Leuke dingen die je samen met je baby of kind kunt doen

Leuke dingen die je samen met je baby of kind kunt doen Met een baby of (jong) kind een uitstapje maken kan een hele onderneming zijn. Toch kan het erg leuk zijn om een uitje met je baby of kind te maken, of om samen een leuke activiteit te ondernemen. Zeker wanneer je als ouder(s) de sleur van de dag wilt doorbreken. In dit artikel daarom een aantal leuke tips voor een uitstapje of activiteit.

Het zwembad

Niets is zo heerlijk als een regenachtige, druilerige dag met je kind doorbrengen in een overdekt (subtropisch) zwembad. Maar ook op een warme, zonnige dag kan het zwembad (binnen of buiten) een leuk uitje zijn om samen met je kind te ondernemen. De meeste overdekte zwembaden bieden speciale lessen babyzwemmen aan, waarbij baby's spelenderwijs het water leren verkennen.

De bibliotheek

Misschien een niet zo voor de hand liggende activiteit; maar een bezoekje aan de bibliotheek kan heel leuk zijn. Veel bibliotheken hebben bijvoorbeeld een speciale speelhoek voor jonge kinderen, waar gelezen, gecomputerd of getekend kan worden. En natuurlijk kun je voor jezelf en voor je kind een mooi boek gaan uitzoeken.

De (overdekte) speeltuin

Bezoek eens een (grote) speeltuin, vrijwel iedere woonplaats heeft er wel één. Neem voor jezelf een goed boek mee en iets te eten, en je bent zo een paar uurtjes verder. Op een regenachtige dag is er in je buurt vast een overdekte speeltuin te vinden waar (jonge) kinderen naar hartenlust kunnen klimmen, klauteren en knutselen.

In beweging

Baby's en (jonge) kinderen zitten vaak vol energie die ze prima kwijt kunnen door op een leuke manier te bewegen. Op een mooie dag een fietstochtje maken door bijvoorbeeld een bos kan al een heel leuk uitstapje zijn. Maar er zijn nog veel meer varianten te bedenken waardoor je samen met je kind kunt bewegen, zoals:
  • Ouder-en kind gym (lessen worden soms gegeven door een sportschool of gym- en turncentrum)
  • Wandelen
  • Dansen voor/met kinderen (lessen bij de sportschool)

De kinderboerderij

Kinderen klikken vaak goed met dieren. Vrijwel ieder dorp of iedere stad heeft een grote of kleine kinderboerderij, waar dieren geaaid en soms gevoerd kunnen worden. Soms mogen kinderen zelf tussen de dieren lopen, en bepaalde kinderboerderijen organiseren regelmatig leuke activiteiten.

Ikea

Tja... in deze lijst van activiteiten voor jonge kinderen kan een bezoekje aan de Ikea eigenlijk niet ontbreken. Ikea is zowel leuk voor ouders als voor kinderen. Kinderen kunnen in het speciale 'speelland' van de Ikea worden opgevangen (onder toezicht) terwijl ouders kunnen shoppen. En natuurlijk is een bezoekje aan het restaurant van Ikea ook de moeite waard; aangezien door heel de Ikea heen rekening wordt gehouden met kinderen.

Attractie- of pretpark

Je moet er meestal een hele dag voor uittrekken, en is dus misschien niet meteen heel geschikt voor baby's, maar een attractie- of pretpark is voor kinderen vaak echt een feest. Van tevoren kun je op internet bekijken welke attracties geschikt zijn voor de allerkleinste kinderen; maar veel attractieparken zijn gericht op vrijwel alle leeftijden. Aanraders zijn bijvoorbeeld 'de Efteling', 'Julianatoren' en 'Plopsaland'.

De dierentuin

Wat is er leuker dan een bezoekje aan de apen, giraffes en olifanten? Dierentuinen zijn zeer geschikt voor kinderen en hebben vaak volop voorzieningen voor baby's en jonge kinderen. Een tip is om eens naar een dierentuin in bijvoorbeeld Duitsland te gaan. Dergelijke dierentuinen zijn vaak een stuk minder prijzig dan dierentuinen in Nederland, en zijn iets kleinschaliger.

Knutselen

In huis maak je het met een kind algauw gezellig door lekker te knutselen. Maak samen een mooie tekening voor opa en oma, of versier bijvoorbeeld een fotolijstje voor in huis.

Koken en bakken

Ook als je geen ster in de keuken bent kun je met kinderen prima iets koken of bakken. Je moet alleen niet bang zijn voor een beetje rommel in de keuken. Ga bijvoorbeeld koekjes bakken, maak een lekker gerecht of een speciaal kinderdessert.

De natuur in

Laat je kind al op jonge leeftijd regelmatig kennis maken met de natuur. Zeker wanneer je in een drukke stad woont kan dit aan te raden zijn. Sommige woonplaatsen hebben een eigen natuurcentrum, waar allerlei natuuractiviteiten georganiseerd worden. Andere dingen die je in de natuur kunt doen zijn bijvoorbeeld:
  • Naar het strand en de zee gaan
  • Een wandeling (of picknick) in het bos maken
  • Een fietstocht maken door de natuur

Met de trein

Wanneer je thuis alleen maar de auto of fiets gebruikt om ergens te komen, kan het heel verrassend zijn om je baby of kind mee te nemen voor een ritje in de trein. Kinderen kijken vaak hun ogen uit en leren ook nog het één en ander over de trein.

Het museum

Met name grote steden hebben verschillende musea die ook geschikt kunnen zijn voor jonge kinderen. Aanraders zijn bijvoorbeeld het Kinderboekenmuseum, Nemo en het Scheepvaartmuseum.
© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselen voor vaderdagKnutselen voor vaderdagVaderdag komt er weer aan en wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan papa.
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Knutselen voor moederdagKnutselen voor moederdagMoederdag komt er weer aan en moeders vinden het natuurlijk het leukst als ze iets krijgen wat het kind zelf gemaakt hee…
Leuke spelletjes om samen met je baby te doenLeuke spelletjes om samen met je baby te doenNiets is leuker dan tijd door te brengen met je baby, en spelletjes kunnen de band tussen ouder en kind versterken. Maar…

De corrigerende oftewel pedagogische tikDe corrigerende oftewel pedagogische tikEen tik voor de billen, de corrigerende of de pedagogische tik: het komt allemaal op hetzelfde neer. Gewoon een tik als…
Jeugdzorg: hulpverlening en kinderbeschermingJeugdzorg: hulpverlening en kinderbeschermingIedereen heeft recht op familie- en privéleven (art. 8 EVRM). Zonder overheidsbemoeienis. Ook als het gaat om het opvoed…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.