Speurtochten voor kinderen met magisch, griezelige heksen

Speurtochten voor kinderen met magisch, griezelige heksen Een speurtocht is leuk. Diegenen die ze maken zijn er soms weken op voorhand mee bezig en amuseren zich kostelijk met het bedenken en opstellen van de opdrachten. Voor diegenen die de speurtocht doen, is het ook dolle pret. Lekker onderweg, soms in het donker of met slecht weer. Stevig doorstappen, opdrachten zoeken en uitvoeren, soms zenuwachtig worden omdat je iets niet vindt en natuurlijk veel lachen. En als het thema dan ook nog eens griezelige heksen is, dan heeft de speurtocht ook nog een magisch kantje.

Een speurtocht organiseren

Twee groepen

Een speurtocht organiseren is heel simpel. Je hebt minstens twee groepen nodig. Groep 1 verzint en maakt opdrachten, groep 2 zoekt ze en voert ze uit. Groep 1 vertrekt minstens een half uur voor groep 2, zodanig dat ze tijd hebben om de opdrachten te verstoppen en wat voorsprong te hebben. Aangezien iedereen graag zoekt en verstopt, is het met kinderen handig om halverwege de tocht te wisselen. Spreek een plaats af, halverwege de tocht. Voorzie daar voor een hapje en een drankje om de batterijen terug op te laden. Daarna wordt groep 1 groep 2 en groep 2 groep 1. Om het half uurtje wachten op te vullen, kan u met groep 2 spelletjes spelen.

Met een kaart

Heb je niet genoeg deelnemers, dan kan je het ook anders aanpakken. Deze werkwijze vraagt wel wat meer voorbereiding. Maak een kaart aan de hand van de weg die je wil afleggen. Maak er een echte schatkaart van door stukjes af te branden met een lucifer of aansteker. Je krijgt dan bruine randen. Duid op de weg de punten aan waar iets moet gedaan of gezocht worden. Stippel de juiste richting uit. Geef nu de kaart aan de deelnemers en aan de hand van de kaart moeten ze de opdrachten uitvoeren.

's Nachts

Leuk is natuurlijk ook om de speurtocht in het donker te doen, dat maakt het veel spannender. Voorzie hiervoor genoeg zaklantaarns en maak de tocht iets korter dan een tocht overdag.

Griezelige heksen

Aankleding

Als we aan een heks denken, krijgen we vaak het beeld van een oude vrouw, helemaal ineengedoken. Met een lange, scherpe neus. Liefst met een grote wrat op. Aangekleed in oude, lelijke kleren. Steeds met een stok of een bezemsteel om mee weg te kunnen vliegen. Vergezeld door een zwarte kat, raven, vleermuizen of een uil. Ze woont in een huisje in een bos of in een kelder van een kasteel.

Toverdrankjes en toverspreuken

Hier brouwt ze allerlei vieze drankjes waarbij ze gebruik maakt van ingrediënten als paddenslijm, ogen, haarballen, nagels, etc. Vaak bereid ze haar toverdrankjes in een grote ketel of kookpot. Met haar toverspreuken kan ze mensen betoveren of veranderen of nog doen verdwijnen. Ze komen voor in sprookjes als Sneeuwwitje en Hans en Grietje. Met deze ingrediënten kunnen we al aan de slag om een aantal leuke opdrachten te verzinnen.

Opdrachten

Toverdrank
Voor de toverdrank van de heks moeten een aantal ingrediënten bij elkaar gezocht worden. Ploeg 1 maakt een lijstje op van ingrediënten die de andere ploeg moeten zoeken. Bedenk griezelige namen. De andere ploeg moet zaken zoeken die het meest met die griezelige dingen overeenkomen. Enkele voorbeelden: snot, nagels, kikkerogen, slangendarm, dovenetelblaadjes, konijnenkeutels, paddenslijm, wormen, kevers, vleermuisvleugels, etc. De deelnemers van groep 2 steken alles in een plastiek zakje, samen met de opdracht. De punten worden later thuis gegeven door een onpartijdige jury die kijkt of de gevonden ingrediënten overeenkomen met de griezelige benaming.

Toverpannenkoeken
Als er in de groep een volwassenen bij is die iets kent van planten en kruiden, dan kunnen ook ingrediënten worden gezocht voor een lekkere pannenkoek achteraf. Brandnetelblaadjes, zuring, paardenbloemblaadjes, etc. Eenmaal thuis worden al de blaadjes heel fijn gesnipperd en aan het gewone pannenkoekendeeg toegevoegd voor het bakken.

Toverspreuk
Vraag aan de andere groep om een toverspreuk te verzinnen. Ofwel mogen ze vrij een toverspreuk opschrijven en meebrengen. Ofwel zet groep 1 een aantal woorden op papier die zeker in de spreuk moeten voorkomen (bvb. bezemsteel, neus, kat, etc). Groep 2 schrijft de spreuk op, en brengt ze mee naar huis waar de onafhankelijke jury weer zijn kundig oordeel zal vellen.

Vliegende bezem
Heksen verplaatsen zich altijd op een bezem. Dus moet groep 2 een bezem in mekaar steken en mee naar huis brengen. Zij vinden hiervoor bij de opdracht een rol touw en een schaar. Tip: zoek een lange stok, een paar korte twijgjes en gebruik het touw om alles aan elkaar te binden. Opgepast: geen takken afrukken maar enkel materiaal gebruiken dat op de grond ligt!

De appel van Sneeuwwitje
Groep 2 vindt bij de opdracht evenveel appels als er deelnemers zijn en een plastiek zakje. De opdracht luidt: eet de appels op en breng de klokhuizen mee in een plastiek zakje. Met deze opdracht laat je de kinderen iets gezond eten onderweg en het klokhuis moeten ze meebrengen als bewijs. Ze zijn dus verplicht om de appel helemaal op te eten. Bij jongere kinderen kan je de appel eventueel in twee snijden. Ze moeten dan wel allemaal een half klokhuis als bewijs meebrengen.

Vleermuizenkunst
Rond heksen vliegen ook dikwijls vleermuizen. Maar kan de groep ook vleermuizen maken? Ze vinden een zakje met zwarte blaadjes papier. Zonder schaar moeten de deelnemers evenveel vleermuizen uitscheuren als er deelnemers zijn. Ook mee te brengen als bewijs natuurlijk! Eventueel kan je de vleermuis al op de achterkant van het papier tekenen, zodanig dat ze een voorbeeld hebben.

Zwarte magie
Groep 1 verstopt een aantal zwarte ballonnen. Groep 2 moet ze vinden aan de hand van hints en moet ze opgeblazen afgeven bij aankomst.

Foto-opdracht en quiz voor onderweg

Fotovragen
Dit onderdeel vraagt ook wat voorbereiding. Neem detailfoto's van een bepaald gegeven, bvb. een griezelige boom of een verlaten huis. Neem ook een foto van het geheel. Vraag de deelnemers om de plaats van de detailfoto's aan te duiden op de volledige foto. Andere mogelijkheid: neem nachtfoto's van bepaalde dingen. Vraag om ze terug te vinden overdag. Of vice versa als u een nachttocht plant. Best moeilijk want 's nachts zien dingen er helemaal anders uit. Je kan ook de weg laten terug vinden aan de hand van een stapeltje foto's, al dan niet door elkaar gehusseld.

Zwarte kattenquiz
Op uitgeknipte zwarte katten worden vragen geschreven. Deze katten worden aan de bomen gehangen onderweg. Door hints moeten de deelnemers de katten vinden. De oplossingen op de vragen moeten ook weer afgegeven worden. Mogelijke vragen:
  • In welk sprookje met een spinnewiel speelt een heks mee? (Doornroosje)
  • In welk sprookje voelt de heks iedere dag aan een beentje? (Hansje en Grietje)
  • In welk sprookje strooit een lieve heks pek over de luie dochter en goud over de lieve dochter? (Vrouw Holle)
  • Wat gaf de heks aan Sneeuwwitje? (een appel)
  • Wat heeft een heks meestal op haar neus? (een wrat)
  • Waar verplaatst een heks zich op? (een bezemsteel)

Nog meer opdrachten

Heksennamen
Verzin voor iedere deelnemer van de andere groep een passende heksennaam. De jury zal ze ook weer keuren bij aankomst.

Het toverboek
Voor deze opdracht is weer wat meer voorbereiding nodig. Zoek afbeeldingen van toverspreuken en geheimzinnige teksten. Kopieer ze. Deze bladzijden maken deel uit van een toverboek, maar de bladzijden uit het toverboek zijn zoek geraakt. Verstop dus de bladzijden in het bos en geef weer hints. Hopelijk kunnen de deelnemers het toverboek weer volledig maken!

Ontcijfer de geheime boodschap
Heksen doen graag geheimzinnig en lezen in vreemde boeken. Je kan de ingrediënten voor een lekker heksensoepje opschrijven in geheimschrift. De deelnemers moeten dan eerst de boodschap ontcijferen en daarna de ingrediënten gaan zoeken.

Heksenpuzzel
Neem een afbeelding van een heks. Snijd de afbeelding in bvb. 20 stukken. Doe ze in een omslag. Groep twee moet de omslag vinden aan de hand van hints en de puzzel terug vervolledigen met de tape die ook in de omslag zit.

Eenmaal thuis

Terug thuis wordt alles gekeurd en goed bevonden door de jury. Deze reikt daarna aan al de deelnemers een heksendiploma uit. Dit diploma kan je zelf maken op namaak perkamentpapier. Maak een kader met stempels van vleermuizen of zwarte katten. Schrijf met mysterieuze letters dat deelnemer X (naam) heeft deelgenomen aan de heksenspeurtocht en deze met vrucht heeft afgelegd. Daardoor wordt deelnemer X dus officieel heks (of hulpheks of tovenaar) + de naam die tijdens de speurtocht door de andere kinderen werd verzonnen voor die deelnemer (zie onder heksennamen). Voorzie van de nodige handtekeningen met griezelige namen en eventueel een paar stempels van kattenpoten. Een leuk aandenken aan een leuk spel!

Nog even dit: laat niets achter in het bos! Let er op dat plastiek zakjes, papier, etc. netjes terug mee naar huis worden genomen.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heksen niet alleen sprookjesfiguren op een bezemsteelEen heks is volgens het woordenboek een boosaardig vrouwelijk wezen dat kan toveren. Het wezen heks hoeft met die uitleg…
Leuke ideetjes voor Halloween met familie en vriendenLeuke ideetjes voor Halloween met familie en vrienden' t Is weer de tijd van het jaar! Alles kleurt oranje, purper, zwart en wit dezer dagen. Pompoenen, heksen, bezems, zwar…
Beeldvorming van heksen en hekserijBeeldvorming van heksen en hekserijDe beeldvorming van heksen en hekserij is door de eeuwen heen, afhankelijk van de cultuur, zeer verschillend geweest. Ma…
Leuke kattenweetjesLeuke kattenweetjesVan oudsher worden katten in verband gebracht met heksen, magie en de nacht. Het feit dat katten van grote hoogte kunnen…

Gezondheid van jongeren, pubers en tienersGezondheid van jongeren, pubers en tienersHoe ga je als ouder om met de gezondheid van je opgroeiende kind tijdens de puberteit? Waarom hebben tieners en pubers g…
Wat koop je voor een jarige leerkracht?Wat koop je voor een jarige leerkracht?Als een meester of juf jarig is, kun je altijd een geurtje of kaarsje geven. Lees hier wat je ook kunt geven en welke an…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 07-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.