Voorkom dat je kind financieel in de rode cijfers komt

Voorkom dat je kind financieel in de rode cijfers komt Je kind op financieel gebied opvoeden is ook belangrijk, zodat ze met geld kunnen omgaan zodra ze puber zijn. En ook ruim van tevoren moet het kind beseffen dat zelfstandig buiten de deur leven een hele boel geld kost. Vertel ze ook dat sparen o.k. is maar lenen daarentegen een groot risico inhoudt. Want van lenen komt wenen. Je koopt pas iets als je het geld ervoor gespaard hebt, tenzij het om een huis gaat, waarvoor je uiteraard een hypotheek mag afsluiten.

Soberheid troef

Als je als kind in de jaren 50 en 60 bent opgegroeid, ben je automatisch op de juiste wijze financieel opgevoed. Je hebt toen ondervonden dat er weinig dingen in overvloed zijn. Want je zag je ouders voortdurend elk dubbeltje omdraaien en je moest vermoedelijk de kleren van je oudere broertje of zusje dragen. Weinig ouders hadden frisdrank in de kast (uiteraard nog geen koelkast) en op verjaardagen werd er misschien twee keer een drankje aan de gasten geserveerd, terwijl voor de kinderen limonadesiroop ter beschikking was. Als je op je 16e eenmaal ging werken kon je het grootste deel van je salaris afstaan in de vorm van kostgeld.

Babyboomers hebben onvoldoende opgevoed op financieel gebied

Deze babyboomgeneratie die zelf de schaarste aan den lijve heeft ondervonden, heeft kinderen groot gebracht in een tijd van overvloed, waarin je vaak wel frisdrank kon nemen in plaats van water enz. Hun kinderen beseften daarom aanvankelijk veel minder de waarde van het geld. De babyboomers die hun financiële opvoeding niet zo zeer van hun ouders kregen, maar veel meer van de harde werkelijkheid, hebben daardoor nog wel eens vergeten hun eigen kinderen financieel op te voeden. Financiële opvoeding is echter weer terug en noodzakelijk, wil je het kind bijtijds de schaarste van het geld laten beseffen.

Zakgeld

Begin op tijd bijvoorbeeld op de leeftijd van 6 jaar met het geven van (een beetje) zakgeld zodat ze er vroeg mee leren omgaan. Als ze wat ouder worden kun je de bedragen verhogen en ook meer verantwoordelijkheid geven. Misschien moeten ze zelf kleine uitgaven bekostigen. En je kunt afspreken dat ze een bepaald bedrag(je) sparen dan leren ze dat ook vast. Als je wilt weten hoeveel zakgeld je kind op een bepaalde leeftijd zou kunnen krijgen, kun je advies inwinnen bij het Nibud.

Kleedgeld

Kleedgeld is helemaal ideaal voor een kind om met geld te leren omgaan en om te merken hoe duur dingen zijn, en dat goedkope merkloze kleding vaak net zo goed staat als de dure merken. Vanaf 12 jaar is het een goed moment om daarmee te starten volgens de deskundigen.

Kostgeld

Zo gek is het eigenlijk niet om de kinderen, als ze eenmaal werken en nog thuis wonen een deel van hun salaris af te laten staan. Zeker als je het als ouders niet breed hebt, kun je dat best instellen en dat andere ouders dat misschien niet doen moeten zij weten.

Lenen en sparen

Leer je kind om te sparen. Dat hoeft heus direct niet voor een ver doel in de toekomst te zijn. Maar mag zeker in het begin ook zijn voor een aanschaf over een paar weken. Misschien kunnen ze uit hun spaarpot ergens aan meebetalen. Laat ze ervaren hoe prettig het is een bedrag te hebben waarmee je iets leuks kunt doen. En leg ze uit dat je in principe nooit moet lenen, tenzij voor een huis.

Hoeveel geven vader en moeder uit

Ze mogen best beseffen dat vader en moeder ook niet alles kunnen kopen wat ze willen. Laat ze bijvoorbeeld eens zien welk groot bedrag je maandelijks aan licht, gas en water en verzekeringen kwijt bent e.d. Ze zullen ervan opkijken dat het geld dat ze met een vakantiebaan verdienen, niet eens voldoende zou zijn voor de vaste lasten.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kostgeld vragen is redelijkKostgeld vragen is redelijkKostgeld vragen van uw kinderen klinkt voor veel mensen vreemd in de oren, maar is wel verstandig om te doen. Dit is een…
Financieel opvoeden hoort ook bij het opvoedenOuders zouden meer aandacht moeten besteden aan de financiële opvoeding van hun kinderen. Op jonge leeftijd met geld ler…
Hoeveel kostgeld moet ik vragen?Zodra uw thuiswonende kinderen zelfstandig geld gaan verdienen, kunt u kostgeld gaan vragen om bij te dragen aan de maan…
Kinderen financieel opvoedenKinderen financieel opvoedenKinderen op jonge leeftijd leren om goed met geld om te gaan is belangrijk voor hun latere leven als ze geheel zelfstand…

Met kinderen naar een museum, niet per sé een saaie boel!Met kinderen naar een museum, niet per sé een saaie boel!Met de kids op museumbezoek, niet altijd evident. Immers, in de meeste musea mag je niet rondhollen, moet je stil zijn e…
Ruzie tussen broertjes en zusjesRuzie tussen broertjes en zusjesBroertjes en zusjes die de hele dag thuis aan het vechten zijn. Ouders die het gevoel hebben dat ze alleen maar boze kin…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.