverblijf voor mijn kind? Daar staat u dan als kersverse ouder: de zorg voor het meest dierbare wat u heeft wilt of moet u uit handen geven. Omdat u (weer) aan het werk moet. Omdat u een opleiding gaat volgen. Of misschien wilt u wel gewoon wat meer tijd voor uzelf. Kinderopvang op een kinderdagverblijf kan dan uitkomst bieden voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Maar hoe vind u een goed en betrouwbaar kinderdagverblijf? En waar moet u op letten? U wilt immers de allerbeste zorg voor uw kindje!

Wat zijn je wensen?

Voordat u op zoek gaat naar een goed kinderdagverblijf is het belangrijk dat voor uzelf duidelijk is wat uw wensen zijn met betrekking tot de zorg voor uw kindje. Er zijn immers veel verschillende kinderdagverblijven. Ieder met een eigen visie en beleid. Het is wel zo prettig als het kinderdagverblijf wat u straks kiest zoveel mogelijk aansluit bij uw eigen visie en ideeën over opvoeding en zorg.

Enkele voorbeelden:

 • Bent u meer van de regels en structuur of kiest u voor een vrije opvoeding?
 • Wat vind u belangrijk als het gaat om voeding?
 • Vind u het belangrijk dat je kindje met leeftijdsgenootjes speelt of juist leert omgaan met kinderen van verschillende leeftijden?
 • Wat is haalbaar qua afstand tussen thuis en het kinderdagverblijf en tussen werk/ school en het kinderdagverblijf?

Het is bijna onmogelijk een kinderdagverblijf te vinden wat aan exact al uw wensen zal voldoen. Soms zult u een compromis moeten sluiten. Wanneer u in een grotere stad woont heeft u vaak meer keus aan kinderdagverblijven, dan wanneer u in een klein dorp woont. Maar het is wel goed om van te voren te bepalen wat voor u en uw kindje echt belangrijk is als het gaat om zorg en opvoeding. Wanneer dat zoveel mogelijk aansluit bij het beleid van het kinderdagverblijf is de kans het grootste dat u straks tevreden bent over uw keuze.

Op onderzoek uit

Bij de keuze voor een goed kinderdagverblijf is het belangrijk zelf op onderzoek uit te gaan. Vraag andere ouders om u heen naar hun ervaringen bij verschillende kinderdagverblijven. Ouders die zelf gebruik maken van kinderopvang kunnen u hun positieve en negatieve ervaringen vertellen. Dit geeft alvast een beeld van hoe tevreden andere ouders zijn over een kinderdagverblijf.

Internet

Internet is een onmisbaar hulpmiddel bij uw zoektocht naar een goed kinderdagverblijf. Via Google of de Telefoongids kunt u achterhalen welke kinderdagverblijven er allemaal bij u in de buurt zitten. De meeste kinderdagverblijven hebben een eigen website. Hier kunt u al heel wat informatie vinden. Sowieso geeft de website zelf al een beeld van het kinderdagverblijf.
Ziet de website er netjes en professioneel uit? Dan is dat alvast een positief punt.

Waar u verder op kunt letten bij het bekijken van de website:
 • Lees het pedagogisch beleid goed door. Hierin staat de visie van het kinderdagverblijf. Ga voor uzelf na of dit aansluit bij uw eigen wensen.
 • Vaak staan er foto's van de locatie op de website. Spreken deze u aan?
 • Bekijk goed wat de openingstijden zijn. Sluiten deze aan bij uw wensen?
 • Is het kinderdagverblijf gecertificeerd? Dit kan van belang zijn wanneer u een tegemoetkoming voor de kosten van de kinderopvang van de belastingdienst ontvangt

Neem zelf een kijkje

Wanneer u een kinderdagverblijf heeft gevonden wat aan uw wensen lijkt te voldoen is het verstandig er eerst een kijkje te nemen. De meeste kinderdagverblijven stellen het op prijs als u van te voren belt voor een afspraak. Een tip die ik u graag meegeef is: stap gewoon zelf binnen bij het kinderdagverblijf om een afspraak te maken in plaats van te bellen. Zo heeft u namelijk een goed beeld van hoe de sfeer is binnen het kinderdagverblijf. En hoe wordt u ontvangen? Een goed kinderdagverblijf ontvangt u professioneel en gastvrij. Ook wanneer u onverwacht op de stoep staat!

Het kan slim zijn een afspraak te maken bij twee of drie verschillende kinderdagverblijven. Zo kunt u goed vergelijken.

Wanneer u een afspraak heeft voor een rondleiding is het goed om op de volgende zaken te letten:
 • Schrijf van te voren thuis al uw vragen op.
 • Hoe wordt u ontvangen? Voelt u zich welkom? Stellen de leid(st)ers zich netjes aan u voor?
 • Ziet de locatie er schoon, netjes en kind-veilig uit?
 • Stel vragen over het beleid. Sluit dit aan bij wat uw wensen zijn?
 • Vraag naar de dagindeling. Sluit dit aan bij wat uw wensen zijn?
 • Wat zit allemaal bij de prijs van de kinderopvang inbegrepen? (Denk aan luiers, voeding, slaapzakje etc.)
 • Vraag of u een informatie-folder mee kunt krijgen. Zo kunt u thuis nog het één en ander nalezen
 • Ga op uw gevoel af! Voelt u zich prettig en thuis op het kinderdagverblijf? Dan is de kans groot dat uw kindje dat straks ook zal doen!

Tot slot

U wilt natuurlijk niets liever dan de allerbeste zorg voor uw kindje. Een goed kinderdagverblijf zal dat begrijpen! Schroom dus niet om alle vragen die u heeft te stellen! En schiet u later nog een vraag te binnen? Bel ze gerust nog een keer op of maak desnoods een tweede afspraak. Pas wanneer u een goed gevoel heeft over de keuze van het kinderdagverblijf voor uw kind, kunt u uw kind met een gerust hard achterlaten.
© 2011 - 2024 Tovervisje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nadelen van een kinderdagverblijfNadelen van een kinderdagverblijfZo'n 60% van de Nederlandse kinderen maakt gebruik van kinderopvang, waarvan zo'n 30% naar een kinderdagverblijf gaat. D…
Verschillende werkvelden binnen kinderopvangVoor pedagogisch medewerkers kinderopvang zijn er verschillende werkvelden: het kinderdagverblijf, de peuterspeelplaats,…
Het observeren van kinderen op een peuterspeelzaalHet observeren van kinderen op een peuterspeelzaalLees hier aller over het observeren van kinderen op een peuterspeelzaal of op een kinderdagverblijf. Waar je op dient te…
Gastouders, een alternatief voor het kinderdagverblijfTegenwoordig kunnen vele ouders zich niet meer de luxe veroorloven om hele dagen thuis te blijven bij hun kind. Vaak wor…

Positief opvoedenPositief opvoedenWat is nu positief opvoeden precies? Het is een manier van opvoeden die gericht is op het bevorderen van de ontwikkeling…
Kinderen en de dood: mogen kinderen een overledene zien?Vroeger mochten kinderen niet mee naar een begrafenis of crematie. Een dode zien was helemaal taboe voor kinderen. Tegen…
Tovervisje (3 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.