Echtscheidingen
Sinds de jaren zeventig is het aantal echtscheidingen flink toegenomen. In de jaren negentig was het helemaal sterk toegenomen en het aantal echtscheidingen is sinds de jaren negentig alleen maar met meer toegenomen. Het aantal echtscheidingen rond de jaren tachtig/negentig is toegenomen doordat vrouwen meer zelfstandigheid creëerde wat werken betreft. Steeds meer vrouwen wilden ook gaan werken en daarom konden zij niet meer voor de kinderen zorgen. Ze wilden zelf financieel onafhankelijk zijn.
Voordelen echtscheiding
Ondanks alle nadelen die een echtscheiding te weeg brengt, brengt het ook een aantal voordelen mee bij sommige kinderen. Kinderen worden zelfstandiger en weerbaarder door de echtscheiding. Dit voordeel is echter pas te merken na een aantal jaren. Als kinderen in een langdurige geweldperiodes of verslavingsituaties hebben geleefd zijn ze vaak opgelucht als er een echtscheiding plaatsvindt, hiermee worden de langdurige geweldperiodes of verslavingsituaties vaak verholpen.
Nadelen echtscheiding.
Er zitten meer nadelen aan een echtscheiding dan voordelen.
- Een echtscheiding tast kinderen aan, dat ga ik op de volgende manieren beschrijven, ze krijgen een schuldgevoel, ze verliezen het geloof in zichzelf en ze hebben minder goed contact met de vader.
- Echtscheiding zorgt voor geldproblemen.
- Volwassenen verliezen geloof in zichzelf en ze gaan minder snel een nieuwe relatie aan.
Redenen om te gaan scheiden
Hier zijn twaalf mogelijke redenen voor een echtscheiding:
- Lichamelijk geweld
- Verslavingsproblemen
- Sociale/culturele verschillen
- Kinderwens onverenigbaar
- (schoon)Familie/kinderen
- Seksuele problemen
- Financiële problemen
- Gezondheidsproblemen
- Toekomstplannen onverenigbaar
- Op elkaar uitgekeken
- Iemand anders in het spel
- Karakters botsen
De meest voorkomende reden is dat de karakters tussen beide personen botsen. Bijna 4 op de 10 scheidingen hebben als reden dat de karakters botsen. De twee karakters zijn te verschillend of ze passen juist te goed bij elkaar waardoor er conflicten (kunnen) ontstaan.
Wat ook een veel voorkomende reden is dat de man/vrouw vreemd gaat met iemand anders. De partner komt er vervolgens achter en het is helemaal mis. Veel mensen hebben het probleem om zichzelf te binden aan iemand anders voor lange tijd. Door dit feit raak je soms op je partner uitgekeken, ook een redelijk veel voorkomende reden om uit elkaar te gaan. Op elkaar uitgekeken en vreemdgaan ligt natuurlijk dicht bij elkaar want vaak gaan mensen vreemd omdat ze op de eigen partner zijn uitgekeken.
Veel vrouwen vinden lichamelijk geweld en verslaving een reden om te gaan scheiden. Bijna 20 procent van de vrouwen vind dit een reden, terwijl maar 1 à 2 procent van de mannen dit een reden vind.
Echtscheiding tast kinderen aan
Kinderen die door een echtscheiding getroffen zijn presteren minder op school en komen vaker in de problemen. Kinderen worden bang of boos, als ze bang worden trekken ze zich terug, worden ze boos dan gaan ze juist vervelend en aandacht vragend gedrag vertonen.
[ Kinderen van gescheiden ouders leven korter, statistisch gezien, hebben een grotere kans op armoede (ook als volwassenen) en achterstand, doen het slechter op school, hebben vaker emotionele of psychische klachten, lopen meer kans op gezondheidsproblemen en seksueel misbruik, raken vaker aan drank en drugs en belanden eerder in de (jeugd)criminaliteit.
Door echtscheiding en verbroken relaties worden in Nederland ruim een miljoen kinderen in een halve eeuw minder geboren (CBS en NGR, 2001). Opmerkelijk is dat in de discussies over de vergrijzing daar niet over wordt gerept. Zelfs niet nu volgens het CBS het jaar 2006 vermoedelijk het laagste aantal geboorten te zien heeft gegeven sinds 1900.
Scheidingskinderen hebben zelf een twee tot drie keer grotere dan normale kans op scheiding (CBS, 2005). Twee keer zo groot indien het kind opgroeit bij één gescheiden ouder en drie keer indien het opgroeit bij twee gescheiden ouders (twee ouders die ieder uit een scheiding met elkaar een nieuwe relatie hebben gevormd). Een neerwaartse spiraal die zich, via socialisatie van relatiemodellen, zal doorzetten bij ongewijzigd kabinetsbeleid. ]
Schuldgevoel
Door de echtscheiding gaat het kind een schuldgevoel krijgen, dat het misschien haar of zijn schuld is dat haar of zijn ouders zijn gescheiden. Het kind verliest hierdoor vaak de concentratie op school.
Minder goed contact met vader
Na de scheiding kan het voorkomen dat het contact tussen de vader en het kind verslechterd. Negentien procent van de kinderen heeft geen contact meer met de vader. Als een kind slecht contact of geen contact heeft met de vader leidt dat vaak tot spanningen tussen kind en moeder, ook heeft het kind het gevoel dat hij of zij iets mist. De meeste kinderen kiezen ervoor om bij hun moeder te gaan wonen waardoor het contact met de vader vaak al snel minder wordt. Toch heeft 36 procent van de kinderen nog goed contact met de vader, dit leidt tot meer zelfvertrouwen van het kind en tevens van de vader.
Verliezen geloof in zichzelf
Kinderen kunnen het geloof in zichzelf verliezen omdat ze denken dat het hun schuld is. Hierdoor kunnen ze in een hoekje wegkruipen om niet gezien te worden. Ze zijn bang om nog zo’n fout te maken. Zo kunnen ze minder snel een nieuwe relatie beginnen omdat ze geen geloof meer in zichzelf hebben. Ook kunnen ze minder snel vrienden maken omdat ze bang zijn dat ze die verliezen, net zoals ze hun ouders hebben ‘verloren’. Dit kan zorgen voor problemen op school, want ze voelen zich vaak alleen.
Echtscheiding zorgt vaak voor geldproblemen
De ouders moeten allebei een eigen huis kopen en vaak werkt de moeder niet, alleen de vader. Hierdoor moet het kind en de moeder van een uitkering gaan leven en de alimentatie die de vader moet betalen aan de moeder. Een echtscheiding leidt ook vaak tot ontslag van de baan van de vader of moeder. Na de scheiding neemt de koopkracht van vrouwen erg af, als een vrouw een kind heeft en dat kind gaat bij de moeder wonen, dan neemt de koopkracht van de vrouw minder af. Maar omdat vrouwen met kinderen vaak een slechtere of geen baan hebben ten opzichte van vrouwen die geen kinderen hebben komen ze vaak in het bijstandsniveau terecht. Bij vaders neemt de koopkracht toe als het kind bij de vader gaat wonen, maar ook als het kind bij de vader gaat wonen neemt de koopkracht nog steeds toe, namelijk 6%.
Volwassenen verliezen geloof in zichzelf
Niet alleen kinderen verliezen het geloof in zichzelf, ook volwassenen verliezen het geloof in zichzelf na een echtscheiding. Ze gaan minder snel naar buiten en maken minder snel contact met andere mensen. Een relatie zullen zij ook minder snel beginnen omdat zij bang zijn de partner weer te verliezen.