Oma en opa hebben kleinkinderen van gescheiden ouders

Oma en opa hebben kleinkinderen van gescheiden ouders Als je getrouwde dochter of zoon gaat scheiden, en ze zijn reeds vader of moeder, is dat dubbel erg. Maar het is voor de eventuele (klein)kinderen even erg dat hun vertrouwde wereld in elkaar stort. Als grootouders kun je plotseling meer dan ooit voor je kleinkind betekenen. Opa en oma worden nog belangrijker als de ouders van hun kleinkinderen gescheiden zijn. Maar helaas hebben oma en opa geen wettelijk omgangsrecht.

Ouders

Jaarlijks krijgen in Nederland 70.000 kinderen die nog thuis wonen, te maken met de scheiding van hun ouders. Meestal heeft daarna 17% van de kinderen geen contact meer met de ouder die het huis verlaat, meestal de vader. (bron: onderzoeksrapport scheidingskinderen)

Grootouders

Als de wereld van je kleinkind overhoop ligt, omdat z'n vader en moeder uit elkaar zijn, is het plotseling belangrijker dan ooit dat het kind op de veilige en vertrouwde omgeving van z'n opa en oma kan terugvallen om daar zichzelf te zijn. Grootouders bieden een omgeving van rust, waar kleinkinderen op dat moment meer behoefte aan hebben dan aan onrustige, kibbelende ouders. Het feit dat oma en opa er voor ze zijn heeft een grote kalmerende werking en zal de broodnodige rust in het hoofd van het kind brengen. Ze kunnen op dat moment weer volledig kind zijn en hoeven zich geen zorgen te maken over vader en moeder en al dat soort dingen.

Helaas hebben oma en opa geen wettelijke recht op een omgangsregeling met het kleinkind, ondanks het feit dat grootouders zo een belangrijke rol kunnen vervullen. De meerderheid van de tweede kamer is daar niet enthousiast voor omdat men vindt dat het niet goed is voor het kind is als grootouders naar de rechter stappen om omgang af te dwingen. Het zou kunnen leiden tot een loyaliteitsprobleem bij het kind, klonk tijdens een Kamerdebat aangaande deze kwestie op 25-4-2016. Maar daarmee is het laatste woord nog niet gezegd.

Praten met kleinkind

De kleinkinderen weten dat oma en opa vertrouwde personen zijn, en kunnen bij hen vrijuit over hun gevoelens en van alles en nog wat praten. Kinderen zijn in dat opzicht net volwassenen. Alleen al het feit dat er een begripvol luisterend oor is dat zonder te oordelen kan luisteren is een weldaad. Fijn dat er een plaats voor ze is waar ze boos kunnen zijn en hun hart luchten en ook weer gewoon een beetje ondeugend mogen zijn, zoals een kind nodig heeft. Het is niet verkeerd in eerste instantie de teugels wat te laten vieren en niet de al te opvoedende rol te spelen. Maakt niet uit dat ze iets niet lusten of wellicht wat te lang voor de televisie hangen. Laat ze rustig met de iPad spelen. Eis ook niet van het kleinkind een verzoenende rol te spelen tussen de ouders. Ze hoeven zich bij hun opa en oma voor niets en niemand te verdedigen.

Omdat het kleinkind zich soms ook een beetje in het nauw voelt zitten tussen vader en moeder, kan het ook voorkomen dat oma en opa degenen worden op wie het kind af en toe z'n woede en frustratie richt. Daar gaan we als grootouders dan maar tactvol mee om omdat we begrijpen, dat het kind ergens met z'n opgekropte emoties heen moet.

Onpartijdig

Het is natuurlijk verstandig dat de grootouders zich onpartijdig opstellen en zich niet negatief uitlaten tegenover de schoonzoon of schoondochter. Uiteindelijk blijft het schoonkind de vader of moeder van het kleinkind. Op die manier komt ook het huis van opa en oma als veilige vluchthaven van het kleinkind in gevaar. Stop ook geen foto's weg en negeer ook in uw conversatie niet uw schoonkind.

Andere grootouders

Zoek contact met de andere schoonouders en stem onderling af hoe je samen de kleinkinderen kunt helpen. Wellicht dat het ene stel de kleinkinderen deze week de kinderen kan helpen en opvangen met huiswerk, en op een ander moment de andere opa en oma. Probeer afspraken te maken over feestdagen en verjaardagen. Voor de kinderen is het fijn als er zo weinig mogelijk verandert ten opzichte van voorheen.

Aandacht belangrijker dan cadeaus

Houd je gezond verstand erbij en ga geen compensatie zoeken voor verdriet door het geven van allerlei dure cadeaus, bizarre dagjes uit enz. Zorg alleen maar dat je er voor ze bent. Gezelligheid en warmte is belangrijker dan materialisme. Een spelletje mens-erger-je-niet, dammen of domino zullen ze uiteindelijk leuker vinden.

Nieuwe partner

Hoor aan wat kinderen over de eventuele nieuwe partner van hun ouders te berde brengen en probeer een neutrale houding aan te nemen als ze mogelijk kritiek hebben. Vaak is het al voldoende dat de kinderen hun hart bij u kunnen luchten.

Lees verder

© 2009 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?De bloedverwantschap en de aanverwantschap zegt iets over de relatie die tussen mensen aanwezig is. In hoeverre mensen m…
Sparen voor de kinderen of de kleinkinderenOuders en grootouders willen graag maandelijks een bedragje opzij zetten voor de toekomst van hun kinderen of kleinkinde…
Fiscaal gunstig sparen voor de kleinkinderenFiscaal gunstig sparen voor de kleinkinderenGrootouders hebben fiscaal gezien de mogelijkheid om jaarlijks belastingvrij een bedrag te schenken aan de kleinkinderen…
Als grootouders hun kleinkind niet meer mogen zienHet gebeurt heel vaak dat een kind besluit om het contact met de ouders te verbreken. Als hierbij ook kleinkinderen in h…

Een veilige woning voor onze kinderenEnkele algemene veiligheidsprincipes zorgen ervoor dat je huis een stuk veiliger wordt, vooral als je kinderen hebt. Een…
Spelletjes op een kinderfeestjeSpelletjes op een kinderfeestjeOp ieder kinderfeestje is er een moment om spelletjes te spelen. Als is het maar om de tijd te overbruggen als er friet…
Bronnen en referenties
  • Mevr. N. Bakhuizen
  • NH-Dagblad 26-4-2016

Reageer op het artikel "Oma en opa hebben kleinkinderen van gescheiden ouders"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anoniem, 14-07-2015 11:56 #5
Soms beseffen grootouders niet dat ze beter uit het leven van een kleinkind kunnen blijven. Onze (schoon)moeder schreef een boek over onbereikbare kleinkinderen maar mag zelf meerdere kleinkinderen niet zien doe ze vergeet en hield haar eigen zoon weg bij zijn grootmoeder en vader. Ze heeft zelfs zijn geboortekaartjes verandert in een andere achternaam om contact te voorkomen. Nu helpt ze zijn ex-vrouw zijn dochter bij hem weg te houden. Ons kent ons.

Danny, 13-07-2015 13:27 #4
Beste
we hebben woorden gehad met onze dochter die zich genegeerd voelt (ligt zelf telkens dwars, daardoor wat opzij geschoven om ruzie te vermijden, maar toch niet gelukt)
ik wil de kleinkinderen zien kan dit via advocaat en wat gaat mij dat kosten?
mvg Reactie infoteur, 15-07-2015
Wat een nare situatie voor U.

Waarschijnlijk vindt u hier de antwoorden:

http://www.omagazijn.nl/help-ik-wil-mijn-kleinkind-zien/

G. N. Tan, 09-03-2015 12:14 #3
Ik zou heel erg blij zijn als ik weer/meer contact zou kunnen krijgen met mijn kleindochter van gescheiden dochter (van mijn zoon). Op dit moment zijn haar moeder en haar nieuwe man aan de winnende kant. Zij verbieden mijn zoon/mij/haar tantes enig contact met haar te hebben.

Het laatste contact met mijn kleindochter was 05/05-2014. Daarna mag ik niet meer. Ook mijn zoon, de vader van dit kind mag geen contact met haar hebben. Ik heb het idee dat ik als oma helemaal geen rechten heb. Dank u voor uw antwoord. Reactie infoteur, 10-03-2015
Mevrouw, Misschien dat u op deze website (o.a. met een forum van lotgenoten) hulp/steun kunt vinden:

voormijnkleinkind.nl

Cornelie van Well, 19-06-2012 11:39 #2
Grootouders kunnen degene zijn die rust bieden aan het kind, maar vaak wil de 'tegenpartij' dat niet. Gevolg: de kleinkinderen mogen geen contact meer hebben met de grootouders. Een trauma voor hen en de grootouders. Grootouders zouden betrokken moeten worden bij het opmaken van het echtscheidingsconvenant. Voor mee info lees het boek: Kleinkind onbereikbaar

Rieta Schreurs, 05-11-2009 15:11 #1
Ik heb een vraag. Zit sinds 1 mnd op naailes, ontmoet daar twee dames die alle twee geen omgang hebben met hun kleinkinderen vanwege scheiding van hun kinderen. Hoe is het in godsnaammogelijk in NEDERLAND dat kinderen in een pleeggezin geplaatst worden en dat er dan geen contact meer mag zijn met opa en oma. Opa en oma ben je toch voor heel je leven. Of ze nu in een kindertehuis zitten of in een pleeggezin geplaatst worden.
Weet de kinderbescherming wel wat ze hier grootouders mee aan doen, dit is toch niet in het belang van het kind je grootouders afpakken. Een kind moet je tenalle tijden beschermen, maar grootouders horen bij een kleinkind.
Ik ben zelf in 1979 pleegouder geworden ons kind was toen anderhalf jaar, maar heb altijd de oma van onze pleegzoon erbij betrokken en wij brachten hem ook geregeld als wij in Limburg waren op familiebezoek bij zijn echte oma. Dit altijd i.o. met jeugdzorg.
Hoe kan het dan in 2009 dat er toch nog instellingen bij jeugdzorg zijn die dit zomaar kunnen tegenhouden. Wie kan mij helpen bij wie ik met deze vraag moet zijn. Reactie infoteur, 06-11-2009
Beste Rieta,

Indien u op Google "omgang grootouders" intypt, vindt u meer info.
Bijv: www.jurofoon.nl.


Veel succes

Infoteur: Robbie
Laatste update: 03-08-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Special: Kleinkinderen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 5
Schrijf mee!