Hoeveel kostgeld moet ik vragen?

Zodra uw thuiswonende kinderen zelfstandig geld gaan verdienen, kunt u kostgeld gaan vragen om bij te dragen aan de maandelijkse kosten. Hierdoor kunt u uw kinderen de waarde van geld leren. U wilt dat het u kinderen aan niets tekort komt. Toch moet u voorzichtig zijn en ze niet alles geven wat zij wensen. Ze verwennen lijkt een klein probleem, maar kan grote gevolgen hebben. Ze kunnen een verkeerde manier van omgaan met geld aanleren. Op het moment dat ze voor zichzelf moeten zorgen, hebben ze nog steeds het idee dat ze met geld kunnen strooien.

Op jonge leeftijd kunt u ze de waarde van geld leren door zakgeld te geven. Op het moment dat ze gaan werken, kunt u ze verzoeken om een vast bedrag per maand te sparen, of u gaat kostgeld vragen.

Wanneer beginnen met het geven van zakgeld?

Het Nibud adviseert om al op jonge leeftijd te beginnen met zakgeld. Kinderen van 6 jaar kunt u de waarde van geld en het nut van sparen al leren door zakgeld te geven. Hierdoor leren ze dat het geld op is als ze het direct uitgeven. Indien ze iets duurders willen kopen, moeten ze meerdere weken het zakgeld gaan sparen. Zo eenvoudig blijft het ook op het moment dat ze volwassen zijn en voor zichzelf moeten zorgen.

Kostgeld vragen van uw kind

Op het moment dat uw kinderen geld gaan verdienen kunnen ze bijdragen in de kosten. Ook in het geval u dat geld niet nodig hebt, doet u er verstandig aan om kostgeld te vragen. Op het moment dat ze zelfstandig gaan wonen, krijgen ze ook te maken met hoge maandelijkse lasten waar ze vooraf geen inschatting van kunnen maken.

Kostgeld gebruiken of reserveren

Als u moeilijk rond kunnen komen, kunnen u het kostgeld gebruiken om eenvoudiger maandelijks van te leven. Hebt u het kostgeld niet nodig? Reserveer het dan voor uw zoon of dochter op een speciale rekening. U bouwt op deze manier een mooi kapitaaltje op die u terug kunt geven op het moment dat ze het echt nodig hebben.

Hoeveel kostgeld vragen?

De hoogte van het kostgeld is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van uw kind. Op een extra bijverdienste van slechts een paar honderd euro, kunt u niet honderd euro of meer gaan vragen. Ze moeten wel de mogelijkheid hebben om ook voordelen te hebben van het extraatje dat ze verdienen. Op het moment dat ze fulltime gaan werken, kunt u een groter bedrag gaan vragen.

Geld reserveren op een speciale rekening

U moet wel een speciale rekening openen om het geld apart te kunnen zetten. Dit geldt ook indien u het geld gaat gebruiken om het financieel iets ruimer te hebben. Doet u dat niet? Dan zal het geld op gaan aan de dagelijkse uitgaven, zonder dat u er bij stil staat.

Belastingheffing over inkomsten van uw kind

Jongeren die werken betalen over het bruto loon heffingen en krijgen het loon netto uitgekeerd. Vaak bestaat de mogelijkheid om de belastingheffing terug te vorderen indien het om een bijbaan gaat voor uw kind.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kostgeld inwonend kindKostgeld inwonend kindEen inwonend kind kost geld en daarom is kostgeld vragen aan een thuiswonend kind en daarmee wat geld voor kost en inwon…
Is het vragen van kostgeld onredelijk?Is het vragen van kostgeld onredelijk?De financiële opvoeding van de kinderen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. In hun opvoeding moeten ze leren h…
Kostgeld vragen is redelijkKostgeld vragen is redelijkKostgeld vragen van uw kinderen klinkt voor veel mensen vreemd in de oren, maar is wel verstandig om te doen. Dit is een…
Laat kind kostgeld betalen voor z'n eigen bestwilmijn kijk opLaat kind kostgeld betalen voor z'n eigen bestwilAls je om je kind geeft, laat het dan kostgeld betalen zodra het eenmaal geld verdient en een vast inkomen heeft. Niet a…

Betekenis KijkwijzersymbolenKijkwijzer kennen we eigenlijk allemaal van de films en televisie. Het is hulpmiddel waarbij door middel van begrijpelij…
Als je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijt is dit erg vervelend. Besef dat het bijten voortkomt uit frustraties en dat je het bijt…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.