Roefeldag: op een speelse wijze beroepen ontdekken
Ieder jaar wordt in een aantal Vlaamse en Nederlandse dorpen en steden, op verschillende tijdstippen van het jaar, een Roefeldag georganiseerd. Op deze "dag van het kind" mogen kinderen kennismaken met grote mensen-beroepen. En wat meer is: ze mogen actief deelnemen! De keuze is enorm. Erg populair zijn natuurlijk de brandweer en de politie. Maar ook helpen in een supermarkt of bij de schoonheidsspecialiste zijn ieder jaar een schot in de roos.
Roefeldag
Organisatie van de Roefeldag
In sommige steden wordt de Roefeldag georganiseerd door de jeugddienst, in andere steden is het een scoutsvereniging die zijn schouders zet onder de organisatie. Dat er veel werk aan voorafgaat, dat staat vast. Handelaars en kleine zelfstandigen moeten gecontacteerd worden, de hele organisatie moet op touw worden gezet, men moet voldoende vrijwilligers kunnen optrommelen om de kinderen te begeleiden, verzekeringen moeten in orde worden gebracht, kortom, het vergt een maandenlange voorbereiding.
Wat is een Roefeldag?
Maar wat is een Roefeldag nu eigenlijk? Het is de naam voor een dag waarop kinderen mogen kennismaken met verschillende beroepen en activiteiten. Het is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kinderen worden over verschillende groepjes volgens leeftijdscategorie verdeeld. Ze mogen kijken, helpen, ze krijgen uitleg en heel belangrijk, ze mogen dingen uitproberen. En dat is wel het leukste stuk! Kinderen moeten zich op voorhand inschrijven, voor een kleine som, en kiezen een aantal activiteiten, die elk zo'n uurtje duren. Je kan dus zo'n drie à vier activiteiten op een dag doen. De kinderen worden begeleid door vrijwilligers, meestal ouders, grootouders of kennissen van de deelnemers. Zij krijgen elk of per twee een groepje van vijf à tien kinderen onder hun hoede en moeten hen begeleiden. Meestal gebeuren de verplaatsingen per bus, soms te voet en bij sommige activiteiten per moto of per combi. 's Middags komen de groepjes allemaal terug samen om te eten en om even uit te blazen. Rond drie - vier uur wordt de Roefeldag dan afgesloten met een optreden. Een dansformatie, een optreden van een zanger, een spektakel van een clown of van een goochelaar, het is ieder jaar verschillend maar steeds even leuk.
Wat kan je zoal doen op een Roefeldag?
Op een Roefeldag kan je heel wat beroepen uittesten. Hieronder een klein overzicht over wat er op een Roefeldag zoal kan.
Brandweer, ambulancier of politie
Deze activiteiten zijn altijd weer een topper. Wat is er nu leuker dan rondrijden in een politiecombi, een ambulance of een brandweerwagen met loeiende sirenes? Maar dat is niet alles. Bij de brandweer mag je een brandje blussen met de zware slangen. Je mag met een natte dweil een klein brandje blussen. Je mag naar boven met de hoogtewerker. Je krijgt uitleg over wat te doen bij brand en wat te doen om brand te voorkomen. Bij de politie krijg je uitleg over de gordel, hoe hem te dragen en waarom. Je mag in een tuimelwagen, even meemaken hoe het aanvoelt om overkop te gaan, gelukkig met gordel aan. Je wordt opgesloten in de cel en doet een toertje met de combi. Je mag een kijkje nemen naar oude uniformen en je krijgt uitleg over de taak van de politie. Ook van de ambulanciers krijg je een deskundige uitleg en mag je even een vriendje op de brancard leggen. En als afsluiter van deze leuke en leerrijke uitleg krijg je een kleinigheidje. Een diploma, een brandweerhelm, een stylo, een leuk aandenken aan een leuke activiteit.
Kleine zelfstandigen
Ook vele kleine zelfstandigen willen wel hun deuren openzetten om de volgende generatie kennis te laten maken met hun beroep. Zo kan je terecht bij kinesisten, die je hun toestellen laten uittesten en uitleggen waarvoor ze gebruikt worden. De topper is natuurlijk een heerlijke, deugddoende massage van benen of nek. Bij de schoonheidsspecialiste krijg je een gelaatsverzorging en mag je er daarna eentje op je vriendinnetje doen of op een begeleider. Bij de apotheker mag je zelf een pilletje draaien en de mensen bedienen. In de bloemenwinkel leer je iets meer over de verschillende soorten bloemen en je leert een boeketje maken. In de schoenwinkel mag je de klanten bedienen en leer je iets bij over de laatste mode.
Winkelbediende, helper in cafés en restaurants
Kleine supermarkten doen ook vaak mee en daar mag je dan schabben bijvullen, klanten bedienen en snoepjes inpakken. Misschien krijg je wel een pakje mee naar huis. Ook in restaurants, cafés en frituren kan je terecht om te leren opdienen, eenvoudige gerechtjes klaar te maken en af te rekenen. En zelf te proeven van de gerechten natuurlijk!
Motorrijden
Ook dit is ieder jaar een succesnummer. Stoere mannen van een motorclub komen met hun loeiende machines naar de afgesproken plaats. Ze nemen dan elk een kind mee voor een spannende tocht in de buurt. En ook de begeleiders vinden dit steeds weer super.
Sport en spel
Een aantal sportclubs openen ook hun deuren voor een initiatie. Tennis, voetbal, handbal, basketbal, judo, paardrijden, je kan het allemaal even uitproberen en kijken of het je ligt. Leden van volkdans- of line dancegoepen leren je de basispasjes aan en een dansje. Je kan deelnemen aan een knutselatelier of leren werken met de computer. Je kan even naar de chiro of naar de scouts gaan en mee spelletjes spelen.
De Roefeldag: een heel leuk initiatief
Voor de kinderen
Kinderen beleven ieder jaar opnieuw een superleuke dag en willen voor enkele weken kinesist, brandweerman of politieagent zijn. Een interessante manier om in contact te komen met de grote mensenwereld.
Voor de deelnemers
Mensen maken kennis met lokale handelaars, sport- en jeugdverenigingen. Het is dus een soort van gratis reclame en opendeurdag in één. De perfecte win-winsituatie.