Kinderfeest met als thema voetbal: niet alleen voor jongens!

Kinderfeest met als thema voetbal: niet alleen voor jongens! Je zoon of waarom niet, je dochter, is een ware voetbalfanaat. Van 's morgens tot 's avonds die bal aan de voet, een kamer vol posters van voetbalhelden, FIFA op de PSP4 of op de WII, naar voetbal op TV kijken, het kan niet op. Waarom dan geen voetbalfeestje geven wanneer de kleine spruit verjaart? Fun voor iedereen en succes gegarandeerd! Een groot veld of een open plek, wat kegeltjes, een paar ballen, wat snoepgoed en wat drinken en de kinderen hebben een hele namiddag plezier!

Versiering

Wanneer je een jarige voetbalfanaat in huis hebt, is het leuk om je huis aan te kleden in het thema voetbal. Zo zien de gasten meteen waar ze moeten zijn.

Versiering voor aan het raam of voor tegen de muur

Benodigdheden: een stuk karton van 50 op 50, groen crêpepapier, tekening van een voetbal, tekening van voetbalschoenen, foto van de jarige (al dan niet in voetbaloutfit), viltstiften in verschillende kleuren.
Werkwijze: Teken een cirkel op het stuk karton met een 30 cm doorsnede. Je kan als mal een groot bord gebruiken. Knip uit. Snijd uit het crêpepapier strookjes van 5 cm breed. Maak hierin inkervingen van drie cm. Rol het crêpepapier nu uit en snijd stukjes van 4 cm. Leg de stukjes rond de buitenkant van het stuk karton, met de inkervingen allemaal naar dezelfde kant en zodanig dat ze overlappen met 1 cm. Kleef de stukjes onderaan vast, laat ze vanboven los. Dat is je gras. Neem nu de tekening van de voetbal. Vergroot tot je een bal hebt met ongeveer 6 cm doorsnede. Kopieer vijf maal. Kleef de ballen op gelijke afstand op de grascirkel. Snijd de voetbalschoenen uit. Kleur ze mooi in. Kleef in het midden van de cirkel. Schrijf met een viltstift de leeftijd van je kapoen boven de schoenen. Versier eventueel verder met fluitjes, rode en gele kaarten, etc. Of een foto van de jarige. Dit werkstukje kan je als verwelkoming aan de deur hangen of aan het raam. Je kan er ook de muur achter de stoel van de jarige mee versieren.

Om op te hangen: de voetbalslinger

Kopieer een aantal voetballen. Hang ze aan een touwtje. Hang de touwtjes met de voetballen aan een lang touw en hang het touw op. Je kan ook foto's van de voetbalploeg aan een touwtje hangen en er tussen bevestigen. Leuk voor als er meerdere kindjes uit de voetbalploeg op het feestje zijn. Misschien hebben ze de foto's nog nooit gezien en is het eventjes lachen geblazen!

Uitnodiging in thema voetbal

Gebruik een afbeelding van een voetbal. Vergroot tot 10 cm diameter. Schrijf op de achterkant de tekst van de uitnodiging. Vermeld de naam van de jarige, het adres, het telefoonnummer, datum, begin-en einduur van het feestje. Wil je het iets kleurrijker, kopieer de voetbal dan op verschillende kleuren papier. Wil je het iets persoonlijkers, kleef dan foto's van de jarige, al of niet in voetbaltenue, op een paar van de vlakken van de bal. Dit kost je wel wat puzzel- en knipwerk, maar het resultaat is wel heel mooi.

Cadeautjes uitpakken

Cadeautjes uitpakken is op zich al leuk maar als je er een spelletje van maakt, sla je twee vliegen in een klap. De kindjes hebben plezier en de tijd gaat sneller voorbij.

Boem!

De pakjes worden op een hoop gelegd. De jarige sluit zijn ogen. Om beurten duidt een kind een pakje aan. De jarige opent de ogen en raadt welk pakje het wel zo kunnen zijn. Is het fout, dan roept de hele groep "fout". Is het juist, roept de hele groep zo hard mogelijk "boem" en dan mag het pakje uitgepakt worden. Ga zo door tot de hele stapel op is. Om het toe te passen op "voetbal" kan je in plaats van "boem" "goal" roepen!

Verstoppen

Ieder kind mag zijn cadeau verstoppen. De jarige mag op jacht gaan terwijl de anderen aanwijzingen geven: "warm", "lauw" , "koud" of "ijskoud".

Mini quiz

Stel vragen in verband met voetbalspelers en voetbalploegen. De jarige mag niet meedoen. Wie juist antwoordt, mag zijn cadeautje afgeven. Ga zo door tot iedereen zijn pakje heeft afgegeven.

Bop it

Wie kent dit leuke speelgoedje niet? Het is een instrumentje waar je aan moet trekken, op duwen en aan draaien. Het instrument zegt je wat je moet doen "Bop it" of "pull it". Doe je het verkeerd dan moet je de bop it doorgeven. Bij het cadeautjes uitpakken moet diegene die het verkeerd doet eerst zijn pakje afgeven en na het uitpakken het instrument aan de volgende geven. Ga zo door tot alle pakjes op zijn.

Doelpunten scoren

Iedere gast mag om beurten twee maal proberen een doelpunt te scoren. Lukt het, dan mag de gast zijn cadeautje afgeven. Lukt het niet, dan moet hij terug achteraan in de rij gaan staan.

Voetbalshirt versieren

Het eerste halfuurtje mogen de kinderen zelf een T-shirt versieren. Hiervoor heb je speciale textielviltstiften nodig. Ideeën zijn: een rugnummer, de naam van hun favoriete voetbalheld, de kleuren van hun eigen voetbalploeg, het logo van hun voetbalploeg. Wil je het goedkoop, vraag dan aan de kinderen om zelf een T-shirt mee te brengen. Geen probleem met maten en voorkeuren. Niet vergeten te vermelden op de uitnodiging! Hou toch een paar T-shirten achter de hand om traantjes te vermijden bij kinderen die het T-shirt dan toch zouden vergeten zijn. Wil je er wel wat geld aan geven, koop dan zelf T-shirten. Vaak vind je er al voor 1 't stuk, maar heb je tien kindjes dan ben je toch al zo 10 kwijt.

Spelletjes

Alle spelletjes worden gespeeld op een afgebakend veld. Benodigdheden zijn hier een aantal kegeltjes. Indien geen kegeltjes voorhanden, kan je ook lege bussen gebruiken, bijvoorbeeld van koffie of van babyvoeding. Deze kunnen dienen om een parcours af te bakenen of om goaltjes mee te maken. Voorzie er minstens 15.

De opwarming

Voor iedere voetbalmatch wordt er opgewarmd. Zet hiervoor de kinderen op een lijn. Nu gaan we wat lopen op verschillende manieren.
 • gewoon overgelopen
 • zo snel mogelijk overlopen
 • overlopen op linkervoet, al huppelend
 • overlopen op rechtervoet al huppelend
 • overlopen met de knieën zo hoog mogelijk
 • overlopen met de hielen tegen de poep
 • achterwaarts lopen
 • als een kikker overlopen
 • met je linkervoet je gestrekte linkerhand raken
 • met je rechtervoet je gestrekte rechterhand raken
 • allemaal op één lijn overlopen, eerst traag, dan snel

Enkele oefeningen met de bal:
 • met de bal aan de linkervoet overlopen
 • met de bal aan de rechtervoet overlopen
 • over elkaar gaan staan en de bal een twintigtal keer over en 't weer sjotten
 • de ene gooit de bal omhoog, de andere moet hem stoppen met de borst, daarna wisselen
 • de ene gooit de bal omhoog, de andere moet koppen, daarna wisselen
 • de ene gooit de bal omhoog, de andere moet hem stoppen met de voet en terug sjotten, daarna wisselen

Het fluit-zit spel

Geef alle aanwezigen een bal. Laat ze kris kras door elkaar lopen, met de bal aan de voet. Wanneer je een keer fluit, moeten ze op de bal gaan zitten. Wanneer je twee keer fluit, moeten ze op hun buik op de bal gaan liggen. De laatste om het bevel op te volgen, moet het plein rondlopen.

Visjes

Alle kindjes zijn visjes. Een kindje is de tikker. De tikker tikt een kind en daar maakt het dan een ketting mee. Samen tikken ze een nieuw kindje. Nu zijn ze met drie om te tikken. Ze moeten leren om samen te werken, want als de ene naar links gaat en de andere naar rechts, dan gaat het niet. Bij vier kindjes splitst de ketting in twee maal twee. Ga zo door tot iedereen getikt is. De laatste getikt mag de nieuwe tikker zijn.

Dribbelspel

Verdeel de kinderen in twee ploegen. Zet kegeltjes in twee rijen. Bij het fluitsignaal moeten de twee eersten van elke groep vertrekken. Ze dribbelen met de bal aan de voet tussen de kegeltjes en komen met de bal aan de voet in een rechte lijn terug. Wanneer ze terug bij de groep zijn, vertrekt de volgende. De groep waarvan de kindjes allemaal geweest zijn, wint.

Verkeerde voet voetbal

Alle kindjes moeten met hun verkeerde voet voetballen. Sommige kinderen zijn links, anderen rechts. Observeer ze even wanneer ze spelen, dan zie je welk hun goede voet is. Nu moeten ze een partijtje spelen met de verkeerde voet. Diegenen die de bal aanraken met de goede voet, worden van het veld gehaald. Wie blijft als laatste over en wint het partijtje?

Penalties trappen

Zet de kinderen op een lijn, verdeelt in twee ploegen. Om beurten mogen ze een penalty trappen. Welke ploeg maakt de meeste doelpunten?

De voetbalmatch

Als afsluiter mag dit natuurlijk niet ontbreken op een voetbalfeest: de eigenlijke voetbalmatch. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat ze een partijtje spelen van 2x tien minuten. Daarna is het hoog tijd voor een natje en een droogje!

Pech: het regent!

Over natje gesproken! Alles netjes voorbereid, en dan: snertweer! Haal dan plan B boven, met spelletjes voor binnenshuis. Iets minder hevig maar toch ook leuk.

Een quiz

Bereid een kleine quiz van een kwartiertje voor. Zijn het alleen voetballertjes, dan kan je vragen over voetbal maken. Denk aan spelregels, namen van grote clubs, kleuren van shirts, logo's op shirts, jaartallen van grote matchen, kleuren van vlaggen, etc. Maak het niet te moeilijk, de meeste kleintjes spelen wel zelf maar kennen nog niet zo veel van het eigenlijke voetbal. Zijn er ook meisjes bij of niet-voetballers, maak dan een gevarieerde quiz, met vragen over dieren, liedjes, rekenen, taalspelletjes, etc.

Het voetballied

Verdeel de kinderen in groepjes van twee of vier en vraag hen een voetballiedje te schrijven op een bekend melodietje, bijvoorbeeld 'k zag twee beren. Iets in de stijl van We are the champions, maar dan in het Nederlands. Een onafhankelijke jury kiest later het beste lied.

Tafelvoetbal

Heb je een voetbaltafel, speel dan een wedstrijdje. Laat de kinderen twee per twee spelen. Organiseer een mini toernooi. Wie wordt de uiteindelijke tafelvoetbalkrak?

Blaas(voet)bal

Ook dit kan je makkelijk binnen doen, succes en lachen verzekerd! Hiervoor heb je nodig: een paar rietjes en een paar bolletjes watten. Maak op je tafel een lijn horizontaal in het midden met een lintje of kleefband. Baken ook twee goaltjes af met flesjes of blikjes. Geef de spelers rietjes. Leg het wattenbolletje in het midden. Bij het startschot begint iedereen met het rietje op het watje te blazen. Wie maakt de eerste goal? Tien minuutjes is wel voldoende, want je krijgt er al gauw zere kaken van!

Strijkparels

Laat de kinderen met strijkparels verschillende figuren maken: voetballen, voetbalschoenen, spelers in verschillende kleuren. Maak er een sleutelhanger of een broche aan vast. Kan nadien mee naar huis gegeven worden.

Wii, PSP, Playstation

Je kan de kinderen ook partijtjes op de Wii laten spelen. Denk aan Wii Sport of De Olympische Spelen. Ook goed voor een half uurtje fun! De verschillende FIFA's zijn ook leuk voor een kwartiertje vertier.

Voetbalfilms

Zet een aflevering van Air Bud, de voetballende hond, op. Of de film "Switching Goals", een film over voetballende meisjes. Met popcorn en een drankje, lekker veel kussens en dekentjes wordt het best een knusse namiddag.

Doelprikken

Maak een tekening van een doel. Kleef het blad op een deur. Geef de kinderen een kauwgom om op te kauwen. Blinddoek ze één voor één. Nu mogen ze om beurten hun kauwgom in het doel proberen te plakken. Wie slaagt in zijn missie en "plakt" de meeste doelpunten?

Snoeptijd!

Bedoeling is natuurlijk niet om alles in een keer op te maken en te eten, maar om één of twee snoepmomenten te voorzien.

Voetbaltaart

Bak een rechthoekige cake. Maak hem groen met glazuur en kleurstof. Teken met een voedingstift witte lijnen. Zet er twee doelpunten op en kleine voetballertjes. Leg er ook een balletje op. Schrijf op de zijkant de naam en de leeftijd van het feestvarken.

Voetbalcakejes

Je kan ook cakejes geven, gekocht of zelf gemaakt. Geef de kinderen slagroom, hagelslag, smarties, pareltjes, snoepstiften om hun taartjes te versieren. Mooie vlaggetjes in allerlei kleuren om er op te zetten. Houdt de kinderen weer een kwartiertje zoet en ze hebben ook weer wat origineels binnen. Er bestaan speciale cupcakes vormpjes in papier in het voetbalthema (AVEVE, Action, Alice Délice, Bol.com)

Snoeptouw

Koop verschillende soorten snoep met als thema voetbal. Snoepveters of zure matten in de kleur van de voetbalploeg, lolly's in de kleur van de voetbalploeg, toverbollen, etc. Hang al het snoep aan een lang touw. Kinderen moeten nu bij het beginsignaal naar het touw lopen en snoepen maar!

Voetbalpiñata

Een piñata is een holle vorm met daarin snoepjes. De vorm moet stukgeslagen worden met een stok, al dan niet geblinddoekt. Om de vorm te maken, vul je een ballon met snoepjes. Vervolgens maak je een mengsel van krantenpapier en behangerslijm. Beplak de ballon met repen krantenpapier geweekt in de behangerslijm. Kleef minstens vier of vijf lagen op de ballon. Laat minstens 24 uur drogen. Prik de ballon stuk. Verf de overgebleven vorm als een voetbal. Hang aan een touw op. Om beurten mogen de kinderen op de bal kloppen met een stok tot hij stuk gaat. Wanneer de snoepjes er uit vallen, is het grabbelen geblazen!

Traktaties

Gekochte traktaties

Wil je de kinderen nog iets meegeven voor thuis of wil je een traktatie meegeven naar school voor de klasgenootjes, dan zijn er heel wat voetbalgadgets te koop. Denk maar aan fluitjes, zeepbellenblazers met als thema voetbal, kleurboeken met als thema voetbal, quizdoosjes met als thema voetbal, gommen en potloden met voetballen op, etc.

Voetbalknijpers

Wil je iets persoonlijkers, dan kan je een zakje chips of snoep geven met daarop een voetbalknijper. Hiervoor kopieer je weer de voetbal, hetzij op wit papier, hetzij op verschillende kleuren papier, hetzij op papier in de kleur van de ploeg van de jarige. Maak twee copies per kind. Kleef nu de twee voetballen aan weerszijde van een wasknijper. Knijp op de bovenkant van een klein zakje chips of snoep. Klaar!

Voetbalsleutelhangers

Maak voetballetjes van strijkparels met een diameter van drie cm. Strijk ze op en hang er een sleutelhanger aan. Leuk voor aan de boekentas of aan de sportzak.

Foto's

Heb je foto's van de voetbalmatchen van je kind en zijn er veel vriendjes van zijn voetbalploeg op het feestje? Maak dan een paar afdrukken en geef de foto's als cadeau mee. Leuk als aandenken en voor in de plakboek thuis. Ook foto's van het feestje zelf kunnen afgedrukt en meegegeven worden als herinnering.

Veel succes met de organisatie van het feestje en veel plezier tijdens de voetbalparty!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeest met thema "piraten"Een kinderfeest geven met als thema "piraten" valt altijd in de smaak. Met onder andere een piratenschatkist, piratendri…
Kinderfeest met thema "Finding Nemo"Kinderfeest met thema "Finding Nemo"Een kinderfeest met als thema Finding Nemo. Dit feest kunt u bij u thuis houden. Zo voorkomt u dat u ergens naar toe moe…
Kinderfeestje thema: Sprookjesfeest!Kinderfeestje thema: Sprookjesfeest!Een leuke manier om je kinderfeestje extra bijzonder te maken is om er een thema aan te verbinden. Naast echte jongens-…
Feest vieren met een thema: een rode draad in je partyFeest vieren met een thema: een rode draad in je partyFeest vieren met een speciaal onderwerp, kan een feest extra aantrekkelijk maken. Het voorkomt dat je party of evenement…

Kindermishandeling vermoeden: kan melden dan anoniem?Kindermishandeling vermoeden: kan melden dan anoniem?Als een buurkind of jongere die iemand kent toch wel erg vaak onder de blauwe plekken zit of in de winkel wordt afgetuig…
De eerste verjaardag van je kind: een mijlpaal!De eerste verjaardag van je kind: een mijlpaal!Een jaar geleden werd je baby geboren en nu vier je zijn of haar eerste verjaardag. Een echte mijlpaal. Hoewel je peuter…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.