De eerste verjaardag van je kind: een mijlpaal!

De eerste verjaardag van je kind: een mijlpaal! Een jaar geleden werd je baby geboren en nu vier je zijn of haar eerste verjaardag. Een echte mijlpaal. Hoewel je peuter niet echt zal begrijpen dat zijn verjaardag gevierd wordt, is het voor jezelf een bijzondere dag. Je pasgeboren, kwetsbare baby is de afgelopen maanden gegroeid tot een ondernemende dreumes. Een bijzonder jaar ligt achter jullie en dat mag gevierd worden!

Cadeautjes

Bij een verjaardag horen cadeautjes. Hoewel je kleine de link niet zal leggen met zijn verjaardag, kun je hem wel blij maken met nieuw speelgoed. Speelgoed met beweegbare onderdelen, zoals schuifjes, knopjes en wieltjes doet het altijd goed. Komt er geluid uit, dan kan zijn pret niet op.

Een paar voorbeelden van passend speelgoed:
 • Activity center: stimuleer het ‘oorzaak-en-gevolg’ besef van je kleine.
 • Duplo (primo): mooie kleurige vormen om te bouwen.
 • Vormenstoof: leerzaam, welke vorm gaat door welk gat?
 • Voorleesboekjes: vanaf een jaar kun je je kleine voorlezen.
 • Poppenwagen: vooral leuk voor over een paar maanden.
 • Eenvoudige puzzel: samen oefenen.
 • Houten blokken: stapelen en vooral omgooien.
 • Loopdier of speelgoed op wielen: voor als je kind kan lopen.
 • Serviesje: jij gebruikt het ook, dat maakt het extra leuk. Imiteren doet je peuter graag.
 • Muziekinstrumentjes: succes gegarandeerd en goed voor zijn ontwikkeling.

Let op de veiligheid. Speelgoed moet stevig zijn en het mag geen gevaarlijke of giftige stoffen bevatten. Pas op met kleine onderdelen en scherpe randjes. Ook speelgoed dat hard geluid maakt, kan het gehoor van je kleine beschadigen. Wasbaar speelgoed is heel praktisch en hygiënisch.

Sta er niet van te kijken als je kleine het inpakpapier veel interessanter vindt dan het cadeautje zelf. Papier scheuren is het leukste dat er is… De eenvoudigste dingen, vaak huishoudelijke voorwerpen die je zelf ook regelmatig gebruikt, houden je kleine uren zoet. Overdrijf dus ook niet met dure cadeaus en koop niet te veel. Te veel aanbod van speelgoed is niet goed voor een kind, het brengt grote verwarring en het kan niet met alles tegelijk spelen. Je kunt hem het beste af en toe een cadeautje geven.

Versiering

Je peuter merkt het zeker als het huis opgevrolijkt is met felle versiering. Te veel versiering geeft onrust, maar een paar slingers en mooie ballonnen geven veel plezier. Hang de ballonnen wel hoog genoeg, zodat je dreumes ze niet kapot prikt en de ballon inslikt. Je kunt de woonkamer ook in een bepaald thema versieren, zoals bijvoorbeeld Nijntje, Jip en Janneke of dieren. Een mooie verjaardagsmuts staat leuk op de foto en maakt het geheel extra feestelijk. Ook kun je een verjaardagstaart laten maken met een foto van de jarige. Zelf bakken is uiteraard ook een leuk idee.

Visite

Een kamer vol visite kan de jarige afschrikken. Probeer sowieso rekening te houden met het slaapuurtje van je kind en plan de visite op een tijdstip waarop je kind zich het beste voelt. Nodig het liefst een paar familieleden en vrienden uit, dan blijft het allemaal overzichtelijk én kun je zelf ook van deze bijzondere dag genieten. Het feest hoeft ook echt niet de hele dag te duren, anderhalf tot twee uur is lang genoeg. Vraag je visite je kleine niet te overladen met cadeautjes. Nogmaals, het moet leuk blijven en het kan je kleine te veel overweldigen.

Hoe ervaart je dreumes zijn verjaardag?

Hoe enthousiast je zelf bent voor zijn verjaardag, je dreumes kan het zelf niet begrijpen. Hij heeft nog geen begrip van tijd en snapt niet dat hij één jaar is geworden. Natuurlijk wordt hij wel enthousiast van alle extra aandacht en de mooie versiering. Zorg ervoor dat het ‘behapbaar’ voor hem blijft met niet al te veel drukte, dan wordt het een echte feestdag.

Tips

Tot slot nog een aantal tips voor een geslaagde eerste verjaardag:
 • Maak een fotocollage van geboorte tot de verjaardag van je kindje. Bijzonder om te zien hoe hij veranderd en gegroeid is de afgelopen maanden. Hang het op en laat je visite meegenieten.
 • Een verjaardagstaart kan natuurlijk niet ontbreken. Laat je kleine er heerlijk van genieten en vergeet niet een mooie foto te maken van de jarige slagroomsnoet!
 • Laat je gasten een verjaardagswens opschrijven voor je kleine. Bijzonder voor later.
 • Probeer hem in het normale dagritme te houden, leg hem lekker op bed voor zijn middagslaapje en leg hem ’s avonds op tijd in bed.
 • Laat je kind niet te veel snoepen. Misselijk op je verjaardag is ook niet leuk...
 • Sentiment mag op deze dag… een jaar geleden ben je bevallen en wat is er allemaal gebeurd het afgelopen jaar. Geniet van foto’s, mijmer over je zwangerschap en deel het met je visite.
© 2010 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en originele verjaardagswensenLeuke en originele verjaardagswensenIedereen vindt het leuk om een kaartje te krijgen op zijn of haar verjaardag. Het is alleen niet altijd even makkelijk o…
Leuke en romantische verjaardagswensen voor geliefdenLeuke en romantische verjaardagswensen voor geliefdenEen verjaardag is altijd een rede voor een feestje. De verjaardag van een geliefde is natuurlijk extra speciaal. Je geli…
Vlag van DenemarkenVlag van DenemarkenHet is de oudste landsvlag die nog steeds in gebruik is: de Dannebrog. Dit is Deens voor Deense banier of Deens doek. De…
Nederlandse vlaginstructiesNederlandse vlaginstructiesIndien je de vlag van Nederland wilt gebruiken moet u voldoen aan vlaginstructies welke geldt voor rijk, provincie en ge…

Kinderfeest met als thema voetbal: niet alleen voor jongens!Kinderfeest met als thema voetbal: niet alleen voor jongens!Je zoon of waarom niet, je dochter, is een ware voetbalfanaat. Van 's morgens tot 's avonds die bal aan de voet, een kam…
Nee zeggen tegen je kinderenNee zeggen tegen je kinderenNee zeggen tegen je kinderen. Hoe doe je dat? Nee zeggen tegen je kinderen is nodig. Want het zijn grenzen om een kind t…
Bronnen en referenties
 • www.kinderinfo.nl www.babyinfo.nl
Nicolette (61 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.